De combinatie van werken en een druk gezin kan behoorlijk uitdagend zijn. Los van de verantwoordelijkheden van je werk ben je ook steeds aan het nadenken en plannen voor je gezin en huishouding. Hallo mentale last! Dit kan je het gevoel geven dat je nooit een moment rust hebt. Des te belangrijker is het om te ontspannen en op te laden. Die drukte in je hoofd, waar je nu juist vanaf wilt, kan jou hierin helaas ook belemmeren. Hoera vicieuze cirkel! De drukte in je hoofd verminderen kan gelukkig op verschillende manieren. In deze blog geef ik je enkele suggesties.
Dit artikel is geschreven door de leuke, altijd gezellige Mary-Lou van Tijd voor Mama, een platform waarop ze andere moeders helpt meer tijd voor zichzelf te nemen en hen bewust maakt hoe belangrijk het is om ook tijd te besteden aan jou als vrouw. Een van de manieren waarop ze dat doet, is door liefdevolle pakketjes in te pakken die jou helpen lief te zijn voor jezelf. Waarmee je kunt opladen. Verder staat op de website informatie over zelfzorg en helpt ze je beter te plannen, zodat er rust en ruimte komt in je leven. Volg je Tijd voor Mama ook al op Instagram?
Verdeel het huishouden gelijkwaardig
Hoewel de tijden enorm zijn veranderd, is de rolverdeling als het gaat om de zorg voor kinderen nog erg traditioneel. Ook al zijn vrouwen meer gaan werken, het zijn nog altijd de moeders die dit meer op zich nemen. Laat het nu juist de (onzichtbare) taken en verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken juist zorgen dat je hoofd vol zit. Als je een partner hebt, is het tijd om dit onder de loep te nemen. Hoe is de verdeling bij jou thuis als het gaat om huishoudelijke en gezinstaken? Ben je hier gelukkig mee of is er ruimte voor verbetering? Ga hierover in gesprek met je wederhelft.
Schrijf het van je af
Op een gemiddelde dag komt er ontzettend veel informatie op je af. Van anderen: mailtjes van school, appjes in een ouderapp, maar ook van jezelf: mentale notities van dingen die je niet wilt vergeten. Dit allemaal proberen te onthouden is gekkenwerk! Daar is ons brein ook helemaal niet voor gemaakt. Dus; uit je hoofd, op papier! Maak een zogenaamde inbox voor nieuwe informatie. Een vergaarbak waar je alles gedurende de week in dumpt waar je niet direct iets mee kan of wilt, maar ook niet wilt vergeten. Dit kan een digitale notitieapp, een notitieboek, een appgesprek met jezelf of een plek in je planner zijn. Net zo belangrijk als het verzamelen van deze informatie is het verwerken hiervan. Leeg wekelijks je inbox! Plan in, reageer, bewaar op de juiste plek of verwijder.
Gebruik je planner trouw
Je hebt vast wel een agenda of planner, maar hoe trouw gebruik je deze? Het werkt gewoon niet om deze af en toe te gebruiken. Het levert je pas overzicht en dus rust op als je er op kunt vertrouwen dat alles erin staat. En dat vertrouwen moet groeien. Dat doe je door het echt als een tweede brein te gebruiken. Plan een wekelijks planmomentje waarin je de volgende week voorbereidt. Loop je inbox na en neem wat relevant is over in je planner. Maak er daarnaast een gewoonte van om dagelijks in je planner te kijken.
Creëer routines
Gedurende de dag maak je zo ontzettend veel grote, maar vooral veel kleine beslissingen. Door een routine te creëren voor jezelf en/of je gezin verminder je dit aanzienlijk. Je hoeft minder à la minute beslissingen te nemen en kan meer varen op de automatische piloot. Scheelt je weer een portie keuzestress. Een routine hoeft ook helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zo neem ik mijn vitamines altijd bij mijn avondeten in. Avondeten doe ik sowieso altijd en door het hieraan te koppelen creëer ik een hele makkelijke routine.
Ga bewegen
Bewegen kan helpen om je hoofd leeg te maken. Het liefst buiten! Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen of hardlopen. Door in beweging te zijn, maak je endorfine aan. Een stofje dat ervoor zorgt dat je je beter voelt. Bovendien zorgt bewegen voor afleiding, waardoor je even niet hoeft te denken aan wat er volgens jou allemaal moet gebeuren. Kies hierbij natuurlijk wel voor een bewegingsvorm waar je blij van wordt anders is het een moetje die alleen meer druk op je legt.
Praat erover
Soms kan het helpen om je gedachten en gevoelens te delen met anderen. Praat bijvoorbeeld met je eventuele partner, een vriendin of een professionele hulpverlener. Praten lucht op, je vindt (h)erkenning, de behandeling die je nodig hebt en ook kun je ervaren dat hetgeen je mee zit toch minder zwaar is dan je dacht. Zoek een (figuurlijke) schouder om op te leunen. Je hoeft het niet alleen te doen.
Maak tijd voor jezelf
Als moeder ben je vaak druk in de weer met het zorgen voor anderen. Vergeet echter niet om ook goed voor jezelf te zorgen. Dit kan op veel manieren. Fysiek en mentaal tot rust komen is hier een belangrijk onderdeel van, maar juist de drukte in je hoofd maakt dit lastiger. Geen rust in je hoofd, is ook geen rust in je lijf. Daarom hoop ik dat je met deze tips de drukte in je hoofd kunt verminderen.
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). We vinden het natuurlijk heel gezellig als je ons komt volgen op Instagram.
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijke update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©FamVeld – Shutterstock