De echte reden dat het leven als dertiger leuker is

Wanneer je begin twintig bent, lijkt dertigplus een leeftijd voor oude mensen. Het staat zo’n beetje gelijk aan burgerlijk leven, de dertigersdip en andere zaken waar je nog lang geen trek in hebt. Maar weet je? Als je eenmaal aan de goede kant van de dertig zit, blijkt het eigenlijk hartstikke leuk te zijn! Waarom? In dit artikel onthullen we waarom het leven als dertiger zoveel leuker is.

Wat kan je verwachten na je dertigste?

Eigenlijk is het leven heus niet zo baanbrekend anders ten opzichte van je 26e misschien, maar toch zij er wezenlijke verschillen.

  • Je komt terecht in een golf van vrienden die gaan samenwonen, trouwen, een huis kopen, hun carrière opbouwen en kinderen krijgen.
  • De jaren waarin je nog een beetje kon spelen en aanrommelen verruilen steeds meer zich voor het volwassen leven.
  • Af en toe een festival kan prima, maar spierpijn en die kater blijven langer hangen dan ‘vroeger’. Bovendien trekken de verplichtingen harder aan je dan voorheen. Elke week feesten, zit er voor de meesten dus niet meer in.
  • Je krijgt gemiddeld vaker te maken met verlies, ziekte (in je omgeving), echtscheidingen en andere moeilijke zaken.

Het leven na de dertig wordt dus vooral rustiger, ernstiger in bepaalde zin. En toch is dat minder erg dan je vooraf misschien had verwacht: je zit immers allemaal in hetzelfde schuitje.

Waarom het leven leuker is na je dertigste

Uiterlijk is relatief en dat is oké.

Lekkere binnenkomer, maar wel realistisch. Na je dertigste verandert je uiterlijk en daar doe je in principe weinig aan, zolang je niet wil beginnen aan botox en fillers. Je krijgt charmante lachrimpeltjes, de eerste grijze haren. Krijg je kinderen, dan is je lijf ook niet meer wat het ooit geweest is.

Plots denk je, misschien weemoedig, terug aan tien jaar geleden. Aan hoe je toen kon zeuren over een grammetje te veel, zogenaamde vetrolletjes of ‘wallen’. Nu heb je ze echt, blijven ze de komende jaren mogelijk plakken. Maar anders dan toen, blijkt het gelukkig toch niet het einde van de wereld te zijn.

Wat anderen denken? Dat wordt minder belangrijk

Je zag vriendschappen komen en voorbij gaan, je leerde jezelf kennen in de afgelopen dertig (of meer) jaar en weet wat je waard bent. Tuurlijk, het zou misschien prettig zijn als iedereen je leuk vindt, maar dat gaat nu eenmaal niet. Andersom is ook niet iedereen jouw beste vriend en daar krijg je steeds meer vrede mee. Doet iemand onaardig? Dan is hij of zij waarschijnlijk erg onzeker of heeft ‘ie een trauma te verwerken. Staat los van jou, weet je nu.

Leren van anderen is geen schande

Wanneer je jonger bent, denk je het wiel zelf uit te kunnen vinden. Mensen die je (ongevraagd) willen adviseren, zet je makkelijk weg als bemoeizuchtig. Maar wanneer je ouder wordt, besef je dat anderen jouw situatie wellicht al eens hebben meegemaakt en handige tips voor je hebben waar je écht mee uit de voeten kan. Waarom zou je het dan eigenwijs ‘zelf willen doen’, als een uit de kluiten gewassen peuter?

Je weet inmiddels waar je naar zoekt op het gebied van de liefde

Of je daar nu achter komt als je al in de dertig bent of daarvoor, je neemt niet langer genoegen met minder dan je waard bent. Een man die jullie geld verpatst aan wiet? Iemand die vreemdgaat? Of iemand die je kleineert? Nee, je bent waarschijnlijk al eens of vaker vrijgezel geweest en weet dat je het alleen ook wel redt. Een goede relatie is in evenwicht, van beide kanten. Dus liever een aanvulling op je leven dan een invulling ervan.

Je relativeert makkelijker

Waar je in de twintig misschien nog weleens verlegen uit de hoek kwam, leer je met de jaren dat iedereen weleens iets spannend vindt om te doen. Dat een gesprek soms op een ongemakkelijke manier stilvalt en dat je af en toe dingen doet waarvoor je je schaamt. Doordat je als dertiger makkelijker relativeert, kan je er sneller om lachen.

Financiële stabiliteit

Het voordeel van ouder worden, is dat je al meer werkervaring hebt en daardoor beter verdient. Je kunt beter omgaan met geld, zet wat opzij, maakt andere keuzes dan toen je nog twintig was. Dat geeft rust.

Je kan een stuk beter koken

Zoals met alles, geldt ook voor koken dat je vooral veel moet oefenen om er beter in te worden. Dus geen simpele gerechten meer die je volledig uit een pakje haalt, maar pastasauzen die de hele dag pruttelen. Heerlijk mals stoofvlees uit de slowcooker. Of misschien zelfs je eigen gebakken brood. En kan je het nu nog steeds niet? Dan forceer je de boel niet meer en omarm je dat je andere dingen wel goed kan.

FOMO? Voor jou niet meer!

Waar je als twintiger op dé feestjes wilde staan en in de vroege ochtend kon thuiskomen, moet je daar nu niet meer aan denken. In elk geval niet elke week. Alleen al omdat om 23.00 uur in slaap vallen op de bank soms beter past bij jouw idee van een geslaagd weekend. Ja, het is living on the edge na je dertigste… Zeker als je kinderen hebt.

Je weet beter wat je nodig hebt om gelukkig te zijn

En hoewel de jaren als dertiger je heus niet altijd geven wat je nodig hebt voor dat geluk, is er meer rust op alle fronten. Je kunt vaak beter met tegenslagen omgaan en haalt je energie uit dingen die beter voor je zijn zoals yoga, een gezellige middag met vrienden, sport of gezonder eten.

Het leven na je dertigste is dus daadwerkelijk iets anders dan toen je twintig was. En waar je daar vroeger misschien niet aan moest denken, is het nu juist een verademing. Merk jij de overgang? Ervaar jij deze jaren ook als (innerlijk) rustiger en stabieler? Of juist het tegenovergestelde? Laat het ons weten in de comments!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©CarlosDavid – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven