De leukste babyshower spelletjes (en wat niemand wil)

Als je een babyshower organiseert, wil je misschien ook leuke spelletjes en activiteiten plannen. Maar het is lastig, want wat vindt een zwangere vrouw nu echt leuk om te doen? In dit artikel verzamelden we daarom de 11 leukste babyshowerspellen voor je én kan je lezen welke spelletjes de meeste zwangere vrouwen stiekem verschrikkelijk vinden. Alles wat je moet weten voor een succesvolle shower dus en wat je beter kan laten. Veel plezier alvast!

Welke spelletjes doe je tijdens een babyshower?

Ongeacht wat je zelf leuk zou vinden, is de een natuurlijk dol op babyshower spelletjes en/of activiteiten, maar vindt een ander dat verschrikkelijk. Daarom is het bij het organiseren van de perfecte babyshower vooral belangrijk dat je kijkt naar wat de zwangere leuk vindt. Hieronder staan de 10 leukste babyshower spelletjes. Lees ze op je gemak door; je vindt ongetwijfeld iets dat je zwangere vriendin leuk vindt om te doen. Maar mocht ze écht helemaal niks hebben met de geijkte spelletjes, kies dan vooral voor een babyshower zonder spelletjes. Er zijn namelijk genoeg alternatieven.

De 11 leukste babyshower spelletjes

Babyshower 30 seconds of hints

De babyshower variant van 30 seconds doet het altijd goed: maak een stapel kaartjes waarop kinderliedjes, activiteiten met kindjes (wandelen met de kinderwagen of wiegen), televisieprogramma’s en belangrijke momenten (kruipen, leren staan) staan. Verdeel de groep in twee teams. 30 seconds is meteen een laagdrempelige manier om elkaar beter te leren kennen, goed voor het groepsgevoel en erg grappig.

Via de link vind je kant-en-klare, gratis printables voor een babyshower met daarin maar liefst 40 kaartjes. Ken jij alle termen?

Net zo leuk is babyshower hints. Je kan eventueel inspiratie opdoen in de kaartjes van 30 seconds. Maak een stapel kaartjes en laat de teams tegen elkaar strijden (of laat de zwangere raden). Een persoon beeldt iets uit dat met baby’s of zwangerschap te maken heeft, de ander/rest van je team mag raden.

Who’s the baby?

Dit babyshowerspel is ook geschikt als de zwangere het verder niet te gek wil maken. Hoe het werkt? Vraag vooraf aan alle aanwezigen of ze een babyfoto willen meenemen naar de babyshower. Aan de zwangere vervolgens om de foto met de juiste vriendin te matchen. Dit spelletje is zeker ook geschikt als de aanwezigen op je babyshower elkaar nog niet zo goed kennen.

Yvette: ‘Oke, “Who’s The Baby” lijkt me oprecht heel leuk haha! En Olvarit proeven is echt mijn grootste nachtmerrie, ik kon al niet slapen toen ik wist dat ik de volgende dag dat spel met die vieze jellybeans moest gaan doen!’

Grabbelen op je babyshower: babyproducten raden

Een hele leuke manier om allemaal kleinere (en praktische) cadeautjes te geven, is het maken van een mand vol babygerelateerde items. De zwangere mag geblinddoekt een pakje uitpakken en raden wat het precies is. Ideetjes?

 • fles
 • fopspeen
 • hydrofiel luiers en XXL Swaddles
 • baby shower glove (een washand tot je elleboog, tip!)
 • babyvoeding
 • (wasbare) billendoekjes
 • een wasbare zwemluier
 • zoogkompressen
 • bord en bestek
 • een mooie knuffel of (zelfgemaakt) popje
 • slofjes
 • sokken
 • rammelaar
 • verzorgingsproducten
 • romper
 • badspeelgoed
 • sudocrem
 • flesjes vitamine K en D
 • spuugdoekje

Om de mand te vullen, spreek je vooraf in de babyshower app af of jullie gezamenlijk cadeaus geven of liever apart. In dat eerste geval verzamelt de organisator het geld in (€ 5,00 per persoon is een mooi bedrag) en haalt daarvan allerlei kleine cadeaus voor de babyshower. Het voordeel is dat het zo snel geregeld is. Een voordeel van ieder zijn eigen cadeau is natuurlijk dat je iets heel persoonlijks kan geven.

Babyshower quiz

Een ander babyshower spel dat het vaak goed doet, is een (pub)quiz vol vragen over baby’s en hun verzorging. Als quizmaster mag je die stellen aan de aanstaande ouders, maar je kan er ook voor kiezen om ze in teamverband te laten beantwoorden. En daarbij kan je het zo gek maken als je wil: zijn er al wat meer ervaren ouders bij, dan mogen sommige vragen best wat moeilijker. Of gooi er een schattingsvraag in. 

Babyshower Bingo

Bingo is echt niet alleen leuk met bitterballen op tafel en een paar glazen wijn; het kan ook prima als spelletje op een babyshower. Net als de bitterballen trouwens. Maak zelf de kaartjes en trek telkens een nieuw kaartje uit je stapel, waarop de rest van de groep hem kan afstrepen op de bingokaart. Voor de winnaar ligt er een leuk cadeautje klaar.

De meeste babynamen bedenken

Schrijf allemaal binnen een minuut zoveel mogelijk jongens- of meisjesnamen op een papiertje met de letters van het alfabet. Wie bedenkt de meeste? 

Maaike: ‘Ik had geen babyshower. Ook niet gemist trouwens, al vind ik dit wel leuke spelletjes. Maar ga alsjeblieft geen buikomvang raden dan wel luiers ruiken. Zou me er alleen maar ongemakkelijk bij voelen.’

Babyshower pictionary

Dit spel ligt een beetje in het verlengde van babyshower hints en 30 seconds. Je kan hier natuurlijk dezelfde kaartjes voor gebruiken ter inspiratie en daar een aantal ideeën vanaf halen. Je verzamelt ze op een lijstje voor babyshower pictionary. Misschien kan je ergens een flipover vandaan halen (zo’n groot notitieblok op een standaard) of whiteboard gebruiken, zodat iedereen het kan zien. Hilariteit gegarandeerd! Kan jij een borstkolf tekenen of een thuisbevalling?

Voorspellen tijdens de babyshower

Dit is eigenlijk leuk om te doen bij elke babyshower (of de zwangere nu een spelletjesliefhebber is of niet): bedenken wanneer de bevalling straks zal gaan plaatsvinden, hoe de baby gaat heten en wat eventueel het geslacht zal zijn – als dat nog niet bekend is gemaakt tijdens een gender reveal party. Je kan de antwoorden verzamelen in een boek. Eventueel maak je er een weddenschap van: wie de naam raadt, krijgt een lekkere fles wijn na de bevalling. En heeft niemand het goed? Dan trakteren jullie de kersverse moeder!

Babyshower pim-pam-pet

Trek het originele spel uit de kast (bij je ouders) en bedenk allemaal babygerelateerde categorieën. Bijvoorbeeld:

 • Verzorgingsproduct
 • Meubelstuk
 • Jongensnaam
 • Meisjesnaam
 • Wat stop je in de luiertas?
 • Groente of fruit
 • Kinderboeken
 • TV-programma voor kinderen
 • Slaapliedje
 • Wat heb je nodig na de bevalling?
 • Babydier
 • Zwangerschapskwaaltje
 • Gekke eetgewoonte tijdens de zwangerschap
 • (Kleding)merk voor baby’s

Wie kan de meeste kaartjes verzamelen?

Porno of bevalling

Dit babyshowerspel vind je alleen in de betaalde variant op Pinterest, maar je kan het ook prima zelf maken. Het idee achter dit spelletje? Je krijgt twaalf foto’s te zien en je moet raden of de moeder in kwestie aan het bevallen is of op dat moment bezig is met iets heel anders 😉 Je kan dit spel heel gemakkelijk zelf maken door twaalf foto’s te gebruiken van internet en er een bijzondere, willekeurige verzameling van te maken.

Hoeveel spelletjes doe je tijdens een babyshower?

Afwisseling is belangrijk

Om nu een hele middag vol te plannen met spellen en activiteiten, wordt misschien een beetje veel. Je wil per slot van rekening af en toe ook ademruimte of even lekker met elkaar kletsen. Daarom is het slim om de babyshowerspelletjes af te wisselen met pauzes waarin iedereen bijpraat of de anderen beter kan leren kennen. Bijvoorbeeld:

 1. Iets lekkers eten
 2. Babyshower spelletje spelen (bijvoorbeeld babyshower 30 seconds)
 3. Pauze
 4. (Eventueel: foto’s maken van de zwangere en jullie, zowel als groep als apart)
 5. Persoonlijke cadeaus geven
 6. Tweede babyshowerspel of -activiteit
 7. Kletsen en de voorspellingen invullen

Overige tips

 • Laat het op zijn beloop en speel in op de situatie: merk je dat het wat ongemakkelijk blijft dan kan een extra spel prettig zijn. Is er meer behoefte om bij te kletsen dan kan je dat ene spel laten zitten.
 • Bepaalde activiteiten kunnen tussen de bedrijven door, zoals het invullen van de voorspellingen of het maken van foto’s.
 • Korte spelletjes werken beter dan lang(dradig)e: op een gegeven moment verslapt de aandacht vaak een beetje. Ook wil de zwangere misschien op haar babyshower ook graag lekker bijkletsen met haar vriendinnen en daar is minder ruimte voor als je langdurige spelletjes speelt.
 • Wil je als organisator zelf een keer meedoen met een spel? Vraag dan iemand anders om het voor te bereiden.

Miriam: ‘Op mijn eerste babyshower braken mijn vliezen. Ik was 35 weken zwanger toen. Net voordat het vlaggetjes knutselen begon en stiekem vond ik dat niet erg. Ik ben wat dat betreft toch meer van de hapjes en gezelligheid dan verplichte bezigheden, ook tijdens een babyshower.’

Wil je niet alleen maar spelletjes doen tijdens de babyshower?

Aan 1-2 spelletjes heb je misschien genoeg tijdens de babyshower. Je kan ze eventueel aanvullen met leuke babyshower activiteiten. Klik dan op de link voor vijftien toffe ideeën! Ook mooi (symbolisch) is de ketting waarover Xelly vertelt in onderstaande video.

Met deze 3 babyshower spelletjes doe je niemand plezier

Het ligt natuurlijk volledig aan de zwangere dame in kwestie. Maar deze spelletjes kan je misschien beter even bespreken: 

Buikomvang raden

Is ze voor de buitenwereld prachtig zwanger? Dan is er misschien niets aan de hand.

Maar verder kan het vooral heel vervelend zijn om te kijken hoe immens veel wc-papiertjes je nodig hebt of hoelang het touw wel niet is, voor hij om de buik past. Zwangere vrouwen krijgen namelijk te pas en te onpas opmerkingen over hoe groot of juist klein ze zijn, semi-lollige grapjes over twee- en drielingen en wat dan al niet meer. Lees maar in dit artikel over de vervelendste opmerkingen tijdens de zwangerschap. Kortom, beter niet.

Voor wie nog steeds denkt dat het een goed plan is: uit onderzoek onder lezers bleek dat 57% van de volgers Olvarit proeven boven dit spelletje verkoos.

Luiers met inhoud

Het ziet er alleen al onsmakelijk uit: luiers met daarin een platgedrukte mars of Snickers? Nee, als zwangere vrouw ben je al sneller misselijk. Het is een spelletje waar dus veel over te zeggen valt. Jij kent de dame in kwestie beter dan wij en kan beter inschatten of ze dit leuk zal vinden. Het is de kritische overdenking in elk geval meer dan waard. 

Kimberley: ‘Dat Olvarit proeven is ook echt smerig he. Ik heb helaas 2x geen babyshower gehad. Heel jammer vind ik dat!’

Olvarit proeven

Tijdens je zwangerschap proef je veel beter en ruik je ook bovengemiddeld goed. Dus als je dan met je neus boven een potje Olvarit hangt, bestaat de kans dat je er behoorlijk misselijk van wordt. Of niet trouwens, sommige zwangere vrouwen eten niets liever. Het is in elk geval het bespreken waard. 

En nu jullie: heb jij een babyshower gehad? Wat vind jij de leukste babyshowerspelletjes? En met welke hoeven ze bij jou niet aan te komen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

5 gedachten over “De leukste babyshower spelletjes (en wat niemand wil)

 1. Hahahaha die porno of bevalling, fantastisch! Ik ga deze zeker in gedachten houden voor de volgende zwangere collega 😄😄

 2. Nee 18 jaar geleden waren er nog alleen in America babyshowers. Mijn zusje heeft wel een babyshower gehad maar dan zonder spelletjes.

  1. Ja ik leerde inderdaad ook pas wat een babyshower was na de geboorte van mijn oudste (inmiddels bijna 16 jaar terug). Heb zelf een babyshower met spelletjes gehad en twee zonder, het fijnste vond ik toch dat je samen met je vriendinnen het nieuwe leven viert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven