Overzicht: de 13 leukste uitjes met je peuter

Een dagje weg met het gezin is vaak redelijk makkelijk te bedenken (anders kan je altijd nog dit overzicht lezen met maar liefst 53 budgetuitjes). Maar wat is nu echt leuk om te gaan doen als je alleen op pad gaat met je 2- of 3-jarige? Wij verzamelden de 13 leukste uitjes die je met je peuter kunt ondernemen. Heb je aanvullingen? Laat ze zeker achter in de reacties.

De leukste uitstapjes met je peuter

Kabouterpad

Zin om een stukje te gaan wandelen, maar is je peuter daar niet zo dol op? Dan kan een kabouterpad uitkomst bieden. Je haalt meestal bij een natuurbezoekerscentrum een tasje met daarin een plattegrond of opdrachten en wandelt dan een kilometer op zoek naar alle kabouters. Een echte rode kaboutermuts op zijn hoofd maakt het feest natuurlijk compleet.

Museum

Echt leuke peutermusea zijn misschien wat schaarser. Vaak zijn ze toch iets meer gericht op grotere kinderen. Twee uitzonderingen op die regel zijn het Nijntje museum in Utrecht en het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier kan je peuter van alles aanraken, vasthouden en ontdekken, zonder dat jij je druk hoeft te maken of je wel voldoende verzekerd bent 😉

Picknicken

Is het lekker weer en heb je geen zin om een stuk te gaan rijden? Dan is een picknick altijd leuk. Je hoeft echt geen kilometers te rijden, soms is een grasveldje verderop of zelfs je eigen achtertuin al voldoende. Je kan samen allemaal kleine hapjes maken en daarna is het vooral lekker genieten met zijn tweetjes.

Naar strand of bos

Kinderen vinden het vaak heerlijk in de natuur. Gewoon een beetje rondlopen, ontdekken, schatten (dennenappels, kastanjes, eikels of schelpen) verzamelen en meenemen naar huis, voelen en zien. Extra leuk als je dan ook nog eens vies mag worden. Het hoeft geen heel bijzonder weer te zijn voor een middagje bos of strand, vaak is de andere omgeving al genoeg voor kinderen.

Speciale peutervoorstellingen in het theater

Krijg je het spaansbenauwd bij het idee dat jouw beweeglijke peuter een langere tijd stil moet zitten op een bioscoop- of theaterstoel? Deze voorstellingen laten je weer ademhalen. Als ze speciaal gericht zijn op peuters dan is de show vaak heel interactief, mag er regelmatig gesprongen en gedanst worden en is het juist de bedoeling dat ze wat actiever meedoen door bijvoorbeeld te roepen. Een vrolijke georganiseerde chaos en een herinnering voor het leven!

Naar de boerderij (appelplukdagen, kinderboerderij of Campina boerderijdagen)

Iets dat de laatste jaren steeds meer in opkomst is bij het grotere publiek, zijn de fruitplukdagen. Bij boomgaarden in de buurt kan je dan tegen gereduceerd tarief appels of peren plukken, maar ook bramen, frambozen en bessen. Je kindje leert meteen waar zijn voedsel vandaan komt en je hebt thuis genoeg fruit om een lekkere taart mee te bakken of moes van te maken.

Een andere fijne laagdrempelige manier om je kinderen iets te leren over het boerderijleven is door ze mee te nemen naar de kinderboerderij of tijdens de Campina boerderijdagen. Ze leren spelenderwijs hoe je moet zorgen voor een dier, dat je niet elk beestje kan oppakken en vinden het fantastisch als ze hen kunnen voeren.

Pretpark

De meeste pretparken zijn vooral leuker voor oudere leeftijden, maar gelukkig bestaan er ook uitzonderingen. Een pretpark dat echt geschikt is voor peuters, is Julianatoren in Apeldoorn. Hier krijgen ook de kinderen tot een jaartje of vier relatief veel vrijheid. Sprookjeswonderland in Enkhuizen is eveneens een aanrader, en waar je misschien niet direct aan zou denken: de Efteling biedt gratis toegang tot vier jaar. Hoewel je dan vooral naar het sprookjesbos zal gaan, kan het prijstechnisch toch enigszins behapbaar zijn. Zeker als je kortingskaarten kunt krijgen via bijvoorbeeld AH.

Sporten

Samen sporten is ook een leuke bezigheid met je peuter. Bovendien geeft het wat structuur aan je weken. Door bijvoorbeeld een uurtje per week te gaan peuterzwemmen of samen te gymmen, leer je meteen andere moeders kennen met kinderen in deze leeftijd. Gezellig én nuttig.

Uit lunchen of uit eten met je peuter

Misschien niet de eerste optie waar je aan denkt, maar uit eten gaan met je peuter is hartstikke gezellig. Zeker als je samen weggaat. Ze voelen zich vaak extra groot, het is natuurlijk een beetje chiquer en als je een restaurant of eetgelegenheid kiest waar ze iets hebben waar je kind dol op is (zoals in een pannenkoekenrestaurant), is het feest compleet. Weer een extra mooie herinnering samen!

Pluktuin

In een pluktuin mag je bloemen plukken en tegen betaling mee naar huis nemen, maar het is ook een heerlijke plek om samen te gaan zitten en te kijken wat er allemaal gebeurt. Er vliegen veel vlinders, hommels en bijen, die druk bezig zijn met bestuiven en nectar drinken. Het bosje bloemen kunnen jullie thuis weer neer zetten.

Blotevoetenpad

Geen aanrader natuurlijk als je peuter nogal gevoelig is en niet houdt van rare structuren onder zijn voeten, maar veel kinderen vinden het juist wel leuk. Door de verschillende ondergronden is het een hele ervaring. Dit kan je natuurlijk ook goed combineren met een aansluitend bezoekje aan de natuurspeeltuin!

Ballenbak

Soms lijkt het zo’n eindeloze dag te worden waarop niks lukt en je peuter er gewoon weinig zin in heeft. De misère doorbreken met een bezoekje aan de ballenbak kan de oplossing zijn. Daar kan hij klimmen en klauteren (en moe worden, zodat hij straks lekker slaapt) en jij wellicht ook even bijkomen.

Voorlezen in bibliotheek

Op de website van jullie plaatselijke bieb kan je zien welke activiteiten waar en wanneer worden georganiseerd. Voorleesochtenden zijn een echte aanrader. Je ziet andere ouders met kinderen in deze leeftijd (net als bij het zwemmen en gymmen gezellig) en je kind geniet van de mooie verhalen. Na afloop kunnen jullie zelf een boekje uitzoeken voor thuis.

Lees ook: Waarom is voorlezen belangrijk voor kinderen? 10 redenen

Welke uitjes onderneem jij het liefst met je peuter?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven