hoe overleef je laatste drukke weken schooljaar stress

Zo overleef je de laatste drukke weken van het schooljaar

De afgelopen jaren, maar zeker sinds corona, zijn de laatste weken van het schooljaar bizar druk geworden. We moeten ‘nog even’ van alles. Dodelijk vermoeiend, al gaan we stug door. Ondanks dat we vervolgens de eerste week (of weken) van de zomervakantie in een soort stressbubbel zitten en echt moeten bijkomen. Daarom vind je hier een handleiding om te kunnen omgaan met de stress aan het eind van het schoojaar. Onder het mom van: if you can’t beat them, join them zoals het bekende Engelstalige gezegde luidt.

Hoe overleef je de hysterische drukte aan het eind van het schooljaar?

Hoe je de laatste drukke weken van het schooljaar overleeft? Niet, zou mijn cynische inborst je met enige wanhoop willen toeroepen. Vorige zomervakantie heb ik tot aan week 4 (!) moeten bijkomen van de hysterie. En natuurlijk speelden op de achtergrond nog wel meer dingen, maar ik voelde me ook helemaal leeggezogen. Kapot moe, zoals de kinderen zouden zeggen.

De laatste weken van het schooljaar roepen namelijk meer vragen op dan antwoorden:

  • Wie verzint het?
  • Hebben andere betrokkenen geen last van die vermoeidheid?
  • Waarom?

Hoe druk het dan is, die laatste weken?

Dit jaar wil ik alles anders doen, dus schreef ik de planning vorige week vast op. Toch kon ik niet ontkomen aan een soort preventieve stress. Alle weekenden zitten vol tot aan de zomervakantie, de gezamenlijke verjaardag van de meiden blijk ik in het epicentrum van de hectiek te hebben gepland en de laatste twee à drie weken hebben we elke dag iets te doen. Om je een opsomming te geven:

  • Schoolreis
  • Studiedag (weliswaar geen directe planning, wel een ontregeling van het normale ritme)
  • Korfbaltoernooi
  • Gezamenlijke verjaardag
  • Tienminutengesprekken
  • Verjaardag jongste dochter
  • Verjaardag van de meesters en juffen
  • Kinderfeestje
  • Spreekbeurt
  • Zee excursie
  • Circusdag
  • Mogelijke kinderfeestjes, sporttoernooien etc. waar nu nog niets van bekend is

En om het af te sluiten mag ik de vrijdag voor de vakantie mijn oudste dochter met haar vriendinnen naar de luchthaven van Brussel brengen, rond een uurtje of 1.30 ’s nachts. Nu is dat laatste mijn eigen keuze en waarschijnlijk (hopelijk) ook gewoon gezellig, maar ik kan me zo voorstellen dat ik de eerste week er opnieuw helemaal af lig.

Wat hier erg aan is?

Rust, reinheid en regelmaat lijken soms een beetje achterhaald, maar het gemiddelde kind doet het hier nog steeds goed op. Zo’n beetje alle extraatjes zitten in de laatste weken gepropt en ik kan me voorstellen dat mijn kinderen in elk geval alle kanten op stuiteren. Tegen de tijd dat het zomervakantie is, zijn ze opgebrand en écht toe aan vakantie. Een soort burnout in de dop, als je niet uitkijkt.

Daarnaast lijkt het of we bang zijn kinderen teleur te stellen. Dat het leven niet leuk is als we niet ‘nog even’ van alles ondernemen. Begrijp me ook niet verkeerd, alle activiteiten zijn op zichzelf staand ontzettend leuk. Een mooie aanvulling op het gebruikelijke curriculum van school bovendien: sport, spel, ontwikkeling. Maar niet in drie weken tijd. Voor ouders betekent dit bovendien vaak toch ook dat je moet bijspringen, eerder van je werk weg moet om ergens bij te kunnen zijn en op de achtergrond 101 dingen moet onthouden.

Kortom, het mag van mij wel een tandje minder. En als ik mijn volstromende DM mag geloven van heel veel ouders. Ook Inge schreef hier al over. Toch probeer ik het dit jaar anders aan te pakken, zodat we hier de relatieve rust kunnen bewaren. Hoe?

Tips voor de laatste hectische weken van het schooljaar

Maak op tijd een overzicht

Zelf gebruik ik de HomeWorkTime planner van Sophie Timmermans, een handige familieplanner waarin je voorafgaand aan elke maand ook een maandoverzicht vindt. Hierin kan je heel overzichtelijk opschrijven wat je te wachten staat. Hoewel dat visuele aspect ook best overweldigend kan zijn (zeker die laatste weken van het jaar), weet je wel meteen waar je aan toe bent.

Als je hebt opgeschreven wat er allemaal op de planning staat, kan je gedetailleerd uitwerken welke acties jijzelf moet ondernemen. Denk aan: een lijstje met benodigdheden voor de schoolreis, de planning voor de komende studiedag, de outfit voor het feest van de meesters en juffen, welke cadeaus je wil halen voor kinderfeestjes en verjaardagen, het voorbereiden van de spreekbeurt, of je nog iets nodig hebt voor de komende toernooien, … Noem maar op.

Kijk wat je nu al kunt regelen

Hoe meer je al gedaan hebt, hoe rustiger het voor jou wordt. Dus als je hebt bedacht welke cadeaus je voor de komende verjaardagen nodig hebt, haal ze dan vast in huis en pak ze in. Zo hoef je op de dag zelf alleen maar het betreffende cadeau mee te nemen. Wil je met de studiedag naar de Efteling of een ander pretpark? Bestel online vast kaartjes en een parkeerticket. Hoe meer je nu al kunt doen, des te rustiger het straks is.

Kijk wat je kunt overslaan

De schoolse activiteiten kan je niet laten voor wat het is, maar misschien dat ene sporttoernooi dat last minute op je pad komt wel. Of de zoveelste verjaardag. Spreek dan bijvoorbeeld af dat je (ex)partner met de kinderen die kant op gaat. Je hoeft uiteindelijk zelf ook niet overal bij te zijn; soms gaat iets niet en dat is ook oké.

Plan je rust

Aangezien de laatste weken van het schooljaar bijna volledig uit een planning bestaan, kan je de rustmomenten net zo goed plannen. Neem echt minimaal een uur per dag om iets te doen waar jij gelukkig van wordt. Wandelen, lezen, een leuke serie kijken, tijd doorbrengen met vriendinnen, mediteren, muziek luisteren – wat dan ook. Wie niet oplaadt, kan immers niet geven.

Praat met degenen die de planning maken

Als je wil voorkomen dat je volgend jaar weer overloopt van de stress, die laatste weken van het jaar, dan is het belangrijk dat het hierna anders loopt. Dat kan alleen maar door het gesprek aan te gaan met degenen die deze drukke planning bedenken. Geef bijvoorbeeld eens op school aan hoe vermoeid je bent door alles, vraag of ze volgend jaar bepaalde dingen halverwege willen plannen. Vertel bij de sportvereniging dat je het allemaal niet redt, maar eigenlijk wel graag bij die ene wedstrijd of dat toernooi had willen zijn – of dat misschien anders kan? Maar: wees dan ook bereid om zelf bij te dragen als dat nodig is. Hopelijk scheelt dat qua stress.

De laatste weken van het schooljaar zijn voer voor discussie onder ouders: veel moeders ervaren een zekere druk en stress. Om dat te voorkomen kan je bovenstaande tips toepassen en zo hopelijk de scherpe randjes van de drukte afhalen. Houd in elk geval vol! Je bent niet alleen en samen gaan we dit gewoon doen. Toch? Hoe ervaar jij die drukke laatste weken? Staat jouw agenda ook al helemaal vol?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©KieferPix – Shutterstock

5 gedachten over “Zo overleef je de laatste drukke weken van het schooljaar”

  1. Pingback: 10 momenten waarop je uren te kort komt -

  2. Pingback: Zo overleef je de zomervakantie (zonder gek te worden) -

  3. Pingback: 9 gedachten die ik heb aan het eind van het schooljaar -

  4. Pingback: Hoe een vakantieplanning zorgt voor meer gezelligheid -

  5. Pingback: Column | Waarom hebben we het toch (te) druk? -

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *