De 4 leukste pretparken van Nederland met een tiener

Het pretparkseizoen is in volle gang. We hebben in Nederland het geluk dat we behoorlijk wat pretparken kunnen bezoeken, maar dat wordt iets lastiger met een tiener in huis. Veel parken zijn namelijk toch gericht op de wat jongere kinderen. Welke pretparken wel echt heel leuk zijn met een tiener? In dit lijstje 4 aanraders én wat parken die de moeite waard zijn, over de grens. Wat is jouw favoriete park?

Favoriete pretparken in Nederland

Onze kinderen zijn dol op een dagje pretpark. De jongste meiden vinden parken als Efteling, Hellendoorn, Slagharen, Julianatoren en bijvoorbeeld BillyBirdpark in Hemelrijk nog fantastisch. De tiener gaat nog wel mee naar de meeste, maar vooral voor de achtbanen en andere attracties die iets meer op oudere kinderen gericht zijn. En voor het idee. Want écht leuk zijn deze parken niet echt meer voor haar.

Aan de andere kant, sinds ze de achtbanen in Europa-Park probeerde valt bijna alles tegen. Zeven uur in de auto is af en toe de moeite waard, maar doe je nu eenmaal niet voor een dagje. Toch ga ik hieronder een dappere poging doen met leuke pretparken in Nederland. Gelukkig zijn die er namelijk ook en hier kan je tiener zich prima vermaken. Hieronder de vier leukste pretparken in Nederland.

De 4 leukste pretparken in Nederland (voor tieners)

Walibi Holland

In Walibi is het eigenlijk net andersom. Daar is voor onze jongste meiden weinig te beleven, omdat die nog niet zo heel erg van de hoge achtbanen zijn. Tieners vinden het echter fantastisch. Je vindt in Biddinghuizen 7 achtbanen én 3 waterattracties, dus ze hebben hier genoeg te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de torenhoge Goliath? De muzikale Speed of Sound en de spannende Lost Gravity waarin je je even gewichtloos waant.

Leuk om te weten: wist je dat Lost Gravity is gebouwd door Mack Rides, de achtbanenleverancier die van Europa-Park zijn showroom maakte?

Ben je zelf niet zo’n held? Dan is het leuke van een pretpark bezoeken met je tiener dat je hem of haar ook gewoon kan afzetten met een vriend of vriendin en dan zelf een dagje naar Dronten, Harderwijk of Lelystad gaat. Iedereen blij!

Duinrell

Persoonlijk vind ik Duinrell niet zo heel spannend, maar wel een plek waar je perfect naartoe kan met het hele gezin. Voor jonge kinderen is er genoeg te beleven (al zitten die van ons het allerliefst in de speeltuin als ze het helemaal voor het zeggen hadden) en als tiener valt er ook genoeg te beleven. Hoewel het totaal aantal spannendere achtbanen niet heel groot is, blijven de Dragon Fly, Falcon en Wild Wings leuk.

Ben je klaar? Dan sluit je natuurlijk af met een paar uurtjes in het Tikibad. Voor jonge kinderen vind je hier het waterpark Playa dat ruim is opgezet maar ook voldoende overzicht biedt. Oudere kinderen kunnen zich uitleven op de grotere glijbanen.

Efteling

Toegegeven, je hoeft je puber niet mee te trekken naar het Sprookjesbos of Carnaval Festival. Maar terwijl jij met je jongere kinderen vooral het hier rondloopt en misschien nog een paar rondes in Max & Moritz meepakt, kan je tiener in dit pretpark zelf op pad – al dan niet met een vriend of vriendin. Of, wat ook leuk is, je gaat gewoon lekker met zijn tweetjes. Dan kan jij ook meteen in de spannendere attracties.

Waar je in de Efteling natuurlijk écht naartoe moet zijn de vernieuwde Python, Baron 1898, de Vliegende Hollander, Vogel Rok en Joris en de Draak. Hoewel ik zelf de Baron liever oversla, is de rest echt fantastisch. Zonnetje erbij, niet te druk en je dag is perfect!

Toverland

Misschien niet de eerste waar je aan denkt als je met oudere kinderen op pad gaat, maar wel ontzettend leuk! Toverland biedt niet alleen veel attracties voor jongere kinderen (vooral binnen is een aanrader), maar ook buiten is genoeg te doen: van de Boosterbike tot de houten Troy.

Oké, eerlijk? Als je dan toch een pretpark moet kiezen…

Eerlijk is eerlijk, voor tieners valt er in Nederland gewoon iets minder te beleven op het gebied van pretparken. Hoe anders is het over de grens! In België heb je bijvoorbeeld Bobbejaanland, waar je een paar goede achtbanen hebt staan, en Plopsa De Panne, maar ook Duitsland (naast Europa-Park ook Movieworld en Phantasialand) en Frankrijk (Disneyland) bieden genoeg entertainment om zelfs de meest norse puber weer aan het (glim)lachen te krijgen.

Dat laatste kan je ook prima doen met de andere gezinsleden trouwens: kijk maar eens naar deze attracties voor kleine kinderen in Disneyland Parijs. Maar wil je écht iets spectaculairs maken? Dan is Disneyland Shanghai ook een aanrader 😉

Wat is jullie favoriete pretpark?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Jacob Lund – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven