9 handige lifehacks uit het leven met een baby

Het gekke is, vind ik, dat je veel zaken uit de babytijd vergeet naarmate je kinderen ouder worden. Sommige handigheidjes bijvoorbeeld. Die waren ooit zo vanzelfsprekend, maar raakten in de vergetelheid tot ze recent (gelukkig – je weet het immers nooit met die postnatale zwangerschapsdementie) weer omhoog kwamen. En daar kwamen nog een paar nieuwe zaken bij die toch wel een uitkomst bleken. Om anderen te helpen, besloot ik ze alsnog te bundelen in dit artikel vol handige lifehacks voor het leven met een (pasgeboren) baby.

Lifehacks met een (pasgeboren) baby: dit wil je écht

Twee aankleedkussens

Een van de kraamverzorgsters attendeerde ons erop toen ze zag dat we dagelijks aan het slepen waren met ons aankleedkussen. ‘Gewoon een tweede halen via Marktplaats, tweedehands zaak of bij Hema,’ zei ze, ‘kost niet veel en levert je veel gemak op.’ En inderdaad. We hadden zo altijd een aankleedkussen in de buurt, zolang als het nodig was, en hoefden bij acute spuitluiers niet halsoverkop naar boven.

Rugzak in plaats van een luiertas

Heus, ik ben echt wel blij met onze luiertas, maar in de praktijk vind ik mijn rugzak stiekem veel handiger. Ik heb een Thule rugzak die eigenlijk bedoeld is voor langere wandeltochten, maar die is ook heel handig met een baby. In de zijvakken berg je flesjes op met water, in de tas zelf doe je alles wat je nodig hebt: billendoekjes, luiers, eventueel zakjes, melkpoeder (als je geen borstvoeding geeft), speen en een knuffeltje.

Het praktische zit hem vooral in je eigen stabiliteit. Probeer maar eens met een grote sporttas, twee kinderen van 6 en 7 jaar oud, je baby in de Maxi-Cosi en plastic slofjes om je schoenen langs de zwembadrand te lopen – zonder dat je het gevoel hebt eruit te zien als een overbeladen pakezel. Bovendien vliegt zo’n luiertas, vanwege de schouderband, bij elk moment dat je bukt naar voren. Dan liever gewoon die rugzak, zodat ik beide handen vrij heb.

Draagzak of -doek

Zeker in de eerste periode met een baby vind ik het heel fijn om te dragen. Jammer dat ik hier pas vrij laat achter kwam (bij onze derde dochter); het biedt meer vrijheid en rust. Je kindje is lekker dichtbij, je kan nog eens iets doen terwijl ze slapen. En aan onze kinderen merk ik ook het effect: die zijn wat kalmer, omdat je direct kan inspelen op eventueel ongemak. Op latere leeftijd kunnen ze in de draagzak op je rug, scheelt je toch een kinderwagen in de auto.

Steelstofzuiger

Zeker na een keizersnede, zo heb ik me laten vertellen, zijn een stoffer en blik met lange steel of steelstofzuiger echt een aanwinst. En ja, het kost misschien wel wat, maar het levert zoveel plezier op. In ons geval vond ik het erg makkelijk: kind in de draagzak en stofzuigen leverde soms een rustige baby op en was bovendien zo gepiept. Je hoeft bovendien niet te bukken om hem aan te zetten of op te bergen. Win-win! Bijkomend voordeel: de andere kinderen vinden het een leuk apparaat dus pakken hem sneller om even de stofzuiger door het huis te halen.

Maxi-Cosi die kan draaien

Het overkomt ons bijna allemaal: je baby met zijn kwetsbare fontanelletjes zo tegen de deurpost aan. Je wil het niet, maar ontkomt er nauwelijks aan door het ontwerp van de autostoel. Gelukkig heeft Maxi-Cosi inmiddels een hele handige oplossing in de vorm van een draaibare AxissFix en Mica. Bijkomend voordeel is dat die laatste geschikt is om achterwaarts te vervoeren tot een leeftijd van 4 jaar.

Baby zonnebril

Oogartsen adviseren om de ogen van je baby te beschermen tegen zonneschade. Dat kan tegenwoordig heel makkelijk met een speciale baby zonnebril, zoals deze van Dooky. Ze beschermen tegen uv-stralen, hebben een afneembare band om hem precies op maat te kunnen maken en krasbestendige glazen. Eerlijk gezegd zijn dit van die zaken waar ik me voorheen minder in verdiepte, helaas. Inmiddels kunnen we niet meer zonder. Ook onderweg trouwens, waar we merken dat ons zoontje niet heel blij wordt van de zon in zijn ogen.

Siliconen bijtketting

Zeker als de tandjes beginnen door te komen, zo tussen een halfjaar en negen maanden oud, vinden baby’s het heel fijn om ergens op te kunnen bijten. En in plaats van dat ze jouw ketting te grazen nemen (wat niet alleen onhygiënisch is, maar ook ongeschikt), kan je beter een siliconen bijtketting dragen. Los van de verlichting bij doorkomende tandjes geeft deze ook rust, zowel op jonge leeftijd als bij iets oudere kinderen. Ze kunnen hem dus op termijn zelf gaan dragen.

Let erop dat als je een kauwsieraad koopt, dat het geschikt is voor baby’s/kinderen en dus geen stoffen bevat als BPA, ftalaten of latex.

Wasbare billendoekjes

Nog iets waarvan ik nu denk: wist ik het maar eerder. Sinds we wasbare billendoekjes hebben, ben ik om. Eigenlijk had ik misschien ook wel wasbare luiers willen hebben. Het is zo ontzettend gemakkelijk in gebruik, de doekjes kan je natmaken met warm water (waardoor het als minder vervelend wordt ervaren) en we hebben vooralsnog geen luieruitslag meegemaakt. Inmiddels liggen hiernaast de wasbare zwemluiers klaar voor de babyzwemles, wat me ook een uitkomst lijkt.

Avonden en nachten verdelen

Het is niet zozeer iets dat je kan aanschaffen, maar wel een manier om de gebroken nachten zoveel en zo eerlijk mogelijk te kunnen verdelen: afwisselen. Zo deed mijn man vanaf het moment dat we thuiskwamen de avonden, tot een uurtje of twaalf, en ik de nachten. En ja, daarvoor moet je een klein beetje inleveren op de borstvoedingswens – tenzij je de rest kan afkolven – maar het levert je meer energie op en daardoor meer rust. Hadden we dit maar eerder geweten…

Welke lifehacks kan jij aan dit rijtje toevoegen? Wat had jij wel eerder willen weten?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven