Wat werkt het best tegen luieruitslag? Handige tips

Baby’s kunnen soms last krijgen van luieruitslag. Om dit te voorkomen en genezen kun je als ouders gelukkig best wel wat doen. In dit artikel helpen we je aan goede oplossingen tegen luieruitslag én vertellen we je hoe je dit in de toekomst, hopelijk, kunt voorkomen.

Hoe ontstaat luieruitslag?

Luieruitslag staat ook wel bekend als luiereczeem of luierdermatitis (wat in feite hetzelfde betekent). Vaak begint het met een rode, schrale huid, maar bij onvoldoende of de verkeerde behandeling kunnen blaasjes ontstaan of zelfs wondjes. Hoewel het op zichzelf geen kwaad kan, is het natuurlijk wel vervelend voor je kleintje. Het kan behoorlijk pijnlijk zijn.

De oorzaak ligt hem in het broeien van de luier. Poep en plas kunnen de natuurlijke huidbarrière een beetje beschadigen, met name als een kindje last heeft van diarree. Vaker verschonen is daarom belangrijk.

Niet ieder kindje krijgt evenveel last van luieruitslag. Sommigen zelfs (bijna) niet. Dat heeft ook te maken met de huid van je kind, of hij eventueel eczeem heeft, de gevoeligheid voor de billendoekjes die je gebruikt en of hij misschien een antibioticakuur heeft moeten ondergaan. Allemaal zaken die meespelen bij het wel of niet krijgen van luieruitslag. Gelukkig helpen de tips onderaan dit artikel je om er goed mee om te gaan en de uitslag in elk geval zo snel mogelijk te verminderen.

Doorkomende tandjes

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar elke moeder weet dat de zurige ontlasting tijdens het doorkomen van de tandjes vaak samen gaat met een (milde) vorm van luieruitslag. Zeker als de huid dan niet goed wordt schoongemaakt of niet snel genoeg, kan er een vervelende rode uitslag vormen op de billetjes en in de schaamstreek.

Symptomen luieruitslag

  • Rode, geïrriteerde huid
  • Blaasjes
  • Wondjes

Zie je ook pus, dan kan dit duiden op een schimmelinfectie. Neem dan contact op met je huisarts voor verdere behandeling.

Luieruitslag voorkomen en genezen

Wasbare billendoekjes

Hoe minder je de huid aantast bij het verschonen, hoe beter dat is voor de billen van je baby. Wasbare billendoekjes bevatten echt alleen water en zijn groot genoeg om de ontlasting en urine snel weg te halen.

Mijn persoonlijke ervaring met wasbare billendoekjes
Ik stond hier vooraf sceptisch in, maar merk echt een groot verschil. Zodra we tijdelijk wegwerpdoekjes gebruiken, ontstaat eigenlijk vaak al snel een vorm van luieruitslag – en we gebruiken voornamelijk heel milde doekjes.

Verschoon regelmatig

Zeker nadat je kleintje heeft gepoept, is het belangrijk om snel te verschonen. Een frisse luier die goed absorbeert helpt tegen luieruitslag. Let dus ook op met goedkopere luiermerken die wellicht onvoldoende urine en ontlasting opnemen: dit kan bijdragen aan de uitslag. Doe verder de luiers niet te strak dicht.

Gebruik een milde crème

Bij de keuze voor een crème tegen luieruitslag is het belangrijk dat deze 0% parfum (of soortgelijke stoffen) bevat. Sowieso is het verstandig hier rekening mee te houden bij de aankoop van een product voor op de babyhuid, maar zeker in het geval van uitslag: parfum droogt de huid uit.

Petit & Jolie bracht recent een vernieuwde lijn op de markt, met daarin natuurlijk ook de vertrouwde Diaper Cream. De ingrediënten zijn (al sinds de lancering in 2013) 100% natuurlijk (sesam olie, zink oxide, bijenwas en wolvet) en helpen de geïrriteerde huid weer te kalmeren. Dat de tube ook nog eens van 50% gerecycled plastic is, voelt extra fijn.

luieruitslag voorkomen en genezen

Was met ongeparfumeerde zeep

De allerkleinsten hoeven nog niet zo vaak te douchen, maar als ze gaan is het belangrijk om te kiezen voor een neutrale zeep die de huid ondersteunt met natuurlijke ingrediënten. Zo blijft de huid zo sterk mogelijk. In dezelfde lijn als de Diaper Cream vind je ook

Als je kindje al last heeft van luieruitslag, maak dan alleen schoon met lauwwarm water. Dep daarna de aangedane plekken dan het liefst zachtjes droog met een hydrofiel doek en smeer daarna in met een voedende crème tegen luieruitslag. Heb je de tijd en ruimte hiervoor? Dan scheelt het vaak ook als je kindje even geen luier draagt.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je merkt dat de luieruitslag eerder erger wordt dan minder, zoals je zou verwachten, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Die heeft wellicht een middeltje tegen de klachten en kan kijken of er sprake is van een schimmelinfectie.

Heeft jouw kindje veel last (gehad) van luieruitslag?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

We kregen de nieuwe lijn van Petit & Jolie toegestuurd. Dit artikel bevat informatie die je kunt gebruiken ter voorkoming of genezing van luieruitslag. De Diaper Cream is een mooie toevoeging, wat ons betreft, omdat hij fijn in gebruik is en lekker uitsmeert. Daarbij doet hij wat hij moet doen: de crème vermindert luieruitslag snel.

©Josep Suria – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven