Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De echte reden dat het leven als dertiger leuker is

Wanneer je begin twintig bent, lijken de jaren als dertiger een ver-van-je-bed-show waar je voorlopig helemaal nog geen trek in hebt. Dertig is oud, zo beredeneer je op die leeftijd vaak. Het staat meestal garant voor de start met je burgerlijke leven en de dertigersdip – dingen waar je nog lang geen trek in hebt. Maar wist je dat het leven als dertiger pas écht leuk zijn? Waarom? In dit artikel onthullen we het grote geheim 😉

Wat houdt het leven na de dertig in?

Eigenlijk niet direct heel veel spannends ten opzichte van toen je nog 26 was misschien. Maar toch zijn er gemiddeld gezien wezenlijke verschillen:

  • Mensen om je heen gaan vaker dan ooit samenwonen, trouwen, kopen een huis, werken hard aan een carrière en krijgen kinderen
  • De jaren van ‘spelen’ zijn voorbij: nu begint het echte volwassen leven voor de meesten
  • Je bent nog jong en vrij genoeg om af en toe naar een festival te gaan, maar aan de andere kant blijven spierpijn en een kater langer hangen waardoor niet iedereen die leefstijl meer volhoudt

Kortom, het wordt wat rustiger. En ja, daar tegenover staat dat je vaker dan daarvoor te maken krijgt met zieke ouders of vrienden, echtscheidingen en omgaan met je ex, overlijdens in je omgeving en andere ernstige zaken. Maar als dertiger ben je daar toch iets anders tegen opgewassen dan toen je nog in de twintig was. Alleen al omdat je in je omgeving meer mensen zal vinden die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt. Dat biedt steun.

Waarom het leven leuker is na je dertigste

Uiterlijk is relatief en dat is oké.

Na je dertigste komen er onlosmakelijk veranderingen aan waar je weinig tegen doet, zolang je niet wil beginnen aan botox en fillers. Je krijgt lachrimpeltjes naast je ogen. De eerste grijze haren komen door. En wanneer je begint aan kinderen dan is je lijf ook niet meer wat het ooit geweest is. Je beseft ook meer dan ooit dat je zeurde toen je op je negentiende baalde van dat ene ‘vetrolletje’ of je zogenaamde wallen. Nu heb je ze echt. En het blijkt toch niet helemaal het einde van de wereld te zijn…

Na je dertigste maak je je minder druk om de mening van anderen

Inmiddels zag je vriendschappen ontstaan en weer voorbij gaan, je leerde jezelf kennen in de afgelopen (minstens) dertig jaar en weet beter wie je waard bent. Natuurlijk is het fijn als iedereen je leuk vindt, maar het is geen noodzaak om een fijn leven te hebben. Jij vindt per slot van rekening ook niet iedereen aardig. Daarbij kan je makkelijker relativeren: iemand die heel onaardig doet, is waarschijnlijk heel ongelukkig of erg onzeker. En dat heeft verder niks met jou te maken, weet je inmiddels.

Leren van anderen is geen schande

Wanneer je jonger bent, denk je het wiel zelf wel uit te kunnen vinden. Mensen die je (ongevraagd) willen adviseren, zet je sneller weg als bemoeizuchtig. Wanneer je ouder wordt, besef je dat anderen jouw situatie wellicht al eens hebben meegemaakt en handige tips voor je hebben waar je écht mee uit de voeten kan. Waarom zou je het dan eigenwijs zelf willen doen, als een uit de kluiten gewassen peuter?

Je weet inmiddels waar je naar zoekt op het gebied van de liefde

Of je daar nu achter komt als je al in de dertig bent of daarvoor, je neemt niet langer genoegen met minder dan je waard bent. Een man die jullie geld verpatst aan wiet? Iemand die vreemdgaat? Of iemand die je kleineert? Nee, je bent waarschijnlijk al eens of vaker vrijgezel geweest en weet dat je het alleen ook wel redt. Een goede relatie is in evenwicht, van beide kanten. Dus liever in je eentje dan koste wat het kost jezelf verloochenen voor iemand die niet bij je past.

Je relativeert makkelijker

Waar je in de twintig misschien nog weleens verlegen uit de hoek kwam, leer je met de jaren dat iedereen weleens iets spannend vindt om te doen. Dat een gesprek soms op een ongemakkelijke manier stilvalt en dat je af en toe dingen doet waarvoor je je schaamt. Doordat je als dertiger makkelijker relativeert, kan je er sneller om lachen.

Financiële stabiliteit is groter

Het voordeel van ouder worden, is dat je langer in dezelfde baan zit en beter verdient. Je leert over het algemeen door de jaren beter omgaan met geld, zet wat opzij, maakt andere keuzes dan toen je nog twintig was. Dat geeft rust.

Je kan een stuk beter koken

Zoals met alles, geldt ook voor koken dat je vooral veel moet oefenen om er beter in te worden. Dus geen simpele gerechten meer die je volledig uit een pakje haalt, maar pastasauzen die de hele dag pruttelen. Heerlijk mals stoofvlees uit de slowcooker. Of misschien zelfs je eigen gebakken brood.

FOMO? Voor jou niet meer!

Waar je als twintiger op dé feestjes wilde staan en in de vroege ochtend kon thuiskomen, moet je daar nu niet meer aan denken. In elk geval niet elke week. Alleen al omdat om 23.00 uur in slaap vallen op de bank soms beter past bij jouw idee van een geslaagd weekend en living on the edge. Zeker als je kinderen hebt.

Je weet beter wat je nodig hebt om gelukkig te zijn

En hoewel de jaren als dertiger je heus niet altijd geven wat je nodig hebt voor dat geluk, is er meer rust op alle fronten. Je kunt vaak beter met tegenslagen omgaan en haalt je energie uit dingen die beter voor je zijn zoals yoga, een gezellige middag met vrienden, sport of gezonder eten.

Het leven na je dertigste is dus daadwerkelijk iets anders dan toen je twintig was. En waar je daar vroeger misschien niet aan moest denken, is het nu juist een verademing. Merk jij de overgang? Ervaar jij deze jaren ook als (innerlijk) rustiger en stabieler? Of juist het tegenovergestelde? Laat het ons weten in de comments!

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids