Review De kracht van empathie (Anita Moorjani)

Een tijdje geleden sloeg ik Happinez open (editie: stilte) en daarin werd het boek ‘De kracht van empathie’ van Anita Moorjani aangeraden. De titel sprak me gelijk aan. Ook omdat daaronder stond: ‘zacht durven zijn in een harde wereld’. Daarom bestelde ik het direct zodra het boek verkrijgbaar was en ben meteen gaan lezen. Of het aan mijn verwachtingen voldeed? In deze review van De kracht van empathie kan je lezen wat het boek voor je kan doen en of het inderdaad helpt.

De kracht van empathie

Zelfhulpboeken

Of het nu is omdat ik sinds het verlies van Nova zoek naar meer zingeving, of omdat ik gewoon eindelijk eens wil afrekenen met ‘oude stress’ – de laatste tijd zit ik vaker dan gemiddeld met mijn neus in de zelfhulpboeken. Vooral die met een wat spirituele inslag, omdat ik merkte dat ik mijn intuïtie vaker wil aanspreken. En eerlijk gezegd ook omdat ik merkte dat ik die lange tijd verwaarloosd heb.

Goed, De kracht van empathie past daar dus mooi bij. Het is een zelfhulpboek voor empaten, zoals de schrijfster mensen met een empathisch karakter noemt. Geloof niet dat het daadwerkelijk (al) een Nederlands woord is, maar het dekt de lading prima.

Het verschil tussen hooggevoeligheid en empathie

Een van de eerste dingen die Moorjani in haar boek uitlegt, is dat er een verschil is tussen hooggevoeligheid en empathie. In dat eerste gevoel kun je haarfijn de sfeer aanvoelen in een ruimte of op een bepaalde plaats, maar blijft het daarbij. Ben je een zogeheten empaat, dan absorbeer je het gevoel en maak je het je eigen. Dat leidt vervolgens tot vermoeidheid, spanning in je lijf en soms heftige emoties die eigenlijk niet eens van jou zijn.

De kracht van empathie: review

Wat kan je verwachten van het boek?

In 245 bladzijden neemt Anita Moorjani je mee aan de hand van haar eigen ervaringen. Ze heeft een aantal jaar geleden een BDE (bijna doodervaring) gehad en gooide daarna het roer om, zoals je vaker hoort wanneer mensen zo dicht bij de dood komen of iets heel heftigs meemaken. Je leven wordt immers nooit meer zoals daarvoor.

Waar mensen met een empathisch karakter normaliter liever op de achtergrond blijven – je bent immers niet alleen erg gevoelig, ook kan kritiek harder binnenkomen dan bij anderen. Door de confrontatie sowieso te vermijden, ben je dat voor. En dat is zonde, vindt Moorjani, want juist die gevoeligheid kan de wereld van nu redden van hebzucht en de bijbehorende milieuproblematiek.

Spiritualiteit

Een belangrijk onderdeel van Moorjani’s boodschap is spiritualiteit en de overtuiging dat er meer is. Sta je hier niet voor open? Dan heeft het weinig zin dit boek te lezen, geloof ik. Hoewel ze niet continu spreekt over het versterken van je aura, mediteren en ‘de andere wereld’, gaat het daar wel voor een belangrijk deel over. Deze spirituele levenshouding helpt je om jezelf te sterker te maken zonder je gevoelige eigenschappen te verloochenen. Sterker nog, De kracht van empathie draait er juist om dat je van je empathie je kracht maakt – zoals de titel al zegt natuurlijk. Moorjani leert je opladen na een intensieve dag, hoe je voor een lezing of moeilijk gesprek jezelf kunt beschermen tegen de emoties van anderen en waarom het zo belangrijk is om regelmatig afstand te nemen van dingen die veel van je vragen.

Veranderde De kracht van empathie mijn leven?

In de eerste plaats voel ik me vooral begrepen. Na het lezen van de inleiding had ik al drie keer iets instemmends geroepen. Het is fijn om te lezen dat wat ik eerder bestempelde als mijn zwakte eigenlijk heel mooi is. Daarbij maakte ik zelf het afgelopen halfjaar ook bepaalde dingen mee die ik niet op de wetenschappelijke manier kon verklaren. Ook daarover vond ik herkenning in het boek.

Naast begrip voor mijn karakter kan ik met terugwerkende kracht ook veel uitleggen over het verloop van mijn leven. Waarom ik lange tijd een bepaald type mens bleef opzoeken, terwijl die me helemaal niet gaven wat ik nodig had. Of waarom ik zo van slag raak als ik iets heftigs zie op het nieuws. Ik voel dan bijvoorbeeld de pijn of boosheid van anderen in mijn eigen lijf, terwijl ik dat helemaal niet wil, en soms duurt het best even voor ik dat kwijtraak. Voor het eerst begrijp ik écht hoe dat zit en hoe ik daar op een betere, gezondere manier mee moet omgaan.

Het boek geeft me de handvatten om dat wel te doen, via bijvoorbeeld meditatie en mantra’s die ik voor mezelf kan herhalen. Ik ontdekte hoe je op een assertieve manier je grenzen kunt aangeven zonder bot te worden. Ik leerde dat je niet altijd hoeft te wijken (‘omdat je de ander zo goed begrijpt’) en hoe je dit aanpakt. En tot slot besefte ik dat ik op mijn manier een verandering kan brengen in de wereld. Niet door te hoeven schreeuwen of via activisme, maar invoelend en liefdevol. Iets dat veel beter bij me past! Dus ja, het boek veranderde mijn leven zeker.

Is het alleen maar fantastisch?

Ik ben er heel blij mee, hoewel ik ook een aantal punten van kritiek heb. Persoonlijk vind ik het wel een tikje Amerikaans. Daar kan ik niet zozeer een vinger op leggen, het is meer de manier van schrijven denk ik. Ze herhaalt bovendien veel, ook over haar bijna doodervaring. Aan de ene kant is dat natuurlijk goed, want zo verankert de boodschap zich in je gedachten. Tegelijkertijd kan het daardoor weleens taai zijn om te lezen. Mijn advies is dan ook om het niet in één ruk door te lezen van begin tot eind, zoals je eigenlijk sowieso niet met zelfhulpboeken zou moeten doen, en om het af en toe even weg te leggen.

Eindoordeel over het boek De kracht van empathie

Ik ben verrast. Vaak zijn dit soort boeken leuk om door te bladeren als e-book en levert het uiteindelijk minder op dan ik ervan verwachtte, maar in dit geval vind ik het echt de moeite waard om het straks eens aan iemand cadeau te doen wanneer ik denk dat hij of zij er iets aan heeft. Sowieso heb ik al wat mensen aan wie ik het wil gaan uitlenen.

Het boek kan je leven een mooie impuls geven – al is het alleen al omdat je niet langer vanuit dat eeuwige begrip jezelf maar weer opzij zet, maar gewoon eens zegt: nee. Het is even genoeg, nu ben ik aan de beurt. En het is verfrissend om eens te lezen waarom iets dat je zo gevoelig maakt, tegelijkertijd een enorme kracht is.

Empathie, wat is dat eigenlijk?

Empathie volgens Anita Moorjani

Hoewel het boek hier veel dieper op ingaat, is een empaat volgens Moorjani iemand die letterlijk zijn omgeving absorbeert. Je voelt het wanneer een ander pijn heeft (soms zelfs in je eigen lijf), raakt gespannen als de ander dat is en kunt je daar heel moeilijk voor afsluiten. Daarbij vindt je het vaak lastig om je eigen mening te vormen of ergens aan vast te houden, ook omdat je altijd maar begrip hebt voor iedereen. Daarom kan het voor empaten heel lastig zijn om zakelijke beslissingen te maken of de confrontatie aan te gaan.

Tegelijk is empathie een prachtige eigenschap. Je kunt aanvoelen wat de ander nodig heeft, zonder dat hij of zij je daarom hoeft te vragen. Je voelt intuïtief soms hoe iets zal lopen en, als je beter leert luisteren naar je lijf en jezelf in bescherming neemt tegen overbelasting, kunt je energie goed delen om anderen te helpen. Als je de juiste handvatten krijgt, is empathie bovendien een mooie kracht die je kunt inzetten voor een mooiere, liefdevollere wereld.

Online test: ben jij een empaat?

Je kan natuurlijk ook gewoon de (online) proef op de som nemen. Op de website van Happinez vind je een mooi artikel waarin 7 eigenschappen staan die typisch zijn voor een ‘empaat’. Kan jij de meeste afstrepen? Dan is de kans groot dat je een empathisch karakter hebt en baat bij het boek De kracht van empathie.

Herken jij je in de omschrijving van een ‘empaat’ en denk je dat De kracht van empathie iets voor jou is?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven