Leven in het ritme van je cyclus? Zo doe je dat!

Leven in het ritme van je cyclus kan je heel veel opleveren. Maar hoe ontdek je waar jouw lijf behoefte aan heeft? Wanneer kan je het best plannen maken en op welk moment beter een stapje terug doen? In dit artikel lees je over de samenhang tussen de fase in je menstruatiecyclus en je emoties. Ook leer je waar jouw persoonlijke behoeften liggen, hoe je kunt leven volgens het ritme van je cyclus en welke voordelen dit heeft.

Menstruatie en de schaamtecultuur

Doe maar normaal…

De menstruatie is niet heel populair onder (Westerse) vrouwen. Dat heeft gedeeltelijk te maken met onbegrip vanuit de buitenwereld. Ook hangt er nog altijd een soort schaamte omheen. Vertellen dat je menstrueert – laat staan dat je zoveel last hebt dat je eigenlijk je dagelijkse bezigheden niet kunt uitvoeren – doen we niet zo makkelijk. Hoogstens tegen vriendinnen. Bovendien verwacht de buitenwereld dat je je normale bezigheden uitvoert alsof er niets aan de hand is.

Hoe kan het anders? Een open kijk naar menstruatie

Voor je doorleest, is het belangrijk dat je je menstruatie met een open, positieve blik bekijkt. Je menstruatiecyclus is onlosmakelijk verbonden met je vruchtbaarheid: het proces waardoor wij kinderen mogen baren. Compleet natuurlijk, onderdeel van wie je bent als vrouw. Daar kun je tegen vechten, je kunt het ontkennen, maar je kan het ook omarmen. Wanneer je je erin verdiept, is het bovendien nuttig om te leven volgens het ritme van je natuurlijke cyclus. Hoe dat precies zit en welke voordelen het heeft? Dat lees je hieronder.

Samenhang tussen je cyclus en je gevoelsleven

Wanneer je er goed op let, kan je zien dat je gevoelsleven en energiepeil grotendeels samenhangen met de fase van je cyclus. En dat is niet zo gek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je rondom de menstruatie zelf slechts 50% van je normale energieniveau over hebt. Intussen verlangen wij (en/of de maatschappij) alsnog de volledige 100%. Daardoor pleeg je eigenlijk maandelijks een vorm van roofbouw op je lichaam. Dat je dan last hebt van emotionele uitschieters en een kort lontje rondom je menstruatie is dus eigenlijk helemaal niet zo gek.

Je kunt dit doorbreken door beter te luisteren naar je lijf. Hiervoor is het belangrijk te weten hoe je cyclus precies werkt. Vaak zie je een vergelijking met seizoenen:

  • Lente staat voor het bedenken
  • Zomer is de periode waarin je kunt uitvoeren
  • Herfst biedt ruimte om je terug te trekken
  • Winter staat voor rust

Naarmate je hier meer mee bezig bent, ontdek je bepaalde patronen en leer je uittekenen wat je ongeveer kunt verwachten. Afhankelijk van het seizoen in je cyclus kan het handig zijn om te bedenken of je iets nu moet oppakken, of beter nog even kunt wachten.

Hoe ontdek je het patroon van jouw eigen cyclus?

Om precies te weten hoe jouw persoonlijke cyclus verloopt, hoe je energiepeil is en welke emoties erbij komen kijken, ga je dit bijhouden. Met pen en papier, in een notitie op je telefoon of je menstruatie app. Wat je kunt noteren?

  • Je emotionele stemming
  • Hoeveel energie je hebt
  • Hoe je slaapt

Vervolgens leg je dit naast de fases van je menstruatie. Belangrijke punten voor het bekijken van de samenhang tussen je cyclus en je gevoelens, zijn je ovulatie en de menstruatie zelf. Gaandeweg zal je een patroon ontdekken dat specifiek bij jou past. Hier kan je op inspelen.

Bijkomend voordeel? Doordat je jezelf beter leert kennen, ontdek je het ook wanneer je cyclus verandert. Denk aan de (peri)menopauze, waarbij je in eerste instantie (meestal) vaker gaat menstrueren en vervolgens juist langere periodes tussen de menstruaties zal ervaren. Je hormonale veranderingen kunnen invloed hebben op je cyclus, energiepeil en gevoelsleven. Als je je lijf en gedragingen beter kent, merk je dergelijke nieuwe fases in je leven ook sneller op.

Wist je dat de menstruatie heel nauw samenhangt met de stand van de maan? Onder invloed van hormonen en kunstlicht kan die relatie enigszins verstoord raken, maar in principe zou je bij een (gezonde) natuurlijke menstruatie het verband goed moeten kunnen zien.

Anna
‘Dat mijn cyclus een redelijk vast verloop heeft, wist ik inmiddels wel. Maar dat het zich aanpast aan de stand van de maan? Dat wist ik eigenlijk niet. Pas toen ik alle data naast elkaar legde, zag ik dat het exact, tot op de dag, klopte. Mijn menstruatie start elke maand wanneer de maan in het laatste kwartier staat, elke keer opnieuw. En na mijn zwangerschap ging ik gewoon weer door in mijn oude ritme. Grappig toch?’

Leven volgens je cyclus? Zo doe je dat

Hoe je precies kunt leven volgens het ritme van je menstruatiecyclus? De onderstaande tips helpen je hierbij.

  1. Ontdek je cyclus volgens bovenstaande methode. Door duidelijk je gevoel te noteren en je emotionele staat, leer je ook welk ritme je gevoelsleven volgt.
  2. Houd een aantal stelregels aan:
    1. Ben je erg vermoeid? Probeer lastige, grote projecten dan nog even uit te stellen en niet-noodzakelijke telefoontjes ook. Ga vroeger naar bed, luister naar je lijf en verwacht het minimale van jezelf.
    2. Voel je dat je richting je ovulatie gaat? Dan heb je waarschijnlijk meer energie en kan je juist wél die toffe projecten oppakken, de bezem eens flink door het huis halen en gebruik maken van die piek.
    3. Wanneer je weer merkt dat je richting je menstruatie gaat, zal je vanzelf vermoeider raken. Geef daar, voor zover dat lukt, aan toe. Speel erop in door bepaalde voorzorgsmaatregelen te treffen voor tijdens je ongesteldheid (vooruit koken, om maar iets te noemen, of zorgen dat zoveel mogelijk kleding is gewassen en in de kast ligt)
  3. Bouw je leven voor zover mogelijk om je cyclus heen. Natuurlijk leven we in ‘a men’s world’ en zijn we vooral druk. Maar heb je de ruimte om vergaderingen zelf een beetje te plannen? Is het mogelijk om je werkzaamheden enigszins te schuiven als je de energie niet hebt? Doe dat vooral! En houd verder buiten je werk om rekening met je cyclus en bijbehorende energiepeil. Laat je lijf je leiden.

Over de seizoenen van je menstruatiecyclus

Winter: rust

De winter staat voor de periode waarin je menstrueert (gemiddeld 2-8 dagen). Je hebt beduidend minder energie dan normaal. Wanneer je meer naar je lijf luistert, zal je merken dat je ook meer behoefte hebt aan rust om te kunnen opladen. Probeer in je leven ruimte te maken om hieraan toe te geven. Je kan minder geven dan normaal en dat is oké. Wat je nu zou kunnen doen?

  • Relaxen (lang leve je yogapants) wanneer dat kan
  • Vroeger naar bed en, als je die ruimte hebt, misschien zelfs een middagdutje doen
  • Meer thuis zijn, cocoonen
  • Het aantal prikkels van buitenaf beperken
  • Goed eten (dus geen lichte salades maar gerechten die letterlijk voeden)

Kortom, wees lief voor jezelf en neem de tijd om je klaar te maken voor de volgende cyclus.

Lente: plannen maken

Na de menstruatie neemt je energiepeil weer toe. Het is nu tijd om plannen te maken die je straks in de ‘zomer’ kunt uitvoeren. Denk aan afspraken met je vriendinnen vastzetten, ideeën voor nieuwe zakelijke projecten uitwerken of lekker sporten. Geniet! Net de echte lente 😉

Zomer: energiepiek

In de periode dat je ovulatie plaatsvindt, zit je in de zogeheten zomerfase. Je hebt aanzienlijk meer energie dan een paar weken terug en het is dan ook de uitgelezen periode om er lekker op uit te gaan en van alles te ondernemen. Kenmerken?

  • Hoger libido
  • Je oogt gezonder, met dank aan een optimale doorbloeding
  • Je bent socialer
  • Je voelt je zelfverzekerder

Herfst & afronden

De afrondende fase is de ‘herfst’. Als je bevrucht bent, bereidt je lijf zich voor op de komende zwangerschap. En zo niet, dan maakt je lichaam zich klaar om de eicel af te stoten en de winterperiode in te gaan.

Ook in deze periode is het belangrijk dat je daar goed naar luistert. Deze periode duurt vrij lang (10-14 dagen na de ovulatie) en maakt je zowel vermoeider als gevoeliger. Je kunt hierop inspelen door jezelf weer rust te geven. Bouw de sociale afspraken rustig af, luister op fysiek vlak meer naar je lijf. Ga bijvoorbeeld wat vroeger naar bed, doe minder intensieve sportoefeningen ruil je telefoon vaker in voor een goed boek.

Jenthe
‘Toen ik voor het eerst hoorde over het leven volgens je cyclus vond ik het eigenlijk een beetje zweverig. Niks voor mij. Maar omdat een vriendin aandrong, besloot ik me in te lezen en het een kans te geven. Al snel merkte ik dat het inderdaad klopte. Voor mijn ovulatie heb ik veel meer energie, erna is rust nemen erg belangrijk. Doe ik dit niet, omdat ik toch weer in oude gewoonten verval, dan merk ik dat meteen. Ik ben dan vaak prikkelbaarder, vermoeider en heb veel meer last van mijn menstruatie dan wanneer ik mijn cyclus omarm.’

De voordelen van leven volgens je vrouwelijke cyclus

Je haalt meer voldoening uit je leven

Als je leeft in het ritme van je cyclus ga je minder vaak over je grenzen heen. Je werkt, anders gezegd, met de energie die je hebt. Niet die je van jezelf verwacht te hebben. Hierdoor lukt het beter om voornemens vol te houden. Dat geeft een stuk meer voldoening.

De klachten die we toeschrijven aan de menstruatie verdwijnen gedeeltelijk

Een ander voordeel van het leven volgens je cyclus is dat je minder oververmoeid bent. Je slaapt beter en rust meer. De kans op overprikkeling neemt af, maar ook oververmoeidheid, pijnklachten en het aantal emotionele uitschieters zullen afnemen. Dat hangt samen met het eerder genoemde: je respecteert je grenzen en luistert beter naar je lijf.

Je zit lekkerder in je vel

Door anders te kijken naar je menstruatiecyclus en jezelf niet te overbelasten, ontstaat vanzelf meer (innerlijke) rust. Houd van je lijf, wees lief voor haar. Hierdoor kom je beter in je vel te zitten, zowel figuurlijk als letterlijk (omdat je minder eetbuien hebt en gelijkmatigere emoties ervaart). Dat heeft zijn weerslag op alles.

Ben jij je bewust van het verloop van je cyclus? Luister jij goed naar je lijf of eis je soms ook te veel omdat je denkt/merkt dat anderen dat van je verwachten?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Prostock-studio – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven