Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Wat we kunnen leren van jonge moeders

Jonge moeders krijgen vaak een bak vooroordelen over zich heen. Ze zouden minder goed in staat zijn de kinderen op te voeden, zijn minder verantwoordelijk en ‘doen maar’. We kunnen de zaken echter ook omdraaien: wat kunnen we leren van jonge moeders?

Jonge moeders

De precieze definitie van een jonge moeder valt natuurlijk te bediscussiëren. Onder de twintig val je zeker onder deze noemer, maar daarboven? Gemiddeld krijgen Nederlandse vrouwen hun eerste kind op 29,9 jarige leeftijd. Je kan dus stellen dat je onder de 25 jaar jong bent. Daar gaan we voor dit artikel ook vanuit.

7 lessen die je kan leren van een jonge moeder

Jongere moeders staan spontaner in het leven

Rust, reinheid en regelmaat zijn belangrijk. Maar soms even wat langer blijven hangen? Spontaan iets gaan doen met de kinderen of op de bank springen en lekker dansen? Als je jonger bent, heb je vaak dat speelse uit je kindertijd nog en daar doen je kinderen hun voordeel mee. Op latere leeftijd verlies je vaak een deel van die spontaniteit.

Je springt op jongere leeftijd gemakkelijker in het diepe

Zomaar een studie beginnen terwijl je een kind hebt? Als je op een bepaalde leeftijd komt, doe je dat over het algemeen niet meer – tenzij de baas het bekostigt. Jonge moeders hebben echter meer ruimte en vrijheid in hun leeftijd. Voor hen is het vaak noodzaak dat ze verder leren of bepaalde kansen pakken. En met oog op de toekomst van je kindje doe je dat sneller en makkelijker dan wanneer je al dertigplus bent. Bovendien kijk je op jongere leeftijd vaak toch iets minder naar risico’s en iets meer naar kansen.

Als jonge moeder sta je iets beter stil bij je eigen behoeften

Sommigen zien dit misschien als egoïsme, maar je kan je afvragen: is een beetje egoïsme erg? Het kan juist wel goed zijn dat je ook bij je eigen behoeften stilstaat en niet alles compleet opzij zet voor de kinderen. Alles draait hierbij natuurlijk om balans. Zeker niet continu doen waar je zelf zin in hebt, maar ook uitkijken dat je niet je hele leven in het teken zet van zorgen voor anderen. Jonge moeders kunnen dat vaak beter.

Ik heb het nog nooit geprobeerd, dus ik denk dat ik het wel kan

Voor alle Pippi’s in de wereld met een kindje: het is zo heerlijk om jezelf niet te belemmeren. Op jonge leeftijd heb je meer bravoure en ga je er gewoon voor. Je ziet wel waar het schip strandt. En hoewel het maken van een weloverwogen beslissing zeker niet verkeerd is, kan een beetje van dat onmetelijke vertrouwen van toen geen kwaad.

Kinderen krijgen op jonge leeftijd levert je een groot gevoel van eigenwaarde

Vooral ten opzichte van leeftijdsgenoten zonder kind. Waar zij zich druk maken om studiepunten of hun baan, heb jij een kindje op de wereld gezet. Iemand voor wie je door het vuur gaat en voor wie je meer liefde voelt dan voor alles dat je hiervoor kende. Dat maakt ook dat relatief oppervlakkige zorgen meer naar de achtergrond verdwijnen. In dit geval is het misschien niet zozeer dat je hier als oudere moeder van kunt leren, maar wel als leeftijdsgenoot. Want elke seconde waarbij je je druk maakt om je uiterlijk in negatieve zin is een verspilde.

Jongere moeders hebben vaak meer energie

Je herstelt sneller van een nachtje doorhalen – of dat nu met alcohol is of met je kind 😉 Op latere leeftijd worden de gebroken nachten steeds zwaarder. Hoewel dit niet echt iets is dat je kan leren van een jonge moeder, is het wel iets waarbij zij in het overduidelijke voordeel zijn.

Je bent creatiever

Op jongere leeftijd heb je vaak minder geld te besteden. Om te zorgen dat je kind niks tekort komt (voor je gevoel), word je creatiever en maak je er iets van met de middelen die je wel hebt. Voordeel? Je kind leert hier ook veel van. Je hebt uiteindelijk niet veel nodig samen, zolang je maar gelukkig bent, een dak boven je hoofd hebt en te eten.

Hoe oud was jij toen je voor het eerst moeder werd? Herken je jezelf in bepaalde punten?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Irina Ippolitova – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids