Leuk voor de toekomst: maak een stamboomboek

Uitzoeken waar je vandaan komt, wordt steeds populairder. Net als vroeger je voorouders leren kennen – het is waardevol om te weten wie jou voorgingen en hoe de familiegeschiedenis in elkaar zit. Uiteindelijk ben jij daar ook onderdeel van. Het maken van een stamboomboek wordt daardoor steeds populairder. Daarnaast is het natuurlijk een ontzettend origineel, uniek en memorabel cadeau om iemand mee te verrassen. Zeker als je een gezin hebt.

Wat is een stamboomboek?

Een stamboomboek is meer dan ‘gewoon’ een fotoalbum met plaatjes van de familie. Via dit boek kan je op een creatieve manier het verhaal van jullie familie vertellen aan je kindje. Je kunt bijvoorbeeld hem of haar als beginpunt nemen en alles daarvoor vastleggen: van overgrootouders tot verre neven en nichten. Ook is er plek voor kindjes die bijvoorbeeld zijn overleden bij of voor de geboorte. Zij horen immers net zo goed bij de familie en maken het verhaal compleet.

Hoe maak je een stamboomboek?

Gegevens verzamelen

Voordat je een stamboomboek kan maken, moet je de juiste informatie en gegevens verzamelen. Dat kan je doen door (oudere) familieleden te ondervragen en te informeren welke connecties zij nog hebben, mogelijke (officiële) papieren en dossiers. Kijk ook of er misschien al stambomen zijn gemaakt in het verleden.

Kom je informatie te kort? Tegenwoordig is veel informatie gedigitaliseerd. Via online registers en databases kan je zoeken naar informatie die behulpzaam zijn voor het maken van de stamboom. Denk aan geboorteaktes, huwelijksaktes, overlijdensberichten, brieven, foto’s en krantenartikelen van je voorouders.

Wie zet je allemaal in je stamboom(boek)?

Om een stamboomboek te kunnen maken, is een stamboom als basis heel behulpzaam. Je kunt dezelfde opbouw gebruiken. Elk ‘niveau’ duidt een nieuwe generatie aan: overgrootouders, grootouders, ouders, kinderen, kleinkinderen. De verticale lijnen verbinden ouders met hun kinderen, horizontale lijnen verbinden partners met elkaar. Hierbij kun je ook de leeftijden plaatsen.

De basis: je gezin

Wanneer je start met je stamboomboek is je gezin het makkelijkste punt om te vertrekken. Die gegevens heb je voor de hand en vanaf daar ga je naar boven werken. Je partner en jij vormen daarbij de basis, samen met jullie kinderen (in de generatie daaronder).

Ouders, broers, zussen, neefjes, nichtjes

Bij het maken van een stambookboek werk je het best laag voor laag. Hierdoor houd je beter het overzicht en kan je makkelijker controleren of je niemand overslaat. De eerste trede die je omhoog gaat, is die van je ouders en schoonouders. Daarna kan je opzij, naar jullie broers en zussen. Daaronder komen eventuele neefjes en nichtjes.

…En zo ga je zo ver mogelijk door!

Zo werk je je weg naar de top van de stamboom toe, van je overgrootouders tot je oudtante en van je achternichtje tot je halfbroer: iedereen die op de een of andere manier verwant is aan je familie, krijgt een plaatsje in de stamboom. Een stamboomboek maken kan dus ook betekenen dat je een behoorlijk grote familie stamboom ontdekt!

Tip bij een stamboomboek maken: gebruik symbolen

Om te voorkomen dat de stamboom en je stamboomboek een chaos worden, kan je symbolen gebruiken. Zoals een cirkel voor vrouwelijke familieleden en een vierkantje voor de mannen. Dit helpt om het geheel overzichtelijker te houden.

Wat mag er in je stamboomboek?

Als je foto’s hebt, is het mooi om die te gebruiken. Je kunt op die manier de verschillende familieleden tastbaar maken. Verder zou het bijzonder zijn als je over verschillende familieleden wat meer informatie kunt toevoegen. Misschien vind je wel een interessant krantenartikel of kent je opa een grappige anekdote over zijn eigen vader die zeker niet mag ontbreken in je stamboomboek. Of heb je je DNA laten testen? Door zoveel mogelijk achtergrondinformatie en familiefoto’s te verzamelen creëer je een schitterend document dat enorm waardevol is voor jullie gezin. Het is de mooiste manier om je kind te vertellen waar hij of zij toch eigenlijk vandaan komt.

Heb jij weleens uitgezocht waar jullie familie vandaan komt?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Asia Images Group – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven