Make-up in de brugklas? Of liever even wachten?

Ze kijkt me aan vanonder haar lange, met mascara aangezette wimpers. Klaar voor de eerste dag in de brugklas, met make-up op haar prachtige gezicht. Noem het naïef, maar ik had hem toch nog even niet zien aankomen. Tijd dus voor wat afspraken omtrent het gebruik van make-up in de brugklas. Wat kan wel en waar wachten we liever nog even mee? Wil je meepraten over dit onderwerp, heb je vragen of wil je delen hoe jullie dit aanpakken? Laat het ons weten in de comments!

Make-up gebruik is tegenwoordig anders dan vroeger

Fascinatie voor make-up

Onze oudste dochter heeft een fascinatie voor make-up. Als jong meisje sprong ze een gat in de lucht wanneer ze zich mocht opmaken voor een feestje, richting groep 8 experimenteerde ze af en toe op haar kamer. Ze bezit een indrukwekkende verzameling nagellak in alle kleuren van de regenboog en daarbuiten, en weet beter dan ik waar welke soort voor dient.

Het gebruik van make-up is daarmee anders dan vroeger. Wij begonnen in de tweede klas te experimenteren met opvallende kleuren, zoals paarse oogschaduw of metallic roze lippenstift van de Hema. Deels omdat je puber bent en je wil afzetten, deels omdat wij geen make-up tutorials hadden van artiesten als Nikki Tutorials die je met haar tips van puberale ramp naar vamp had kunnen omtoveren.

Concealer

Het dieptepunt was toen ze laatst begon over concealer en ik moest opzoeken via Google wat het ook alweer is. Bovendien valt het op. Waar een gemiddelde puber zo’n twintig jaar geleden voor eclectisch ging, ziet de hedendaagse eruit of ze zo uit een glossy magazine komt lopen. Geen dieppaars, maar nude kleuren die bij haar tint passen. Tijden veranderen. Al blijft de vraag wanneer je kind voor het eerst make-up mag dragen.

Naar de brugklas met make-up

De allereerste dag gebeurde het gewoon. Een zweempje lipgloss en een vleugje mascara, maar het zat er echt. Zij was klaar voor de middelbare school, ik moest nog steeds behoorlijk wennen aan het idee. Vooral omdat ze er ineens toch ouder uitzag met die make-up. Tijd voor regels dus. Want hoewel een beetje opmaken en experimenteren prima is, is het voor jonge kinderen ook belangrijk dat ze weten dat die gelikte Snapchat-filters niet de werkelijkheid zijn. En dat ze mooi zijn zoals ze eruit zien.

Afspraken en aanpak omtrent make-up in de brugklas

Bespreek eventuele onzekerheden

Het gebruik van social media en het zien van prachtige foto’s bij anderen, kan behoorlijk wat onzekerheid veroorzaken bij je puber. Dat is ook niet zo gek. In dat ‘perfecte plaatje’ zit soms de combinatie van de perfecte locatie, professionele fotograaf en een visagiste. Als volwassene kan je dat onderscheid makkelijk(er) maken, maar het is goed om hierover te praten met je kind. Laat bijvoorbeeld ook eens foto’s zien van beroemdheden met make-up en zonder dat er een heel team aan heeft gewerkt. Dat geeft hen in elk geval een realistischer kijk op de wereld. Je kind mag blij zijn met zichzelf – al is dat in de puberteit vaak lastig. Probeer hen dat in elk geval in zo’n gesprek mee te geven.

Geef uitleg over de invloed van make-up op een jonge huid

Uiteindelijk heb je als twaalfjarige vaak een prachtige huid, weinig oneffenheden en – als je het mij vraagt – helemaal geen make-up nodig. Kinderen zien er nog zo mooi en puur uit op die leeftijd. Maar goed, tegenhouden doe je het waarschijnlijk toch niet helemaal. Dus kan je maar beter uitleg geven over de invloed van make-up op je huid.

Zo kan het niet bepaald bevorderlijk zijn voor acne als je kind daar last van heeft. Daarnaast is het belangrijk om je huid goed te reinigen. Ter illustratie: deze vrouw verwijderde haar make-up een maand lag niet voor ze ging slapen. Het effect spreekt voor zich.

Maak duidelijke afspraken welke make-up wel en niet mag in de brugklas

Hoeveel make-up op mag, is voor iedereen verschillend. De één zal resoluter zeggen dat het in de brugklas helemaal niet mag, de ander vindt een beetje opmaken geen probleem en een derde doet haar twaalfjarige dochter een mooie foundation cadeau. Wat wel belangrijk is, is dat je bespreekt met je kind hoe jullie hierin staan.

Op deze leeftijd kan een enigszins afwachtende houding ook helpen. Vraag eens wat zij zelf redelijk vindt, kijk of dat een beetje overeen komt met jouw eigen ideeën. Zo vond ik mascara en lipgloss wel prima voor de brugklas en bleek zij daar hetzelfde over te denken. We gaven aan dat foundation, concealer en poeder allemaal onnodig waren. Daar was ze het mee eens. Probleem opgelost, zonder discussie.

Leer je kind een gezonde routine aan

Uiteindelijk is je huid het grootste orgaan van allemaal. Belangrijk voor een gezonde routine:

  • Je gezicht wassen, eventueel met een milde reiniger
  • Gebruik een crème die geschikt is voor de (soms vettere) puberhuid, liefst voor overdag met SPF
  • Drink voldoende water
  • Gebruik af en toe gezichtsmaskers (ook leuk om samen te doen)
  • Kies liever voor goede make-up
  • Reinig de huid grondig voor het slapen gaan
  • Ontdek samen welke producten helpen tegen jeugdpuistjes, als het eenmaal zover is

Bespreek jullie grenzen

Make-up in de brugklas is één ding. Maar er zijn soms ook bijzondere trends waaraan je kind zomaar zou kunnen meedoen. Zo plukte Rihanna in 2018 haar wenkbrauwen voor de Vogue Cover, waarna anderen dit nadeden. En later was het op Tiktok een trend om twee streepjes in je wenkbrauwen te scheren. Allemaal leuk en aardig, maar jouw jonge puber wil dat misschien ook – geïnspireerd door online voorbeelden. Voorkomen is in dit geval toch beter dan genezen.

Hou het gezellig: ga samen shoppen

Bijkomend voordeel is dat je dan meteen zicht hebt op welke make-up producten je kind koopt. Zo gingen we een tijdje geleden naar Ici Paris en kochten samen een dure foundation die perfect past bij haar huid. Met name voor dansoptredens. Ik heb dan liever dat ze een goed product gebruikt dat niet of nauwelijks zichtbaar is, dan (oneerbiedig gezegd) een goedkope plamuurlaag. Daarnaast hou je het leuk en wordt make-up geen heet hangijzer.

Bied ruimte om te experimenteren

Volgens mij werkt het bij pubers nog steeds zo dat wanneer je iets verbied, ze het stiekem gaan doen. Als je dochter wil experimenteren met make-up gebeurt het toch wel. Al dan niet dan bij vriendinnetjes thuis of onderweg naar school. 

Alternatief is om ze te laten experimenteren, ook als ze nog maar in de brugklas zitten. Dan zien ze er misschien tijdelijk uit als Pipo de Clown of klaar voor Halloween, ze gaan de deur toch niet uit. Bovendien leren ze op die manier hun eigen stijl ontdekken. En als het goed is, ligt die vaak toch dichter bij een natuurlijke uitstraling dan de wat extremere make-up. Maar ook dat laatste is niet erg. Misschien heeft je kind een bijzonder talent voor visagie en kan ze haar beroep ervan maken.

Hoe denken jullie over make-up in de brugklas? Wat ligt voor jou binnen de grenzen en wat mag absoluut niet? Laat je reactie achter in de comments!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven