Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Lekker lezen in november: de aanraders en missers

In deze serie neem ik je mee naar de boeken die ik afgelopen maand heb gelezen. Ik vertel je welke aanraders en missers ertussen zaten, met een beschrijving van het verhaal zodat je zelf kunt uitmaken of je deze nog graag wil lezen. Heb je zelf een leuke toevoeging? Laat die dan zeker achter in de reacties!

Afgelopen maand gelezen

Liefde op bestelling (Marijke van den Elsen)

Zonder het te weten, komt de hardwerkende Barbara tijdens een date in contact met James. Het klikt zo fantastisch dat ze hem vaker wil zien – alleen blijkt hij dan toch niet helemaal te zijn wie ze dacht dat hij was.

De verhaallijn is in concept echt origineel en had veel potentie. Toch vind ik dat Marijke er niet in geslaagd is om een geloofwaardig boek neer te zetten. Buiten de voorspelbaarheid bevat het boek onnoemelijk veel dialogen, wat niet altijd lekker wegleest. Ook draait het verhaal volledig om hoofdpersoon Barbara, zowel voor de lezer als voor haar beste vriendin Nicole. Ik had het verhaal snel uit (het duurt niet zolang), maar dat is dan misschien ook de enige pre om eraan te beginnen.

Gratis te downloaden via KOBO

Magnoliahof – Donna, Juna, Betty en Wende (Susan Muskee)

De serie ‘Magnolahof’ bestaat uit vier delen: vier vrouwelijke ondernemers die aan hetzelfde plein werken en wonen delen op die manier hun lief en leed met je. Bij Donna drink je heerlijke koffie in Leut, Juna zet tattoos, Betty twijfelt om haar Badboetiek aan de wilgen te hangen en Wende runt een wolwinkel. Vier boeken waarin de liefde centraal staat, zowel voor het hof, elkaar als de mannen in hun leven.

Ik ben echt fan van Susan Muskee en vind het concept van Magnoliahof erg leuk. Toch had ik er misschien meer van verwacht. Normaal zijn haar boeken hilarisch en lezen ze als een trein, nu kostte het me soms moeite om erin te komen. Hier staat tegenover dat er een aantal elementen in voor komen die verwijzen naar bestaande boeken (wat ik dan weer erg leuk vind) en dat ze duidelijk research heeft gedaan. Daarbij had ik toch steeds zin om weer verder te lezen, dus het is een prima serie voor tussendoor – alleen minder sterk dan haar andere boeken.

Gratis te downloaden via KOBO

Stop met pleasen (Andrea Mathews)

Zet je steeds anderen op de eerste plek en bungel je zelf ergens ver achteraan? Stop met pleasen zou hét boek moeten zijn dat daar verandering in brengt.

Het is inderdaad echt een Amerikaans zelfhulpboek. Moet ik er meer over zeggen? Hoewel ook dit boek enorme potentie zou kunnen hebben, is het taai geschreven (of slecht vertaald) en vond ik het zonde van mijn tijd. Ik kwam er niet doorheen en voelde me minder aangesproken dan ik vooraf dacht. Dat was dan weer een voordeel…

Gratis te downloaden via KOBO

Serie: De regels van het spel – Tess, Lotta, Mia (Marijke Verhoeven)

Drie vrouwen (Tess, Lotta, Mia) hebben op hun eigen manier te maken met een ABBA tributeconcert voor het goede doel. Zo is Tess de organisator van het concert, maar loopt ze er tegenaan dat de (irritant) knappe chef Daniel zich overal tegenaan begint te bemoeien. Lotta mag toevallig het veilingstuk schilderen dat een flink bedrag moet opleveren voor het goede doel. Althans, toevallig…? En Mia is de zangeres die Agnetha vertolkt. Voor het eerst sinds tijden treedt ze weer op, maar dat gejaagde gevoel lijkt ze maar niet van zich af te kunnen schudden.

Niet alleen leuk voor Abba-fans, ook als je minder met die muziek hebt is het een leuke serie om te lezen. Je waant je even in Denemarken, leeft mee met deze drie vrouwen die dankzij het muziekconcert ineens allemaal met elkaar te maken krijgen en ziet bovendien steeds een ander stukje van het verhaal zodat je zelf de puzzel compleet kan maken. Dat vond ik zelf ook erg leuk.

Gratis te downloaden via KOBO

Serie: De eerste – De eerste zin; De eerste stap (Astrid Harrewijn)

Deze serie bestaat uit drie delen: De eerste zin, De eerste stap en een derde boek dat nog moet verschijnen. De verhalen draaien om een vriendinnengroep die elkaar kennen uit de studententijd: Lou (Milou), Elkie en Soda. Elk deel vertelt je een stukje vanuit het perspectief van één van de meiden. Elke eerste van de maand mailen ze over hun belevenissen, zodat je ook telkens iets meer te weten komt over de andere levens. De verhalen zijn chronologisch. In deel 2 (over Lou/Milou) krijg je via de mailwisseling dus meer informatie over waar Elkie stopte in deel 1. Hoop dat het zo een beetje duidelijk is.

Op de een of andere manier heb ik een berg series weten te lezen deze maand. Tikt wel lekker aan voor mijn maandelijkse totaal, al vielen sommige tegen. Zo ook deze serie eigenlijk. Deel 1 vond ik erg leuk, omdat je kennis maakt met de drie vriendinnen. Het idee om elkaar maandelijks te mailen, is tof bedacht en geeft je meteen de mogelijkheid om hen allemaal te leren kennen/de verhalen te volgen door de boeken heen.

Deel 2 (De eerste stap) waarin Milou naar Suriname gaat, voelde echter heel dubbel. Ik ben zelf in Suriname geweest dus genoot van de herkenbare stukjes over dit prachtige land. Maar dat de getinte jongen weer eens criminele activiteiten onderneemt en de blanke, blonde jongen wordt geportretteerd als held? Juist dit soort dingen dragen eraan bij dat mijn kinderen mogelijk anders beoordeeld worden in de toekomst. Een gemiste kans als je het mij vraagt! Had Astrid Harrewijn een verrassende keus gemaakt dan zou ik de serie echt als beter beoordelen.

Gratis te downloaden via KOBO

Het begint met een geheim (Daniëlle van Helden)

Het leven van Suus staat al een tijdje stil. Ze wil dolgraag aan de slag als kunstenaar, maar durft niet en neemt genoegen met werken in de kringloopwinkel van haar beste vriend Stan. Door een noodlottige gebeurtenis valt haar leven als een kaartenhuis in elkaar en zal ze zelf opnieuw moeten beginnen met het opbouwen. Lukt het haar om goed te maken wat ze verkeerd heeft gedaan?

Aanrader! Echt even heel iets anders dan de meeste chicklits door de verrassend gekozen verhaallijn en bovendien sterk opgezet. Je kan je zo goed voorstellen hoe schuldig Suus zich voelt en dat ze alles op alles wil zetten om het goed te maken. Bovendien zitten er een paar kleine verrassingen in en is het meteen weer even een eyeopener hoe belangrijk het is om je hart te volgen én een fijne vriendengroep om je heen te hebben.

Gratis te downloaden via KOBO

Serie: De kust – Het café aan de kust (Tina van Dijk)

Emmie heeft het zwaar. Haar werk voelt als een last, haar relatie loopt niet lekker en ze moet er eigenlijk even tussenuit. Dan stelt haar moeder voor om bij oom Bart te gaan wonen, die een klein café runt in Duijnen (aan de kust). Zodra ze hier aankomt, voelt alles anders. De druk van haar zware baan verdwijnt langzaam naar de achtergrond en ze ontmoet fijne nieuwe vrienden. Toch merkt ze dat het niet allemaal zo makkelijk gaat, als nieuwkomer in een klein dorp, en zal ze aan de slag moeten.

Ik heb het boek via Kobo beoordeeld met ‘wel ok’. En dat is het ook. Prima om tussendoor te lezen, maar geen diepgaand verhaal. Maar goed, dat hoeft ook niet natuurlijk. Wat ik er wel erg leuk aan vind, is dat het verhaal van Emmie weer toont dat je je hart moet volgen. Ik ga binnenkort deel 2 lezen, omdat ik benieuwd ben hoe het verdergaat.

Gratis te downloaden via KOBO

In de serie Lekker lezen:

2022

Heb jij nog aanraders voor komende maand?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©PIC Snipe, lezen – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids