Hoe kan je je werkgeluk vergroten?

Fluitend naar je werk is misschien niet voor iedereen weggelegd, denk je. Toch kan werk je geluksgevoel daadwerkelijk vergroten zodra je op de juiste plek zit en je zelfverzekerd kunt verweren tegen nare klanten of collega’s. Vind je het nu nog weleens minder fijn op de werkvloer? Met de onderstaande 7 tips vergroot jij je werkgeluk gegarandeerd.

Op deze manieren kan je je werkgeluk vergroten

Schakel externe hulp in

Waar we vroeger nog weleens schroomden om iemands hulp in te schakelen, zien we de laatste jaren steeds vaker dat mensen een deskundige in de arm nemen. Je ziet dit ook terug in het aanbod. Zoek immers maar eens op ‘coach Rotterdam‘ en je vindt altijd wel iemand die bij jou en je specifieke situatie past. Zoals, in dit geval, een coach die je helpt op de werkvoer. Soms bieden ze ook doelgerichte trajecten aan.

Je kan daarbij denken aan een coaching zelfvertrouwen en werken aan het gevoel dat jij het wel waard bent om deze baan uit te voeren, dat je evenveel kansen verdient als je collega en bovendien dat je soms heus eens nee mag zeggen. Als vanzelf zal je merken hoe een coach je het zetje in de rug kan geven dat je nodig hebt om op de juiste weg te geraken.

Durf te vragen naar passende werkzaamheden

Als je merkt dat je een bepaald facet van je werk (opleiden van nieuwe werknemers, de vertrouwensrol op de werkvloer of het aansturen van anderen) erg leuk vindt en dat het je ook goed ligt, durf dan aan je teamleider of manager te vragen welke mogelijkheden er zijn. Misschien komt binnenkort een functie vrij waar jij uitermate geschikt voor bent, maar hadden ze je nog niet overwogen. Of kan de teamleider wel ruimte maken voor jouw talenten op de werkvloer. Ook leidt dit wellicht tot een nieuwe opleiding die je helpt je verder te ontplooien.

Maak je werkplek gezelliger

Misschien niet altijd handig, zeker in een bedrijf met flexplekken, maar door wat eigen spulletjes neer te zetten, kan je werkplek zelf al een stukje gezelliger ogen. Denk aan een foto van je gezin, wat leuke plantjes of inspirerende teksten waar je al meteen weer wat door opknapt.

Kijk nog eens kritisch naar je huidige werkgever

Wat is je motivatie om je huidige werk te blijven doen? Geld of plezier? Als je het werk zelf geweldig vindt, maar je collega’s op het moment niet zo, dan kan wisselen van werkgever binnen dezelfde branche een oplossing zijn. Andersom zitten mensen ook weleens helemaal niet op hun plek. Dat kan gebeuren wanneer je na je opleiding bij een bedrijf ‘naar binnen rolt’ en vervolgens gaandeweg maar blijft, omdat je er nu eenmaal zit. In dat laatste geval is het slim om te kijken wat nog wél mogelijk is binnen het bedrijf of toch te kijken of je je kunt laten omscholen.

Zorg goed voor jezelf

Naast je werk is er immers nog een heel leven. Vul je dat momenteel in naar tevredenheid of kan je daar nog aan sleutelen? Soms is het namelijk zo dat je minder werkgeluk ervaart, omdat je daarbuiten ook niet helemaal happy bent. Probeer ontspanning te zoeken in lezen, afspreken met vrienden, films kijken, uitgaan, het theater bezoeken of te gaan shoppen met die ene goede vriendin. Of maak eens een stiltewandeling en merk wat het voor je doet.

Daag jezelf meer uit

Dat kan op je werk zijn via een opleiding of korte cursus, maar ook daarbuiten. Verruim je geest door een hobbycursus of workshops te volgen, leer eindelijk Spaans spreken, ontdek je talent achter de naaimachine, kook de sterren van de hemel of oefen met het schrijven van korte verhalen. Wat je ook kiest, het zal je helpen om een positief gevoel te krijgen over jezelf en je leven. Zo vergroot je je werkgeluk op een indirecte manier.

Investeer in een goede band met je collega’s

De kans is groot dat, zolang je op kantoor werkt, je meer tijd doorbrengt met collega’s dan je eigen partner. Dan is het wel zo fijn als je het onderling goed met elkaar kunt vinden. Als dat wat lastiger gaat, kijk dan of jullie gezamenlijke interesses hebben en of je misschien ook eens iets met elkaar kan afspreken na werktijd.

Hoe vind jij je werk? Zit je lekker op je plek en doe je iets waar je echt gelukkig van wordt? Of ga ja je aan de slag om je eigen werkgeluk te vergroten?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©4 PM Production – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven