Kinderen hebben tegenwoordig, dankzij social media, toegang tot professionele make-up tips. Ze gebruiken het anders dan wij vroeger en vaak ook eerder. Dat je kind wellicht dagelijks make-up wil dragen in de brugklas zal dan ook geen uitzondering zijn. Dat vraagt om afspraken en duidelijkheid. In dit artikel deel ik mijn eigen ervaring met dochters die graag make-up dragen, mijn persoonlijke visie op dit onderwerp en deel ik tips van professionals.
Voor het eerst naar de brugklas – met make-up
Ik zie mijn dochter nog staan. Ze keek me aan vanonder haar lange, met mascara aangezette wimpers. Klaar voor haar allereerste dag op de nieuwe school. Totaal overbodig, als je het mij vroeg: ze is een prachtig meisje en heeft al die poespas helemaal niet nodig, zoals volgens mij geen enkel meisje dat nodig heeft in de brugklas. Maar toch gebeurt het – soms zelfs al veel eerder – dat kinderen met make-up op naar school gaan. Voor mij persoonlijk geldt dat er wel een aantal regels aan verbonden zijn en dat ik hier zo mijn mening over heb, wat ik in dit artikel graag met jullie wil delen. Ik ben heel benieuwd hoe jullie hierin staan. Wil je jouw verhaal delen of heb je misschien vragen? Laat dan zeker een berichtje achter in de comments.
Make-up op jongere leeftijd: anders dan vroeger
Weinig échte experimenten
Misschien herinner je nog de torentjes eye gloss van Miss Helen? Een soort dikke glittercrème die je op je oogleden smeerde in dubieuze kleuren als kobaltblauw, dieppaars en morsig bruin. We experimenteerden erop los zonder dat iemand dit vastlegde op camera, op wat klassenfoto’s hier en daar na. Persoonlijk heb ik de meest bijzondere en eclectische combinaties gemaakt. Van ijsblauwe lippenstift (waardoor ik er bij nader inzien onderkoeld uitzag), donkerpaarse smokey eyes en nagellak in alle kleuren van de regenboog tot bindi’s op mijn voorhoofd. Niet omdat ik me had bekeerd tot het hindoeïsme, maar omdat het toen een trend was. Denk ik. Hoop ik.
Uiteindelijk keerden we allemaal terug bij een veilige en misschien wat gezapige nude tinten voor een natuurlijk ogende make-up. Ik vond het wel lekker om te kunnen experimenteren, al had ik werkelijk geen idee waar ik mee bezig was destijds. Hoe anders is het bij onze dochters. Die zien online allerlei tutorials waarmee ze op een bijna professionele manier leren make-uppen, zoals in het filmpje hieronder. Natuurliljk hebben ze allemaal wel ergens een bijzondere, experimentele look geprobeerd. Veel vroeger ook dan ik destijds, waar ik op mijn vijftiende zo in het openbaar verscheen, heb ik het over thuis en gewoon om eens wat anders te proberen. Dat ze hier vroeger aan beginnen, maakt ook dat je regels omtrent make-up misschien anders zijn dan wat je zelf gewend was.
Andere soorten make-up
Een ander belangrijk verschil zit hem in de soorten make-up die kinderen tegenwoordig gebruiken. Ik had als jonge tiener werkelijk geen idee wat een concealer was en maakte me geen zorgen om eventuele wallen. Niet dat ik daar echt de kans voor had, aangezien ik graag een gat in de dag sliep, maar dat terzijde. Foundation? Gebruikte ik niet. Laat staan dat ik een hele skincare routine had die ik deelde met mijn vriendinnen. Ik gebruikte make-up reiniger, plensde daarna gewoon een hand water in mijn gezicht en gebruikte soms wat clearasil of de peperdure dagcrème van mijn moeder.
Doordat het tegenwoordig allemaal anders is en kinderen zoveel meer weten, mis ik soms ook een beetje de kennis voor een goed gesprek. Als ze mij vragen hoe je bepaalde make-up moet gebruiken, ben ik blij dat we tegenwoordig Google hebben – of ik stuur ze door naar hun zus, die wél op de hoogte is van de allerlaatste trends. Ook om die reden is het goed om dit onderwerp te bespreken met jullie. Make-up is nu eenmaal niet meer wat het was toen wij opgroeiden en dat vraagt toch om een iets andere aanpak dan vroeger.
Naar de brugklas met make-up?
De kans is aannemelijk dat als je kind interesse heeft in make-up, dat die dit ook wil gaan opdoen naar school. Zeker in de brugklas. Het is dan tijd voor een realistische visie en goede afspraken. Want kan je het überhaupt nog tegenhouden?
Realistisch blijven
Wanneer je kind in de tienerleeftijd zit, verschuift de focus van jullie als belangrijke ‘leidraad’ en voornaamste invloed op hun manier denken naar leeftijdsgenoten en idolen. In deze tijd zijn dat voornamelijk influencers en bekende sterren. Als de meeste kinderen in de omgeving van je kind make-up dragen, is de kans groot dat jouw kind dat ook wil om erbij te blijven horen. Hebben ze een grote interesse in make-up en alles daarom heen, dan is die kans nog groter.
Het is belangrijk dat je in elk geval begrijpt wat erachter zit. Natuurlijk zijn kinderen prachtig zoals ze zijn en vind jij ze ongetwijfeld minstens zo mooi zonder make-up, maar daar heeft je kind nu geen boodschap aan. De kans dat ze het stiekem gaan gebruiken op school is natuurlijk ook aanwezig – al dan niet omdat ze het daar van anderen lenen. Daarom is het belangrijk om afspraken te maken Vanwege die eerdergenoemde focusverschuiving helpen opgelegde regels in deze fase veel minder. Wanneer je kind het gevoel heeft zelf ook iets te kunnen inbrengen, is de kans groter dat ze zich er vervolgens ook echt aan houden.
Tips: zo maak je afspraken omtrent make-up in de brugklas
Voer een open gesprek met je kind
Vanuit jou als ouder
Bij het gebruik van make-up in de brugklas (of in het algemeen) kan bij jou meer spelen. Denk aan zorgen omtrent social media en de bijkomende onzekerheid bij jonge pubers. Filters en dikke lagen make-up doen hen wellicht geloven dat iedereen er flawless uitziet, behalve zij. Daarnaast speelt peer pressure een grote rol: de wens om te voldoen aan ‘het gemiddelde’ en niet anders te zijn dan anderen. Dit zijn belangrijke zaken om te bespreken met je kind, omdat ze een rol spelen bij het gebruik van make-up. Laat bijvoorbeeld een voor- en na-foto zien van beroemdheden, waarbij je uitlegt dat er vaak een heel team aan werkt om iemand er zo uit te laten zien. Verder kan je uitleggen dat echte schoonheid van binnen zit, dat zelfvertrouwen meer doet dan een dikke laag make-up.
Vanuit je kind
Jouw mooie en nobele verhaal neemt ongetwijfeld niet weg dat je kind zich graag wil meten aan leeftijdsgenoten. Hun wens is om make-up te dragen, ook naar de middelbare school. Het helpt om begrip en interesse te tonen in hun wereld. Laat je bijvoorbeeld eens door je kind opmaken, leer van hun kennis en verdiep je in wat ze allemaal gebruiken. Niet om het allemaal toe te staan, uiteraard, maar om je te verdiepen in hun wereld en de verbinding te zoeken. Luister naar hun wensen en kijk of je in een gemeenschappelijk midden kunt uitkomen.
Geef uitleg over de invloed van make-up op een jonge huid
Een belangrijk onderdeel van de afspraken die je maakt omtrent make-up in de brugklas (of daarna), is het voorlichten. Zoals waarom het reinigen van je huid zo belangrijk is, helemaal op jonge leeftijd. Zo kan het niet bepaald bevorderlijk zijn voor acne als je kind daar last van heeft. En laat ook zien wat het precies met je huid doet.Ter illustratie: deze vrouw verwijderde haar make-up een maand lag niet voor ze ging slapen.
Maak concrete afspraken met elkaar over de make-up op school
Een aantal voorbeelden die je kunt gebruiken als leidraad:
- Welke make-up producten mogen ze op dagelijkse basis gebruiken? In de brugklas kun je bijvoorbeeld afspreken dat oogschaduw, mascara en wat lipgloss zijn toegestaan. En dat ze producten die de huid meer belasten, zoals foundation en concealer, bewaren voor feestjes (of helemaal niet gebruiken).
- Hoe sta je tegenover nagellak?
- Wie koopt de make-up remover, wattenschijfjes en crème waarmee ze hun huid kunnen verzorgen?
Informeer wat ze zelf redelijk vinden en kijk of je elkaar hierin kunt vinden. Mijn ervaring is wel dat kinderen meestal helemaal geen gekke ideeën hebben over make-up op school; net dat beetje extra is vaak al genoeg.
Leer je kind een gezonde routine aan
In praktische zin is het ook belangrijk dat je je kind begeleidt bij het gebruik van make-up en ze niet alles vanuit YouTube laat leren. Per slot van rekening is je huid het grootste orgaan van allemaal. Wat je je kind kunt leren?
- Je gezicht wassen, eventueel met een milde reiniger
- Gebruik een crème die geschikt is voor de (soms vettere) puberhuid, liefst voor overdag met SPF
- Drink voldoende water
- Gebruik af en toe gezichtsmaskers (ook leuk om samen te doen)
- Kies bij voorkeur voor goede make-up merken
- Reinig de huid grondig voor het slapen gaan
- Ontdek samen welke producten helpen tegen jeugdpuistjes, als het eenmaal zover is
Bespreek duidelijk waar de grens ligt
Make-up in de brugklas is één ding. Maar er zijn soms ook bijzondere trends waaraan je kind zomaar zou kunnen meedoen. Zo plukte Rihanna in 2018 haar wenkbrauwen bijna volledig voor de Vogue Cover, waarna anderen dit nadeden. En later was het op Tiktok een trend om twee streepjes in je wenkbrauwen te scheren. Allemaal leuk en aardig, maar jouw jonge puber wil dat misschien ook gaan nadoen – geïnspireerd door online voorbeelden. Voorkomen is in dit geval toch beter dan genezen. Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat dit ze soort impulsieve acties eerst met jou bespreken.
Zoek de verbinding
Door de verbinding te zoeken of behouden met je kind, ontstaat ook ruimte voor goede gesprekken. Het geeft bijvoorbeeld een reden om lekker te gaan shoppen met je kind. Zo ging ik destijds met één van de meiden naar Douglas waar ze een dure foundation haalde die perfect bij haar huid paste. Ideaal voor de dansoptredens die ze destijds weleens deed. En, laten we eerlijk zijn, beter dan een goedkope plamuurlaag die je al van meters afstand ziet. Het hielp meteen om make-up ook een leuk onderwerp te houden binnen de opvoeding.
Een andere manier is door ook eens een filmpje op te zetten van hun favoriete make-up influencer, zodat je a) weet waar ze naar kijken en b) het gesprek op gang kunt brengen naar aanleiding van wat je hebt gezien. Of misschien wil je kind jou wel tips geven en je opmaken? Persoonlijk probeer ik het opvoedproces te blijven zien als een wederkerig proces, zeker met pubers. Natuurlijk, ik heb meer levenservaring en op basis daarvan wellicht meer kennis. Maar tijden veranderen en bovendien kan je van je kind ook veel leren. Hiervoor openstaan, kan je helpen de verbinding terug te vinden of te verstevigen. En dat helpt je weer in het maken van de afspraken omtrent o.a. make-upgebruik op school.
Bied ruimte om te experimenteren
De kans dat ze met een bindi en een asymmetrische bob de deur uitgaan is wellicht kleiner dan vroeger, maar de ruimte om te experimenteren blijft nog steeds belangrijk. Laat ze maar een middagje thuis aanrommelen. Wie weet blijkt je kind een talent te hebben voor visagie. En anders hebben ze in elk geval wat geprobeerd en kunnen concluderen dat sommige kleuren oogschaduw je wat minder staan dan anderen.
Hoe denken jullie over make-up in de brugklas? Wat ligt voor jou binnen de grenzen en wat mag absoluut niet? Laat je reactie achter in de comments!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Prostock-Studio – Shutterstock