Hoofdluis is zo’n beetje de nachtmerrie van elke moeder. Als je kind net iets vaker krabt dan gemiddeld, is de kans groot dat je moet controleren op luizen. Maar hoe herken je een hoofdluis? Welke oplossingen kan je gebruiken? En hoe zit het eigenlijk met de superluis? Helemaal onderaan vind je de gouden tip voor wanneer niks werkt: er is een oplossing die je hoofd in elk geval 100% luisvrij maakt. Kortom, lees snel door voor alle tips die je nodig hebt!
Heb je hoofdluis?
Voor je aan de strijd tegen de luizen begint, is het belangrijk te weten of je kind (of jij) daadwerkelijk last hebt van hoofdluis. Daarvoor is onderstaand filmpje van De Luizenkliniek heel geschikt. Je ziet duidelijk hoe je de neten en (jonge) luizen herkent. Ook komt duidelijk naar voren dat neten van kleur verschillen en hoe je lege of volle kunt herkennen. Toegegeven, het is een onderwerp waar je door het lezen al de kriebels van krijgt. Maar wel belangrijk (en: hopelijk toch loos alarm).
Dit is geen samenwerking met De Luizenkliniek. Wel zijn zij expert op het gebied van luizen en weten ze precies wat werkt.
Wat is het verschil tussen een ‘gewone’ hoofdluis en de superluis?
De superluis is eigenlijk een nazaat van de oorspronkelijke hoofdluis die een resistentie heeft opgebouwd tegen verschillende middeltjes. Hoe dat kan? Elke keer dat je een middeltje gebruikt, hoop je dat alle luizen gedood worden. Dat gebeurt doorgaans ook. Maar soms overleven één of enkele hoofdluizen. Zij zijn resistent, net als al hun nakomelingen.
Als meerdere resistente luizen bij elkaar op één hoofd komen en zich daar voortplanten, is hun nageslacht weerbaar voor alle middeltjes die hun voorouders overleefden. Kortom: uiteindelijk ontstond daar de hoofdluis zoals hij in de VS al meerdere keren is ontdekt en inmiddels dus ook in onze contreien met de bijpassende naam ‘superluis’.
Hoofdluis behandelen
Hopelijk is het loos alarm. Maar als je op deze pagina komt, omdat je kind onverhoopt inderdaad last heeft van hoofdluis, dan is het vooral belangrijk dat je snel weet hoe je ze behandelt. Voor we daarnaar toe gaan, eerst een belangrijke tip van de ervaringsdeskundigen: bespaar geld en laat shampoos als Prioderm lekker staan, tenzij je ‘gewoon’ last hebt van een jeukende hoofdhuid. Het levert je vaak schijnzekerheid op en er is maar één methode die echt werkt volgens deskundigen: de nat-kam-methode.
Luizen bestrijden in krullen
Het is je grootste nachtmerrie: je kind heeft een prachtige bos krullen of kroeshaar, maar ook luizen. Wat nu? In krullen helpt het om de onderstaande nat-kam-methode toe te passen met enige aanpassing. Zo is het handig om eerst het haar grondig uit te kammer. Ook moet je een plantenspuit naast je hebben staan om tussentijds het haar vochtig te houden, en elke pluk opnieuw insmeren met crème(spoeling), waarna je het uitkamt. Het is dus iets bewerkelijker, maar wel te doen. Tot en met type 3B, althans. Daarna wordt het iets lastiger.
Luizen behandelen in kroeshaar
Dat luizen ‘niet van kroeshaar houden’ is een mythe. Een hoofdluis houdt niet zozeer van een specifiek type haar, maar van je bloed. En dat is bij ons allemaal nog steeds hetzelfde. Hoe het dan wel zit?
- Europees, glad haar is rond – als een buisje. De luizen die hier voorkomen zijn daarop ingesteld. Ga je echter naar Afrika, dan zit daar een ander type hoofdluis dat is ingesteld op het plattere kroeshaar. De kans dat je kindje met kroeshaar hier last krijgt van luizen is daardoor kleiner. Dat neemt echter niet weg dat je alsnog pech kunt hebben.
- Mensen met kroeshaar en dicht krullend haar (3C) hebben droog haar. Het is dan ook niet gebruikelijk het haar dagelijks te wassen en voor dit type haar heb je veel meer (vettere) verzorgingsproducten nodig. Allemaal zaken waardoor een luis minder makkelijk beweegt over het hoofd van een kindje met kroeshaar en dus niet snel zal ‘overstappen’.
- Krijg je echter toch last van hoofdluis? Dan kan je kiezen voor een duurdere AirAllé behandeling. Wil je liever eerst zelf aan de slag? Ook dan geldt: veel crèmespoeling en kammen, kammen, kammen. Probeer de plukjes haar die je behandelt zo klein mogelijk te houden en elke keer opnieuw te doorweken met de crème, zodat je er makkelijker doorheen komt met de smalle tanden van de luizenkam.
De nat-kam-methode in de strijd tegen luizen
Ook deskundigen beamen dat als je luizen op een goedkope én effectieve manier wil verwijderen, je het best de nat-kam-methode kunt gebruiken. Daarbij ondergaat ieder besmet gezinslid een behandeling van twee weken, maar ben je daarna vrijwel zeker van de hoofdluis af. Belangrijk is wel dat je hem goed uitvoert en die twee weken daadwerkelijk aanhoudt, in verband met de levenscyclus van hoofdluizen. Je wil uiteindelijk herbesmetting voorkomen. Daarover later meer. Eerst de belangrijkste voordelen van de nat-kam-methode:
- In tegenstelling tot speciale luizenshampoos en soortgelijke producten heeft deze methode wél een beproefde werking
- Milieuvriendelijk
- Goedkoop
- Beter voor het haar en de hoofdhuid dan een anti-luizenshampoo
Wat heb je nodig voor de nat-kam-methode?
Een familieverpakking crèmespoeling of speciale crème tegen neten en luizen van de Luizenkliniek
Een eigenschap van crèmespoeling, maar zeker van deze crème die je kunt kopen bij De Luizenkliniek, is dat het de hoofdluis aanzienlijk moeilijker maakt om te kunnen bewegen. Met de laatst genoemde crème kan je zelfs 90-95% van alle neten en nimfen verwijderen in de eerste kambeurt! Daarbij is het product geschikt vanaf de babyleeftijd, omdat het geen chemische toevoegingen bevat als parfum, siliconen en parabenen). Kortom, producten die je zeker moet hebben als je de hoofdluis wil behandelen met een nat-kam-methode.
Let op! Anders dan luizendodende shampoos verstikken of doden deze producten de hoofdluis niet.
Puntkam en een normale borstel; haarclip of elastiekje
Met de puntkam kan je straks makkelijk kleine secties verdelen in het haar. De normale borstel (of in geval van krullend en dik haar een Tangle Teezer of Denman Brush) heb je nodig om de klitten uit het haar te halen. Daarnaast behandel je het haar in delen tegen luizen. Gebruik een clip of elastiekje om het deel dat je op dat moment niet behandelt apart te zetten.
Luizenkam met lange tanden
Misschien heb je bij een luizenshampoo of ander product ooit een luizenkam gekregen met aan de ene kant korte, metalen tanden en de andere kant kunststof? Daar heb je precies niks aan. De gratis kam komt namelijk over het algemeen niet tot de hoofdhuid – en laat dat nu net de plek zijn waar luizen zich het liefst verschuilen.
Haarnetje
Hoewel de kans redelijk klein is, wil je het risico gewoon niet lopen dat jij besmet raakt met de luizen van een ander.
Wit of transparant bakje met heet water en een witte (hydrofiel) doek
Na elke kambeurt is het belangrijk dat je de luizenkam uitspoelt (ook om te zien hoeveel luizen je verwijdert) en kunt schoonmaken aan de witte doek. Dus zet ze vast klaar.
Bij kinderen kan het schelen als je een dvd opzet, ze laat YouTuben of een leuke film zoekt op Netflix ter afleiding.
Zo pas je de nat-kam-methode toe en verwijder je de luizen
Benodigde tijd: 14 dagen
Hoofdluis behandelen met de nat-kam-methode: zo kom je van de luizen af (hoeveel tijd het je kost in de praktijk hangt af van de grootte van je gezin)
- Controleer alle gezinsleden op de aanwezigheid van hoofdluis
Er zijn een paar plekken waar je extra aandacht aan moet geven: achter de oren, onderaan in de nek en andere warme plaatsen op de hoofdhuid. Waar je op moet letten? Kleine witte bolletjes (lege neten) die stevig aan het haar plakken op enkele centimeters van de hoofdhuid of – tegen de hoofdhuid aan – bruinige bolletjes (volle neten). Anders dan roos of huidschilfers laten ze niet los en kan je ze alleen verwijderen met je nagels. Iedereen die neten heeft, moet een behandeling ondergaan. De kans dat je levende luizen ziet, is iets kleiner. Ze zijn heel klein, bewegen redelijk snel en vallen door hun schutkleur (bruin-grijzig) niet erg op in de meeste kapsels.
- Kam het haar eerst goed uit met je normale borstel en zorg dat alle klitten eruit zijn
Bij glad haar kan dit gewoon met droog haar. Als je de crème van de Luizenkliniek gebruikt, breng je dit eerst aan op krullend of kroeshaar voor je borstelt. Ga je voor crèmespoeling? Dan maak je, zoals je gewend bent bij krullend haar, het haar eerst vochtig en breng je de crèmespoeling aan voor het borstelen.
- Maak een scheiding van voor naar achter en verdeel het haar in gelijke delen
Zet de ene helft van het haar vast en verdeel de crème of crèmespoeling rijkelijk over de scheiding zelf. Dit vormt een barrière voor de hoofdluis. Zet dan de helft die je nog niet gaat kammen omhoog met een elastiekje of haarclip. Vervolgens gebruik je het product om het haar goed mee te behandelen. Voor de zekerheid borstel je daarna nog eens door: zo verdeel je het product goed over de haren (met oog op neten) en weet je zeker dat het haar klitvrij is.
- Verdeel het haar in secties en kam ze om beurten uit
Daarbij is het heel belangrijk dat je luizenkam tegen de hoofdhuid komt en je de haar van wortel tot punt uitkamt. Zo haal je ook de neten en nimfen uit het haar. Daarna spoel je de kam uit in het hete water. Luizen, nimfen en neten drijven, dus die herken je snel genoeg. Als de kam is uitgespoeld, herhaal je de kam-methode tot er niets meer van je kam komt op de witte doek.
Let op dat je water redelijk schoon blijft. Als je merkt dat er te veel crème(spoeling) in de bak zit, is het tijd om het water te verversen. - Spoel de achtergebleven crème(spoeling) na behandeling uit
Dit kan gewoon onder de douche. De belangrijkste stap in het hele proces zit er nu op, maar je bent er nog niet!
- Behandel elk besmet gezinslid twee weken lang, iedere dag tegen hoofdluis
Het is een intensieve klus, maar wel belangrijk dat je de hele behandeling consequent uitvoert. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat uit nieuwe neten (die al gelegd waren voor je begon met de nat-kam-methode) uitkomen, nieuwe luizen vormen en je weer opnieuw kan beginnen.
Moet je bij hoofdluis alles schoonmaken?
Weetje! Luizen overleven weliswaar maximaal twee dagen wanneer ze niet meer op je hoofd zitten, maar deze zijn doorgaans al zo verzwakt dat ze geen nieuwe besmetting kunnen starten. Om die reden is het antwoord op deze vraag nee.
Vroeger werd aangeraden bij hoofdluisbesmetting werkelijk alles in de was of vriezer te stoppen. Van jas tot kussenslopen, banken die complete stofzuiger en stoombehandelingen ondergingen… Het is dus allemaal niet nodig. Er is namelijk nooit een bewezen werking geweest van die schoonmaakmanie en het levert jou vooral veel werk op. En je bent al druk met twee weken lang kammen. Dus laat dit lekker voor wat het is. Belangrijker is dat je ieder besmet gezinslid consequent blijft kammen en controleren op luizen en neten.
De Gouden Tip voor als je niet van de luizen afkomt
Als je geen tijd hebt om twee weken lang te kammen of langer dan veertien dagen rondloopt met luizen en ze er maar niet uitgekamd lijkt te krijgen, is er een oplossing. Weliswaar een dure, maar wél eentje die gegarandeerd werkt: de AirAllé.
Wat is de AirAllé?
Een behandeling met de gepatenteerde Air Allé geeft je de garantie dat niet alleen de luizen doodgaan, maar ook neten en nimfen. Superluis of niet, na een behandeling hiermee is het gedaan met elke luis (in wat voor stadia dan ook) die zich tussen je haren ophoudt. Het apparaat werkt als een soort föhn. Elk plekje op je hoofd wordt verwarmd en geen luis overleeft de behandeling. Na afloop wordt je haar helemaal uitgekamd en het grootste deel van de luizen, nimfen en neten verwijderd.
De behandeling is behoorlijk prijzig, maar levert je wel wat op: garantie op een luisvrije hoofdhuid. Daarbij doet het geen pijn, behalve op plekjes waar de luizen veel gebeten hebben. Daar kan het iets gevoeliger zijn. Wel ben je van de luizen af en hoef je in de twee weken die volgen niet meer te kammen of behandelen.
Wat zijn de kosten van een behandeling precies?
Voor de volledige, actuele prijslijst, klik je door op het linkje. Behandelingen met AirAllé kosten vanaf € 149,00 per persoon.
Wat je verder nog moet weten over luizen
- Dankzij de opkomende selfiecultuur beperkt de hoofdluis zich niet langer tot kinderhoofdjes en onfortuinlijke ouders. In tegendeel, op middelbare scholen en zelfs studentenverenigingen komt het tegenwoordig ook steeds vaker voor.
- Om te overleven heeft een luis bloed nodig. De kans dat een hoofdluis ’s nachts een bewuste wandeling naar je knuffel maakt, is dan ook uitgesloten. Als de paniek toeslaat ben je geneigd alles te ontsmetten, maar de effectiviteit daarvan is nooit bewezen. Eenmaal je hoofd verlaten, keren ze vrijwel niet meer terug.
- Schaam je niet en licht anderen in. Alleen dan kun je goed bestrijden; zodra een klasgenoot namelijk rondloopt met een besmetting, kan binnen no time de hele klas te kampen hebben met hoofdluis.
- Voor meisjes is het aan te raden om de haren in een knot of vlecht te dragen. Dit houdt de luis niet helemaal tegen, maar maakt een besmetting lastiger.
- Gel, haarlak en mousse maken het haar minder aantrekkelijk voor hoofdluizen. Wederom geen garantie dat je hiermee een besmetting voorkomt, maar wel handig om te weten.
Begrippenlijst: van neet tot hoofdluis
Neet
De eitjes van hoofdluizen noem je neten. In eerste instantie kan een neetje ook lijken op roos, maar het grote verschil is dat je roos gemakkelijk kan verwijderen. Neten hechten zich stevig aan het haar, vaak dichtbij de hoofdhuid. Je krijgt ze niet goed los en ze zijn een beetje grijzig van kleur.
Nimf
Een week nadat de neet is gelegd komt hij uit. Dat wil zeggen: de meeste. Gelukkig ontpoppen ze zich niet allemaal tot luis, want in aanmerking genomen dat één volwassen luis per maand 198 eitjes op je hoofd kan leggen, wil je niet weten hoe dat eruit zou zien! De nimf is de larve van een hoofdluis. Deze verpopt zich binnen 9 dagen tijd drie keer en is dan volwassen.
Luizen
Het laatste stadium. Mannetjes zijn iets kleiner dan vrouwtjes. Wanneer twee hoofdluizen elkaar gevonden hebben, zullen ze paren en kan het vrouwtje eitjes leggen. Tot haar overlijden kan ze 4-9 neten per dag plaatsen – niet misselijk dus.
Wat doet de luis op je hoofdhuid?
In principe zijn de parasieten ongevaarlijk. Alleen spuiten ze, bij elke keer dat ze bloed zuigen, een speciaal stofje in je bloedbaan dat jeukt. Onschadelijk voor je gezondheid, maar wel heel erg hinderlijk. Wel kunnen bij veelvuldig krabben wondjes ontstaan die mogelijk gaan ontsteken. Iets om goed in de gaten te houden dus!
Luizen zijn, kortom, vooral een vervelende plaag. Met een beetje pech kom je er makkelijk aan, maar het kost je wel wat tijd om er weer vanaf te komen (met de intensieve, maar werkende nat-kam-methode of de duurdere AirAllé behandeling). Superluis of niet, op deze manieren help je je gezin van de hoofdluis af. Heb je nog vragen over een luizen besmetting? Wil je je verhaal kwijt? We lezen het graag in de comments!
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!