Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Lenzen bij kinderen: vanaf welke leeftijd kan het?

Bij jonge(re) kinderen denk je misschien sneller aan een bril wanneer je kind bijziend is. Maar wist je dat lenzen tegenwoordig ook een prima optie zijn? Je hoeft daarbij niet, zoals vroeger, te wachten tot ze naar de middelbare school gaan. Kinderen op de basisschool kunnen namelijk ook al contactlenzen krijgen. Hoe dat precies, of je beter kunt gaan voor harde lenzen of zachte lenzen en hoe onze ervaring is, vertellen we in dit artikel.

Vanaf welke leeftijd kan een kind lenzen dragen?

Waar je vroeger moest wachten tot je kind naar de middelbare school ging, hoeft dat tegenwoordig allang niet meer. Lenzen kunnen ongeveer worden gedragen vanaf acht jaar. . Het draait namelijk vooral om verantwoordelijkheid en de motoriek: vanaf welke leeftijd zijn ze in staat om de lenzen zelfstandig in te zetten en uit hun ogen te halen? Onze dochter was tien, maar er zijn ook kinderen die op jongere leeftijd de overstap maken van een bril naar contactlenzen. Overleg vooral met de optometrist als je kind graag lenzen wil gaan dragen.

Welke soorten lenzen zijn er? En wat is aan te raden bij kinderen?

Grofweg worden aan jongere kinderen vier soorten lenzen aangeboden:

  • Harde lenzen (zuurstofdoorlatend)
  • Zachte daglenzen
  • Zachte nachtlenzen
  • Zachte maandlenzen

Hieronder leggen we uit wat het verschil is.

Harde lenzen zijn, zoals de naam al zegt, gemaakt van harder materiaal. Ze zijn beduidend kleiner dan zachte lenzen en daardoor gemakkelijk in te zetten. Wel kleven er enkele nadelen aan harde lenzen: ze vormen zich niet naar het oog en zijn per stuk een stuk duurder. Wanneer je kind een harde lens zou kwijtraken, voel je dat direct behoorlijk in je portemonnee. Daarbij zijn je ogen gevoeliger door het dragen van een harde lens: een klein stofje of een zandkorrel kan al een flink tranend oog veroorzaken. Iets om mee te nemen als je twijfelt over dit type lens.

Zachte daglenzen

Een veel voorkomende keus voor jongere kinderen die beginnen aan contactlenzen zijn de zachte daglenzen. Ze zijn heel makkelijk in gebruik: je koopt een abonnement per halfjaar. Hiervoor krijg je meteen voor een halfjaar voorraad aan lenzen mee naar huis. De daglenzen vormen zich naar je oog, zijn per stuk goedkoop (waardoor het geen ramp is als er eens eentje kwijtraakt of kapot gaat) en het is een heel hygiënische oplossing. Tegelijkertijd zijn daglenzen over een heel kalenderjaar gezien wel duur. De pakketkosten verschillen (afhankelijk van het oog, de aanbieder en andere factoren), maar reken op een paar honderd euro per jaar.

Zachte nachtlenzen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zachte nachtlenzen de verslechtering van je ogen gedeeltelijk kunnen remmen. Hygiëne en zorgvuldigheid zijn echter nog meer geboden bij dit type lens dan de andere drie. De kans dat je kind daar verantwoordelijk mee kan omgaan is daardoor ook kleiner.

De NOG (Nederlands Oogheelkundig Gezelschap) raadt nachtlenzen voor kinderen daarom sterk af, zoals je kunt lezen bij Kassa. Dat heeft ermee te maken dat je lenzen het hoornvlies platdrukken en mogelijk kleine wondjes veroorzaken – met alle gevolgen van dien. Lees vooral het hele artikel als je nog twijfelt over dit type lenzen voor je kind. Het gerenommeerde Oogziekenhuis in Rotterdam volgt het standpunt van de NOG en biedt geen nachtlenzen aan om bijziendheid te behandelen.

Zachte maandlenzen

Vaak beginnen kinderen aan maandlenzen als ze het inzetten en uithalen eenmaal goed onder de knie hebben. Ook moeten deze lenzen goed schoongehouden worden en is het belangrijk dat je kind er zuinig mee omgaat. Het voordeel aan maandlenzen ten opzichte van daglenzen is de prijs: ze zijn (op jaarbasis) goedkoper. Wel is het een klein risico dat je de maandlens tussentijds kan verliezen of beschadigen. Je zal dan een nieuwe maandlens moeten kopen.

Welke lenzen passen bij je kind?

Welke lenzen je zal moeten aanschaffen voor jouw kind is afhankelijk van meerdere factoren.

  • Hoe zuinig en zorgvuldig kan je kind omgaan met lenzen? Zo zijn harde lenzen minder geschikt als je kind van nature nogal slordig is of niet helemaal hygiënisch en secuur kan omgaan met zijn spullen.
  • De vorm van je oog: als je een cilinder hebt, zal je bepaalde lenzen niet kunnen dragen. Een goede optometrist ziet dit en adviseert je welke soort lens bij het oog van je kind past.
  • Je budget; daglenzen zijn niet goedkoop. Zeker niet in vergelijking tot een bril of harde lenzen.
tips inzetten zachte lens kind

Tips voor ouders: als je helpt de lens in het oog van je kind te zetten

  • Was vooraf je handen grondig
  • Droog ze ook goed, zodat je vinger het meest grip op je lens en de huid heeft
  • Spreid het oog open met duim en wijsvinger
  • Plaats de contactlens zo rustig mogelijk op het oog. Het liefst als je kind iets omhoog kijkt, zodat hij de vinger niet direct op zijn oog ziet afkomen.
  • Verschuif eventueel iets, waar nodig

Wat zijn de voordelen van zachte contactlenzen voor je kind?

Lenzen zijn net zo goed voor je ogen

Vroeger werd nog weleens gedacht dat lenzen minder goed waren voor je ogen. Als dat ooit al zo was, dan is dat met de technologie van tegenwoordig helemaal rechtgezet. Lenzen of bril – beiden zijn even goed voor je ogen.

Met een daglensabonnement krijg je alle lenzen afzonderlijk verpakt; dit is hygiënischer

Het voordeel van daglenzen ten opzichte van alle andere types is dat het de meest hygiënische contactlens is van allemaal. Ze zijn afzonderlijk verpakt in vloeistof. Het enige dat je kind consequent hoeft te doen is zijn handen goed wassen voor het inzetten. Verder is hij meteen gebruiksklaar.

Wanneer je een zachte lens kwijtraakt, is dat minder erg dan een harde lens

Hierboven stond al even het prijsverschil. Per set van twee daglezen ben je gemiddeld iets meer dan een euro kwijt. Voor één harde lens zo’n € 200,00. Dat maakt het iets minder prettig, eufemistisch gezegd, als je lieve kind zijn harde lens kwijtraakt. Voor wie een ervaringsverhaal zoekt, mijn ouders hebben zo’n vijf harde lenzen moeten vervangen in vijf jaar tijd. Tot op het punt dat de optometrist ze er één cadeau deed, omdat hij het wel heel sneu voor ze vond. Oeps!

Geen hinder van je bril tijdens het sporten of buitenspelen

Voor kinderen is het prettig als ze vrij kunnen bewegen. Een bril is daarom niet altijd handig tijdens sporten en spelen. Met lenzen in hoeven ze niet bang te zijn om ze te verliezen of beschadigen, zoals je met een bril soms wel hebt. Ook tijdens het zwemmen zijn lenzen een voordeel. Je kind heeft gewoon scherp zicht op het hele bad in plaats van de halve meter voor zijn neus. En wat dacht je van beslagen glazen als je ’s winters van de koude buitenlucht een warme sporthal instapt? Het zijn kleine dingen, maar kunnen alsnog hinder veroorzaken.?

Je kind krijgt zijn of haar eigen gezicht weer terug

Het nadeel van een bril is toch soms dat het minder leuk staat dan zonder. Zeker richting de puberteit kan het een rol gaan spelen voor je kind. Soms raken ze er onzeker door. Het verruilen van je bril voor lenzen is voor de meeste kinderen een verademing. Ze krijgen hun eigen gezicht weer terug!

ervaring daglenzen kinderen

Onze ervaring met zachte daglenzen

June was 10 toen ze voor het eerst langs de optometrist ging op haar ogen op te laten meten met oog op lenzen. Hij raadde zachte daglenzen aan. Nadat ze in de praktijk haar eigen lens had ingezet, mocht ze naar huis en daarna was het de bedoeling dat ze dit elke dag ging doen.

Waar ik ooit het dragen van mijn (harde) contactlenzen moest opbouwen, kon zij ze direct in. Er kleefde alleen één nadeel aan: het inzetten van zachte lenzen is een trucje dat je even onder de knie moet krijgen. Het vergt oefenen. En al snel bleek dat onze oudste het eigenlijk allemaal best spannend vond, zo’n vinger die naar je oog zweeft. Zo kwam het dat ik de eerste dagen met moeite haar daglenzen in kreeg, ondanks dat ze haar ogen steeds stijf dichtkneep als mijn vinger in de buurt kwam.

Laten we het erop houden dat het een goede oefening is in het bewaren van je geduld… Maar goed, de aanhouder wint. Zo bleek ook hier: binnen een week leerde ze zichzelf aan om haar lenzen in te doen en tegenwoordig doet ze het alsof het haar tweede natuur is. Gelukkig maar. Ik zal de eerste dagen nooit meer vergeten, maar we zijn ontzettend blij met de overstap. Geen hinder van een bril tijdens het sporten, ze heeft haar eigen gezicht weer terug en ze zijn superhandig in gebruik.

Lenzen zijn dus een prima keus voor je kind. Tegenwoordig kan je op relatief jonge leeftijd starten met het gebruik van contactlenzen, mits je kind er maar verantwoordelijk en hygiënisch mee kan omgaan. Laat je daarom altijd goed voorlichten door een optometrist en bekijk samen de mogelijkheden. Alleen nachtlenzen lijken niet ideaal, vanwege de risico’s voor het hoornvlies – zoals de vereniging van oogartsen voorschrijft. Heeft jouw kind een bril of lenzen? Welke keus hebben jullie gemaakt en waarom?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids