3 januari: internationale Kraamtranendag

Veel moeders kennen ze wel: de kraamtranen. Om hier meer bekendheid aan te geven en om alle pas bevallen vrouwen een hart onder de riem te steken, roept Difrax op 3 januari de Internationale Kraamtranen dag in het leven. Wat kraamtranen precies zijn en wat de dag zelf inhoudt, lees je in dit artikel.

Kraamtranen: wat zijn dat eigenlijk?

De babyblues

Een groot aantal moeders krijgt na de bevalling te maken met de zogenaamde babyblues of kraamtranen – een neerslachtig gevoel, bepaalde zorgen die je ineens bekruipen en onzekerheden over je rol als moeder. Het is vaak een optelsom van vermoeidheid, hormonen en de emotionele achtbaan van het ouderschap.

Bovendien mag je ook niet vergeten dat je net een behoorlijke reis hebt gemaakt. Van de eerste positieve zwangerschapstest tot je bevalling: een zwangerschap kan behoorlijk overweldigend en spannend zijn. Daarbij verandert je leven onlosmakelijk zodra er een kindje bij komt. Dat die spanning en dat gevoel eruit moeten, is dus eigenlijk niet zo gek.

Janine: ‘Die avond zou een goede vriend langskomen om onze dochter te bewonderen, maar vijf minuten voor zijn komst zat ik gebroken op de grond. Plots wist ik zeker dat ik de slechtste moeder ter wereld was, ondanks dat we dus al twee kinderen in huis hadden rondlopen. Tikje melodramatisch karakter inderdaad. Ik had daarvoor eigenlijk nooit echt van de babyblues gehoord, maar toen ik erover las viel alles op zijn plek. En hoewel je vanzelf op de leeftijd komt dat je met vlagen ‘de stomste’ bent, weet ik inmiddels dat het gelukkig toch is goed gekomen!’

Wanneer kan je kraamtranen verwachten

Het wisselt per persoon. Waar bij de één de tranen op dag twee over haar wangen rollen, zal een ander er pas op dag vijf last van hebben. En soms kan het zelfs tot drie weken na de bevalling voorkomen. De kern is wel vaak hetzelfde: niet lekker in je vel zitten, sombere gedachten en huilen. Dat hangt samen met een plotse verandering van je hormoonhuishouding. Once again…

Wanneer je je minder prettig voelt, Vaak wordt dit gevoel veroorzaakt door een minder leuk moment. Bijvoorbeeld als je borstvoeding niet goed op gang komt en/of pijnklachten veroorzaakt. Of als je doodop bent door de hoeveelheid kraamvisite, een aantal gebroken nachten hebt gehad of gewoon doordat je alle prikkels rondom en na de bevalling nog moet verwerken. Maar dit hoeft niet. Soms stromen de tranen ‘ineens’ over je wangen, zonder dat je echt goed weet waar ze precies vandaan komen. Het hoort er allemaal bij in elk geval.

Heeft iedereen last van kraamtranen?

Dat niet. Hier is nog geen gedegen onderzoek naar gedaan, dus harde cijfers rondom het onderwerp kraamtranen zijn er niet. Maar dat een aanzienlijk deel van de moeders er last van heeft na de bevalling, mag zeker zijn. Wel kan het per kind verschillen.

Merel: ‘Voor mij waren de kraamtranen het heftigst na de geboorte van onze derde dochter. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met het feit dat ik twee keer in een jaar beviel en nog vol hormonen zat.’

Hoe herken je de babyblues?

Symptomen die horen bij de kraamtranen zijn:

  • Afwezig zijn
  • Huilbuien
  • Negatieve gedachten en gevoelens (bijvoorbeeld dat je het ouderschap niet aan kunt of dat je een slechte moeder zal zijn voor je baby)
  • Overgevoeligheid voor prikkels, opmerkingen
  • Piekeren en slapeloosheid
  • Stemmingswisselingen
  • Zenuwachtig gevoel

Susan: ‘Na de bevalling begon ons leven als ouders zwaar. Ons zoontje bleek stafylokokken aureus te hebben: een bacteriële huidinfectie. Het begon klein, maar breidde zich snel uit. De kraamzorg deed het af als iets dat kan gebeuren, maar ik besloot toch langs de huisarts te gaan. Die stuurde ons meteen naar het ziekenhuis. In combinatie met de babyblues maakte dat deze dagen extra moeilijk: ik kwam al huilend bij de huisarts binnen voor we het nieuws hadden gekregen. Dat werd in het ziekenhuis niet veel beter. We lagen daar tot en met dag 8 en ik geloof dat ik al mijn kraamtranen eruit gehuild heb. Ik voelde me labiel, ontroostbaar en emotioneel. Gelukkig is hij helemaal hersteld.’

Kan je iets doen tegen kraamtranen?

Nee. Althans, niet in directe zin: je kan proberen je gevoel te onderdrukken, maar dit heeft vaak een averechts effect. Laat de tranen er liever zijn. De spanning moet er ook gewoon even uit. Wel helpt het om jezelf zoveel mogelijk rust te gunnen (iets dat soms het vierde trimester wordt genoemd: een extra periode na de zwangerschap waarin je jezelf de kans geeft om weer op te starten en op je gemak te wennen aan de nieuwe situatie).

Dus gooi je verdriet eruit, knuffel extra met je kleintje en zorg ervoor dat je verder zo min mogelijk zorgen hebt rondom jullie baby. Dat laatste doe je door de juiste producten in huis te hebben. Denk aan een fles die krampjes voorkomt, zoals de Anti-Colic S-fles van Difrax, de juiste speentjes en kennis over newborns. Maar ook een gezichtsmasker, goed boek en positieve playlist op Netflix kunnen je weer een fijn gevoel geven.

Helpt het niet om meer rust te nemen en maak je je zorgen om je neerslachtige gevoelens? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts en blijf erover praten. Soms kan een beetje steun net dat zetje in de rug zijn dat je nu nodig hebt.

Internationale Kraamtranen dag

Om meer bekendheid te geven aan de kraamtranen, roept Difrax 3 januari uit tot Internationale Kraamtranendag. Omdat het goed is te beseffen dat je zeker niet de enige bent die een lichte wanhoop voelt op dag drie en dat het ook allemaal weer goedkomt! Zeker als je het jezelf een stukje makkelijker maakt: Difrax biedt je a little help in de periode dat je die het hardst nodig hebt.

https://www.youtube.com/watch?v=mihaqW8uA1s&feature=youtu.be

Heb jij ook last gehad van kraamtranen? En voelde jij je toen ook of je de enige bent?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven