Handige tips om je huis te verkoelen in de zomer

Met de huidige temperaturen is de behoefte aan wat meer frisse lucht in huis zeer groot. Zet je het raam echter open, dan krijg je bijna een klap door de warmte van buiten. Dat moet en kan gelukkig anders! Wordt het komende weken weer zo warm? Dan weet je nu wat je te doen staat om je huis af te laten koelen met behulp van de volgende tips.

Zo koelt je huis af in de zomer: 9 frisse tips

Overdag alle raamdecoratie dicht

Wat er ook voor je raam hangt, als je het maar dicht laat tijdens de heetste uren van de dag. Je gordijnen of luxaflex houden de hitte enigszins buiten, waardoor het binnen beter te doen is. Nog beter zijn trouwens rolluiken. Deze werken isolerend, waardoor je er ook profijt van hebt tijdens de koudere wintermaanden.

Groen rond het huis planten

Planten reguleren de hitte rond je huis. Je kunt de ergste warmte dan ook tegenhouden door bepaalde beplanting in de buurt van je gevel te plaatsen. Denk aan klimop of een boom in de buurt die net wat extra schaduw geeft.

Zonneschermen naar beneden

De derde mogelijkheid die helpt om de warmte wat meer buitenshuis te houden, is zonwering. Zowel zonneschermen en markiezen als screens schelen echt in de hoeveelheid warmte die binnenkomt en je investering waard.

Tropenrooster

Los van de hitte die je kunstmatig kunt buitenhouden met de overige tips in dit rijtje, is het ook niet onverstandig om jezelf te laten functioneren volgens een soort hitteplan. Hoe minder je zweet en opwarmt, des te beter het is. Dus doe wat écht moet gebeuren in de ochtenduren en neem daarna zoveel mogelijk rust tot het weer afkoelt. Helaas, het lappen van de ramen kan deze maanden gewoon écht niet.

Vermijd elektrische apparaten die warmte afgeven

Omdat alle beetjes helpen, scheelt het iets als je bepaalde elektrische apparatuur lekker uithoudt. Dat geldt voor de voor de hand liggende zaken als je oven en wasdroger (liever nog laat je de was lekker drogen op een rekje in je slaapkamer, zodat het daar ook afkoelt), maar ook voor de televisie en je laptop.

Ramen tegen elkaar open zetten als het koeler is

Gelukkig is het niet aldoor ruim dertig graden. In de ochtend- en late avonduren koelt het buiten weer af en kan je de ramen prima tegen elkaar openzetten. Zo zorg je voor frisse lucht in huis en bovendien helpt het om de hardnekkige warmte enigszins uit huis te drijven.

Buiten koken

Hét excuus om de barbecue maar weer aan te gooien! En met deze tips kan je daar veel meer mee dan alleen wat stukjes vlees braden.

Ventilator of (mobiele) airco

Een andere optie is om te kiezen voor een apparaat dat daadwerkelijk actief meehelpt aan meer koelte overdag. Een vaste airco is een flinke investering. Maar ook een mobiele variant of ventilator kunnen je helpen om de boel binnen te doen afkoelen. Budgettip is bijvoorbeeld om een paar flesjes met ijswater voor je ventilator te plaatsen. De lucht die dan door je kamer verspreidt is een stuk kouder en dat werkt natuurlijk een stuk effectiever dan als je de warme lucht gewoon verplaatst.

Isolatie

Wil je echt meer doen dan zelf de warmte buiten houden en uit huis drijven? Dan kan je voor de lange termijn investeren in goede isolatie. Door zowel de kruipruimte, gevel als het dak aan te pakken, blijft je huis koeler in de zomer en warmer tijdens de winter. Hoewel dit de duurste optie is van allemaal, heb je er het meest profijt van. Dus woon je in een koophuis en wil je de energierekening omlaag brengen? Laat je dan zeker voorlichten door een betrouwbare adviseur of zoek zelf via internet naar de mogelijkheden voor jullie situatie.

Hoe zorg jij ervoor dat het koel blijft in huis tijdens deze warme dagen? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Diego Cervo – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven