Geboortebord en andere kraamtradities na de geboorte

Nederland kent een aantal bijzondere kraamtradities. Het beschuit met muisjes is waarschijnlijk wel de bekendste van allemaal, maar er zijn er nog zoveel meer! Wij besloten de leukste voor je op een rijtje te zetten – inclusief het redelijk recente geboortebord.

Typisch Nederlandse tradities na de geboorte

Beschuit met muisjes trakteren

Geboortebord

Van oudsher plaatsten mensen een ooievaar in de tuin om te laten weten dat ze een kindje hadden gekregen. Tegenwoordig is de keus veel uitgebreider dan dat: je kan het zo gek niet verzinnen, of ze hebben er wel een geboortebord voor. Ook is de keus veel ruimer. Naast een geboortebord in de tuin kan je ze ook laten maken voor het raam of in de vorm van een sticker. En wat dacht je van een geboortevlag met de naam van jullie kindje erop?

Merel: ‘Wij haalden ons geboortebord bij Geboorteplein. De zebra was de eerste die ik zag en ik hoefde eigenlijk niet verder te kijken. Hoewel ik verder misschien minder traditioneel ben, vind ik de tradities na de geboorte wel erg leuk. We versturen dus ook altijd geboortekaartjes en trakteren op beschuit met muisjes. En heus niet alleen omdat ik dat zelf zo lekker vind!’

Leuk weetje: wist je dat deze kraamtraditie (waarbij je een ooievaar in de tuin zet) oorspronkelijk uit Duitsland komt?

Geboortekaartjes versturen

Geboortekaartjes zijn een hele handige manier om je familieleden en vrienden in één keer op de hoogte te stellen van de geboorte van jullie kleintje. Daarbij is het persoonlijker dan een app’je en dit is meteen de reden waarom we in ons digitale tijdperk nog altijd graag een kaartje sturen. In het kaartje staan de naam, geboortedatum, vaak het gewicht en adres van de ouders. Ook vind je hier vaak de gegevens om een afspraak te maken voor kraamvisite.

Krentenwegge uitdelen

In het oosten van het land wordt traditioneel getrakteerd op krentenwegge na de geboorte.

Roze en blauw

Het is traditie om na de geboorte voor meisjes te kiezen voor roze en bij jongens voor blauw. Inmiddels zie je echter wel dat deze langzaam plaats maakt voor nieuwe kleuren. Dat hoort gedeeltelijk bij de hedendaagse opvattingen over genderneutraliteit (waarbij je vooral kindgericht opvoedt en minder volgens de maatschappelijke waarden die zouden horen bij een geslacht) en anderzijds bij de wens om individuele keuzes te maken die net even anders mogen zijn dan wat de norm is.

Nieuwe tradities?

Baargoud geven

Waar het in andere landen en de rijkere kringen al langere tijd redelijk normaal is om je vrouw na de bevalling te verwennen met baargoud (of werpgoud, zoals ze het ook wel noemen), komt dit in Nederland ook steeds meer op. Anders dan de naam doet vermoeden mogen het ook designerkleren of -tassen zijn, als je maar een prijzig cadeau geeft.

Of je hier nu iets mee hebt, of helemaal niet – het is een optie. Maar, als je zelf wel uitkijkt naar een mooie tas van Michael Kors of Chloé na je bevalling, bespreek het dan wel even met je man. De kans is namelijk groot dat hij nog niet van het woord ‘baargoud’ heeft gehoord.

Placenta: weggooien, begraven, opbakken of capsuleren

Hoewel de meeste mensen de moederkoek weggooien, zie je toch steeds vaker dat vrouwen er ‘iets’ mee willen doen. Sommige mensen vinden het een fijn idee om de placenta in hun achtertuin te begraven en er vervolgens een boom op te planten. Zo heeft hun kindje zijn eigen boom.

Of het bewerken (bakken en eten of capsuleren) daadwerkelijk zo heilzaam is als wordt beweerd, is vooralsnog niet wetenschappelijk bewezen. Er zijn aan de ene kant artsen die inderdaad meegaan in het nieuwe gebruik om je placenta na de geboorte te bewaren en bewerken, maar minstens zoveel tegenstanders. Waar je goed aan doet, ligt dus vooral aan je voorkeur.

Ken jij er nog meer? En welke tradities volgde jij na de geboorte? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Dorota Milej – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Geboortebord en andere kraamtradities na de geboorte”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven