Inmiddels ben ik al vier keer als enige volwassene naar Europa-Park gereden in zuid-Duitsland. Dit is een afstand van ruim zeshonderd kilometer (en 6 uur rijden, zonder file). Een pittige rit in je eentje, maar zeker de moeite waard. Door deze ervaring draai ik mijn hand niet meer om voor wat langere autoritten, maar weet ik ook als geen ander hoe je dit een stukje comfortabeler kan maken, zowel helemaal alleen als met kinderen.
Lange autorit als enige volwassene met kinderen
Waarom in mijn eentje?
Afgelopen jaar mochten we voor de vierde keer op persreis naar Europa-Park. Mijn man houdt echter niet van lange stukken rijden, ook niet als bijrijder, en besloot opnieuw thuis te blijven. Zelf heb ik een beetje een Pippi Langkous instelling (en een slecht geheugen, waardoor ik elk jaar eigenlijk alweer ben vergeten dat het vorige keer best een flinke rit was); ik had het in eerste instantie nog nooit gedaan, maar dacht dat ik het wel kon. En dat was ook zo. Ondanks een paar tegenslagen hier en daar, kwamen we aan op de plaats van bestemming en hadden een paar fantastische dagen.
Door de jaren heen leer je steeds beter voorbereiden op flinke stukken. Hoewel het vorig jaar toch weer spannend was toen onze dochters van (toen) 6 en 7 jaar oud meegingen, lukte ook dat. Het is een kwestie van de knop omzetten en meeveren met de situatie, merkte ik. Daar komt bij dat ik autorijden best leuk vind, zeker stukken door landen waar je niet zo regelmatig komt en waar je je soms mag vergapen aan uitgestrekte vergezichten. Heerlijk! Dus daarom ga ik in mijn eentje – al hoop ik stiekem dat hij een volgende keer wel meegaat.
Extra voorbereiden met kinderen
Wanneer je een lange(re) rit gaat maken met kinderen moet je met meer zaken rekening houden dan als je helemaal alleen op pad gaat. Zeker jongere kinderen (tot een jaartje of negen) zijn sneller moe, hongerig en hebben het snel te warm of te koud. Als je niet continu afgeleid wil raken door gemopper vanaf de achterbank, is het zaak om de belangrijkste zaken echt op orde te hebben. Eten, drinken, een plaid tegen de kou en kleding in laagjes tegen de eventuele hitte en vermaak. Ook is het handig om servetjes mee te nemen (zowel voor ongelukjes en vieze monden als de noodzakelijke sanitaire stops bij van die vieze hokjes onderweg) en hygiënische handgel.
Tot slot is het belangrijk voor vertrek na te kijken welke regels er gelden in de landen waar je doorheen rijdt, zowel met betrekking tot de auto (heb je een milieusticker nodig, complete EHBO-kit, fluorescerende hesjes, gevarendriehoek etc.) als tot vervoer van de kinderen. Zo moeten ze in Duitsland tot 1.50 meter op een stoeltje. Dat betekent dus ook dat je elfjarige, die hier allang zonder mee mag, wellicht toch weer op een zitverhoger moet.
Tips voor een lange autorit in je eentje
Rijd zo comfortabel mogelijk
Een aantal elementen zijn echt onmisbaar:
- comfortabele kleding die niet knelt
- voldoende eten en drinken (tip: neem een paar anderhalve liter flessen Spa mee uit de supermarkt)
- leuke muziek
Hoe prettiger de autorit voor je voelt, hoe makkelijker je volhoudt. Dat geldt overigens ook voor de kinderen, als die met je meegaan. In ons geval lukte het zelfs twee keer om de heenreis zonder schermpjes te volbrengen, dus als je ervoor kiest wél tablets te geven dan moet het zeker lukken. Daarbij kan je kinderen ook nog lekker warme sokken of sloffen aan laten trekken, een hoofd- of nekkussen geven en hun favoriete knuffel. Denk verder ook aan genoeg te doen voor onderweg: een puzzelboekje, stickeren op nummer (Hema, geeft je weer een uur extra), kleurboek, kaartspelletje…
Stop iedere twee uur
Een belangrijk advies is dat je elke twee uur even stopt. En dat is niet voor niets: vermoeidheid is de hoofdoorzaak in 20% van de ernstige ongelukken. Daar komt nog bij dat je ook in het buitenland gaat rijden, waar de afslagen en borden soms minder duidelijk zijn dan in Nederland. Gemiddeld elke twee uur even pauzeren geeft meteen ruimte voor een plaspauze en om je benen te strekken. Na een kwartiertje kan je weer door.
Overnacht tussendoor als dat nodig is
Nu is een rit van zes uur misschien kinderspel voor wie naar Spanje gaat rijden (minimaal dertien uur), toch loop het al snel op als je tussendoor stopt en eventueel in de file terechtkomt. Ik besloot dus afgelopen jaren een tussenstop in te lassen na vijf uur rijden. Inclusief stops waren we uiteindelijk namelijk toch nog zesenhalf uur onderweg en dat is voor kinderen zeker lang genoeg. In je eentje rijd je wel iets makkelijker door, denk ik, maar ook dan is het slim om onderweg ergens te overnachten. Op die manier doe je weer genoeg energie op voor de rest van de rit.
Zorg voor voldoende benzine
Het is goed om te beseffen dat in het buitenland vaak langere afstanden liggen tussen de tankstations. In bepaalde landen is het daarom verplicht of aanbevolen een jerrycan bij je te hebben. Je kan immers soms net de pech hebben dat het tankstation dat je over 58 kilometer zou tegenkomen net na de afslag ligt die je nodig hebt. Rijd daarom het liefst met een tank die zo vol mogelijk zit, dat scheelt stress.
Door te kijken naar de huidige benzineprijzen in verschillende landen kan je je reis hierop aanpassen. In België is het bijvoorbeeld een stuk leuker tanken dan bij ons op het moment, terwijl de prijzen in Duitsland soms wel vijftig cent hoger liggen per liter. Als je weet wat het gunstigst is, kan je je tankbeurten daar wellicht een beetje op aanpassen: liever nog voor de grens je tank volgooien of juist niet. Rijd je elektrisch, dan is het nog belangrijker om te weten waar je kunt opladen en welke pas je hiervoor nodig hebt.
Stel je in op een lange rit
Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar is echt belangrijk om er een relatief relaxte rit van te maken. Als je het idee hebt dat je voor een bepaalde tijd op de plaats van bestemming moet zijn, rijd je een stuk gestrester (met alle gevolgen van dien). Wat mij persoonlijk enorm helpt, is om de eindbestemming los te laten en te genieten van de reis op zich. Zo reden we op de terugweg door de Vogezen en Lorraine (Lotharingen); ik heb mijn ogen uitgekeken terwijl de kinderen een dutje deden. Wat een schitterende omgeving! En soms staat er dat je nog 200 kilometer moet op één bepaalde weg. Dat kan best een deprimerend getal zijn, maar als je steeds kleine stapjes neemt (tien kilometer bijvoorbeeld), zal je zien dat het eigenlijk nog best snel voorbij gaat. Kortom, mindset is echt de helft.
Maak jij weleens een langere tocht in je eentje (met de kinderen)? Hoe zorg jij ervoor dat het zo comfortabel mogelijk verloopt?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©Soloviova Liudmyla – Shutterstock