Een legionella test doen bij vermoedens

Wie vermoedens heeft dat ziekte door een bacterie in het water veroorzaakt wordt, kan een legionella test doen. Dit geeft zekerheid over hoe het in huis gesteld is met de kwaliteit van het water en de eventuele gevaren ervan. Het is wel belangrijk om dit op de juiste wijze aan te pakken en daarom dus een specialist erbij te betrekken. Alleen op die manier is echte duidelijkheid te krijgen. Daarmee weet je dan ook direct wat je te doen staat. Het is belangrijk om daar op deze plek wat dieper op in te gaan.

Het voordeel van werken met experts

Omdat het wel belangrijk is dat de test direct uitsluitsel geeft, is het slim om met echte experts te werken. Dit geeft namelijk de zekerheid dat de juiste monsters worden genomen en dat een professionele analyse wordt gedaan. Daarbij heb je dan ook de zekerheid dat alles gebeurt volgens de eisen zoals die per wet zijn vastgesteld. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat de uitslagen van de testen openbaar worden gemaakt. Daarnaast is het ook nog eens zo dat een specialist direct ook een oplossing kan aandragen. Dat weegt ook mee hierin.

De kwaliteit van het water

Het is belangrijk om je vooral te richten op de kwaliteit van het water. Wanneer er zieken zijn, dan kan het eigenlijk al te laat zijn. Het is daarom juist ook aan te raden om alles goed na te lopen. Let bijvoorbeeld op dat tappunten die niet vaak gebruikt worden wel af en toe worden doorgespoeld. Let ook op plekken waar de kans op stilstaand water wat groter is. Door preventief aan de slag te gaan, is de noodzaak van een test misschien wat minder groot. De kenner kan hiervoor zorgen.

De waarde van de test

Wat is nu eigenlijk de waarde van het doen ban een legionella test? In de eerste plaats is het goed om te weten of de bacterie aanwezig is. Daarnaast is het vooral ook belangrijk om te weten in welke mate. Wanneer de bacterie nog niet flink gegroeid is, dan is het probleem nog relatief gemakkelijk terug te dringen. Daarom is het doen van een test op sommige plekken zelfs verplicht. Dit helpt om te voorkomen dat mensen via de luchtwegen de bacterie binnenkrijgen en daar dan ziek van worden. Zo kan de test helpen.

De uitslag van de test

De legionella test is het best door specialisten uit te voeren. Op die manier kan met professionele middelen een monster worden genomen. Daarop is dan te bepalen in welke mate het water aan de kwaliteitseisen voldoet. Er kan heel nauwkeurig gemeten worden hoe sterk de bacterie aanwezig is. Als deze aanwezig is. Dit wordt vastgesteld volgens de richtlijnen die daarvoor zijn opgesteld. Zo is dus ook precies te bepalen wat de waarde van de uitslag van de test is. Dit kan ook waardevol zijn met het oog op de verdere aanpak van het probleem.

Hulp van specialisten krijgen

Mocht er een probleem met de legionellabacterie zijn, dan is dit door middel van de test vast te stellen. Het is dan vooral zaak om snel met de professional een oplossing te vinden voor het probleem. Mocht de bacterie niet gevonden worden, dan kunnen preventieve maatregelen worden genomen. Blijkt er wel een besmetting te zijn, dan is het zaak om he systeem aan te pakken met behulp van de kenner. Aan de hand daarvan is dan te zorgen dat de bacterie geen schade aan de gezondheid van de bewoners of de bezoekers van het pand kan toebrengen. Dat is van grote waarde.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven