Press "Enter" to skip to content

9 lessen die ik leerde als alleenstaande moeder

Het leven van een alleenstaande moeder gaat niet altijd over rozen. Dat geeft niet. Het is één groot leerproces. In dit artikel deel ik 9 lessen die ik leerde in die periode. Lessen die je meedraagt voor de rest van je leven. Ben of was jij ook single mom en wil je jouw verhaal delen? Ik lees het graag terug in de reacties.

Ieder huisje heeft zijn kruisje

Op een gegeven moment krijgt iedereen zijn portie in het leven. Weliswaar de één meer dan de ander, maar dat neemt niet weg dat het voor iedereen behoorlijk zwaar kan zijn. Zo ook op het gebied van relaties. Ook als je ‘gewoon’ uit elkaar groeit. Zo ook ikzelf. Soms was ik de ezel die zich vaker aan dezelfde steen stootte, maar uiteindelijk neem je de lessen toch mee. Ook om te voorkomen dat de geschiedenis zich nog eens herhaalt.

9 levenslessen die je kunt halen uit een verbroken relatie

Je kan het ook alleen

Misschien wist je dat al, omdat je in jullie relatie ook vooral degene was die de pedagogische kar trok. Maar in de praktijk kan het toch behoorlijk pittig zijn: uiteindelijk moet je in ‘jouw tijd’ alles alleen doen. Van gesprekjes op school, voor de zoveelste keer ganzenborden (terwijl je eigenlijk doodop bent) en van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Zelfs als je hulp krijgt van buitenaf, is het niet the easy way om een alleenstaande moeder te zijn. Echt niet. Maar je leert wél dat je het alleen kan, als het nodig is. De situatie brengt een soort oerkracht in je naar boven die ervoor zorgt dat niemand meer met je hoeft te sollen.

Het stimuleert je zelfstandigheid

Op het moment dat June en ik de sleutel kregen van ons eerste huisje samen, wist ik zeker: dit ga ik zelf doen. Geen mannen inschakelen omdat je een plankje moet ophangen of om een peertje te vervangen; ook omdat het niet fijn voelde om zo afhankelijk te zijn. We klusten met elkaar aan de nieuwe woning, mijn vader, opa en ik. En geen moment behandelden ze me als ‘het vrouwtje’; geen moment voelde ik me zo. Die les neem ik graag mee om mee te geven aan de kinderen. Durf vieze handen te krijgen en als je iets niet kunt, probeer het gewoon. Ooit lukt het wel.

Alles is mogelijk, als je het maar wil

Oké, kleine nuance. Misschien niet echt álles. Maar er is zoveel meer mogelijk dan je denkt. Zo begon ik een universitaire studie, slaagde en gaf mijn meisje het voorbeeld dat je je dromen soms moet volgen. En natuurlijk, je hebt steun nodig van anderen en hulp vanuit je omgeving. Aan de andere kant leer je hiervan ook dat je soms je schouders eronder moet zetten om te komen waar je wilt. Meer dan ooit tevoren.

Het is eigenlijk beter om eerst op jezelf te wonen voor je bij iemand intrekt

Ik ging direct vanaf het ouderlijk nest samenwonen destijds. Die situatie maakt echter ook dat je nog geen idee hebt wie jij bent en hoe jij in je eentje het huishouden bestiert. En eigenlijk denk ik dat het voor iedereen, zowel mannen als vrouwen, belangrijk is om eerst dat stukje van jezelf te ontwikkelen. Dan herken je ook veel sneller of iets wel/niet werkt en laat je het allemaal niet te lang door sudderen. Dus als anderen het vooroordeel hebben dat je als single moeder zo vlug mogelijk aan de man moet, kunnen ze die energie beter in iets anders steken.

Doen wat jij leuk vindt

Sommige vrouwen knippen hun haar radicaal anders, ik nam een tatoeage, tongpiercing en nepnagels om me extra vrouwelijk te voelen. Dat gaf me bovendien de boost die ik op dat moment nodig had. Het kan echt heel bevrijdend zijn om de dingen te doen die je eigenlijk al jaren opzij zette. Dat is ook een les die je mee moet nemen naar de rest van je leven. Voor jezelf kiezen, ongeacht wat een ander daarvan vindt.

Je hebt maar weinig nodig in je leven om gelukkig te zijn

Als alleenstaande ouder heb je doorgaans minder te besteden. Dat maakt dat je niet meer alles kan kopen (als je dat daarvoor al deed). Maar gaandeweg leer je dat je met minder kan. Ook ontdek je hoe belangrijk juist de kleine dingen zijn, hoe je creatief met je geld kan omgaan en op welke manier je kan besparen.

Wij gingen bijvoorbeeld niet op vakantie, ik kocht de goedkoopste boodschappen en we leefden vrij sober, maar hadden elkaar. Dat is zoveel belangrijker dan al het geld in de wereld kan kopen. En bovendien, alle euro’s die je bij elkaar werkt, bevatten veel meer liefde. Ook als het verder geen vetpot is.

Foute mannen? Die herken je van ver al

Of de mannen nog wel interesse zouden hebben in een jonge moeder, waarvoor verschillende mensen me vooraf waarschuwden, hoefde ik me niet druk te maken. Maar het wierp wel een ander probleem op: wanneer je een man ontmoet, ga je toch minder snel de diepte in. Je wordt namelijk dubbel zo kritisch, omdat je niet zomaar de eerste beste wil voorstellen aan je kind en je bovendien een voorbeeldfunctie vervult. Het voordeel daarvan is meteen dat je ook niet zo vaak meer onderuit gaat in de liefde: je hebt geen tijd meer om (plat gezegd) aan te kloten.

Single ouderschap maakt flexibel

Er zijn echt wel genoeg momenten geweest dat ik even in paniek raakte, omdat ik dacht dat alles dat we opbouwden als een kaartenhuisje in elkaar zou storten. Maar ik leerde ook weer opveren en doorgaan. Je hebt geen tijd om overal te lang bij stil te staan. Je wil zoveel mogelijk voorkomen dat je kind(eren) merkt/merken dat je in de stress schiet en moet dus wel aan oplossingen denken.

Je waardeert de luxe als je wel iemand ontmoet en je er samen voor gaat

Een nieuwe relatie is spannend. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Maar wanneer je uiteindelijk een samengesteld gezin vormt en iemand jou opvangt wanneer je even geen energie meer hebt, waardeer je dat des te meer. Het feit dat je kan overleggen, om 16.00 uur af en toe afgepeigerd de zorg voor de kinderen kan overdragen, iemand die je steunt, meegaat naar het tienminutengesprek of een weerwoord geeft als het moet.

Alleenstaande ouders hebben het zeker niet altijd makkelijk. Maar ondanks dat is de periode dat je alleen voor je kind zorgt wel leerzaam. Bovenstaande lessen haalde ik uit de situatie. En jij?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids