Slimme manieren om je huis beter te isoleren

De energieprijzen zijn afgelopen jaar door verschillende redenen behoorlijk gestegen. Om die reden besluiten steeds meer mensen hun huis beter te isoleren om in elk geval de verwarmingskosten enigszins binnen de perken te houden. Het grootste voordeel hiervan is natuurlijk dat je een warmer huis hebt in de winter en een koelere woning in de zomer. Maar op welke manieren kan je nu eigenlijk bijdragen aan een betere isolatie, buiten uiteraard de bekende spouwmuurisolatie? In dit artikel staan 4 belangrijke vormen genoemd die je op weg helpen naar een beter geïsoleerd huis.

4 slimme manieren om je huis beter te isoleren

Dakisolatie

Een belangrijke investering die je kunt doen, is een dakisolatie. Hierbij creëer je een extra laag die ’s zomers de hitte buitenhoudt en ’s winters de warmte binnen. Dit resulteert in een aanzienlijke besparing in de energiekosten op lange termijn, maar is natuurlijk ook veel beter voor het milieu. Wat het kost? Online vind je meer informatie over prijzen dakdekkers. Bijkomend voordeel van het inschakelen van een professionele dakdekker is dat je nu in aanmerking kunt komen voor een subsidie tot 30% van de totale kosten.

Bij platte of licht hellende daken kun je bijvoorbeeld kiezen voor bitumen. Dit kan goed tegen vocht, is gemakkelijk te vervangen bij eventuele schade en duurzaam. Bovendien heeft dit materiaal een vriendelijkere prijs. Mocht je je nu afvragen: wat kost een bitumen dak of wil je meer weten? Laat je dan voorlichten door een goede dakdekker en laat een offerte opstellen.

Goed om te weten: je bitumen dakbedekking is een prima ondergrond voor een groen (sedum)dak. Hiermee isoleer je niet alleen, ook nemen de plantjes broeikasgassen op en dragen daardoor bij aan een beter milieu.

De kruipruimte

Van het dak gaan we door naar het laagste punt in huis: de kruipruimte. Het is een plek waar je misschien niet direct aan zou denken als je spreekt over huisisolatie, maar niettemin eentje waar ook veel winst te behalen valt. Door hier isolatiechips te laten leggen, trekt de koude veel minder je huis in vanuit de grond. Maar wist je ook dat je hiermee vocht kunt tegenhouden?

Dubbele beglazing

Heb je nog geen dubbele beglazing (HR++ of het driedubbele HR+++), dan is dit zeker iets om aan te pakken. Het vervangen van je glazen verbetert je isolatie direct. En als je dan toch bezig bent, kan het zeker de overweging waard zijn om je houten of aluminium kozijnen te vervangen voor de veel duurzamere kunststof variant.

Sluit naden en kieren

Tot slot een tip die je goed zelf kunt uitvoeren: loop je huis eens na op naden en kieren in de muur, bij de kozijnen en deuren. Door te zorgen voor een betere afsluiting maak je zelf een verschil in de hoeveelheid warmte die je binnen of kou die je buiten kunt houden. Het is een redelijk laagdrempelige manier om een bijdrage te leveren aan een beter milieu.

Met bovenstaande methoden kan je je huis beter isoleren en op die manier niet alleen een bijdrage leveren aan een beter milieu, maar ook een leuke besparing realiseren op je energierekening. Is jullie huis goed geïsoleerd of staat dat op de planning?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Monkey Business Images, vrouw aan het werk – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven