leven met seizenen voor peuters en kleuters

Leven met de seizoenen voor peuters en kleuters

Voor jonge kinderen is het goed om te leren leven met de seizoenen. Maar hoef geef je dit mee aan peuters en kleuters? In dit artikel vind je verschillende mogelijkheden om de natuur naar binnen te halen en je kind te leren hoe die verandert door het jaar heen.

Waarom bezig zijn met de seizoenen?

Kinderen kunnen heel veel leren van de seizoenen. Zo helpt het hen meer in contact te komen met de natuur. Ze ervaren veel – dingen die je beter opsteekt in het echt dan uit een boekje. Denk aan de geur van gemaaid gras, hoe de zon op je huid voelt, dat sneeuw smelt in je hand (maar dat je er ook een sneeuwpop mee kunt maken), stampen in de plassen en springen in de bladeren. Ze zien de vergankelijkheid van het leven: lammetjes in de lente, dode blaadjes in de herfst. Of welk eten je kunt laten groeien in de verschillende seizoenen.

Een ander voordeel is dat jonge kinderen meer tijdsbesef krijgen door te leven met het seizoen. Voor een peuter of kleuter is ‘morgen’ of ‘straks’ ongrijpbaar. De lange termijn is helemaal lastig te begrijpen. Door te leven met seizoenen krijgen ze iets meer zicht op tijd. Bijvoorbeeld als je in verwachting bent. Je kunt dan uitleggen aan je peuter of kleuter dat de baby komt zodra de blaadjes van de bomen vallen. Dat is tastbaarder dan het woord ‘herfst’.

Leven met de seizoenen voor peuters en kleuters

Voorlezen over de seizoenen aan peuters en kleuters

Het nieuwste boek van nijntje is ideaal om voor te lezen aan je peuter. Aan de hand van plaatjes toont het boekje wat je tegenkomt in de verschillende seizoenen, startend bij de lente. Je kunt met je peuter de plaatjes bekijken en benoemen wat je ziet (bloesem, bijen en vlinders, losse bladeren of sneeuwvlokken), maar ook tellen. Door de verschillende plaatjes leert je kind dat geen seizoen hetzelfde is. De kleuren zijn daarop afgestemd: zonnig geel in de zomer, donkerder blauw in de winter. De schuifjes maken het boekje interactief.

Wij kregen het boekje nijntje en de seizoenen toegestuurd. Inmiddels heb ik het al meerdere keren voorgelezen. Het sluit aan op de antroposofische opvang van mijn zoontje, waar hij ook bewust bezig is met de seizoenen. Hij vindt de schuifjes erg leuk. Verder probeer ik de afbeeldingen uit het boek voor hem concreter te maken door tijdens het wandelen te wijzen naar paddenstoelen en losse blaadjes. Zo steekt hij ook op dat we nu dus in de herfst zitten.

nijntje en de seizoenen koop je via Bol.com

Ga wandelen met je kind

Door te ervaren leert je kind de natuur en de seizoenen nog beter kennen. Het gevoel van regendruppels die over je huid glijden of op je tong spatten. De wind die langs je wangetjes en handen waait. Smeltende sneeuw of juist hoe je door te duwen en rollen een sneeuwpop kunt bouwen. De geur van vers gemaaid gras. Zon op je huid. Elk seizoen heeft haar eigen geuren, gevoelens en kleuren. Door te gaan wandelen met je kind in het bos, op het strand of door de buurt leert hij heel veel.

Maak een seizoentafel

Tijdens jullie wandelingen vind je van alles. Denk aan mooi gekleurde herfstbladeren en kastanjes, bijzondere schelpjes of bloemen die je thuis kunt drogen met een bloemenpers. Die neem je mee en kan je thuis op de seizoentafel leggen. Hiermee haal je het seizoen in huis. Verder kan je de tafel opleuken met vilten poppetjes of houten dieren die passen, zoals deze van Holtziger. Hierop kan je eventueel een passend (voorlees)boek neerzetten over de seizoenen.

Knutselen in het thema van dit seizoen

Met peuters en kleuters kan je ook al leuk knutselen in thema. Kijk maar eens naar deze knutsels in herfstthema voor peuters. Hierbij kan je eventueel de feesten betrekken, zoals Pasen, Sinterklaas en Kerstmis, of zelfs alle jaarfeesten van de Vrije School. Maar je kan het ook allemaal wat vrijer houden en een tekening maken in de kleuren van het seizoen.

Jaarkalender

Een andere manier om het verloop van de seizoenen tastbaar te maken voor jonge kinderen is het gebruik van een jaarkalender. Grapat heeft een hele mooie: op een houten plateau staan de vier seizoenen afgebeeld, in de regenboogkleuren die je gewend bent van het merk. Daarnaast kan je een houten kalender open met popjes die de maanden verbeelden, inclusief datumblokjes. Hoewel dit iets meer geschikt is voor kinderen in de basisschoolleeftijd, kan het geen kwaad de maanden vast mee te geven aan jongere kinderen.

Let op! Via Bol.com kun je items kopen in ‘Grapat style’ – een duplicaat van de originele producten. Deze zijn mogelijk geïmporteerd via AliExpress of Temu en voldoen niet altijd aan de richtlijnen. Daarbij betaal je de hoofdprijs aan een importeur. Het best is om Grapat speelgoed te kopen via een erkende verkoper, zoals Reiger en de Raaf of Ilovespeelgoed.nl. Hier weet je in elk geval zeker dat je geen namaakproducten voor de hoofdprijs koopt en dat de kwaliteit gegarandeerd is.

Hoe geef jij het leven met de seizoenen door aan je kind?

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). We vinden het natuurlijk heel gezellig als je ons komt volgen op Instagram.

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijke update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Uitgelichte afbeelding ©everst – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *