Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

7 dingen die je kan leren van Dora the Explorer

Misschien krijg je agressieve neigingen zodra je ‘Op de kaart, op de kaart, op de kaart, op de kaart, op de kaart, op de kaart, op de kaart, op de kaahaart’ voor de zoveelste keer hoort. Helaas denken de meeste kinderen daar anders over. Maar wist je dat je ook gebruik kan maken van onze Mexicaanse vriendin? Ze is namelijk ontzettend handig in de opvoeding…

Wat je kind allemaal kan leren van Dora?

Spaanse en Engelse woordjes

Afhankelijk van welke taal je kiest (de originele variant in het Engels of de vertaalde, Nederlandse versie) – je kind krijgt hoe dan ook een woordje van over de grens mee, omdat Dora tweetalig wordt opgevoed. In de originele versie is het Spaans, in de Nederlandse versie leer je Engelse woordjes. Ideaal. Zo hoef jij je niet meer druk te maken om vage YouTube filmpjes waar ze woorden uit oppikken die je liever niet thuis hoort en je kind leert braaf tellen.

Dora en haar vrienden helpen elkaar

Elke aflevering is wel één van haar vrienden in nood: Bennie de stier zit in een ballon die langzaam leegloopt, ze zoeken verloren speelgoed in de Verloren Stad en bezorgen de Oude Trol dingen waar hij gelukkig van wordt om hem vrolijk te maken en zijn dansje te laten doen. Lief toch? En meteen het goede voorbeeld!

Dat je vervolgens uren na de aflevering nog steeds in je hoofd ‘Brug, Bergen, Dora’s huis!’ repeteert, neem je gewoon op de koop toe. En dat je heel kinderachtig de stem van Bennie imiteert, die plakkkbannnnd roept, ook.

Dora vergeeft

Hoewel Zwieber elke keer weer hardnekkig blijft proberen, vergeeft ze hem telkens dat hij hun spullen wil stelen. Groots, als je beseft hoe vaak hij daar wel niet mee bezig is. Hiermee leert Dora onze kinderen gelijk een waardevolle les in vergeven.

En hoe positief is het eigenlijk: dit voorkomt meteen dat je kind naar een nare serie moet kijken waar een wraakzuchtige Dora die vervelende vos samen met haar vrienden te grazen wil nemen. Hoewel je misschien zelf in gedachten die vossennek allang een keertje had willen omdraaien…

Dora leert je kindje tussen de regels door werkelijk alles

Beginselen van het rekenen, cijfers, normen en waarden… Als je iets maar vaak genoeg ziet, blijft het vanzelf hangen.

Voorbereiding is het halve werk

  • Haar rugzak heeft ‘alles wat je nodig hebt’
  • De kaart vertelt je precies waar je moet zijn en herhaalt tot in den treure de volgorde van je route

Hoe slim is dat? Wees als Dora!

Dora zingt catchy liedjes

Of je er blij mee bent of niet, je zal niet de eerste ouder zijn die vanuit het niets ‘Op de kaart’ neuriet terwijl de kinderen allang op bed liggen. Hoewel je dit waarschijnlijk niet vrijwillig doet en hierdoor misschien juist een gruwelijke hekel krijgt aan de tekenfilmserie, kun je het ook omdraaien: hoe knap is het niet dat tekenfilmmakers dit voor elkaar krijgen? Dat is toch een prestatie? Je kind leert daardiir extra veel, omdat die liedjes lang blijven hangen.

Dora helpt je tijdens een (net iets te ) lange wandeling naar huis

Een handige tip voor alle ouders: Dora kan jou ook van pas komen. Dat zij elke keer de kaart erbij pakt en op die manier de weg richting het einddoel erin stampt, kan je ook gebruiken bij jengelende kinderen die NU naar huis willen. Deel de route op in behapbare stappen en herhaal dat à la Dora heel enthousiast tegen je kind. Maak er desnoods een liedje van. Voor je het weet ben je weer thuis. Hopelijk.

Of vond jij Dora al leuk? We zijn erg benieuwd: welke tekenfilmserie (of welk karakter) kun jij niet uitstaan?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, ChameleonsEye – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids