Halloween is een Keltisch feest, en daarmee geen christelijke of islamitische feestdag. Van oudsher geloofden de Kelten dat de geesten van overledenen kwamen spoken op 31 oktober en ze verjoegen hen met enge maskers. Dit rijmt niet met de hedendaagse Abramitische religies. Terwijl Halloween in Nederland steeds populairder wordt, ervaren gelovigen dat soms als een dilemma. Mogen je kinderen meedoen aan dit griezelfeest? Of houd je hen er liever van weg? In dit artikel schrijf ik, samen met een aantal (christelijke) volgers, hoe zij hiermee omgaan.
Griezelen met Halloween
Het griezelen en vereren van de doden met Halloween staat haaks op de Bijbel, zo lees je in dit artikel van BEAM (EO). Het past daarom bij gelovigen meer om hun licht te laten schijnen dan mee te doen met het vieren van het duister.
Kan je Halloween vieren als Christen?
Doorgaans staat het je, binnen de religie, vrij om te kiezen voor Halloween. Je kunt bij twijfel in je omgeving vragen waarom mensen het wel of niet vieren en bidden om wijsheid. Daarbij is het goed je eigen gevoel te volgen en keuzes te maken. Misschien vind je het wel fijn om te kindvriendelijke optocht in de buurt te lopen, maar bezoek je geen pretparken met spookhuizen en andere zaken die onprettig voelen. Daarnaast zie je dat sommige christenen Halloween juist aangrijpen om het evangelie te verspreiden, omdat Jezus de dood overwon en God bescherming biedt. Ook in donkere tijden. Je hoeft dus niet bang te zijn voor het feest.
Meer lezen? Deze Kerk in Heerjansdam schreef een uitgebreid artikel over hoe je kunt omgaan met de toegenomen populariteit van Halloween en hoe je je kinderen hierin begeleidt.
Halloween en de Islam
Ook binnen de Islam is Halloween geen populair feest: het wordt beschouwd als haram, vanwege het polytheïstische en zondige karakter. Binnen de islam past de verering van heidense gebruiken dus niet. Daarbij vieren moslims officieel sowieso slechts twee feestdagen, het Suikerfeest en het Offerfeest. Mahwish legt dit in dit artikel op een hele mooie manier uit waarom zij geen feestdagen vieren. Een aanrader voor moslims die twijfelen. Overigens adviseert zij vooral om bij jezelf te blijven en keuzes te maken die goed voelen.
Wat kun je doen als je kind wel Halloween wil vieren?
Halloween of Hallolight
Wil je op 31 oktober wel iets vieren? Dan kan je kiezen voor Hallolight. Dit is een christelijk alternatief waarbij niet het donker, maar juist het licht wordt geëerd. Hierover schreeft Minke op haar eigen website. In Halloween of Hallolight, wat vier je als Christen? beschrijft ze haar eigen gevoelens rondom het feest en haar voorkeur om het licht te vieren. Dat kan je doen door spelletjes te spelen, liedjes zingen over het licht of religieuze films te kijken. Het is een mooie tegenhanger waarvan ik me kan voorstellen dat dit meer in lijn voelt met het Christendom dan Halloween.
Bidden voor wijsheid
Hoewel de kinderen soms afleveringen kijken van series waarin Halloween voorkomt, is het geen feest dat bij Minke past. Ze verkleden zich bijvoorbeeld niet en gaan niet langs de deuren. De kinderen missen het niet en bij vragen is het antwoord dat zij deze keus maken vanwege het geloof voorlopig voldoende. Mochten ze hier in de toekomst zelf een andere beslissing over willen maken? “Dan zal ik bidden voor wijsheid en dat ze zelf leren inzien dat ze dit feest niet willen vieren,” merkt Minke op. “Ze mogen hun eigen keuzes maken, maar ik vind het wel belangrijk dat ze de voors en tegens kennen. Ik leg hen uit dat wij er vanuit ons geloof niets mee doen, dat we wel het lichtjesfeest Sint Maarten vieren. Iets verplichten doe ik niet. Zolang ze er maar bewust bij stilstaan voor ze een keus maken.”
Zelf leren nadenken over Halloween
Datzelfde beaamt Claudia die, hoewel niet vanuit religieus oogpunt, weinig opheeft met Halloween. “Ze mogen hierin op zich hun eigen keus maken. Hoewel ik eigenlijk vooral hoop dat ze het feest niet willen vieren. Ik zou daarom zeker het gesprek aangaan met de kids. Waarom willen ze het vieren? Is het omdat hun vriendjes meedoen? Ik wil dat ze er in elk geval goed over nadenken.”
Je ontkomt er bijna niet aan, ook op school
Naomi, blogger, is woonachtig in Spanje. “Het wordt steeds moeilijker om niet mee te doen aan Halloween, want dit feest wordt op steeds meer scholen gevierd. Was het maar een leuk verkleedpartijtje, maar helaas. Kinderen horen zo eng mogelijk op school aan te komen: als skelet, heks of monster. Wij doen daar niet aan mee.” Haar tip is om in overleg met school te kijken of je de kinderen thuis kunt houden, wanneer je dit pertinent niet wil meegeven aan de kinderen. “Halloween heeft zijn oorsprong in iets religieus, dat hoort wat mij betreft niet op een openbare school. […] Maar, voor mij geldt ook: zeg je nee tegen Halloween, zeg dan wel ja tegen leuke activiteiten thuis met je kids.” Iets dat Naomi van huis uit mee kreeg.
Meer lezen? In Halloween, het christelijk geloof en mijn jongens legt Naomi meer uit over haar visie op Halloween zoals ze dit in Spanje vieren. Ook vind je hier meer achtergrondinformatie over de christelijke visie en hoe je met het feest kunt omgaan op een lichte manier.
Halloween? Wij willen het licht verspreiden
Lisanne kiest voor een proactieve aanpak met Halloween. Waarbij dit feest de doden en geesten eert en erkent, rijmt dat niet met haar gevoel. “Het past niet bij ons christelijk geloof, waarin wij geloven dat Jezus de dood heef overwonnen. Wij willen onze kinderen hier dan ook niet aan blootstellen, want ik denk niet dat het allemaal zo onschuldig is: een feest waarbij kinderen opzettelijk bang gemaakt worden en thuis nachtmerries krijgen. Thuis praten er wel open over en is er ruimte voor alle vragen die de kinderen hebben. Gelukkig is het geen issue in de opvoeding, want de kinderen vinden het ook maar een stom feest.” Op haar website vind je een gratis Halloween printable om uit te delen met trick or treat. Deze kan je in een zakje met hartjessnoepjes steken en op die liefdevolle manier het licht verspreiden van je geloof.
Maar: vermijd wij-zij en veroordeel niet
Het is gemakkelijk om Halloween weg te zetten als een occult feest waarin de doden worden vereerd en mensen het duistere opzoeken, om het feest te zien als een enge, heidense toestand.
Oordeel niet, opdat er niet over jullie geoordeeld wordt. […] Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broeder of zuster, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt?
Matteüs 7:1
Hiermee bedoelt Jezus dat iedereen zijn eigen daden en gedrag moet beoordelen. Een ander veroordelen om zijn of haar keuzes, past hier niet bij. Hoewel het makkelijk is om je eigen gedrag af te zetten tegen de, in jouw ogen, verkeerde beslissingen van een ander, strookt dit niet met de liefdevolle basis van het geloof. Lees hier meer.
Daarom is het goed om dit in je achterhoofd te houden wanneer je besluit niet mee te doen aan Halloween. Binnen jouw principes en visie op het geloof past dit niet. Wat een ander doet, is echter aan hem of haar. Natuurlijk mag je je overwegingen meegeven, zeker aan je kinderen, om hen te helpen een beslissing te maken die past. Of bidden om wijsheid voor anderen. Maar uiteindelijk zal je daarna moeten loslaten.
Ben jij christen (of moslim) en vier jij ook geen Halloween? Of juist wel? Ik lees graag in de comments terug hoe jullie in dit dilemma staan en welke vorm je hieraan geeft.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©PeopleImages.com – Yuri A – Shutterstock