Mama en studeren: met deze tips lukt het jou ook

Als je een kindje krijgt, hoeft dat niet te betekenen dat je (school)carrière meteen voorbij is. Moeder worden en toch gaan studeren kan namelijk prima samengaan, mits je de juiste omstandigheden voor jezelf creëert. In deze blog vind je handige tips en informatie van een ervaringsdeskundige: ik rondde een masteropleiding Geschiedenis af en zorgde daarnaast voor mijn toen nog dreumes. Momenteel doe ik een HBO opleiding Pedagogiek en is onze jongste bijna peuter.

Moeder worden en weer terug naar school, waarom zou je?

Wanneer je een kindje krijgt, ga je een heel nieuw leven in. Zeker wanneer je op jonge leeftijd moeder wordt. Terwijl je vriendinnen de studentenkroegen onveilig maken, voedt jij je kindje en hebt heel andere prioriteiten. De stap om weer naar school te gaan en dus in te leveren op financiële zekerheid is best een grote. Misschien levert het veel twijfels op of vind je het vooral spannend of je het allemaal zal redden? Toch is het niet onmogelijk. Mij lukte het immers ook! Bovendien zijn de voordelen groots:

  • Je daagt jezelf uit op een ander niveau dan je doet als moeder
  • Je motivatie is drie keer zo sterk, omdat je ook voor je kindje moet zorgen
  • Het levert je veel op, zowel op sociaal, intellectueel als zakelijk vlak
  • Je geeft je kind het goede voorbeeld
  • Studeren levert je tijd op voor jezelf
  • Met je studie en bijbehorende baangarantie werk je aan een financieel stabielere toekomst
  • Het behalen van een diploma levert je meer zelfvertrouwen op

Maar goed, allemaal leuk en aardig. Dat je er voordeel aan hebt, mag wel duidelijk zijn. Alleen, hoe doe je dat nou: mama zijn én studeren?

Studeren naast het moederschap? Zo lukt je dat!

Vraag om hulp in je omgeving

Het is één van de moeilijkste dingen die er is, maar wel noodzakelijk. Zonder hulp wordt het echt een lastig verhaal. Vaak gaat het over hulp in de vorm van opvang (bij je ouders of de kinderopvang), maar het kan ook een vorm van financiële hulp zijn. Wanneer je samenwoont, kan het zo zijn dat je partner tijdelijk alles financieel alleen moet dragen. Het is dan goed om samen te berekenen wat je studie kost en of er eventueel tegemoetkomingen zijn.

Verder is het goed om te weten dat je ouders een subsidie kunnen krijgen wanneer ze gaan oppassen. Daar gaat wel een en ander aan vooraf, maar het kan wel. Sommige onderwijsinstellingen hebben bovendien hun eigen crèche, zoals de Erasmus Universiteit.

Ben je alleenstaand? Vraag dan ook een gesprek aan met je decaan. Soms zijn er fondsen die je financieel kunnen bijstaan. En tot slot, zeker niet onbelangrijk, kun je als alleenstaande ouder financiële hulp krijgen. Hier vind je een handige website waarop veel informatie te vinden is. Vraag ook aan je ouders of ze willen meekijken naar oplossingen. Samen weet je meer dan alleen.

Besef dat studeren meer inhoudt dan alleen naar college gaan

Het voorbereiden van presentaties, werkgroepen, excursies, stage lopen… Dat kan best pittig zijn, zeker als je die niet automatisch in je planning meeneemt. Wanneer je thuis bent, wil je misschien het liefst gewoon met je kindje bezig zijn.

Wat voor mij het best werkte, was oppas inschakelen op de momenten dat ik echt moest studeren voor mijn tentamen. En soms iets langer in de universiteitsbibliotheek blijven zitten, zodat ik daar werk kon afmaken. Samenwerken was ook heel fijn: de ene keer stuurde ik mijn samenvattingen rond, andere momenten (als ik zelf omhoog zat en weinig had geleerd) kreeg ik zelf uittreksels van anderen. En op die manier heb ik een paar tentamens gehaald.

Soms moet je een beetje creatief zijn en doorleren tot laat in de avond, maar het komt echt goed. Zeker als moeder moet je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken en goed voor jezelf blijven zorgen. Wanneer je kindje naar de basisschool gaat, krijg je ook overdag meer ruimte.

Stel doelen voor jezelf

Lange tijd had ik geen idee wat ik uiteindelijk met mijn studie wilde gaan doen. Mijn enige doel was een universitair diploma halen en daardoor na afloop meer verdienen. Met mijn studie Geschiedenis had ik bijvoorbeeld totaal geen ambitie om vrijwillig het archief in te duiken. Of voor een klas vol ongemotiveerde, brutale pubers staan.

De sluimerende wens om te schrijven was er wel. Daarom besloot ik uiteindelijk daarvoor te gaan. Ik volgde diverse mediavakken, schreef veel essays en deed twee stages waarin schrijven centraal stond. Op die manier deed ik werkervaring op en kon concreet vaststellen welke richting ik ooit op wilde gaan na mijn studie. Probeer dat voor jezelf ook voor ogen te hebben, dat maakt het studeren een stuk makkelijker. Net als de overgang naar een baan daarna.

Bouw meteen een netwerk op tijdens je studie

Vroeger kreeg ik een nare bijsmaak als ik dacht aan netwerken. Met name het hoge vriendjespolitiekgehalte voelde niet goed. Maar gaandeweg leerde ik dat een solide netwerk absoluut een luxe is. Je kunt prima oprecht zijn en toch netwerken om de juiste mensen om je heen te krijgen. Uiteindelijk kom je immers nog altijd het snelst aan een baan via-via. En datzelfde geldt voor opdrachten als zelfstandig ondernemer. Of de juiste informatie voor een toets. Investeer er dus nu in: het helpt je verder na je studietijd, zeker als moeder.

Doe een beroep op begrip van studenten en docenten

En hiermee bedoel ik echt niet dat je te pas en onpas moet gaan zwaaien met je ‘kinderkaart’ of je kan verschuilen achter eventueel alleenstaand ouderschap. Zorg er zeker voor dat je klasgenoten zien dat je hard werkt en geen voorkeursbehandeling vraagt. Maar als het noodzakelijk is, mag je best om begrip vragen. Bijvoorbeeld wanneer je geen oppas kan regelen voor een excursie. Zo nam ik mijn dochter ook een keer mee en iedereen vond het fantastisch.

Daarnaast gaf mijn scriptiebegeleidster regelmatig tips waar ik echt iets aan had. Ik heb het misschien ook wel getroffen, want ze sleepte me er op de moeilijke momenten echt doorheen. Maar dit maakte dus ook dat ik me nooit vervelend voelde. Het begrip vanuit de werkgroepen en docenten was er wanneer ik dat nodig had en verder deed ik hetzelfde als de rest.

Probeer ook te genieten van je studententijd

Je hoeft echt niet wekelijks in de kroeg of ‘soos’ te hangen, maar probeer ook soms te ontspannen met medestudenten – los van het studeren dus. Ga een avondje met ze weg en leer elkaar beter kennen. Misschien scheelt het dat ik een relatief kleine studie deed en dus vrijwel iedereen uit ons jaar kende, maar dat maakte het wel ontzettend gezellig!

Doordat je vrij intensief met elkaar omgaat, groeien (tijdelijke) vriendschappen.  Door mee te gaan met borrels of samen uit eten te gaan, ben je ook weer even jezelf. Dit gaat weliswaar iets anders waarschijnlijk als je nog samen bent met je partner, maar je bent nog jong. Geniet daarvan! 

Wees trots op jezelf

In die periode vond ik het ongemakkelijk als mensen me complimenten gaven. Studeren met een kind thuis was toch geen bovenmenselijke prestatie? Ik wilde voor mijn meisje zorgen en daar hoorde deze investering bij. Maar achteraf neem ik ze wel in ontvangst. Het vergt meer inzet, doorzettingsvermogen en creativiteit dan wanneer je verder geen tot weinig verplichtingen hebt. Dus bij deze: als je gaat studeren naast het moederschap, mag je daar zeker trots op zijn!

Studeren als moeder op oudere leeftijd

Inmiddels ben ik bijna veertig en recent gestart met een HBO studie. Met vier kinderen in verschillende leeftijden leek een fulltime studie op een hogeschool me een te grote uitdaging. Daarom koos ik voor een studie bij NTI, maar een andere online aanbieder kan natuurlijk ook prima. Bij de Open Universiteit en digitale HBO-opleidingen bepaal je zelf het tempo waarin je studeert. Dat geeft meer vrijheid. Zo kan je het ene vak binnen enkele weken halen en over het andere net wat langer doen als je leven daarom vraagt.

Waarom ik toch weer ben begonnen? Ik vind het belangrijk me te blijven ontwikkelen. Na tien jaar zelfstandig ondernemerschap wil ik graag ook weer gedeeltelijk aan de slag binnen een organisatie of als zelfstandige expert. Wanneer de kinderen straks allemaal op school vinden, vind ik het prettig een andere invulling te kunnen geven aan mijn dagelijkse leven. Deze HBO opleiding gaat me daar hopelijk bij helpen.

Studeren naast je moederschap vergt meer doorzettingsvermogen, inzet en creativiteit dan wanneer je verder weinig tot geen verplichtingen hebt. Maar de opbrengst is het allemaal meer dan waard. Zelfs als je uiteindelijk hoogopgeleid thuis komt te zitten, zoals ik. Ik heb er werkelijk nooit spijt van gehad en ik wens jou datzelfde toe. Wil je gaan studeren, maar twijfel je nog? Heb je een kindje en vind je het soms lastig bolwerken? Of heb je vragen? Laat het zeker weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©fizkes – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven