De leukste achtbanen van Europa-Park, Duitsland

Afgelopen april bezochten we Europa-Park opnieuw. Waar ik in dit artikel voorheen een relatief algemene top 10 had staan, besef ik inmiddels dat het eigenlijk onmogelijk is om ze op zo’n rijtje te zetten: de verschillende achtbanen in Europa-Park kennen namelijk allemaal hun eigen thema en pluspunten. Daarom een verslag van wat je kunt verwachten (met aan het eind mijn eigen top 3). Ik ben heel benieuwd naar jouw favorieten! Laat je ze achter in een reactie?

Achtbanen in Europa-Park Duitsland: van een nieuw niveau

Wie Europa-Park nog niet kent, mag deze meteen op zijn wishlist schrijven voor de eerstvolgende vakantie! Hou je namelijk van pretparken en achtbanen dan moet je hier écht een keer naartoe. Met in totaal maar liefst 12 achtbanen en 3 soortgelijke spectaculaire waterattracties (splashes) kom je in het Duitse plaatsje Rust zeker aan je trekken: dit park werd niet voor niets al zes maal op rij gekozen tot Beste Uitje Over de Grens in de verkiezing van de ANWB en maar liefst acht keer tot beste themapark ter wereld (in de Golden Ticket Award verkiezing van Amusement Today).

De leukste achtbanen in Europa-Park

Ter aanvulling: bij de Voltron stond een flinke rij toen wij er waren, waardoor ik besloot deze te laten tot een volgende keer. Het lijkt me een fantastische achtbaan, maar stiekem toch ook een beetje spannender dan ik had verwacht. Zelfs als je er niet ingaat, is het namelijk echt een imposant bouwwerk. Dus ik moet eerlijk toegeven dat deze ook daardoor nog niet in mijn top 10 staat.

Blue Fire Megacoaster

Omschrijving van de achtbaan

De Blue Fire is zo’n achtbaan die je simpelweg ooit gedaan moet hebben. Je stapt in en krijgt een beugel voor je met handvatten. Wanneer je die vasthoudt, kun je zien hoe snel je hartslag gaat op dat moment. Je rijdt rustig de bocht om met het karretje en komt bij een aantal zogenaamde monteurs (poppen). Dan hoor je een paar keer een soort piep en voor je het weet schiet de achtbaan weg.

Binnen ruim twee seconden zit je op 100 km/u en dat voel je! Vanaf dat moment beland je van de ene verrassing in de andere. Je hangt regelmatig ondersteboven, vraagt jezelf halverwege af waarom je hieraan begonnen bent en een moment later wil je het liefst schreeuwen van geluk. Echt geweldig!

De Blue Fire Megacoaster staat in themagebied IJsland. Je moet 1.30 meter zijn en minimaal 7 jaar.

Ons oordeel over deze achtbaan

Inmiddels heb ik de Blue Fire meerdere keren gedaan, elke keer met evenveel enthousiasme – al vond ik helemaal achteraan doodeng, dus dat doe ik niet meer. De afwisseling in de baan, dankzij de loopings en andere inversies. De hoogte vond ik zelf prima te doen, want hoewel hij best de lucht in gaat, word je in deze lanceerachtbaan zo hard afgeschoten dat je daar weinig last van hebt. Ook de kinderen vinden deze achtbaan één van de leukste.

Een aanrader? Bij veel achtbanen wordt een foto gemaakt, maar bij de Blue Fire krijg je ook bewegend beeld te zien. In veel gevallen zie je afwisselend schrik en euforie voorbij komen. Erg grappig om te zien.

Eurosat Can Can Coaster

In de bekende grote, zilverkleurige bol vind je de Eurosat Can Can Coaster. Deze darkride is in 2018 in de plaats gekomen voor de vorige darkride (Eurosat, uit 1989). Je gaat eerst via een spiraalvormige baan naar boven waarna de achtbaan écht begint. Onderweg kom je met blacklight verlichte iconen uit de Franse hoofdstad tegen, zoals de Eiffeltoren. Tijdens de rit naar beneden zie je niet veel meer en begeleid door de tonen van de Can Can rij je naar beneden.

De Can Can Coaster staat in themagebied Frankrijk. Je moet 1.20 meter zijn en minimaal 6 jaar voor de normale ervaring (ingang bij de Moulin Rouge).

Ons oordeel over deze achtbaan

Hoewel mijn, destijds, zevenjarige dochter nog niet echt in achtbanen durfde, wilde ze de Can Can weleens proberen. Samen gingen we in de rij staan en al snel konden we plaatsnemen. Ik zei vooraf nog dat deze wel meeviel, maar eenmaal in het karretje bleek dat hij toch harder ging dan verwacht. We hebben enorm gelachen na afloop en ze kreeg in elk geval de smaak te pakken: we hebben sindsdien de Can Can nog minimaal acht keer gedaan, de afgelopen jaren.

Zelf houd ik wel van darkrides omdat ze iets minder voorspelbaar zijn. Al zie je een beetje waar de baan naartoe gaat, het donker voegt toch iets toe aan je beleving. Daarbij voegt de muziek onderweg echt iets toe. Toch mag ook niet onvermeld blijven dat als je in de rij staat, er genoeg te zien en beleven valt. Dus 35 minuten in de rij voor de Can Can gaat gevoelsmatig sneller voorbij dan je vooraf misschien zou verwachten.

Eurosat Can Can Coaster (met Coastiality)

Omschrijving van de achtbaan

Ga je in de variant met Coastiality dan krijg je een VR bril op. Vanaf dit jaar krijg je dan een experience te zien van The Phantom of the Opera, met de bekende muziek van Andrew Lloyd Webber. Je loopt al met de helm op richting de achtbaan en stapt zo in. In de virtuele wereld gebeurt er van alles en de combinatie met deze achtbaan maakt het een spectaculaire belevenis. Hiervoor zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Wil je de achtbaan beleven met Coastiality dan moet je minimaal 14 jaar zijn. Dit laatste kost € 7,00 extra: je betaalt een toegangsticket bij de ingang, tegenover die van de Silver Star.

Ons oordeel over de achtbaan

Ik deed de VR experience drie jaar geleden. Destijds kwam je in een sciencefiction verhaal terecht met aliens, Valerian and the City of a Thousand Planets. Het bijzondere is dat je met de VR bril op naar het achtbaankarretje wordt geleid en dat de zitplaats die je op je scherm zit, correspondeert met de werkelijkheid. Je stapt dus zo in. Daarna beleef je de achtbaan op een heel andere manier; je vergeet bijna dat de wereld om je heen ‘slechts’ en animatie is. Hoewel deze rit € 7,00 kost, is het absoluut de moeite waard om eens te proberen.

Silver Star

Omschrijving van de achtbaan

Al vanaf het moment dat je parkeert, zie je de Silver Star al staan. De achtbaan is maar liefst 73 meter hoog en 1620 meter lang. Wanneer je naar beneden raast, behaal je een topsnelheid van 130 km/u. Ook heel tof: na het uitstappen loop je door ‘Monaco’ – een speciaal ingerichte hal door Mercedes. Je ziet hier onder andere een echte Formule 1 wagen staan, een safety-car en andere modellen. Een must voor de echte F1-liefhebber. Overigens hoef je niet eerst in de duizelingwekkende achtbaan voor je hier kan rondlopen.

De Silver Star staat in themagebied Frankrijk. Je moet 1.40 meter zijn en minimaal 11 jaar.

Ons oordeel over de achtbaan

De Silver Star vind ik een lastige om te beoordelen, omdat ik hoogtevrees heb. Aan de ene kant gierde de adrenaline door mijn lijf toen we uitstapten, maar tegelijkertijd wilde ik de rest van de dag het liefst alleen nog maar kinderachtbanen doen. Wat is dit duizelingwekkend hoog! Zelfs zo erg dat ik de eerste afdaling niet eens kon schreeuwen, omdat je zo hard naar beneden raast.

Toch zou ik iedereen willen aanraden een ritje te maken in de Silver Star, alleen al omdat je dan in elk geval kan meepraten. Maar een tweede keer? Nee, dat laat ik liever over aan anderen.

Kleine tip: ga meteen na de opening van het park richting het Franse themagebied, dan hoef je minder lang in de wachtrij te staan.

WODAN (Timburcoaster)

Omschrijving van de achtbaan

De WODAN is de enige houten achtbaan in Europa-Park en meteen een heel spectaculaire. In rap tempo word je omhoog getakeld en al snel raas je weer over de baan naar beneden. Letterlijk razen trouwens: de topsnelheid van deze baan is 100 km/u! Het leuke aan Europa-Park vind ik dat alle achtbanen hun eigen unieke karakter hebben. Zo ook de WODAN – Timburcoaster. Juist omdat hij van hout is, geeft het weer een heel andere beleving dan bijvoorbeeld de Blue Fire Megacoaster die iets verderop staat.

De WODAN – Timburcoaster staat in themagebied IJsland. Je moet 1.20 meter zijn en minimaal 6 jaar.

Ons oordeel over de achtbaan

Van een houten achtbaan verwacht je misschien niet zoveel, omdat je niet over de kop kunt en toch een redelijk beperkt aantal mogelijkheden hebt. De WODAN bewijst echter het tegendeel. Het is namelijk absoluut geen kinderachtige achtbaan, maar wél een leuke manier om je kinderen (mits 6 jaar oud en 1.20 meter) in aanraking te laten komen met de kick die een goede achtbaan kan geven. Bovendien is hij met zijn 41 meter hoogte net iets hoger dan de Blue Fire. Hoewel ik helaas nog steeds niet voor een tweede keer ben geweest, de WODAN is een behoorlijk populaire achtbaan, staat hij op mijn lijstje voor een volgende keer.

Matterhorn Blitz

Omschrijving van de achtbaan

In themagebied Zwitserland vind je de Matterhorn Blitz. Nadat je bent ingestapt in het karretje ga je met een lift omhoog. Deze beweegt een beetje van links naar rechts, dus dat maakt het net iets spannender dan normaal. Boven sta je kort stil en dan begin je aan je rit naar beneden. Je vliegt redelijk snel over de baan terwijl je bocht na bocht maakt. En hoewel je weet dat je er niet uit kan vliegen, krijg je soms wel die illusie. Ook maakt hij onverwachts een redelijk steile duikvlucht naar beneden.

De Matterhorn Blitz staat in themagebied Zwitserland. Je moet 1.20 meter zijn en minimaal 6 jaar.

Ons oordeel van de achtbaan

Eerlijk gezegd verwachtte ik weinig van de Matterhorn Blitz, maar hij is zo leuk! Anders dan je misschien dankzij de video zou denken, maken de bochten je niet misselijk. Wel merkte ik dat toen ik afgelopen jaar (2024) voorin het karretje zat, alles een stuk heftiger aanvoelde. Mijn dochter hield mijn hand vast voor de veiligheid, maar volgens mij heb ik een paar keer terug geknepen.

Het leuke aan de Matterhorn Blitz is dat ook deze achtbaan echt met geen ander in Europa-Park vergelijkbaar is. Sterker nog, ik ben in een aantal parken geweest en ik heb zelf nooit eerder in een soortgelijke attractie gezeten. Onverwachts erg leuk!

ARTHUR

Omschrijving van de achtbaan

De achtbaan ARTHUR is gebaseerd op het verhaal van Arthur en de Minimoys van Luc Besson. Deze attractie neemt je hierin mee, waardoor de baan echt een sprookjesachtige sfeer kent. Daarbij is dit de enige achtbaan in Europa-Park waarbij je benen los hangen. Dat zorgt voor een andere beleving dan bij de andere achtbanen. De ARTHUR is een achtbaan die je moet doen om te genieten en onderweg verrast te worden. Niet voor niets is hij zo ontzettend populair.

De ARTHUR staat in het Koninkrijk van Minimoys. Je moet 1.00 meter zijn en minimaal 4 jaar.

Ons oordeel over de achtbaan

Mijn oudste dochter vond hier eigenlijk weinig aan, ik was daarentegen gelijk fan. En niet alleen ik: ook de anderen uit ons gezelschap. Ik denk oprecht dat ik bijna elke dag die ik in Europa-Park was in de ARTHUR ben geweest, we hebben meerdere foto’s gekocht en ik blijf hem geweldig vinden. Afgelopen jaar ging mijn jongste dochter van 8 voor het eerst ook mee en vond hem leuk. En eerlijk, je kan niet naar Europa-Park gaan zonder de ARTHUR te proberen. Zeker als je niet per se in een hele spannende achtbaan hoeft, maar ook als je een bijzondere beleving wil.

Euro-Mir

Omschrijving van de achtbaan

Je rijdt in eerste instantie door een overdekt gedeelte waar je het gevoel krijgt in de ruimte te zijn beland. Vervolgens ga je een spiraalvormige baan naar boven terwijl de karretjes zelf ook ronddraaien. Bovenin staat een raket waar je omheen rijdt met de achtbaan tot je boven bent. En vanaf dat moment beginnen de spanning en sensatie! Tijdens het eerste deel van de achtbaan draaien de karretjes rondjes terwijl je naar beneden rijdt, vervolgens ga je vooruit (of achteruit) van de baan af met een topsnelheid van 80 km/u.

De Euro-Mir staat in themagebied Rusland. Je moet 1.20 meter zijn en minimaal 6 jaar.

Ons oordeel over de achtbaan

De Euro-Mir is natuurlijk een unieke beleving vanwege het draaien en dat je een gedeelte achteruit rijdt. Vooral kinderen vinden het fantastisch. Zelf ben ik nog niet geweest, maar volgens mijn dochters is het allerleukste stuk dat je achteruit gaat. Met uitzondering van dit jaar, omdat het net niet uitkwam in ons schema, zijn ze hier elk jaar in geweest. Vergeleken met een baan als de Blue Fire misschien niet zo spannend, maar absoluut de moeite waard om in te gaan als je naar Europa-Park gaat!

Alpenexpress

De Alpenexpress is een relatief rustige achtbaan, als je hem vergelijkt met al het andere coastergeweld althans, maar daarmee wel een leuke voor kinderen. Je maakt twee ritjes over dezelfde baan en rijdt door een stukje van de Zauberwelt der Diamanten. Hieronder zie je de nieuwe baan, zoals hij is heropend in 2024.

De Alpenexpress staat in themagebied Oostenrijk. Je moet 1.00 meter zijn en minimaal 6 jaar.

Ons oordeel over de achtbaan

Als je kinderen nog niet zoveel durven (of jijzelf het liefst ver weg blijft van de grote achtbanen), is de Alpenexpress een leuke om mee te beginnen. Hij gaat niet heel hoog bijvoorbeeld, maar heeft een paar leuke wendingen en gaat een stukje door de diamantengrotten (die bekend staan als de Zauberwelt der Diamanten). Hier woedde overigens een flinke brand in juni 2023; in een jaar tijd herbouwde Europa-Park de diamantengrot en de populaire achtbaan. Ook werden de karretjes vervangen. En wil je iets meer spanning? Dan kan je vanaf medio mei een VR experience aan je ritje toevoegen.

Alpenexpress (met VR Experience)

Omschrijving van de achtbaan

Net als in de oude versie van de Alpenexpress kan je ook nu weer kiezen voor een VR experience (vanaf half mei 2024). Hierbij correspondeert het filmpje in de VR bril met de bochten en afdalingen die je maakt in de achtbaan. Zelf koos ik een aantal geleden voor Schellen Ursli waarbij je een afdaling maakt in een grote koeienbel. De nieuwe VR heb ik nog niet kunnen doen, omdat ik in april in Europa-Park was. De Alpenexpress was alvast opengesteld voor het publiek, maar nog niet volledig (met VR).

Ons oordeel over de achtbaan

Over de nieuwe VR experience kan ik nog niets zeggen, maar ik heb de Alpenexpress tot nu toe eigenlijk alleen maar met Coastiality gedaan. Ik vond het erg leuk, zeker omdat het normale ritje niet heel spannend is. Het voegt echt iets toe. Bij de kassa (een aparte rij) kan je kiezen uit verschillende verhalen. De kosten vielen tot nu toe ook altijd erg mee, maar een paar euro.

Pegasus

Je wordt in deze achtbaan omhoog getakeld en daarna daal je via een paar scherpe bochten weer af naar beneden. Hij is, zoals je gewend mag zijn van Europa-Park, erg mooi vormgegeven: de voorste gondel heeft de vorm van een paard en aan beide zijden vleugels, de karretjes die volgen zijn verder volledig in Griekse stijl.

De Pegasus staat in themagebied Griekenland. Je moet 1.00 meter zijn en minimaal 4 jaar.

Ons oordeel over de achtbaan

Misschien lijkt de Pegasus een eenvoudige kinderachtbaan door de mooie vormgeving, maar verkijk je daar niet op. Natuurlijk, je moet geen bizarre wendingen verwachten en toch is hij zeker de moeite waard. Net weer even iets anders, gericht op families en een goede manier om de spanning van de grote achtbanen te compenseren.

Ba-a-a Express

Omschrijving van de achtbaan

In Ierland, dat zich in zijn geheel richt op jonge kinderen, vind je een kleine achtbaan. De Ba-a-a Express, waarbij je drie keer hetzelfde rondje maakt. Dit type achtbaan valt onder de noemer kiddycoaster of kinderachtbaan en is daarom al geschikt voor kinderen vanaf 90 centimeter (tot 120 onder begeleiding van een volwassene). Echt een attractie voor het hele gezin dus. Totaal niet eng, en daarom een perfecte eerste ervaring.

Ons oordeel over de achtbaan

Spannend is de Ba-a-a Express allerminst, maar voor één van mijn kinderen (die bijna nergens in te krijgen was) dé plek om te starten. Het helpt je kind om vertrouwen te krijgen in achtbanen en is bovendien leuk voor alle leeftijden. Ik vind het mooi dat Europa-Park hiermee denkt aan álle bezoekers en dat er dus voor iedereen wel een geschikte achtbaan in het park staat. Deze is bovendien helemaal in het Ierse thema.

Swiss Bob Run

Omschrijving van de achtbaan

De Swiss Bob Run is een echte bobbaan. Allereerst ga je naar een hoogte van 20 meter en daalt dan via de baan af naar beneden. De maximum snelheid is 50 km/u.

De Swiss Bob Run staat in themagebied Zwitserland. Je moet 1.20 meter zijn en minimaal 6 jaar.

Ons oordeel van de achtbaan

Persoonlijk vond ik de Swiss Bob Run wel oké. Ergens was ik ook een beetje bang dat we uit de bocht zouden vliegen, dus dan zit je er niet helemaal rustig in (ook al wist ik natuurlijk best dat dat niet kan). Hij was wel leuk, maar gewoon iets minder spectaculair dan de rest.

Voltron Nevara

In het Kroatische themagebied werd afgelopen 26 april de Voltron Nevara officieel geopend. Deze spectaculaire strykercoaster is de eerste in zijn soort met maar liefst 7 inversies, vier lanceringen, ruim twee seconden gewichtsloosheid en een baan van bijna 1.400 meter. Ook is de lancering van 105° een wereldrecord. Een must-do dus als je naar Europa-Park gaat.

Wij kwamen kort na de opening aan, op 28 april. Zoals te verwachten waren de wachtrijen behoorlijk: 60-120 minuten. Met een dochter die absoluut niet mee wilde, besloot ik de rij niet te trotseren. En, zoals hierboven al aangegeven, ik vond het ook best een beetje spannend toen ik eenmaal in Europa-Park was. Ergens kwamen die lange wachtrijen me dus wel uit. Gelukkig zijn andere toch gegaan. Hieronder vind je hun oordeel.

Oordeel over deze achtbaan

De man van Nicole (Meisje-Eigenwijsje) ging op de derde dag van hun bezoek aan Europa-Park in de Voltron. Reactie volgt.

Splashes in Europa-Park

Naast bovengenoemde dertien achtbanen vind je in Europa-Park ook nog een drietal splashes:

  • Atlantica SuperSplash (30 m hoog)
  • Poseidon (23 m hoog)
  • Tiroler Wildwaterbaan (18 m hoog)

Geen standaard achtbanen, maar allemaal zeker de moeite waard. Allemaal kennen ze twee afdalingen. De Tiroler Wildwaterbaan is, net als de Alpenexpress, recent opgebouwd na de brand. Dit is vooral een leuke baan die je met jongere kinderen (vanaf 4 jaar en 1.00 meter) kunt doen. Wel een regenjas of poncho aantrekken, want een nat pak is vrijwel gegarandeerd.

De Poseidon heeft echt een klein achtbaangedeelte tussen de twee afdalingen, terwijl de Atlantica Supersplash vooral opvalt door zijn hoogte. Hier raas je dan ook met 80 km/u naar beneden. Zoals alle achtbanen heeft iedere splash zijn eigen thema en detaillering. Daardoor zijn ze onvergelijkbaar ten opzichte van elkaar.

Mijn top 3 achtbanen in Europa-Park

Ik vond het best lastig kiezen – niet in het minst omdat ik daar sowieso last van heb. Maar als ik alle voors en tegens bij elkaar optel, is dit mijn persoonlijke top 3:

  1. ARTHUR
  2. Can Can Coaster
  3. WODAN

De liefde voor de Can Can heeft overigens wel even moeten groeien, omdat ik daar niet direct fan van was. Maar inmiddels ga ik er elke keer in wanneer ik in Europa-Park ben.

Handige tips voor de achtbanen in Europa-Park: zo sta je niet onnodig lang in de rij

Ga je met het hele gezin naar Europa-Park? Uiteindelijk kan je nog zoveel meer doen dan alleen de achtbanen. Dan heeft het park ook oplossingen voor gezinnen met jonge kinderen of gezelschappen waarvan sommigen met liefde bij de tassen blijven zitten. Op deze manier hoef je niet te lang in de rij te staan.

Baby Switch Pass

Wanneer je met je gezin naar Europa-Park gaat, kan je genoeg doen. Denk aan Ierland, waar alle attracties gericht zijn op kleinere kinderen, maar ook aan Nederland (waar je in de botsauto’s of ronddraaiende theekopjes kunt) en Engeland. Maar met je driejarige de diepte in storten in de Silver Star? Nee, dat gaat hem niet worden.

Wat je wel kunt doen is het aanvragen van de Baby Switch Pass bij de ingang van de achtbaan. De ene ouder kan via de Single Riders Lane naar de achtbaan, terwijl de andere ouder bij de uitgang wacht. Na afloop geef je het ticket aan de wachtende ouder die via een speciale ingang naar binnen mag en dus niet zo lang meer hoeft te wachten op een ritje in de achtbaan.

Europa-Park App of de borden in het park

Overal in het park hangen grote borden waarop je kan zien hoelang de wachtrij bij een bepaalde achtbaan is. Wil je nog sneller alle nodige informatie zien? Download dan de app. Door aan te sluiten in de kortste wachtrij, ben je sneller aan de beurt. En je zal zien dat er vanzelf een moment komt dat je bij de Blue Fire maar tien minuutjes hoeft te wachten.

Single Riders Lane

Ik noemde hem hierboven kort. De single riders lane is speciaal voor mensen die in groepsverband naar Europa-Park komen en de enige van hun vrienden (of familie) zijn die wel van een spannend ritje in de achtbaan houdt. De oplossing? Via deze aparte ingang kom je soms sneller aan de beurt, omdat je als het ware de plekjes opvult. Bijvoorbeeld wanneer in de normale rij een groep van 3 mensen staat of iemand in zijn eentje.

Virtual Line

Nieuw in Europa-Park is de Virtual Line. Download de app en selecteer één van de vijf achtbanen waarbij je kunt aansluiten in de digitale rij: ARTHUR, Blue-Fire, Euro-Mir, Voltron en WODAN. Je krijgt dan een tijdvak toegewezen en komt in een aparte rij te staan. Zo hoef je nooit langer te wachten dan nodig.

Plussize in achtbanen van Europa-Park?
Heb je een grote(re) maat en wil je graag weten in welke attracties je past, welke achtbanen mogelijk zijn en waar je verder nog op kunt letten? Sofie probeerde ze uit en vertelt je op haar website over haar ervaring: plus size in Europa-Park.

Ben jij dol op achtbanen? En ben jij meer team Silver Star of juist Blue Fire? Laat ons hieronder weten wat jij de leukste achtbaan in Europa-Park vond en hoe jouw top 10 eruit zou zien!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

We bezochten Europa-Park op uitnodiging

Uitgelichte afbeelding ©Wirestock Creators – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

3 gedachten over “De leukste achtbanen van Europa-Park, Duitsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven