Als moeder van een dreumes weet ik als geen ander dat je met zo’n kleintje vaak nogal ondankbaar publiek hebt. Ze houden het spelen maar kort vol, binnen de kortste keren ligt je woonkamer vol spullen en hun favoriet? Dat is in elk geval niet de peperdure Wobbel die je kocht voor zijn eerste verjaardag of de prachtige houten blokkenset. Tenzij die door de kamer mogen vliegen. Wat wel? In dit artikel lees je hét geheim om lekker met je dreumes te kunnen spelen.
Spelen met je dreumes
De leeftijd van je dreumes maakt uit als het gaat om spelen. Hoe dichter kinderen bij de twee komen, des te langer hun concentratievermogen en des te beter hun motoriek. Tot die tijd heb je te maken met een ontplofte woonkamer of een hangerige dreumes die eigenlijk wel klaar is met jouw idee van leuk spelen. Het geheim is echter heel simpel!
Een dreumes vermaak je het meest met nabootsing. Ze willen graag leren leven en kijken dat van jou af. Met die gedachten in je achterhoofd is het dus eigenlijk best simpel om te gaan spelen met je dreumes: kies voor activiteiten die het normale leven zo goed mogelijk benaderen of neem ze mee in je dagelijkse werkzaamheden.
Meenemen in het huishouden
Een dreumes kan je nog niet aan de slag laten gaan met een emmer sop en een spons, maar je kan wél laten helpen bij het huishouden. Zo vind onze zoon het heerlijk om mee te doen met stofzuigen. Je gaat aanzienlijk trager dan normaal, maar hij leert het wel. Bovendien is het meteen een goede oefening in mindfulness en je krijgt klusjes gedaan waar je normaal gesproken minder tijd voor hebt.
Daarnaast neem ik hem tegenwoordig mee als ik de vaatwasser ga legen. Hij pakt de borden eruit en geeft ze aan, ik zet ze in de kast. Of we doen de was: hij stopt alles in de machine en mag op het knopje drukken. En na afloop vouw ik de spullen op die hij aangeeft. Al moet je met dreumesen altijd uitkijken: twee seconden onachtzaamheid en die stapel handdoeken of shirts ligt op de grond.
Doen alsof
Een andere manier van spelen die perfect past bij dreumesen, is het ‘doen alsof’. Denk aan een houten speelkeukentje met wat spulletjes. Leuk om bij de kringloop te halen! Samen een zogenaamd soepje maken, proeven en een slokje drinken nemen uit een lege beker hoort daar allemaal bij. Je kind leert hier zoveel van en het is een relatief simpele manier van spelen waar je helemaal niet veel voor nodig hebt.
Less is more
Ik maakte me ook schuldig aan grootschalig inkopen van speelgoed waardoor we nu voor vier kinderen aan LEGO op zolder hebben, eindeloos veel spelletjes, puzzels, verkleedkleren, knutselspullen en een poppenhuis. Handig is anders, want eigenlijk hebben kinderen helemaal niet veel nodig. Juist niet. Een te veel aan speelgoed kan namelijk ook zorgen voor een beklemmend gevoel en keuzestress.
Voor Sean staat dus een klein beetje speelgoed beneden. Hij heeft bouwblokken, een klein activity center, houten dieren, een zacht speelkleed en een (ongebruikte) Wobbel. Allemaal zichtbaar in een lage kast, volgens de ideeën van Maria Montessori: hij ziet wat er is, alles heeft een logische plek. Dit nodigt meer uit tot spelen en houdt het geheel overzichtelijk. Bovendien leert een kind meteen netjes omgaan met spelmateriaal.
Geschikt speelgoed voor dreumesen
- Speelgoed om na te bootsen (servies, houten dieren en auto’s)
- Muziekinstrumenten
- Houten blokken
- Boekjes om de woordenschat te stimuleren, prentenboeken en boekjes om hoeveelheden en kleuren te leren kennen
- Muziek: lekker samen dansen of ‘sporten’
- Bellenblaas (jij blaast, je dreumes prikt kapot)
- Bal
Verder is het leuk om verstoppertje te spelen met voorwerpen (leg ze onder een kleed en laat je dreumes lekker zoeken) en natuurlijk om naar buiten te gaan. Zeker als je dreumes kan lopen, is het mooi om ook daar de wereld te verkennen. Elke dag een halfuurtje is gezond en goed voor jullie allebei.
Hoelang kan je spelen met een kindje van 1-2 jaar oud?
Een dreumes kan zichzelf ongeveer vijf minuten vermaken – al blijft dit compleet afhankelijk van het karakter van je kind. De een zal iets langer spelen, de ander heeft je na een halve minuut weer nodig. Pin je dus nooit te veel vast op dit soort aantallen, het is meer een indicatie. En soms is dat best handig, omdat het inzicht geeft in wat je van je kind kunt verwachten bij een bepaalde leeftijd.
Verder is het goed om te letten op lichaamstaal. Wanneer de interesse afzwakt of je ziet dat je kind moe begint te worden, is het een goed idee om het speelgoed samen op te bergen en bijvoorbeeld een boekje voor te lezen. Probeer het vooral een beetje af te wisselen en je kind, naast het spelen, ook gewoon lekker mee te nemen in je dagelijkse gang van zaken.
Dreumesen en schermtijd?
De adviesleeftijd om te starten met schermtijd ligt bij twee jaar. Dat neemt natuurlijk niet weg dat bijna elke ouders soms met een zucht van verlichting zijn baby of dreumes achter de televisie parkeert om even de handen vrij te hebben. Ik ook. Toch probeer ik er geen gewoonte van te maken om hem een telefoon in handen te drukken uit gemakzucht of oververmoeidheid.
Mijn ongevraagde tips voor als je de schermtijd wil beperken:
- Wees je bewust van je eigen voorbeeld. Als ik niet wil dat mijn kinderen continu online zijn, moet ik zelf ook andere vormen van ontspanning zoeken. Aandachtspuntje.
- Vul de dag in met enige structuur, zoals ze dat op een kinderdagverblijf bijvoorbeeld ook doen. Denk aan: ontbijt – buitenspelen en wandelen – fruit – activiteit (huishouden, spelen, lezen) – lunch – slapen – tussendoortje – activiteit – avondeten – slapen. Op die manier blijft er minder tijd over die je wil vullen met Peppa Big of Paw Patrol.
- Maak er geen gewoonte van om de televisie aan te laten staan als niemand kijkt. Liever vijf minuten een aflevering van Peppa dan na drie uur nog steeds ‘dinosaus’ te horen.
Hoe spelen jullie met je dreumes? Maak je hier bewust tijd voor? Laat je je kindje wat makkelijker alleen spelen? Of neem je hem mee op sleeptouw in huis?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©Rawpixel.com – Shutterstock