Deel 11 | Of ze al geboren is?

In de serie Lief dagboek neem ik jullie mee in de periode na het verlies van onze dochter Nova. Over keihard vallen, intens verdriet, maar ook bergen vol liefde en licht.

Lief Dagboek,

‘Zijn jullie al lekker aan het genieten van de kleine meid?’

Mijn hart krimpt ineen. Elke keer wanneer ik aan iemand moet vertellen dat de zwangerschap een bijzonder pijnlijke afloop kreeg, doet dat opnieuw zoveel verdriet. Waarschijnlijk omdat iedere keer weer een herbeleving is van de afgelopen paar weken. En in de ogen van een ander zie je de pijn van jezelf. Stiekem is dat ook precies de reden waarom we het nog aan zo weinig mensen hebben verteld: ik wil die pijn helemaal niet voelen.

Ik haal diep adem en tik een berichtje terug dat ik de afgelopen tijd eigenlijk te vaak heb moeten tikken: ‘De reden dat het zo stil was, is helaas niet de reden die we voor ogen hadden.’ Tot slot vertel ik dat we het voorlopig nog even voor ons willen houden, tot we eraan toe zijn dit nieuws wereldkundig te maken. Een moment dat dichterbij is dan ik op dat moment nog denk.

Een bijzonder kinderfeestje

Anderhalf uur nadat ik het gesprek had met de arts is het tijd om May op te halen van het kinderfeestje waar ze die dag naartoe is. Het is middenin de herfstvakantie en eigenlijk de eerste ‘confrontatie’ met moeders van school. Hoewel we de kinderen weer zelf gaan brengen en halen, vind ik het toch best spannend. Je weet van tevoren immers niet hoe anderen reageren. Het kan zoveel kanten op: zullen ze zich huilend in je armen storten? Negeren ze je uit ongemak? Of…

Eigenlijk had ik met elk scenario rekening gehouden, behalve met wat er daadwerkelijk gebeurt. Al snel na binnenkomst rent Rose er vandoor met haar zusje, in de hoop dat ze natuurlijk lekker lang kunnen spelen en dat ik er geen erg in heb. Een moeder die ik al langer ken, spreekt me aan. En dan nog eentje en nog een paar. Ze zijn allemaal zo lief! Iedereen neemt de tijd om écht te luisteren terwijl ik mijn hart lucht. Ik vertel over het telefoongesprek met het ziekenhuis, maar ook over die verschrikkelijke eerste week en hoe bijzonder de bevalling en uitvaart waren – ondanks alles. Over hoe belangrijk het is als je een paar mooie momenten hebt om op terug te grijpen ook, en dat de kinderen je er echt doorheen trekken.

Zonder het te weten hebben deze lieve moeders me het vertrouwen gegeven wat ik zo hard nodig had. Voor vandaag voelde ik me zo ontheemd, ik wist niet goed wat ik met mezelf aan moest en had werkelijk geen idee of ik wel klaar was om de wijde wereld weer in te gaan. Ondanks ons eigen voornemen het wel te gaan doen. Maar dankzij hen weet ik het zeker. Dit komt goed. Ondanks dat het vast zijn tijd nodig heeft, maar ik ben er klaar voor om volgende week weer de normale dingen op te pakken, zoals halen en brengen naar school en de sportlessen. Daar ben ik ze zo dankbaar voor!

Tijd om ons verhaal te vertellen

Langzaam voel ik steeds meer dat het tijd wordt om ons verhaal te doen. Alle gebeurtenissen van deze afgelopen week (mijn wandeling, de uitslag van het ziekenhuis, het zien van andere ouders, de opluchting nadat ik mijn verhaal kon doen en bovendien de trots waarmee ik mocht praten over Nova), maken dat ik me niet langer wil verstoppen. In tegendeel. Ik wil heel graag vertellen over ons kleine meisje en hoe trots ik ben.

De pijn en het verdriet gaan hand in hand met de onmetelijke trots die ik, tussen het huilen door, elke keer opnieuw voel. Ik ben voor de vierde keer moeder geworden en de wereld mag dat weten! En hoewel de tranen opnieuw over mijn wangen stromen zodra ik de laptop start, voel ik aan alles dat het tijd is en begin te tikken…

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Lees hier de andere delen van het dagboek

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Pra Chid – Shutterstock

Afbeelding, Pra Chid – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven