Al sinds eeuwen domineren de mannen. Waarden die oorspronkelijk werden ingegeven vanuit de kerkelijke gemeenschappen sluimeren nog altijd door in de inrichting van onze maatschappij. Zelfstandige vrouwen zijn de mond gesnoerd, door de jaren heen – denk alleen al aan de impact van heksenvervolgingen. Een direct gevolg daarvan is dat wij ons tijdens de verschillende emancipatiegolven zijn gaan voegen naar de mannelijke standaarden. Iets waar we nu de negatieve vruchten van plukken: vrouwen trekken alles naar zich toe, willen zowel een carrière als thuis de boel runnen, en ervaren meer stress en gevoelens van uitputting dan ooit. Teruggaan naar pakweg honderd jaar geleden, waarbij de vrouw volledig verantwoordelijk was voor het huishouden en de man geld verdiende, is geen oplossing. Wat wel? Opnieuw leren leven vanuit onze vrouwelijke energie. Terugzakken naar de basis. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.
This is a man’s world…
but it wouldn’t be nothing, nothing without a woman or a girl.
Dat we nog steeds in a man’s world leven, mag duidelijk zijn. Het vloeit automatisch voort uit een langdurige geschiedenis van disbalans. Hoewel we inmiddels meer naar elkaar groeien, zie je dit bij mannen net zo goed terug: zij werden afgelopen jaren vaak juist vrouwelijker en raakten daarmee ook verwijderd van wie ze in de kern zijn. Met dit artikel wil ik graag pleiten voor het omarmen van je eigen energie.
Dat is overigens altijd een combinatie van beiden en dat mag er op jouw unieke manier zijn, maar het is wel belangrijk dat je hierbij niet uit het oog verliest dat je vrouwelijkheid net zo goed bij jou hoort als de mannelijke energie bij een man.
Wat is vrouwelijke en mannelijke energie precies?
Vrouwelijke energie
- Warmte
- Liefde
- Empathie, compassie
- Wijsheid
- Intuïtie
- Verbinding
- Genezing
- Creatie, schepping (van het leven)
Mannelijke energie
- Kracht
- Leiding
- Oplossingsgericht
- Actie
- Organisatie
- Efficiëntie
- Passie
- Duidelijkhed
Zoals je ziet, zijn alle eigenschappen die je hierboven ziet staan nodig voor een goed geoliede maatschappij – of, in het klein, een goedlopend gezin. Je zal ongetwijfeld eigenschappen van jezelf herkennen in zowel het vrouwelijke als het mannelijke rijtje. Hoe meer je die twee in balans krijgt, des te meer balans je in de rest van je leven zult ervaren.
Hoe kom je meer in contact met je vrouwelijke energie?
Creëer
Vrouwen hebben de bijzondere kracht om het leven te geven. Creëren en creativiteit past dan ook als geen ander bij de vrouwelijke energie. Je kunt dit stimuleren door te gaan tekenen, schilderen, schrijven, zingen, dansen of op een andere manier iets te maken. Het doel is natuurlijk niet om de nieuwe Picasso of Ruth Jacott te worden, maar om je te kunnen uiten op die manier. Iets dat ook goed kan helpen is intuïtief schrijven of tekenen. Hierbij probeer je door middel van een meditatie je gedachten los te laten en ga je aan de slag, vanuit je hart en niet vanuit je hoofd. Soms komen er heel bijzondere inzichten naar boven waarvan je veel kunt leren.
Ga de natuur in
Een van de meest rustgevende eigenschappen van de natuur is dat de cyclus altijd doorgaat. Van de zaadjes die ’s winters onder de grond rusten om in de lente te mogen opkomen tot de torren en pissebedden die in de herfst alles weer opruimen – ieder dier, ieder element heeft zijn eigen functie. De natuur heeft daarmee een helende functie, zeker wanneer je ergens over tobt. Terugkeren naar jezelf en je gedachten helpt je om tot antwoorden te komen.
Verbinding met andere vrouwen
Vroeger dacht ik altijd dat ik meer een mannen-vrouw was. Ik hield van hun directheid, dat je tegen mannen onomwonden kunt zeggen wat je denkt en niemand daarbij beledigd raakt. Een goed voorbeeld waarbij ik, andersom, ‘last’ heb van te veel vrouwelijke energie is in groepsapps (omdat hier voornamelijk moeders in zitten). In de meeste opmerkingen zitten al preventieve excuses verpakt om maar niemand voor het hoofd te stoten.
Toch leerde ik door de jaren heen hoe fijn het is om je te mogen omringen met andere vrouwen. Uithuilen bij vriendinnen, om maar iets te noemen, lucht enorm op. Uit de ‘krabbenmand’ stappen en hen oprecht complimenteren of waarderen om wie ze zijn, geeft een diep gevoel van verbondenheid. De concurrentiestrijd loslaten, is een belangrijke voorwaarde om je te kunnen omringen met andere vrouwen. Iemand leerde me ooit dat vriendschappen een leven lang duren, terwijl relaties vaak voorbij gaan. Met die woorden in gedachten, voelt het nog urgenter om de verbinding met andere vrouwen te blijven aangaan.
Leven volgens je cyclus
Heel eerlijk: had je me tien jaar geleden gezegd dat ik dit zou typen, dan had ik je voor gek verklaard. Ik zou het ongetwijfeld bestempelen als zweverig gedoe. Toch blijkt het geen onzin. Vrouwen hebben een maandelijkse cyclus waarbij hun energieniveau best kan fluctueren. Zodra ik hierop begon te letten, merkte ik dat ik inderdaad tijdens mijn menstruatie vermoeider ben en vaak weinig zin heb om sociale verplichtingen aan te gaan. Het helpt om die dagen toe te geven aan mijn behoefte aan meer slaap, door bijvoorbeeld vroeger naar bed te gaan. Hierdoor duurt het minder lang en voel ik me beter.
Door naar je lijf te luisteren, functioneer je in zijn geheel beter. Afspraken maak ik nu zoveel mogelijk in de eerste twee weken van mijn cyclus, omdat ik dan barst van de energie en overal zin in heb. Ik trap ook makkelijker op de rem tegenwoordig: als ik me niet goed genoeg voel en die ruimte heb, doe ik het niet. Ik laat steeds beter toe dat een ander me helpt. Allemaal zaken die zorgen dat je zelf meer in balans komt en beter in je vel zit.
Emoties toelaten
Boos worden? Dat is niet meisjesachtig – volgens de (onbewuste) opvoedidealen van veel ouders. En dus leren we bepaalde emoties te onderdrukken. Assertiviteit, ruimte innemen voor jezelf, een weerwoord geven; het zijn allemaal zaken die we als vrouw te weinig meekrijgen in onze jeugd en waar we op latere leeftijd moeite mee hebben. Want hoe zeg je eigenlijk op een beheerste manier dat je het er niet mee eens bent? Of waarom slaan we niet gewoon met onze hand op tafel als iets ons écht raakt?
Veel van onze daden zijn gericht op het, krampachtig, behouden van de harmonie. Zonde. Want ook als vrouw mag je je uitspreken. Dat kan alleen maar als je je emoties toelaat: van diep verdriet tot woede en angst. Die zijn net zo nuttig als je blijdschap, tevredenheid en gevoelens van liefde. Zodra je leert die gevoelens allemaal te omarmen, merk je ook dat je meer rust ervaart. Mensen kunnen immers niet meer zomaar over je grenzen gaan.
Liefde voor jezelf
Opladen door middel van zelfzorg is noodzakelijk om te geven. Een batterij die niet oplaadt, is uiteindelijk op een gegeven moment ook op. Lief zijn voor jezelf kan je op verschillende manieren doen:
- Een uitgebreid bad nemen (ook wel: de everything shower)
- Sporten
- Uiterlijke verzorging
- Gezond eten
- Liefdevolle woorden die je tegen en over jezelf ‘zegt’
- Iets lekkers bakken
- Je favoriete film of serie kijken
- Muziek luisteren waar je een gelukkig gevoel van krijgt
Meditatie
De laatste in dit rijtje is meditatie. Wist je dat dit een bewezen manier is om je beter te voelen? Door dagelijks tijd te maken voor je eigen gedachten, zal je merken dat je waardevolle inzichten krijgt. Het helpt je om bepaalde gevoelens los te laten, om meer wijsheid te krijgen en om innerlijke rust te ervaren. Zeker als je nogal eens piekert, zal je merken dat je met meditatie vanuit je hoofd in je lijf zakt en daardoor een completer beeld krijgt van de situatie. Dat helpt je om je weer rustiger te gaan voelen.
Besteed jij veel aandacht aan het in balans brengen van je energie? Zijn er nieuwe inzichten die je hierbij hebt opgedaan? Ik ben benieuwd naar jullie kijk!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©PeopleImages.com – Yuri A – Shutterstock