hoe moet je haar dochter invlechten tips

Leren invlechten? Met deze tips lukt het gegarandeerd!

Waar andere moeders de mooiste kapsels tevoorschijn toveren, lukt het jou ‘nog niet eens’ om fatsoenlijk te kunnen invlechten. Zeker in dat kleine beetje tijd voor ze naar school moeten. Of toch wel? In deze How To gaan we je leren invlechten als nooit te voren. En het goede nieuws? Je hebt er helemaal niet zoveel voor nodig! Zet hem op: voor je het weet lopen jouw kinderen straks ook ingevlochten naar school, alsof het niks is.

Wat heb je nodig om te leren invlechten (basis)?

  • Rust en tijd (met haast is het een stuk lastiger)
  • Een filmpje waarbij je kind lang genoeg blijft zitten om te kunnen fungeren als proefkonijn voor jouw nieuwe invlechtskills
  • Puntkam
  • Goede borstel om het haar mee te ontklitten
  • Klein elastiekje

Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je al goed kan vlechten. Is dat nog niet het geval? Gewoon flink oefenen, dan komt dat snel genoeg.

Heeft je kindje prachtige, maar kleinere krullen? Dan kan het makkelijker zijn om te leren opvlechten. Via het laatste linkje vind je een hele handige site met uitleg. Deze techniek is trouwens ook heel leuk om eens te proberen als je het invlechten onder de knie hebt.

In 5 stappen op weg naar een strakke invlecht

Benodigde tijd: 30 minuten

Leren invlechten (basis vlecht)

  1. Kam het haar heel goed door, zodat alle klitten verdwijnen

    Het kan soms nodig zijn om een goede anti-klitspray voor kinderen te gebruiken. Tegelijkertijd helpt het om te vlechten met iets ‘viezer’ haar. Het nadeel van fris gewassen haar is namelijk dat het meestal erg glad is en gemakkelijk uit je handen glipt. Dus, als je start, stuur je kind dan vooraf een paar rondjes door het zwembad of de zee. En begin met invlechten voor het wassen. Alternatief is nat haar, omdat dat iets ruwer aanvoelt en je dus meer grip hebt.

  2. Begin niet te moeilijk

    Misschien wil je ook wel zo’n mooie invlecht maken als die ene moeder van school altijd doet, helemaal vanaf de voorkant van het hoofd en van smal naar breder. Mooie ambitie! Maar als je start is het slim om simpel te beginnen. Dus een kortere invlecht. Hoeft je kind ook minder lang te blijven zitten!

  3. Pak een pluk om mee te beginnen

    Wees niet te kritisch. Invlechten is mooi als het strak lukt, maar voor zo’n eerste (of vijftiende) keer geldt vooral dat je moet oefenen. Laat perfectionisme je dus niet in de weg zitten. Hij hoeft dus niet kaarsrecht naar beneden te lopen, je plukken mogen bij benadering gelijk zijn, maar hoeven niet tot op de millimeter te kloppen. Gewoon beginnen en de stappen opvolgen die erbij horen. Met de puntkam kan je eventueel de eerste pluk bij elkaar halen.

  4. Maak een paar slagen en vlecht dan met een beetje extra

    Doe twee slagen en begin dan met invlechten. Dat doe je door er telkens een plukje vanaf de zijkant bij te pakken. In het filmpje hieronder zie je heel duidelijk hoe het precies in zijn werk gaat. Door de techniek en stappen te hanteren, zet je ‘als vanzelf’ een invlecht in elkaar. Sluit af met een elastiekje.

  5. Blijf vooral heel veel oefenen met invlechten

    Alles valt en staat met de hoeveelheid tijd die je erin steekt. Als je echt goed wil leren invlechten, zal je moeten oefenen. Elke keer opnieuw. En hoe vaker je het doet, des te makkelijk het gaat.

Leren invlechten op beeld

Omdat een filmpje veel makkelijker is dan wat je met woorden zou kunnen uitleggen, legt Marlene Roodbol hieronder uit hoe invlechten precies in zijn werk gaat. Met haar techniek lukt het iedereen.

Moeilijkere invlechts maken?

Als je de basis onder de knie hebt, kan je ook leren invlechten op een iets lastigere manier. Bijvoorbeeld met een vlecht rond het hoofd, watervalvlecht of iets anders in die richting. Neem opnieuw de tijd om deze techniek te leren en voor je het weet zet je de meest kunstige kapsels neer!

Wat nu als het invlechten echt niet lukt?

Misschien heb je jezelf scheel gevlochten en het idee dat de tips uit bovenstaande How To en video helemaal niet helpen. Hoewel dan het helpen om het op een andere manier te proberen. Met onderstaande tips gaat het in elk geval gegarandeerd lukken!

  • Soms willen kinderen niet blijven stilzitten tot jij de wondere kunst van het invlechten onder de knie hebt. In dat geval is het handig om vooraf te oefenen op een pop. Tenzij je de ambitie hebt om de beste vlechter van Nederland te worden, hoef je geen kappop te halen. Een Barbie of babypop met lang haar is prima.
  • Koop een boekje met voorbeelden. Behalve de basis invlecht vind je hierin ook allerlei inspiratie voor als je dit onder de knie hebt.
  • In geval van hoge nood (hoewel, ook als je meer wil leren dan alleen de basisvlecht) kan je ook nog een workshop boeken, zoals bij Marlene Roodbol die je in het filmpje van Zenner zag. Het belangrijkst van leren invlechten is vooral dat je de techniek goed beheerst. Door één vinger op de rest van het haar te plaatsen, blijft de vlecht beter in model. Maar als je dat niet goed onder de knie krijgt, kan het enorm helpen als ze even meekijkt.

Het komt heus goed!

Een paar jaar geleden kon ik nog geen invlecht maken. Een cursus van Marlene Roodbol later zette ik dit neer. Zonder noemenswaardige frustratie van beide kanten! Dus lukt het niet gelijk of merk je dat je je geduld verliest? Hou hoop! Want het kan dus echt goed komen.

invlechten how to

Ga jij ook aan de slag met deze handige tips om te leren invlechten? Veel succes!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Uitgelichte afbeelding ©JGA – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *