Leuke voorleesboeken voor je baby, dreumes of peuter

Dat voorlezen ontzettend goed is voor kinderen, wist je ongetwijfeld al. Maar welke boeken lees je voor aan een baby, dreumes of peuter? In dit artikel vind je punten waarop je kunt letten bij de aanschaf van een voorleesboek voor de allerkleinsten én natuurlijk inspiratie om te shoppen.

Waar moet een goed voorleesboek aan voldoen bij baby’s?

Hoewel je baby misschien weinig interesse toont voor het boek in je handen, is voorlezen aan baby’s al heel goed. Ze vergroten hun passieve woordenschat (dus wat ze begrijpen) en leren concrete begrippen kennen, zoals boom, hond, huis. Verder vinden jonge kindjes het heerlijk om een zacht boekje in handen te krijgen. Daarom zijn badboekjes, knisperboekjes en knuffelboeken heel geschikt. Voor jonge baby’s haal je een boekje met zwart-witte plaatjes (of contrasterende kleuren). Bij iets oudere baby’s is een boek met een spiegeltje geweldig.

Waar moet een goed voorleesboek aan voldoen bij dreumesen?

In de leeftijd van 1-2 jaar beginnen kinderen vaak met praten. Soms eenvoudig, een ander praat volzinnen tegen de tijd dat ze de peuterleeftijd bereiken. Maak je hier niet te druk om: elk kind volgt zijn eigen tempo (en jongetjes zijn vaak iets langzamer dan meisjes). Voorlezen helpt in elk geval om de wereld om hen te leren bevatten. Daarom kies je bij dreumesen het liefst een boek met plaatjes waarbij je de afbeeldingen samen benoemt (of benoemt, waarbij je kind het betreffende plaatje aanwijst). Kies voor stevige kartonnen pagina’s die tegen ruwe dreumeshandjes kunnen. Je kunt in deze leeftijd ook beginnen met heel eenvoudige, korte verhaaltjes – zoals Nijntje.

Waar moet een goed voorleesboek aan voldoen bij peuters?

De woordenschat van peuters is alweer wat groter en groeit in deze leeftijd flink. Langzaam doen lastigere begrippen hun intrede, de verhalen worden iets langer en beginnen echt een verhaallijn te krijgen. Naast voorleesboeken met mooie illustraties zijn zoekboeken erg leuk om te kopen, net als boeken waar een puzzel in zit.

Inspiratie voorleesboeken voor kinderen van 0-3 jaar

Little Dutch

Het Nederlandse bedrijf Little Dutch heeft naast een geweldige speelgoedlijn inmiddels ook meerdere boeken op de markt gebracht. De tekeningen passen natuurlijk bij de vormgeving die je van het merk gewend bent. Tips?

De puzzelboeken van Little Dutch, zoals het kartonnen boek over beroepen, zijn zowel educatief als goed voor de motoriek. Bij jongere kinderen lees je voor wat de verschillende beroepen inhouden, iets oudere kinderen kunnen aan de slag met de mooie (en stevige) puzzels.

Nijntje

Buiten de bekende Nijntjeboeken om brengt Mercis, uitgever van Nijntje, sinds het overlijden van Dick Bruna nog regelmatig nieuwe boeken op de markt. Uiteraard niet meer in de oorspronkelijke vorm, zoals de geestelijk vader van Nijntje dat zo mooi kon, maar wel met zijn bekende tekeningen. Deze boeken zijn perfect voor de allerkleinsten om te oefenen met begrippen, kleuren, cijfers en de wereld om hen heen.

De stevige kartonnen boeken kunnen tegen een stootje. Dankzij de tabs aan de zijkant kan je kind zelf helpen om de bladzijden om te slaan.

Prentenboeken top 10

Wil je echt een prentenboek voor je peuter? Dan is de Prentenboeken top 10 ook een handige bron van inspiratie. Een speciale jury stelt een lijst samen met daarop prachtige titels. Naast Maximiliaan Modderman geeft een feestje(*) (Joukje Akveld, 2021), het boek dat centraal stond tijdens de Nationale Voorleesweken 2023, staan hier nog de volgende titels op:

(*)De reviews over Maximiliaan Modderman geeft een feestje zijn behoorlijk wisselend. Twijfel je? Kijk het boek voor de zekerheid in voor je hem koopt bij de boekhandel.

Zoekboeken

In het recent verschenen Zoek mee met Peppa kan je dreumes of peuter op elke bladzijde meezoeken naar zowel de karakters uit de tekenfilmserie Peppa Big als verschillende spulletjes die kwijt zijn. Rijk geïllustreerd en je kind zal zich niet snel vervelen. Verder kan je bij bijna elk interessegebied wel een zoekboek kopen, zoals over dieren, voertuigen, dino’s en deze van Dikkie Dik.

Feestdagen tip

Wil je voorkomen dat je kind tijdens de komende feestdagen omkomt in de cadeaus en van gekkigheid niet meer weet waarmee hij moet spelen? Dan is de 4 cadeautjes regel misschien wel iets voor jullie. Hierbij koop je vier verschillende cadeaus binnen bepaalde categorieën, waaronder iets om te lezen. Het voordeel hiervan is dat kinderen een fijne mix van nuttige en leuke cadeaus krijgen, waar ze op de lange termijn iets aan hebben. Bovendien houd je zo nog iets te wensen over voor de volgende feest- of verjaardag!

Welk boek ga jij dit jaar kopen voor je baby, dreumes of peuter? Als je nog leuke titels hebt die niet genoemd zijn, laat ze dan zeker in een reactie achter!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

De inspiratie voor dit artikel is Mijn Puzzelboek – beroepen van Little Dutch dat we toegestuurd kregen. We hopen dat je veel plezier haalt uit de genoemde titels en weer inspiratie hebt om mooie boeken te kopen voor je kleintje.

©Kleber Cordeiro – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven