Maak het jezelf makkelijker tijdens de rouwperiode

Een rouwperiode heeft een enorme impact op je leven. Om te voorkomen dat je veel energie verliest aan randzaken, is het belangrijk dat je het jezelf waar mogelijk gunt om het leven net wat makkelijker te maken waar dat wél kan. Maar hoe doe je dat? Ik neem je in dit artikel mee naar onze ervaring en de lessen die ik afgelopen halfjaar leerden. Wil je jouw ervaring met me delen? Of heb je vragen, tips of andere toevoegingen? Laat het achter in de reacties!

Het normale leven weer oppakken

‘Als ik je kan helpen?’ Wanneer je net een hevig verlies meemaakt, zal je deze zin vaker horen dan ooit tevoren. Begrijpelijk. Je omgeving zit eigenlijk met de handen in het haar en zou het liefst de hele situatie oplossen – wat natuurlijk onmogelijk is. Wat wel praktisch mogelijk is, is jullie bijstaan in deze moeilijke periode en misschien iets uit handen nemen.

Toch is het prettig om je leven zelf weer te leiden, merkte ik al redelijk snel na het verlies van Nova. Zodra we konden, pakten we kleine dingen weer op. Zoals ik vaker schreef: het geeft je houvast in een situatie waarin de grond onder je voeten is weggeslagen. Voor de één zal dat moment sneller komen dan voor een ander trouwens, je voelt vanzelf wanneer je ‘klaar bent’ met alleen maar verdrietig zijn. Daar valt geen periode of tijd aan vast te plakken.

Maar goed, als je dan zover bent, zal je nog steeds momenten tegenkomen waarop je merkt dat je wellicht even te veel hooi op je vork hebt genomen. Of waarbij je aan alles voelt dat het hem vandaag (of deze week) gewoon even niet gaat worden. Dat hoort er nu eenmaal bij. Rouwen is een grillig proces. En wat vandaag van een leien dakje gaat, kan morgen een huizenhoge hindernis lijken. Daar heb je simpelweg weinig vat op. Wat je wel kan doen? Met behulp van onderstaande tips maak je je leven net een stukje makkelijker, waardoor je weet dat de wereld ook doordraait als je even weinig energie hebt.

Tips om de rouwperiode makkelijker te maken

Laat je boodschappen bezorgen

Als je het budget hebt om te winkelen bij Jumbo, Albert Heijn of Picnic, is het zeker de moeite waard om de boodschappen aan huis te laten bezorgen. In eerste instantie vond ik het nogal decadent, maar tegelijkertijd merkte ik dat ik mezelf soms richting de supermarkt moest slepen. Maar mede door corona besloot ik het toch maar eens te doen, en inmiddels wil ik voorlopig niet anders meer. Of ik nu wel of geen energie heb, de boodschappen komen gewoon thuis en dat geeft me weer ruimte om andere dingen de aandacht te geven die nodig is. Had ik dit maar eerder geweten!

Bestel af en toe eten

Nee, gezond is het niet, maar net als het bezorgen van de boodschappen is Thuisbezorgd soms je redder in nood. Wanneer je even geen zin hebt, als de dag eindeloos leek te duren of gewoon omdat je jezelf wil trakteren. Ook slim om altijd in huis te hebben: ovenbroodjes en een blik knakworsten. Of de ingrediënten voor een simpele pasta met spinazie en spekjes.

Maak duidelijke afspraken rondom je werk en met je werkgever

Per slot van rekening kan je niet van tevoren zeggen hoe jij je voelt. En hoe meer je de druk van de ketel kunt halen op het gebied van je werk, hoe beter het is. Blijf daarom zo eerlijk mogelijk met je werkgever in gesprek, vertel hoe grillig het rouwproces verloopt en spreek af dat je open zult zijn over hoe het met je gaat. Dat is moeilijk, het maakt je kwetsbaar, maar aan het eind van de dag zal je daar verder mee komen dan wanneer je je (te) groot houdt en ineens onderuit vliegt. Begin om die reden ook niet eerder dan wanneer je er zelf aan toe bent; jouw rouwproces staat op 1 en de rest op 2.

Vraag hulp op het gebied van oppassen

Als je al andere kinderen hebt, is het belangrijk dat je hen af en toe even bij opa en oma laat logeren of dat ze bij die ene vriendin gaan spelen. Voel je daar nooit schuldig om. Het heeft twee voordelen:

  • Jij kan even tot rust komen en weer opladen voor het moment dat ze thuiskomen.
  • Je kinderen zijn er even uit en krijgen daar alle aandacht, alle liefde en ruimte om eventuele spanningen van thuis los te laten. Voor hen is de situatie ook allerminst makkelijk en het kan dan prettig zijn om even uit huis te zijn.

En vergeet niet: het is voor die ene vriendin vaak een kleine moeite om de kinderen even een paar uurtjes mee te nemen, terwijl het voor jou een wereld van verschil kan zijn.

Wees eerlijk. Over alles!

Als er één ding is dat ik leerde na Nova’s overlijden, dan is het wel praten zonder er nog doekjes om te winden. Dat maakt me vast niet altijd de meest aimabele persoon, maar tegelijkertijd weet mijn omgeving precies waar ze aan toe zijn. Bovendien begrijpen vriendinnen me beter omdat ik exact zeg waar het voor mij op staat. Daardoor weten ze of ze me moeten helpen of dat het wel prima gaat zoals het gaat, en hoeven ze daar ook niet aan te twijfelen. Ik merk dat het verfrissend is. Ik verlies geen onnodige energie aan mooi weer spelen, bijvoorbeeld, of de lieve vrede bewaren – wat ik vroeger wel vaak deed. Dus wat ik maar wil zeggen: laat ‘hoe het hoort’ los en wees jezelf, voor de volle 100%.

Heb je vragen (bijvoorbeeld vanuit de omgeving van een rouwende of als je zelf een verlies meemaakte) of aanvullende tips om de rouwperiode een stukje makkelijker te maken? Laat het zeker weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven