Lenzen bij kinderen: vanaf welke leeftijd kan het?

Wanneer je kind bijziend is, denk je tot een bepaalde leeftijd waarschijnlijk dat een bril je enige optie is. Maar wist je dat lenzen tegenwoordig ook een optie zijn? Je hoeft niet langer, zoals vroeger, te wachten tot je kind naar de middelbare gaat. Contactlenzen zijn namelijk vanaf jongere leeftijd een optie. Hoe dat zit en of je beter kunt gaan voor harde of zachte lenzen, lees je in dit artikel. Verder deel ik onze eigen ervaring.

Vanaf welke leeftijd kan een kind lenzen dragen?

Waar je vroeger moest wachten tot je kind naar de middelbare school ging, hoeft dat tegenwoordig niet meer. Lenzen kunnen ongeveer worden gedragen vanaf acht jaar. De reden is dat je kind er vanaf die leeftijd verantwoordelijker mee kan omgaan en de juiste hygiënevoorschriften volgt en de vereiste motoriek heeft om lenzen in te zetten.

Of dit ook voor jouw kind geldt? In overleg met een optometrist kan je kijken naar de mogelijkheden. Verder is het goed om naar het karakter van je zoon of dochter te kijken. De een gaat hier al snel verantwoordelijk mee om, de ander kan je beter wat langer een bril laten dragen tot hij er wel klaar voor is. De genoemde leeftijden zijn immers gemiddelden.

Welke soorten lenzen zijn er? En wat is aan te raden bij kinderen?

Grofweg worden aan jongere kinderen vier soorten lenzen aangeboden:

 • Harde lenzen (zuurstofdoorlatend)
 • Zachte daglenzen
 • Zachte nachtlenzen
 • Zachte maandlenzen

Hieronder lees je wat het verschil is.

Harde lenzen

Harde lenzen zijn, zoals de naam al zegt, gemaakt van harder materiaal. Ze zijn beduidend kleiner dan zachte lenzen en daardoor gemakkelijk in te zetten. Wel kleven er enkele nadelen aan harde lenzen: ze vormen zich niet naar het oog en zijn per stuk een stuk duurder. Wanneer je kind een harde lens zou kwijtraken, voel je dat direct behoorlijk in je portemonnee. Daarbij zijn je ogen gevoeliger door het dragen van een harde lens: een klein stofje of een zandkorrel kan al een flink tranend oog veroorzaken. Iets om mee te nemen als je twijfelt over dit type lens: ze zijn minder geschikt als je kind intensief (buiten) sport of graag zwemt.

Zachte daglenzen

Een veel voorkomende keus voor jongere kinderen die beginnen aan contactlenzen zijn de zachte daglenzen. Ze zijn heel makkelijk in gebruik: je koopt een abonnement per halfjaar. Hiervoor krijg je meteen voor een halfjaar voorraad aan lenzen mee naar huis. De daglenzen vormen zich naar je oog, zijn per stuk goedkoop (waardoor het geen ramp is als er eens eentje kwijtraakt of kapot gaat) en het is een heel hygiënische oplossing. Het nadeel zit hem in de kosten: daglenzen zijn, over een heel kalenderjaar gezien, vrij duur. De pakketkosten verschillen (afhankelijk van het oog, de aanbieder en andere factoren), maar reken hiervoor op een paar honderd euro per jaar.

Zachte nachtlenzen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zachte nachtlenzen de verslechtering van je ogen gedeeltelijk kunnen remmen. Hygiëne en zorgvuldigheid zijn echter nog meer geboden bij dit type lens dan de andere drie. De kans dat je kind daar verantwoordelijk mee kan omgaan is daardoor ook kleiner.

De NOG (Nederlands Oogheelkundig Gezelschap) raadt nachtlenzen voor kinderen daarom sterk af, zoals je kunt lezen bij Kassa. Dat heeft ermee te maken dat je lenzen het hoornvlies platdrukken en mogelijk kleine wondjes veroorzaken – met alle gevolgen van dien. Lees vooral het hele artikel als je nog twijfelt over dit type lenzen voor je kind. Het gerenommeerde Oogziekenhuis in Rotterdam volgt het standpunt van de NOG en biedt geen nachtlenzen aan om bijziendheid te behandelen.

Zachte maandlenzen

Vaak beginnen kinderen pas aan maandlenzen als ze het inzetten en uithalen eenmaal goed onder de knie hebben. Ook moeten deze lenzen goed schoongehouden worden en is het belangrijk dat je kind er zuinig mee omgaat. Het voordeel aan maandlenzen ten opzichte van daglenzen is de prijs: ze zijn (op jaarbasis) goedkoper. Wel is het een klein risico dat je de maandlens tussentijds kan verliezen of beschadigen. Je zal dan een nieuwe maandlens moeten kopen.

Welke lenzen passen bij je kind?

Welke lenzen je zal moeten aanschaffen voor jouw kind is afhankelijk van meerdere factoren.

 • Hoe zuinig en zorgvuldig kan je kind omgaan met lenzen? Zo zijn harde lenzen minder geschikt als je kind van nature nogal slordig is of niet helemaal hygiënisch en secuur kan omgaan met zijn spullen.
 • De vorm van je oog: als je een cilinder hebt, zal je bepaalde lenzen niet kunnen dragen. Een goede optometrist ziet dit en adviseert je welke soort lens bij het oog van je kind past.
 • Je budget; daglenzen zijn niet goedkoop. Zeker niet in vergelijking tot een bril of harde lenzen.

Tips voor ouders: als je helpt de lens in het oog van je kind te zetten

In het begin zal je vaak nog (een beetje) moeten helpen met het inzetten van de lens. Dat is best een vreemd klusje als je dit nog nooit hebt gedaan. Met onderstaande tips lukt het je makkelijker om de lens in te zetten bij je kind.

 • Was vooraf je handen grondig
 • Droog ze ook goed, zodat je vinger het meest grip op je lens en de huid heeft
 • Spreid het oog open met duim en wijsvinger
 • Plaats de contactlens zo rustig mogelijk op het oog. Het liefst als je kind iets omhoog kijkt, zodat hij de vinger niet direct op zijn oog ziet afkomen.
 • Verschuif eventueel iets, waar nodig

Intussen kan het schelen als je je kind afleidt met een praatje, zodat ze niet volledig gefocust zijn op je vinger en heftig beginnen te knipperen zodra je ook maar in de buurt komt. Het vergt hier en daar wat geduld, maar elke succeservaring is er eentje. Zodra je kind meer gewend is aan de lenzen, zal je merken dat het inzetten ook makkelijker gaat. Uiteindelijk kunnen ze het proces vanzelf gaan overnemen.

Wat zijn de voordelen van zachte contactlenzen voor je kind?

Lenzen zijn net zo goed voor je ogen

Vroeger werd nog weleens gedacht dat lenzen minder goed waren voor je ogen. Als dat ooit al zo was, dan is dat met de technologie van tegenwoordig helemaal rechtgezet. Lenzen of bril – beiden zijn even goed voor je ogen.

Met een daglensabonnement krijg je alle lenzen afzonderlijk verpakt; dit is hygiënischer

Het voordeel van daglenzen ten opzichte van alle andere types is dat het de meest hygiënische contactlens is van allemaal. Ze zijn afzonderlijk verpakt in vloeistof. Het enige dat je kind consequent hoeft te doen is zijn handen goed wassen voor het inzetten. Verder is hij meteen gebruiksklaar.

Wanneer je een zachte lens kwijtraakt, is dat minder erg dan een harde lens

Hierboven stond al even het prijsverschil. Per set van twee daglezen ben je gemiddeld iets meer dan een euro kwijt. Voor één harde lens zo’n € 200,00. Dat maakt het iets minder prettig, eufemistisch gezegd, als je lieve kind zijn harde lens kwijtraakt. Voor wie een ervaringsverhaal zoekt, mijn ouders hebben zo’n vijf harde lenzen moeten vervangen in vijf jaar tijd. Tot op het punt dat de optometrist ze er één cadeau deed, omdat hij het zo sneu voor ze vond. Oeps!

Geen hinder van je bril tijdens het sporten of buitenspelen

Voor kinderen is het prettig als ze vrij kunnen bewegen. Een bril is daarom niet altijd handig tijdens sporten en spelen. Met lenzen in hoeven ze niet bang te zijn om ze te verliezen of beschadigen, zoals je met een bril soms wel hebt. Ook tijdens het zwemmen zijn lenzen een voordeel. Je kind heeft gewoon scherp zicht op het hele bad in plaats van de halve meter voor zijn neus. En wat dacht je van beslagen glazen als je ’s winters van de koude buitenlucht een warme sporthal instapt? Het zijn kleine dingen, maar kunnen een enorme opluchting zijn voor je kind.

Je kind krijgt zijn of haar eigen gezicht weer terug

Het nadeel van een bril is toch soms dat het minder leuk staat dan zonder. Zeker richting de puberteit kan het uiterlijke aspect een rol gaan spelen voor je kind. Soms worden ze hier onzeker van. Het verruilen van je bril voor lenzen is voor de meeste kinderen een verademing. Ze krijgen hun eigen gezicht weer terug.

Onze ervaring met zachte daglenzen

Onze oudste dochter droeg al een paar jaar toen de optometrist vertelde dat lenzen eventueel een optie waren. Op haar tiende gingen we daarom voor controle, zodat ze haar oog goed konden opmeten. De optometrist raadde zachte daglenzen aan. Nadat ze in de praktijk haar eigen lens had ingezet, mocht ze naar huis en daarna was het de bedoeling dat ze dit elke dag ging doen.

Waar ik ooit het dragen van mijn (harde) contactlenzen dagelijks een beetje moest opbouwen, kon zij haar lenzen direct hele dagen in. Er kleefde alleen één nadeel aan: het inzetten van zachte lenzen is een trucje dat je even onder de knie moet krijgen. Het vergt oefenen. In eerste instantie kneep ze haar oog dicht wanneer mijn vinger ook maar in de buurt kwam. Toch bleek ook hier dat de aanhouder wint. Binnen een week leerde ze zichzelf namelijk al aan om haar lenzen in te doen.

Ze draagt ze nu bijna acht jaar en we hebben hier nog steeds geen spijt van. Zeker met sporten (incliusief zwemmen) is het prettig dat ze haar lenzen gewoon kan blijven dragen.

Lenzen zijn dus een prima keus voor je kind. Tegenwoordig kan je op relatief jonge leeftijd starten met het gebruik van contactlenzen, mits je kind er maar verantwoordelijk en hygiënisch mee kan omgaan. Laat je daarom altijd goed voorlichten door een optometrist en bekijk samen de mogelijkheden. Alleen nachtlenzen lijken niet ideaal, vanwege de risico’s voor het hoornvlies – zoals de vereniging van oogartsen voorschrijft. Heeft jouw kind een bril of lenzen? Welke keus hebben jullie gemaakt en waarom?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©leungchopan – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven