Wat Sint Michaël voor jou kan betekenen

Of je nu gelovig bent of niet, verschillende religieuze feestdagen kunnen je helpen om dichter bij jezelf te komen. Binnen de antroposofie zijn er jaarfeesten die hierbij een belangrijke rol spelen: momenten waarop je de diepte ingaat en jezelf beter leert kennen. Zoals Sint Michaël of het Michaëlsfeest, een wat onbekender, maar waardevolle feestdag die onder meer in het teken staat van moed en dankbaarheid. In dit artikel lees je wat Sint Michaël voor jou kan betekenen en hoe je hier bewust bij kunt stilstaan.

De aartsengel Sint Michaël

Binnen de Abrahamitische religies (christendom, islam, jodendom) komen aartsengelen voor, al spelen ze bij de verschillende geloven een andere rol. In de antroposofie staat men bij een aantal van hen bewust stil, zoals Sint Michaël. Elke aartsengel heeft zijn eigen karaktereigenschappen en kracht. De feestdag van Sint Michaël wordt jaarlijks gevierd op 29 september.

Waar sta je bij stil tijdens het Michaëlsfeest?

Eind september vier je onder meer het oogstfeest Sint Michaël. Zeker in tijden waarin mensen afhankelijk waren van de opbrengst van het land om de winter door te komen, was dat een dankbaar moment. Je kunt de oogst overigens ook symbolisch opvatten, in de vorm van de vruchten plukken van je inspanningen eerder dit jaar. Andere belangrijke thema’s zijn moed en innerlijke rust, waarbij je krachtige- en schaduwkanten in balans zijn. Iets waar je deze 29e bij stil kunt staan.

Hoe kan je stilstaan bij (Sint) Michaël?

Een manier om stil te staan bij het Michaëlsfeest is door de thema’s dankbaarheid, moed en innerlijke balans voor jezelf uit te diepen. Hieronder staan verschillende manieren waarop je dit zou kunnen doen.

Dankbaarheid

Toon je dankbaarheid

Een vrij eenvoudige, maar mooie manier om stil te staan bij dankbaarheid is door het te tonen. Denk aan je (schoon)ouders die belangeloos bijspringen als jullie een oppas nodig hebben. Stuur een kaartje naar iemand die je dierbaar is, puur om te laten weten dat je blij bent met de ander. Bel iemand op om het persoonlijk te vertellen. Wie je ook dankbaar bent, laat de ander weten dat je hem of haar niet als vanzelfsprekend ziet.

Schrijf je dankbaarheid op

Een goede oefening om je dankbaarder te voelen, is door er bewust bij stil te staan. Schrijf bijvoorbeeld aan het begin of eind van de dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Dat kan zo simpel zijn als ‘de zon scheen vandaag’ of ‘de buurman stond niet op mijn parkeerplek’ – net waar je een blij gevoel van krijgt. Of iets complexer, zoals wanneer je door een rouwperiode gaat en beseft dat je vandaag voor het eerst weer hebt kunnen genieten van iets of iemand.

Mindfulness oefening

Voelen dat je dankbaar mag zijn? Mindfulness helpt je om op een alledaags moment doordrongen te raken van de complexiteit en bijzonderheid van het leven. Zien hoe vlijtig mieren samenwerken, grassprieten aan je voeten voelen en de herfstkleuren aanschouwen in de natuur. Het kan heel verhelderend zijn om te voelen hoe nietig jouw aandeel in het geheel is.

Moed

Een tweede thema dat hoort bij Sint Michaël is moed. Maar hoe oefen je daarmee?

Overwin een kleine angst

Je hoeft niet meteen te gaan bungeejumpen als je enorme hoogtevrees hebt, maar beklim een uitkijktoren. Of, als je sociale aangelegenheden in je eentje soms spannend vindt, probeer eens alleen te gaan lunchen of stap eens op die moeder af die je aardig lijkt. Geniet van de overwinning op jezelf: dat heb je toch maar mooi gedaan. Bovendien lukt het je volgende keer misschien om nog iets verder te gaan.

Praat met mensen die jou inspireren

Misschien is die ene mondige vriendin wel een voorbeeld voor je, omdat ze beheerst maar duidelijk kan aangeven waar haar grenzen liggen. Spreek haar dan eens aan en vraag hoe zij dit doet. Hoe zorgt ze dat ze zich niet opzij laat zetten? Heeft ze tips voor jou om wat vaker voor jezelf op te komen?

Leer relativeren

Sommige situaties vergen echte moed: er is geen andere optie. Maar vaak maak je de situatie in je hoofd groter dan hij is. Probeer dan te relativeren en vraag je ook af wat het ergste is dat kan gebeuren. Dat je gaat stotteren tijdens die presentatie? Ook iemand die al jaren lezingen geeft, heeft dat soms. Wees niet te streng voor jezelf en je zal zien dat je zekerder in je schoenen staat.

Balans

Omarm je schaduwkanten

Innerlijke balans ontstaat wanneer je zowel je positieve als minder fijne kanten van jouw karaktereigenschappen kunt omarmen. Denk aan iemand met AD(H)D: enerzijds vliegt iemands brein en diens aandachtspanne alle kanten op, aan de andere kant zijn deze mensen vaak ontzettend creatief omdat ze binnen korte tijd talloze oplossingen verzinnen voor een probleem. Iemand die vaak te laat is, kan daarmee hinderlijk zijn voor anderen. Tegelijkertijd is dat ook de persoon die, als jij ontzettend verdrietig bent, onvoorwaardelijk klaarstaat – ongeacht welke afspraken nog op de planning staan. Zonder tijdsdruk kan je iemand volledig steunen.

Wees tevreden met wie jij bent

Als mens zijn we geneigd ons met anderen te vergelijken en daarna te concluderen dat anderen het beter doen of hebben dan jij. Zonde, want jij bent net zo leuk als ieder ander. Je hoeft geen daredevil te zijn, zoals je beste vriendin. Misschien houd je het liefst beide voeten op de grond wanneer zij uit een vliegtuig springt. Dat is toch prima? Uiteindelijk heeft je BFF ook publiek nodig en iemand die haar opvangt na de sprong.

Onderzoek wat jou belemmert

Dit is best een lastige, omdat je hiervoor heel diep moet gaan. Toch kan het enorm verhelderend zijn als je weet waarom je het leven niet voluit durft te beleven. Denk aan:

  • Je wil graag een boek schrijven, maar bent ervan overtuigd dat niemand daarop zit te wachten.
  • Het liefst zou je in je eentje gaan reizen en tegelijkertijd lijkt het je verschrikkelijk eng.
  • Wanneer je je uitspreekt over dat ene onderwerp vinden anderen iets van je. Liever niet…

Om dit te kunnen onderzoeken, is het belangrijk dat je kijkt naar zowel de maatschappelijke opvattingen als je eigen opvoeding. Hechtten jouw ouders waarde aan een ‘gedegen’ baan, was creativiteit iets voor luie mensen die niet echt wilden werken? Heb je weleens iets meegemaakt, waardoor je besloot dat deze stap niks voor jou is? Vond je omgeving het belangrijk dat je je aanpaste aan de rest van de groep, om maar niet op te vallen?

Bepaalde patronen zitten diep ingesleten. Door ze te onderzoeken, kan je ze makkelijker los gaan laten. Als je het behoudende karakter van je familie kan plaatsen in het tijdsbeeld of in hun eigen opvoeding, weet je ook dat ze je alleen maar wilde beschermen tegen problemen die voor hen wél essentieel waren.

Wat ga jij onderzoeken met Sint Michaël dit jaar? Vind je het fijn om stil te staan bij deze thema’s of eigenlijk ook wel lastig?

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). We vinden het natuurlijk heel gezellig als je ons komt volgen op Instagram.

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijke update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Daniel Hoz – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven