Zelfhulpboeken lezen met De Mamagids

Naast de lijst met feelgoods die je elders op de website kunt lezen en het overzicht met opvoedboeken, is er ook een lijst met zelfhulpboeken die ik heb gelezen. Elke keer zal deze lijst worden aangevuld met titels die echt aan te raden zijn, maar ook de minder originele boeken die je prima kunt laten liggen. Heb je aanraders? Laat ze zeker even achter in een reactie!

Recent gelezen

Strietman, Inger – 100 dingen die je eerder had willen weten

We kregen in ons leven bepaalde lessen mee van onze ouders, leraren en andere volwassenen, maar in de praktijk blijken veel daarvan eigenlijk helemaal niet te kloppen. Ook maken ze je niet gelukkiger. Inger Strietman maakt dit op soms humoristische en vaak scherpe wijze inzichtelijk en geeft je in elk geval honderd lessen om eens te overdenken.

Inger geeft je 100 overdenkingen die ze graag eerder had willen weten en, eerlijk is eerlijk, ik ook. Verwacht geen eindeloos geneuzel over hoe bepaalde lessen haar persoonlijk beïnvloedden, maar gewoon lekker kort en bondige lessen die absoluut de moeite waard zijn om te kennen. Ik hou hier wel van. Vooral omdat ieders verhaal anders is en je nu gewoon je eigen invulling kunt geven aan wat ze allemaal vertelt.

Bestel 100 dingen die je eerder had willen weten via Bol.com

Aanraders

L’Abee, Charlotte – Brain Balance

Het boek Brain Balance biedt het zogeheten Golden Growth model, een model waarmee je je leven meer in balans kunt krijgen en je belemmeringen omzetten in kansen. Charlotte l’Abee doet dit aan de hand van haar eigen verhaal (meerdere burn-outs) en de werking van je brein, waardoor ze uiteindelijk dit model heeft kunnen ontwikkelen. Je kunt dit boek meerdere keren gebruiken, omdat je leven steeds verandert en jijzelf natuurlijk ook.

Dit was één van de eerste boeken die ik las op het vlak van zelfontwikkeling. Het bevatte veel ‘aha-momenten’ en als vanzelf vielen de puzzelstukjes op hun plek. Inmiddels ben ik wat jaren verder en heb ik veel meer zelfhulpboeken gelezen, waardoor ik weet dat de boodschap op zich niet heel vernieuwend is. De manier van brengen is wel heel praktisch toepasbaar. Daarom mag hij zeker niet ontbreken in dit rijtje.

Gratis te downloaden via KOBO.

Moorjani, Anita – De kracht van empathie

In 245 bladzijden neemt Anita Moorjani je mee aan de hand van haar eigen ervaringen. Ze maakte een aantal jaar geleden een BDE (bijna doodervaring) mee en gooide daarna het roer om, zoals je vaker hoort wanneer mensen zo dicht bij de dood komen of iets heel heftigs meemaken. Mensen met een empathisch karakter blijven vaak liever op de achtergrond, maar dat is zonde volgens Moorjani. Juist gevoeligheid kan de wereld van nu redden van hebzucht en milieuproblematiek. In haar boek eert ze dus de empathie.

Hoewel ik het boek niet altijd fijn vond om te lezen, maar dat heb ik vaker met Amerikaanse zelfhulpboeken, heeft het me wel inzicht gebracht in mijn karakter. Het liet me zien dat empathie een kracht is, in plaats van een last – zoals het soms wel voelt als je andermans problemen de jouwe maakt. In die zin vind ik het dus een mooi en verhelderend boek dat me ook veel bracht.
Lees hier de complete review op De Mamagids.

Bestel De kracht van empathie via Bol.com

Sunim, Haemin – Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

De Koreaanse monnik Haemin Sunim geeft inzicht en advies in het leven op gebied van onder meer relatie, werk en spiritualiteit. Allemaal lessen die hij leerde, ook via gesprekken met anderen. Aan de hand van de verschillende inzichten (die je chronologisch, maar ook door elkaar heen kunt lezen) kan je zelf aan de slag in je eigen leven. Je leert vanzelf mindful en met compassie te kijken naar jezelf.

Ik kreeg dit prachtige boek voor mijn verjaardag, een paar jaar geleden, maar vind hem nog altijd een aanwinst voor de boekenkast. Elke keer dat ik het oppak, voel ik de noodzaak om te verstillen en een stapje terug te zetten in het leven. Juist als je even uit de ratrace van het leven stapt, kalmeert je hele gevoel. Is het echt een zelfhulpboek? Niet in de officiële zin van het woord. Maar het helpt je wel anders in het leven te staan en daarmee vind ik het een absolute aanwinst voor je boekenkast.

Gratis te downloaden via KOBO

Lekker laten liggen

Lemmens, Anne-Barbara – Oordeel zacht

Vooraf leek dit boek me enorm interessant, omdat ik een inspirerend interview met de auteur las in Happinez. Toch viel het tegen. In Oordeel zacht neemt de schrijfster je eigenlijk gewoon mee in haar eigen zoektocht. En dat kan je aanspreken of niet – afhankelijk van waar je in je eigen leven staat. Waar ik vooral behoefte had aan een beknopt verhaal en praktisch toepasbare tips, bestaat dit boek vooral uit wat (langdradige) hersenspinsels van de schrijfster in het proces richting minder oordelen. Ik had moeite mijn aandacht erbij te houden.

Wel neem ik drie lessen mee: dat ik mezelf mag omarmen zoals ik ben, hoe belangrijk compassie is voor ieder ander (zacht oordelen dus) en dat ik beter mag luisteren naar anderen. Het boek geeft stof tot nadenken, maar had aanzienlijk korter gekund.

Gratis te downloaden via KOBO

Mathews, Andres – Stop met pleasen

Zet je steeds anderen op de eerste plek en bungel je zelf ergens ver achteraan? Stop met pleasen zou hét boek moeten zijn dat daar verandering in brengt.

Het is inderdaad echt een Amerikaans zelfhulpboek. Moet ik er meer over zeggen? Hoewel ook dit boek enorme potentie zou kunnen hebben, is het taai geschreven (of slecht vertaald) en vond ik het zonde van mijn tijd. Ik kwam er niet doorheen en voelde me minder aangesproken dan ik vooraf dacht. Dat was dan weer een voordeel…

Gratis te downloaden via KOBO

Heb jij nog aanraders voor komende maand?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©PIC Snipe, lezen – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven