Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Low budget kerstdiner: zo geef je nooit meer te veel uit

Het kerstdiner is uitgegroeid tot een exclusieve (vr)eetpartij. Eentje die zelfs je hele weekbudget voor de boodschappen opslokt – als je niet uitkijkt. Wil jij deze kerst iets zuiniger aandoen? Met deze low budget kerstdiner tips geef je nooit meer te veel uit.

Low budget kerstdiner: onhaalbaar?

Wanneer je dit jaar het kerstdiner verzorgt, weet je als geen ander dat je prima plannen makkelijk overboord gaan als je ziet wat de supermarkt allemaal aanbiedt. De simpele pasta ruil je in voor bergen confetti, glitters, exclusieve hapjes en dat ene leuke servies. Hoewel leuk voor de foto’s, slaan die onverwachte uitgaven een gat in je portemonnee als je niet uitkijkt. Hoe voorkom je dit en zorg je dat je gewoon een lekker, low budget kerstdiner kan neerzetten?

De 5 beste budgettips voor het kerstdiner

Maak vooraf een lijstje en hou je daar aan

Of je nu beslist om uitgebreider te koken of juist soberder, een goede voorbereiding is het halve werk. Beslis vooraf wat je wil gaan maken en stel aan de hand daarvan je boodschappenlijstje op. Wijk hier niet van af. Ook niet als je ineens bedenkt dat je vergeten was kerstkransjes op te schrijven en/of die tiramisu je het water in de mond laat lopen. Neem desnoods iemand mee die iets nuchterder is, zich niet laat verleiden en je durft te weerhouden om die bergen snoepgoed in je karretje te kieperen ‘omdat het er zo leuk uit ziet’.

Was je van plan je boodschappen te doen bij een wat duurdere supermarkt als Jumbo of AH? Dan is het misschien ook een idee om je boodschappen thuis te laten bezorgen. Zo voorkom je verleidingen halverwege route en bied je weerstand aan de zorgvuldig uitgedachte marketingtrucs van de supermarkt.

Houd in gedachten: je hoeft geen weeshuis te voeren

Eet je normaal gesproken ook geen vijf gangen die bol staan van de lekkernijen, doe dat dan met kerst ook niet. Je hoeft ook niet voor elke gast iets speciaals te halen waar hij of zij verzot op is. Want als je de lievelingsstol haalt voor Pietje en kalkoen voor tante Marie, dan blijf je na afloop geheid zitten met een overdaad aan voedsel. Of erger: je moet in het nieuwe jaar die vijf extra kilo weer kwijt omdat je het zelf tegen heug en meug gaat zitten opeten.

Hou het algemeen en bescheiden, zonder dat je elkaar hoeft aan te kijken om het laatste blaadje sla. En sla geen chips, borrelnootjes of chocolade voor later op de avond, want daar heeft waarschijnlijk niemand trek in. Dat koekje bij de thee is echt voldoende.

Vraag om hulp

Zeker als je het budget niet hebt om een volledig uitgebreide maaltijd met minimaal drie gangen te verzorgen, is het geen schande om hulp te vragen aan vrienden of familie. Neem deze low budget tip echt ter harte, want wat er niet is, kan je nu eenmaal niet uitgeven en je familie en/of vrienden springen vast met liefde bij.

Zo kan je wel samen de warmte rondom kerst beleven, maar ben je geen kapitaal kwijt. Misschien kan de één het hoofdgerecht verzorgen, een ander het toetje? Of je maakt een buffet? Maak er een fijne avond van: spelletje erbij, iets lekkers te drinken en genieten van elkaars eten en gezelschap.

Kook een normaal gerecht

Niks mis mee als je het heerlijk vindt om je bord prachtig op te maken en uitgebreid te kokkerellen. Als je het geld en de kwaliteiten bezit, is het fantastisch om een kerstontbijtje te verzorgen met eitjes van de Uruguayaanse roodschoudertaling, versgeperste guavesap en een paar sneetjes Shepherd Loaf. Maar voor een geslaagd kerstdiner hoeft je bord er niet per se uit te zien alsof je meedoet aan Master Chef. Het draait uiteindelijk om de liefde die je erin stopt en een ‘gewone’ maaltijd kan ook heerlijk zijn. Én, budgettechnisch gezien: hoe minder liflafjes, des te goedkoper je inkopen. Bovendien is de kans groot dat je niet misgrijpt in de supermarkt, omdat veel anderen juist wel voor het exclusieve gaan rond kerst.

Invester één keer in accessoires en hergebruik die jaarlijks

Ondanks dat natuurlijke materialen dit jaar dé musthave zijn, eet je echt niet minder lekker van een monochroom bord. Koop gewoon één keer tijdloze accessoires die jaren mee kunnen, zoals een mooie serviesset bij Xenos, dan bespaar je jezelf een flink bedrag. Leuk de tafel op met mooie kandelaars en kaarsen en katoenen servetten. Want echt: je kan je wel inhouden met het diner; als je vervolgens een berg confetti in de vorm van rendierhoofdjes, sterren en ijskristallen inslaat, dat ene prachtige kleed en ieder jaar weer nieuwe tafelloper, dan draait dát je de financiële nek wel weer om.

Budgetteren en plannen met kerst is slim

Zoals je hierboven kunt lezen is het echt verstandig om met een duidelijk plan op pad te gaan. De kern van voorkomen dat je te veel geld spendeert zit vooral in een goede voorbereiding. Want als jij al vooraf weet wat je wil koken, het niet te bont maakt en je hand een beetje op de knip houdt, dan komt het echt wel goed. Uiteindelijk schiet het ook niet op als je het halve boodschappenbudget er doorheen jaagt met de feestdagen, toch?

Wat zijn jouw ultieme budgettips voor het kerstdiner?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids