Press "Enter" to skip to content

Deze 5 mooie levenslessen leer je van je kinderen

Als je kinderen krijgt, leer je zoveel meer over het leven dan daarvoor. Kinderen geven je namelijk prachtige levenslessen mee. In dit artikel de vijf mooiste!

Je krijgt er zoveel voor terug

‘Je krijgt er gelukkig zoveel voor terug,’ hoor je ouders weleens zeggen. Het klopt ook wel, zoals met vrijwel ieder cliché over het ouderschap. Je krijgt er inderdaad veel voor terug. Behalve slapeloze nachten, een brak lichaam en frustratie over de zoveelste fase, ook heel veel onvoorwaardelijke liefde. En levenslessen dus. Welke?

5 levenslessen die je leert van de kinderen

De wereld draait niet om jou

Ouderschap is de meest onbaatzuchtige taak in de wereld. Je stelt jezelf volledig in dienst van een ander mens: je kindje. Alles dat daar niet mee te maken heeft, komt op een tweede plan. Die ene verre reis? Een nieuwe auto? Zolang je daarmee je kind benadeelt, schuif je veel zaken op tot een beter moment.

In de liefde moet je soms kiezen voor jezelf

Ogenschijnlijk staat dit haaks op mijn voorgaande bewering. Maar als de koek echt op is in je relatie, heeft het voor je kinderen weinig zin om de boel te blijven forceren. Soms is apart van elkaar beter dan samen blijven. Het krijgen van een kind maakt je vaak kritischer en doet je sneller beseffen of iets werkt of niet. Het omgekeerde is trouwens ook waar: nadat je samen een kind krijgt, zal je er mogelijk meer moeite doen voor je relatie dan als dit niet het geval was.

Genieten van kleine dingen

Wanneer je met een dreumes of peuter door de natuur loopt, zie je de wereld anders. De kleine meerkoetjes die speels achter elkaar aan zwemmen, het eerste sneeuwklokje dat zijn kopje boven de grond steekt, die regenworm verderop, die kronkelend zijn weg in de vochtige aarde probeert te zoeken en het roodborstje dat elke winter even in de tuin landt… 

De verrukking op het gezicht van je kindje is zo mooi! Dat laat andere dingen naar de achtergrond verdwijnen. In elk geval doet het mij elke keer opnieuw beseffen dat schoonheid in de kleine momenten van het leven zit, veel meer dan in het hebben van (economisch gezien) waardevolle zaken als een dure auto of een kast vol kleding.

Dankbaarheid is onderschat

Echt, waar je voorheen misschien vriendschappen om zeep hielp wanneer je het gevoel had dat het eenrichtingsverkeer was, gaat die vlieger nu niet op. Regelmatig doe je iets voor je kind(eren) zonder daar dankbaarheid voor terug te zien.

Want als je dagelijks opstaat en verwacht dat je diepe dankbaarheid oogst omdat je de kleren van je kind wast, zorgt dat er eten op tafel staat en de wc schoonmaakt, dan zal je van een koude kermis thuiskomen. En dat geeft helemaal niets – in elk geval niet tot een bepaalde leeftijd natuurlijk.

Je stelt makkelijker dan ooit prioriteiten

Gezellig feestje, maar een gebroken nacht voor de boeg? Eindelijk op bezoek bij dat bevriende stel, maar in gezelschap van een draak van een peuter? Je kunt natuurlijk je kont tegen de kribbe gooien en eigenwijs doen waar je zin in hebt; dat leer je snel genoeg af is mijn ervaring. Je hebt alleen jezelf ermee als je brak rond schuifelt of stug blijft zitten, terwijl de kinderen er een bende van maken. En het is geen ramp: jouw tijd komt wel weer als ze ouder zijn!

Welke levenslessen leerde jij dankzij de komst van je kinderen?

Volg je de socials van De Mamagids al?
Hier vind je ons op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding – Shutterstock.

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids