Feelgoods lezen met De Mamagids: deel 1!

DEEL 1 – Regelmatig lees ik feelgoods. Om je te helpen wegwijs te worden in het enorme aanbod van Kobo (en betaalde e-books) besloot ik alle reviews samen te voegen. De boeken zijn gecategoriseerd op: aanraders, boeken die oké zijn geen must om te lezen en tot slot boeken die je naar mijn mening beter kunt laten liggen. Alles staat op alfabetische volgorde van auteur (achternaam), zodat je makkelijker kunt zoeken. Per boek vind je verder een korte samenvatting én de review; zo weet je wat je kunt verwachten.

Als je nog een mooi boek hebt gelezen in het genre feelgood, laat het dan zeker weten in de comments! Ik kan altijd nieuwe tips gebruiken. En vind jij een bepaald boek wel heel mooi, mag je dat natuurlijk ook delen! Wie weet inspireer je een andere lezeres die het ook graag zou lezen.

Inhoud Verberg

Absolute aanraders

Bach, Tabea – Het bloemeneiland

Sylvia lijkt het perfecte jetset leven te leiden, maar ze is moe. Dan krijgt ze onverwachts vrij, omdat een klant afzegt. Intussen erft ze een bijzonder eiland van haar oudtante en besluit ze daar naartoe te gaan. Wat volgt is liefde op het eerste gezicht: ze houdt van de omgeving en komt helemaal tot rust. Haar man heeft echter andere plannen.

Voor het eerst dat ik een boek lees dat uit het Duits vertaald is. Verrassend! Het is weer eens iets anders wanneer je iets leest dat geschreven is op het Europese vasteland in plaats van ergens in het Verenigd Koninkrijk. Deze roman is wel iets anders dan de meeste chicklits. Al bevat het alle ingrediënten, dit werd bloemrijker geschreven. Ik hou daar wel van. Je ziet de reis voor je die hoofdpersoon Sylvia maakt en leeft mee met haar verwikkelingen. Een aanrader: het boek heeft hier en daar een paar verrassingen in petto (al moet je niet de synopsis lezen op de achterkant van het boek of op je e-reader).

Gratis te downloaden via KOBO

Claassen, Chantal – Flessenpost – Beachclub Esperanza (deel 1)

In deze debuutroman van Chantal Claassen ontmoeten we Chloë. Ze heeft het zwaar: haar oma is al op leeftijd en ziek, waardoor het gemis van haar ouders en broertje nog heftiger voelt. Daarnaast loopt haar relatie stuk en weet ze even niet zo goed meer wat ze moet doen. Maar dan rijdt ze in een opwelling naar Hoek van Holland, waar een fles wijn het begin blijkt van nieuwe kansen.

Verrassend leuk! Ik vind de invalshoek origineel gekozen. Als lezer heb je geen idee hoe het is om de overlevende van een ramp te zijn, maar we kunnen ons allemaal wel indenken hoe verdrietig het is als je oma dan vervolgens zo ziek is dat je haar misschien kwijtraakt. Ik heb het boek met plezier gelezen en ben benieuwd naar het vervolg!

Gratis te downloaden via KOBO

Harrewijn, Astrid – De eerste zin

Deze serie bestaat uit drie delen: De eerste zin, De eerste stap en De eerste keer, dat nog moest verschijnen op het moment dat ik deel 1 heb gelezen. De verhalen draaien om een vriendinnengroep die elkaar kennen uit de studententijd: Lou (Milou), Elkie en Soda. Elk deel vertelt je een stukje vanuit het perspectief van één van de meiden. Elke eerste van de maand mailen ze over hun belevenissen, zodat je ook telkens iets meer te weten komt over de andere levens. De verhalen zijn chronologisch. In deel 2 (over Lou/Milou) krijg je via de mailwisseling dus meer informatie over waar Elkie stopte in deel 1. Hoop dat het zo een beetje duidelijk is.

Dit eerste deel vind ik erg leuk om te lezen. Je maakt kennis met de drie vriendinnen en het idee om elkaar elke maand te mailen met een update van je leven, is een origineel concept. Op die manier leer je elkaar ook meteen een beetje kennen en lees je door de andere boeken toch hoe het met hen verder gaat.

Gratis te downloaden via KOBO

Helden, Daniëlle van – Het begint met een geheim

Het leven van Suus staat al een tijdje stil. Ze wil dolgraag aan de slag als kunstenaar, maar durft niet en neemt genoegen met werken in de kringloopwinkel van haar beste vriend Stan. Door een noodlottige gebeurtenis valt haar leven als een kaartenhuis in elkaar en zal ze zelf opnieuw moeten beginnen met het opbouwen. Lukt het haar om goed te maken wat ze verkeerd heeft gedaan?

Aanrader! Echt even heel iets anders dan de meeste chicklits door de verrassend gekozen verhaallijn en bovendien sterk opgezet. Je kan je zo goed voorstellen hoe schuldig Suus zich voelt en dat ze alles op alles wil zetten om het goed te maken. Bovendien zitten er een paar kleine verrassingen in en is het meteen weer even een eyeopener hoe belangrijk het is om je hart te volgen én een fijne vriendengroep om je heen te hebben.

Gratis te downloaden via KOBO

Hoover, Colleen – Misschien ooit (deel 1)

In Misschien ooit komt Sidney door omstandigheden terecht bij haar knappe overbuurman Ridge. De singer-songwriter kampt op dat moment met een writer’s block, maar gelukkig helpt Sidney hem aan teksten voor zijn band. Hun onderlinge connectie begint vriendschappelijk. Toch lijkt er al snel misschien meer in te zitten. Ligt dat nu aan Sidney? Het helpt natuurlijk allemaal niet mee dat ze een vriendschap opbouwt met Ridges vriendin.

Wat ik een heel mooi element vind, is dat een deel van de hoofdpersonen doof zijn. Dat geeft een andere dynamiek aan het verhaal. Zo sturen Sydney en Ridge elkaar voornamelijk berichtjes in het begin om te kunnen communiceren. Het bemoeilijkt hun gesprekken daardoor ook weleens. Verrassend! Verder bevat het boek alle ingrediënten die je kunt verwachten in een feelgood, leest het lekker weg en wil je hem eigenlijk pas echt wegleggen als hij uit is.

Gratis te downloaden via KOBO.

Hoover, Colleen – Misschien nooit (deel 2)

Misschien nooit is de spin-off van Misschien ooit (gelezen in juli). Dit keer krijg je het verhaal te zien door de ogen van Warren en hoe hij tegen wil en dank halsoverkop verliefd wordt op Hootersmeisje Bridgette. Daarbij is het een aanvulling op het verhaal dat je al gelezen hebt, omdat je nu ook vanuit zijn perspectief de gebeurtenissen uit Misschien ooit ziet.

Persoonlijk vond ik dit echt een toevoeging als je het eerste deel hebt gelezen. Je krijgt antwoorden op meerdere vragen en ziet hoe het verhaal vanaf ‘de andere kant’ verliep. Daarbij is het grappig geschreven en vanuit mannelijk perspectief, iets dat je bij chicklits niet vaak ziet. Bridgette krijgt een menselijker gezicht, net als Warren. En dat doet deze mini-serie in zijn geheel goed.

Gratis te downloaden via KOBO

Hoover, Colleen – Nooit meer

Nooit meer was dé Tiktokhit en niet zomaar. Het boek draait om Lily, die verliefd wordt op Ryle, een knappe neurochirurg. Hij is briljant, grappig en intrigerend tegelijk. De liefde doet haar denken aan haar eerste grote liefde: Atlas. Ze staat dan ook met haar mond vol tanden als die laatste ineens opduikt in haar leven. Haar heden lijkt bovendien een herhaling te worden van het verleden, dat ze zo graag achter zich had willen laten. Wat nu?

Heftig, ik kan niet anders zeggen. Dit is één van de indrukwekkendste boeken binnen dit genre dat ik ooit heb gelezen volgens mij. Zonder al te veel te willen verklappen: de schrijfster heeft een diepgaander verhaal neergezet dan je vooraf misschien verwacht. Je kan het boek niet wegleggen, leeft intens mee met de hoofpersoon en snapt haar – wat je voor het lezen wellicht niet zou hebben gedaan. Absoluut een aanrader!

Gratis te downloaden via KOBO.

Jacobi, Charlotte – De patisserie (deel 1)

Ida Tritschler verhuist eind negentiende eeuw met haar familie naar Straatsburg in de Elzas, dat redelijk recent was ingelijfd bij Duitsland. Dat maakt dat ze terechtkomt in een stad waar niet iedereen zit te wachten op een succesvolle Duitse familie die een nieuwe patisserie opent. Zeker de directe concurrent ziet het niet zitten. Het wordt helemaal een ramp als Ida halsoverkop verliefd wordt op de zoon van die concurrent. Zal de liefde overwinnen? Of zijn de families sterker dan zijzelf?

Eerlijk is eerlijk, toen ik begon aan het boek en de eindeloze lijst met karakter voorin zag, haakte ik bijna af. Zonde, want het is echt een mooi verhaal. Je gaat terug in de tijd naar eind negentiende eeuw en komt terecht in de onderliggende Duits-Franse spanningen van die periode. De prachtige roman heeft meerdere onverwachte wendingen, bevat een paar spannende elementen en houdt je aandacht erbij tot je het met een zucht weglegt.

Gratis te downloaden via KOBO.

Kerseboom, Madelein – Een vlucht naar jou

Duik mee in het leven van stewardess Esmee die op het oog een prima leven heeft. Thuis zit haar vriend, bestsellerauteur Melvin, waarmee ze al lange tijd een stabiele relatie heeft. Wanneer ze tijdens een vlucht naar Buenos Aires oog in oog komt te staan met de Argentijnse Javier, zet dat alles op zijn kop. Terwijl zij zich laat vervoeren door deze knappe man, stort het leven van Melvin in elkaar. Plots is de stabiliteit van vroeger iets waarover Esmee alleen nog maar kan dromen.

Het debuut van Madelein is zeker de moeite waard. Perfect boek voor op het strand! Je waant je in tropische sferen, voelt de broeierige sfeer waardoor Esmee voor zichzelf kiest en ervaart de paniek wanneer alles in duigen lijkt te vallen. Het boek liet me wegdromen naar een andere wereld, lachen, huilen en maakt me heel benieuwd naar het volgende deel!

Gratis te downloaden via KOBO.

King, Gillian – Belofte maakt schuld

Alleenstaande moeder Hannah is aanzienlijk minder enthousiast dan haar zoon wanneer die besluit nú zijn vader (de wereldberoemde rugbyer Jamie) te willen leren kennen. Denkend aan hoe ze uit elkaar gingen en hoe hij nooit enig moment interesse toonde in zijn zoon, voorziet ze vooral drama. Toch gaat ze mee met hem naar Engeland op een zoektocht die, ongeacht de uitkomst, hun leven zal veranderen. Ze kan dit hem immers niet ontzeggen. Toch?

Gillian King schrijft boeken onder de noemer ‘realgood’: realistische feelgood, waar het boek van Lotte Petersen trouwens ook onder valt. Zo ook Belofte maakt schuld. Persoonlijk hou ik hier wel van. Niet het geijkte ‘alles-komt-goed’ dat je al meteen kan uittekenen, maar plotwendingen die je niet helemaal zag aankomen en karakters met een diepere laag. Een mooi boek dus, ik heb het in één ruk uitgelezen.

Bestel Belofte maakt schuld nu via Bol.com

King, Gillian – Ik vergeet je niet

Maddy is op jonge leeftijd haar oudere zus Elisa verloren. Elisa leek perfect: ze had als model het uiterlijk waarop alle jongens vielen, had het ideale vriendje, blonk uit in sport en op school. Maddy stak daar voor haar gevoel maar schamel bij af. Nog steeds af en toe, als ze eerlijk is. Toch lukt het haar om dit tot op zekere hoogte te negeren. Dat wil zeggen, tot Frenky om de hoek komt kijken: het vroegere vriendje van Elisa. En ondanks dat ze het helemaal niet wil, haalt haar verleden haar in – op een manier die ze niet verwacht.

Ik heb Ik vergeet je niet in één ruk uitgelezen. Doordat je door middel van dagboekfragmenten steeds wisselt tussen heden en verleden krijg je steeds meer puzzelstukjes over het geheel. Je ziet de situatie door de ogen van de jonge Elisa, maar ook van de volwassen Maddy. Het boek zit gewoon goed in elkaar en is zeker de moeite waard om op je lijst te zetten.

Gratis te downloaden via KOBO.

King, Gillian – Je moest eens weten

Billy’s vriendinnen gaan trouwen en krijgen kinderen, maar zijzelf zit nog niet in die fase en eerlijk gezegd heeft ze geen idee of ze daar ooit gaat komen. Tot ze per toeval met haar baas in bed belandt. Deze ondoorgrondelijke Matthew blijkt een behoorlijk verhaal met zich mee te torsen, waar ze beetje bij beetje achter komt.

Het meest serieuze boek in dit rijtje. Persoonlijk vond ik het op sommige momenten best pittig om te lezen vanwege Nova. Tegelijkertijd maakte dat element het boek net iets specialer. Gillian King heeft een iets minder luchtig schrijfstijl dan de rest, maar dat past ook bij het type boeken dat ze schrijft. Ook dit is echt een aanrader, als je hem nog niet gelezen hebt natuurlijk.

Gratis te downloaden via KOBO.

King, Gillian – O, o, Olivia

Eigenlijk heeft Olivia op het oog helemaal niks te klagen. Ze heeft een relatie met de betrouwbare Maarten en haar leven is misschien niet heel spannend meer, maar daar lijkt ze vrede mee te hebben. Dat wil zeggen, tot ze Sven ontmoet. Ze beleeft in een dronken bui één nacht met hem en haar hele leven staat op zijn kop. Leugentjes stapelen zich op en ze zal hier toch iets mee moeten.

Ik vond O, o, Olivia (eigenlijk net als alle andere boeken van Gillian King) erg leuk om te lezen. Je leeft mee met Olivia, begrijpt ergens wel waarom ze in eerste instantie probeert haar leven te houden zoals het is, maar weet als geen ander dat hier uiteindelijk gedoe van komt. Hoe? Dat is voor mij echt de kracht van dit boek (en dat mag je zelf gaan ontdekken).

Gratis te downloaden via KOBO.

Monchy, Charlotte de – Hart voor de zaak

Julia woont op een prachtig Iers landgoed waar ze de boel in goede banen leidt. In principe tijdelijk, want thuis wacht haar de overname van haar vaders augurkenfabriek – niet echt het toekomstbeeld dat ze zelf voor ogen heeft. Toch is het landgoed niet alleen maar feest: de zoon van de eigenaresse komt, tegen zijn zin in, de leiding overnemen en dan is er nog de ergerlijke rocker die niet bepaald goed bekend staat volgens de roddelblaadjes. Bovendien moet ze de kwestie met haar vader nog oplossen en daar kijkt ze behoorlijk tegenop.

Charlotte de Monchy stelt eigenlijk nooit teleur en Hart voor de zaak is geen uitzondering. Ik hou van de werelden die ze beschrijft, wil het liefst zelf ook naar Ierland nu haar nieuwste boek uit is. Ze laat meerdere verhaallijnen samenkomen, heeft meerdere verrassingen voor je in petto, het boek bevat humor en laat je zo meeleven met hoofdpersoon Julia en haar dilemma. Kortom, echt een aanrader!

Bestel Hart voor de zaak nu via Bol.com

Muskee, Susan – Nooit meer hetzelfde

Claudette is de succesvolste relatietherapeut van Nederland. Na het schrijven van een bestseller en aanverwante cursussen lijkt het geluk haar toe te lachen. Maar dan, ergens op een doodnormale avond, laat haar jeugdliefde Lammert plompverloren vallen aan het avondeten dat hij wil scheiden. Een ramp, zeker omdat ze kinderen hebben en Claudette dit helemaal niet zag aankomen. Er is maar één oplossing: haar eigen adviezen opvolgen.

‘Nooit meer hetzelfde’ neemt je mee op de liefdesreis die hoofdpersoon Claudette maakt. Je leeft mee, voelt haar pijn en onzekerheid en herkent wellicht zelfs bepaalde hindernissen waar je tegenaan loopt als je langdurig samen bent. Het boek zit fantastisch in elkaar, is grappig en je leest hem in één ruk uit! Aanrader voor in je koffer.

Bestel Nooit meer hetzelfde nu via Bol.com

Petersen, Lotte – De rest is confetti

Lola de Winter is journalist op de redactie van het plaatselijke sufferdje. Een weinig uitdagende baan waar ze ongeveer evenveel toekomstperspectief uithaalt als plezier. Maar dan komt comedian Abel op haar pad – een jongen die ooit bij haar op school zat en het helemaal heeft gemaakt op televisie. Het klikt, maar er hangt ook een zweem van mysterie om hem heen. Want waarom belooft hij haar een scoop in ruil voor het opsporen van een ex-klasgenoot? En wat is dat baanbrekende nieuwtje dan precies?

Hij is een beroemde comedian, haar liefdesleven is een grote grap. De beschrijving van de tweede roman van Lotte Petersen schept hoge verwachtingen. Gelukkig stelt ze absoluut geen seconde teleur. Het boek is hilarisch, maar bevat ook een realistische en harde werkelijkheid. Dat maakt dit boek zonder meer één van mijn favorieten van de afgelopen tijd. Het open einde vraagt bijna om een vervolg, al is het misschien ook oké om daar zelf invulling aan te geven. Daar ben ik nog niet helemaal over uit.

Bestel De rest is confetti nu via Bol.com

Riley, Lucinda – De nachtroos

We maken kennis met Anahita tijdens haar honderdste verjaardag. Ze geeft een brief van ruim driehonderd kantjes mee aan één van haar kleinzonen, in de hoop dat hij haar zoon gaat zoeken wanneer de tijd daar rijp voor is. Op een bepaald punt begint hij met lezen en komt meer te weten over hoe ze als elfjarig meisje naar Engeland reisde, verliefd werd in een onmogelijke setting voor die tijd en vervolgens hoe haar verhaal verder loopt. De duistere geheimen van Astbury Hall, de plek waar alles gebeurde, komen steeds meer aan het licht – hoezeer de huidige erfgenaam dit ook wil voorkomen.

Ik ben dol op de boeken van Lucinda Riley. Dat begon met de serie van De zeven zussen, maar inmiddels lees ik ook haar andere romans met evenveel plezier. De kracht zit hem voor mij in het schakelen tussen heden en verleden, waarmee je elke keer een klein stukje beter begrijpt hoe het totale verhaal in elkaar zit. In dit geval stelt De nachtroos ook weer allerminst teleur. Je ziet de prachtige, maar voor ons ongrijpbare wereld in het India van 1911 voor je en tegelijkertijd gebeuren in het heden ook zoveel dingen die daar zijdelings mee te maken hebben, dat je met iedereen meeleeft en de onderliggende spanning helemaal meevoelt. Prachtig, kan niet anders zeggen.

Bestel De nachtroos via Bol.com

Riley, Lucinda – De orchideeëntuin

Als Julia tijdens een renovatie een oud dagboek ontdekt op het landgoed Wharton Park, gaat ze op onderzoek naar de geschiedenis hierachter. Er lijkt een verband te zijn tussen de familie Crawford, die dit landgoed jarenlang in bezit had, en haar opa en oma, die er lange tijd werkten. Gaandeweg ontrafelt ze geheimen die niet alleen het verleden, maar ook het heden in een nieuw perspectief zetten.

Nu had ik al vaker gehoord dat de eerdere boeken van Lucinda Riley echt aanraders zijn, maar ik was er eigenlijk nog niet eerder aan begonnen. Inmiddels begrijp ik het enthousiasme. De Orchideeëntuin is mijn eerste, en eigenlijk een afspiegeling van hoe de Zeven Zussen in elkaar zitten: je maakt kennis met een familie, er huist een mysterie en aan de hand van het verleden moeten ze ontdekken hoe dit in elkaar zit. De kracht van Riley ligt echt in het verbinden van heden en verleden. Ze roemt sterke vrouwen die in oorlogen opstonden en hun lot droegen, zonder af te doen aan mannen en hun kracht. Dit boek is voor liefhebbers van de Zeven Zussen dus ook echt een tip. Ik moest even inkomen maar kon hem al snel niet meer wegleggen.

Gratis te downloaden via KOBO

Ros, Margôt; Jeroen Kleijne – Zeg maar Agaath

Als haar man overlijdt, is het tijd voor Agaath om haar villa in Amsterdam-Zuid leeg te halen. Nadat ze een advertentie plaatst in de supermarkt komt de achttienjarige Karim haar helpen. Er ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap tussen de twee die hun leeftijdsverschil ver overstijgt. Gaandeweg ontdekt Karim echter een stapel liefdesbrieven. Lukt het hem te ontdekken wie deze mysterieuze man is?

Ontroerend, verrassend en een boek dat je zeker gelezen moet hebben dit jaar. Kleine waarschuwing: als je het boek eenmaal oppakt, leg je hem niet zomaar neer!

Bestel Zeg maar Agaath nu via Bol.com

Schipper, Liselotte – Mag ik je even lenen? (deel 1)

Veerle heeft een familiefeest op de planning staan. Op zich niks geks, alleen heeft ze misschien een leugentje om bestwil verzonnen en een vriendje gefaket – al was het maar om van haar moeders gezeur af te zijn. Die is er natuurlijk niet. In een wilde bui bestelt ze een escort voor die dag. Het ongemak van de eerste minuten slaat om in een aantrekkingskracht die haar enorm in verwarring brengt. Hoort dat ook bij de service?

Vooraf had ik toch mijn bedenkingen bij het boek. Een gigolo waar je vervolgens verliefd op wordt, zou een clichéverhaal kunnen opleveren. Toch weet Liselotte Schipper met dit boek echt een leuk verhaal neer te zetten met meerdere lagen. Er zit diepgang in de karakters en deel 1 stopt op een spannend moment, waardoor je direct verder wil in deel 2.

Gratis te downloaden via KOBO.

Schipper, Liselotte – Mag ik je even houden? (deel 2)

Ook deel 2 valt niet tegen. Je gaat meteen weer verder waar het eerste deel is gestopt (het is dus wel handig om, als het even kan, de boeken meteen achter elkaar door te lezen). Lars en Veerle komen elkaar toevallig tegen en besluiten om een afspraak te maken waarbij ze elkaars vriend(in) spelen. Een gevaarlijke afspraak, aangezien de spanning tussen beiden oploopt. De karakters diepen zich verder uit, je wil weten hoe het afloopt en het is opnieuw een fijn boek om te lezen. Perfect voor op vakantie of voor tussendoor!

Thorne, Sally – Liefde op het tweede gezicht

Ruthie doet qua stijl niet onder voor de senioren die op ‘haar’ complex wonen, die ze met liefde verzorgt. Haar directe collega Melanie wil hier maar wat graag verandering in brengen met een make-over, maar is dat wel iets voor haar? Tel daar de bloedknappe zoon van de nieuwe eigenaar bij op en je hebt alle ingrediënten voor een heerlijk romantisch boek.

Sally Thorne schreef ook Ik niet op jou – een boek dat in 2021 verfilmd werd (The Hating Game). Met Liefde op het tweede gezicht verwachtte ik iets soortgelijks, maar het boek is echt anders geschreven. Het duurde voor mij iets langer voor ik in het verhaal werd meegenomen. Toch is het echt de moeite waard. Je gaat houden van de bewoners, van de hoofdpersonen en baalt als het boek uit is!

Gratis te downloaden via KOBO.

Verhoeven, Marijke – De regels van het spel (drie delen: Tess, Lotta, Mia)

Drie vrouwen (Tess, Lotta, Mia) hebben op hun eigen manier te maken met een ABBA tributeconcert voor het goede doel. Zo is Tess de organisator van het concert, maar loopt ze er tegenaan dat de (irritant) knappe chef Daniel zich overal tegenaan begint te bemoeien. Lotta mag toevallig het veilingstuk schilderen dat een flink bedrag moet opleveren voor het goede doel. Althans, toevallig…? En Mia is de zangeres die Agnetha vertolkt. Voor het eerst sinds tijden treedt ze weer op, maar dat gejaagde gevoel lijkt ze maar niet van zich af te kunnen schudden.

Niet alleen leuk voor Abba-fans, ook als je minder met die muziek hebt is het een leuke serie om te lezen. Je waant je even in Denemarken, leeft mee met deze drie vrouwen die dankzij het muziekconcert ineens allemaal met elkaar te maken krijgen en ziet bovendien steeds een ander stukje van het verhaal zodat je zelf de puzzel compleet kan maken. Dat vond ik zelf ook erg leuk.

Gratis te downloaden via KOBO

Vos, Marijke – Eens in je leven

What happens in Vegas… Nou, je raadt het misschien al: in dit geval blijft dat niet in Vegas. Helaas, voor hoofdpersoon Holly. Ze staat op het punt om te gaan trouwen met haar perfecte verloofde John wanneer haar verleden roet in het eten gooit. Lukt het haar om alles op tijd te herstellen en zorgeloos het huwelijksbootje in te stappen?

Ik vond de invalshoek van het boek erg origineel. Het levert een heerlijk boek op dat je meeneemt op een bijzonder avontuur. Verder kan ik er niet te veel over zeggen, dat mag je allemaal zelf gaan ontdekken!

Bestel Eens in je leven nu via Bol.com

West, Anne – De kleine theetuin in de duinen

In De kleine theetuin in de duinen volg je de levens van Rosa en Fleur – twee nichtjes die ooit de allerbeste vriendinnen waren en samen een goedlopende patisserieketen startten. Door bepaalde gebeurtenissen komen ze echter lijnrecht tegenover elkaar te staan. En dat is lastig, zowel op zakelijk als persoonlijk gebied. Wanneer ze door omstandigheden gedwongen worden om een probleem op te lossen, is het maar de vraag of dat ze gaat lukken.

De kleine theetuin in de duinen is een leuk boek. Het speelt zich af op Texel, maar roept een bijna Engelse sfeer op. Je leest bovendien de liefde van de schrijfster voor dit Waddeneiland en dat maakt dat je zelf eigenlijk het liefst de auto pakt om richting Den Helder te rijden. De verhaallijn is verfrissend omdat het boek vooral om de twee nichtjes draait. Dit boek is bovendien onderdeel van een trilogie; deel 2 (De kleine theetuin in de zon) is het volgende deel en ik kijk ernaar uit dit binnenkort te gaan lezen.

Gratis te downloaden via KOBO.

West, Anne – De kleine theetuin in de zon (deel 2)

Het succes van De Theetuin is ongekend. Nadat Fleur Rosa uitkocht, maakte ze er een knusse plek van die graag bezocht wordt door bezoekers en vakantiegangers op het eiland. Het wordt zelfs zo druk dat ze hulp nodig heeft. Ze besluit Laura, een ex-klasgenoot te mailen. Die komt met fikse tegenzin naar Texel omdat ze geen andere keus heeft en neemt haar broer Alistair mee, die herstelt van een ernstige ziekte. Intussen moet Kyra het atelier van haar en Rosa alleen besturen. Dat brengt beslissingen mee waar ze helemaal niet aan toe is.

In het vervolg op De kleine theetuin keren we terug naar Texel. Net als deel 1 is het verhaal vlot geschreven. Ik vind het leuk dat je nu meer het perspectief van anderen volgt. Fleur is meer op de achtergrond, zodat je Kyra beter kunt leren kennen. Ook komen er nieuwe karakters aan bod. Hoewel De kleine theetuin wellicht wat voorspelbaar is, blijven dit soort boeken fijn om tussendoor te lezen. Bovendien, omdat het onderdeel is van een serie leer je de hoofdpersonen steeds een beetje beter kennen en dat vind ik zelf altijd wel fijn.

Gratis te downloaden via KOBO

Mwah, verhaallijn is leuk maar het boek zelf niet zo

Berghege, Marloes – Puur zakelijk

Bo wil graag doorbreken als (junior) agent in de kunstwereld. Tot nu toe bestaat haar werk echter uit saaie kantoorklusjes: koffiehalen en kopiëren. Ze wil meer! En dan klopt haar favoriete kunstenares aan bij hun bedrijf, Lucy Rood. Bo doet iets dat eigenlijk helemaal niet bij haar past en stelt een ruil voor aan haar baas Tim. Zij helpt hem aan een date met haar directe collega Lize, zij krijgt Lucy Rood. Het loopt alleen iets anders dan ze voor ogen had.

Als groot fan van de koffietrilogie waren mijn verwachtingen hooggespannen. Helaas viel haar nieuwe boek toch een beetje tegen. Niet eens vanwege de verhaallijn trouwens, want die is op zich echt wel leuk. Maar Puur zakelijk is geschreven in de derde persoon enkelvoud tegenwoordige tijd. Dat leest net alsof je een liveverslag krijgt. Ik kan er simpelweg niet aan wennen en heb het boek eigenlijk alleen maar uitgelezen omdat ik wilde weten hoe het afliep.

Gratis te downloaden via KOBO.

Colgan, Jenny – Het eilandhotel

Flora McKenzie probeert samen met haar broer Fintan het mooie hotel dat Colton heeft nagelaten aan de liefde van zijn leven. Fintan vindt het echter moeilijk om hier te zijn, vanwege het verdriet om Colton. Flora heeft bovendien nog een eigen bedrijf te runnen. Tel daar een koppige en veel te trotse Franse kok bij op, een onwillige Noorse rijkeluiszoon die hier voor straf naartoe is gestuurd door zijn vader en de chaos is compleet. Lukt het Flora om alles op orde te krijgen voor de grote opening?

Voor mijn gevoel had ik alle boeken uit de serie Café Zon & Zee al gelezen, maar kennelijk toch niet. Het eilandhotel gaat verder waar het laatste boek stopte. Toch moest ik (weer) even wennen aan de schrijfstijl van Jenny Colgan. Die loopt, mogelijk door de vertaling, niet altijd soepel en daardoor pakte het boek me pas vrij laat. Ook Konstantin, de Noorse keukenhulp, kwam gevoelsmatig een beetje uit de lucht vallen. De soms wollige en eindeloze zinnen maken dat het boek regelmatig echt een kwestie is van doorploegen. De verhaallijn is echter te mooi om te negeren en dus las ik door. En het stomme is dat ik een nieuw boek dus toch weer ga lezen, ondanks dat ik nu al weet dat het waarschijnlijk een beetje tegenvalt.

Gratis te downloaden via KOBO.

Dijk, Tina van – Het café aan de kust (deel 1)

Emmie heeft het zwaar. Haar werk voelt als een last, haar relatie loopt niet lekker en ze moet er eigenlijk even tussenuit. Dan stelt haar moeder voor om bij oom Bart te gaan wonen, die een klein café runt in Duijnen (aan de kust). Zodra ze hier aankomt, voelt alles anders. De druk van haar zware baan verdwijnt langzaam naar de achtergrond en ze ontmoet fijne nieuwe vrienden. Toch merkt ze dat het niet allemaal zo makkelijk gaat, als nieuwkomer in een klein dorp, en zal ze aan de slag moeten.

Ik heb het boek via Kobo beoordeeld met ‘wel ok’. En dat is het ook. Prima om tussendoor te lezen, maar geen diepgaand verhaal. Maar goed, dat hoeft ook niet natuurlijk. Wat ik er wel erg leuk aan vind, is dat het verhaal van Emmie weer toont dat je je hart moet volgen. Ik ga binnenkort deel 2 lezen, omdat ik benieuwd ben hoe het verdergaat.

Gratis te downloaden via KOBO

Elsen, Marijke van den – Liefde op bestelling

Zonder het te weten, komt de hardwerkende Barbara tijdens een date in contact met James. Het klikt zo fantastisch dat ze hem vaker wil zien – alleen blijkt hij dan toch niet helemaal te zijn wie ze dacht dat hij was.

De verhaallijn is in concept echt origineel en had veel potentie. Toch vind ik dat Marijke er niet in geslaagd is om een geloofwaardig boek neer te zetten. Buiten de voorspelbaarheid bevat het boek onnoemelijk veel dialogen, wat niet altijd lekker wegleest. Ook draait het verhaal volledig om hoofdpersoon Barbara, zowel voor de lezer als voor haar beste vriendin Nicole. Ik had het verhaal snel uit (het duurt niet zolang), maar dat is dan misschien ook de enige pre om eraan te beginnen.

Gratis te downloaden via KOBO

Harrewijn, Astrid – De eerste stap (deel 2 uit de serie)

Hierin gaat Milou naar Suriname en het boek voelde voor mij heel dubbel. Ik ben zelf in Suriname geweest dus genoot van de herkenbare stukjes over dit prachtige land. Maar dat de getinte jongen weer eens criminele activiteiten onderneemt en de blanke, blonde jongen wordt geportretteerd als held? Juist dit soort dingen dragen eraan bij dat mijn kinderen mogelijk anders beoordeeld worden in de toekomst. Een gemiste kans als je het mij vraagt! Had Astrid Harrewijn een verrassende keus gemaakt dan zou ik de serie echt als beter beoordelen.

Gratis te downloaden via KOBO.

Hibbert, Talia – Zoek het uit Chloe Brown

Chloe Brown is net even anders dan de meeste chicklithoofdpersonages: chronisch ziek, computernerd en bijna dood. Doordat ze haar leven bijna verloor, wil ze graag een soort bucketlist afwerken: dronken worden, motor rijden en betekenisloze seks hebben. Ze heeft een hekel aan haar huisbaas Redford Morgan, die op zijn beurt maar niet snapt wat hij toch verkeerd gedaan lijkt te hebben bij Chloe. Gaandeweg komen ze er echter achter dat ze meer overeenkomsten hebben dan ze dachten.

“Laat je me vannacht in je mooie kutje glijden, Chlo?” Deze zin illustreert perfect hoe expliciet dit boek is geschreven. Dat is best wennen. Eigenlijk omschrijf je dit boek het best als een soft-pornografische roman over het leven met fibromyalgie en de uitdagingen die daarbij komen kijken, zowel op fysiek als emotioneel vlak. Talia Hibbert schrijft leuk, het is verfrissend om eindelijk eens een boek te lezen met een getinte vrouw in de hoofdrol en ondanks de vertaling is de Britse humor zeker niet overal verloren gegaan. Tegelijkertijd hadden de uitgebreide seksscènes van mij best een tandje minder gemogen.

Gratis te downloaden via KOBO.

Muskee, Susan – Magnoliahof (vier delen: Donna, Juna, Betty en Wende)

De serie ‘Magnolahof’ bestaat uit vier delen: vier vrouwelijke ondernemers die aan hetzelfde plein werken en wonen delen op die manier hun lief en leed met je. Bij Donna drink je heerlijke koffie in Leut, Juna zet tattoos, Betty twijfelt om haar Badboetiek aan de wilgen te hangen en Wende runt een wolwinkel. Vier boeken waarin de liefde centraal staat, zowel voor het hof, elkaar als de mannen in hun leven.

Ik ben echt fan van Susan Muskee en vind het concept van Magnoliahof erg leuk. Toch had ik er meer van verwacht. Normaal zijn haar boeken hilarisch en lezen ze als een trein, nu kostte het me echt moeite om erin te komen. Hier staat tegenover dat er een aantal elementen in voor komen die verwijzen naar bestaande boeken (wat ik dan weer erg leuk vind) en dat ze duidelijk research heeft gedaan. Daarbij had ik toch steeds zin om weer verder te lezen, dus het is een prima serie voor tussendoor – alleen voor mij duidelijk minder sterk dan haar andere boeken.

Gratis te downloaden via KOBO

Pellegrino, Nicky – De granaatappelboom

Raffaella is het mooiste meisje van het dorp. Ze breekt menig hart wanneer ze trouwt met haar jeugdliefde, maar het lot keert zich al snel tegen haar. Hij overlijdt, ze blijft berooid achter en heeft een schoonmoeder die haar achter haar rug om zwart maakt bij de andere dorpsbewoners. Daar komt nog bij dat er een enorm Christusbeeld op de berg gebouwd gaat worden door een onbekende Amerikaan, voor wie Raffaella gaat zorgen – wat het roddelcircuit een nieuwe impuls geeft. Tel daarbij op dat haar eigen familie absoluut niet wil dat het beeld er komt, en de lastige situatie is compleet.

De granaatappelboom bevat veel karakters en omdat het boek me toch niet helemaal pakte, moest ik continu opzoeken wie ook alweer wie was. Zeker met zeven priesters, verschillende families die iets in de melk te brokkelen hebben in het stadje en dan ook nog eens meerdere verhaallijnen die je volgt, vond ik dat niet heel prettig lezen. Ook blijf je in een aantal gevallen in het duister tasten (zoals met het plantje – meer zal ik niet zeggen, als je het boek nog wil lezen) en het kabbelt gewoon nogal. In een film kan ik dat prettig vinden, in een boek iets minder. De uiteindelijke les is trouwens wel mooi. Daarom valt hij voor mij onder de categorie mwah. Wel oké, maar zou hem niet nog eens lezen.

Gratis te downloaden via KOBO.

Stam, Lisanne – Volg me maar (serie: Aura)

Op zich vind ik de verhaallijn wel leuk bedacht. Aurora neemt je mee naar het wereldje van een bekende influencer en de keerzijden daarvan. Maar het is best voorspelbaar allemaal. Op bladzijde twee weet je al met wie ze gaat eindigen in deel 3 – bij wijze van spreken. Hoewel ik nog niet zover ben, dus misschien heb ik het mis. Het nadeel vind ik alleen dat er soms te veel details tussen de regels door worden gepropt, waardoor het wat moeizaam leest allemaal. Kortom, best leuk voor tussendoor, maar geen diepgaand verhaal.

Gratis te downloaden via KOBO.

Zou ik lekker laten liggen

Rasters, Gaby – Mocktails en Magnolia’s

Hoeveel pech kan je hebben? Carmen raakt op één dag zowel haar baan als relatie kwijt. Het leven heeft echter grootse plannen met haar: ze krijgt een bloemenzaak aan het Vondelpark. Lukt het haar een succes te maken van de winkel?

Eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe het afloopt, want na drie bladzijden haakte ik af. Ik kwam er werkelijk niet doorheen. Jammer, want de omschrijving vond ik verder, hoewel onwaarschijnlijk, best leuk klinken. Voor de liefhebbers: dit boek is de eerste in een serie van drie delen. Allemaal gratis te downloaden.

Gratis te downloaden via KOBO.

Tel, Marjoleine – De serie Campinggeluk

De serie Campinggeluk draait om camping De Zandrand. In deel 1 gaat Linda noodgedwongen kamperen, nadat ze zich niet meer kan veroorloven door een scheiding. Ze botst echter met één van de vaste campinggasten, wordt verliefd op de eigenaar en begint een vriendschap met buurvrouw Wendy – die uiteindelijk meer met haar overeenkomt dan ze in eerste instantie denken.

Vol goede moed begon ik in deel 1 van deze serie: Een onverwachte zomer. Met alle respect, maar wat een onverwacht slecht boek is dit. Het stel kleingeestige campinggasten waar dit boek om draait, spreekt me totaal niet aan. Soms krijg je gaandeweg sympathie voor de hoofdpersonen van een boek, maar dat bleef in dit geval uit. Tel daar een paar ongemakkelijke en passieloze seksscènes bij op (“Hmm, lekker zacht ben je met je bossie hout en je zachte kont”), kortzichtige vooroordelen, veel geroddel en een gebrek aan spanning, dan weet je dat je deze boeken lekker kunt laten voor wat het is.

Gratis te downloaden via KOBO.

Heb je toevoegingen, een andere mening of echte aanraders die je nog niet in dit rijtje terugvindt? Laat het me zeker weten in je reactie!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©PIC Snipe, lezen – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven