De leukste kraamcadeaus voor broertjes en zusjes

Hoera! Er is een baby geboren in je omgeving, dus tijd om een kraamcadeau te shoppen. Maar dan rijst de vraag: geef je broertjes en zusjes ook een cadeautje als je op kraamvisite gaat? En zo ja, wat is leuk? In dit artikel vind je antwoord op je vragen én handige tips, plus een inspiratie met leuke kraamcadeautjes voor broers en zussen.

Kraamcadeaus kopen voor broertjes en zusjes?

Kraamcadeaus kopen voor de baby

Wanneer iemand in je omgeving een kindje krijgt, koop je doorgaans een cadeautje voor je op bezoek gaat: het welbekende kraamcadeau. Vaak gaat het om praktische spulletjes die het leven van de aanstaande ouders een stuk makkelijker zullen maken. Denk aan: luiers, flesjes, kleding, een knuffeltje, verzorgingsproducten of misschien een mooie verschoningsmat.

Moet je per se kraamcadeaus kopen voor broertjes en zusjes?

Goede vraag. Als iemand al één of meerdere kinderen had en er nu dus een broertje of zusje is geboren, neem je dan ook iets mee voor de anderen? Is dat gebruikelijk of hoeft het niet? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van een aantal factoren:

 • De hoogte van je budget
 • Hoe goed je de ouders kent
 • De leeftijd van de kinderen
 • De hoeveelheid kinderen (voor een zusje neem je misschien makkelijker een kraamcadeau mee dan als er al zeven rondlopen)
 • In hoeverre je een band hebt met deze andere kinderen

Zoals je je wel kan voorstellen spelen dit soort zaken toch mee in je keus om een kraamcadeau mee te nemen voor broertjes en/of zusjes. Die keus is overigens volledig aan jou en waar jij je prettig bij voelt, maar ook wat je kan betalen. Bij zeven broers en zussen wordt het geven van zo’n extraatje misschien alsnog een dure grap, je zal sneller iets kopen voor een broertje van twee dan een zus van veertien en bovendien haal je ook makkelijker een kraamcadeau als je de kinderen goed kent dan wanneer het de kids van je collega zijn.

Het is dus absoluut geen verplichting, maar wordt altijd gewaardeerd.

Waarom zou je zusjes en broertjes een kraamcadeau geven?

Voor een ouder kindje is het vaak best even schakelen dat er een nieuw broertje of zusje in huis is. Alle aandacht gaat uit naar de baby. Als volwassene is dat logisch, omdat de jongste telg ook de meeste zorg nodig heeft, maar voor kinderen voelt het soms alsof je je plek moet opgeven. Zeker als de baby het tweede kindje is en de oudste in de peuter- of kleuterleeftijd zit.

Door ook een kraamcadeau mee te nemen voor zijn broers of zussen voelen ze zich gezien. Je erkent dat zij er nog altijd toe doen en net zo leuk zijn als de baby. Dat kan hen een fijn gevoel geven.

Hoeveel geef je uit aan kraamcadeaus voor zussen of broers

Je hoeft geen fortuin uit te geven aan broers en zussen, het gaat vooral om het feit dat je aan ze denkt. Bovendien, overdaad schaadt. Wanneer je een kraamcadeautje meeneemt voor het broertje of zusje is het goed om in gedachten te houden dat je niet naar een verjaardag gaat. Je hoeft zeker geen LEGO manege mee te nemen. Het gaat er echt meer om dat ze ook even in het zonnetje staan en dat kan prima met een kleinigheidje.

De leukste kraamcadeaus voor broertjes en zusjes: waar kan je op letten?

Geef iets dat echt voor henzelf is

Zeker voor kleine kinderen is het fijn wanneer ze iets krijgen waar ze zelf iets aan hebben. Een T-shirt waarop staat dat ze nu grote broer of zus zijn, spreekt bijvoorbeeld minder tot de verbeelding dan een klein doosje LEGO, buitenspeelgoed of kleertjes voor Barbie. Bovendien draait zo’n shirt dan toch weer om de baby en dat wil je juist niet nu.

Laat via het kraamcadeau zien dat het broertje of zusje echt al groot is

Dat is vooral gemakkelijk wanneer een kind binnenkort naar de basisschool gaat: dan kun je een stoere rugtas cadeau doen met hun naam erop, een beker of misschien een nieuwe broodtrommel. Een tijdschrift is ook leuk: Bobo voor de kleintjes; Quest Junior of Wild van Freek voor de wat oudere kinderen. En wat dacht je van een mooi voorleesboek?

Neem de tijd om met het kind te spreken tijdens het kraambezoek

Afhankelijk van jullie band en het karakter van de oudste vinden kinderen het vaak fijn als je even stilstaat bij hen. Hoe ervaren zij het nieuwe broertje of zusje is een logische vraag, maar ook: wat hebben ze gedaan vandaag en willen ze misschien hun nieuwe Duplo bouwwerk laten zien – om maar iets te noemen. Op die manier geef je hen even de exclusieve aandacht die ze toch ook nodig hebben en draait het ook even een moment echt om hen, in plaats van de baby.

Wat geef je na de geboorte aan een broertje of zusje?

Schoolspullen

Klinkt misschien saai om te geven, maar er zit een gedachte achter: kinderen die naar het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of basisschool gaan, zijn al groot. Zeker vergeleken met de baby. Om te benadrukken dat ze nu al een grote jongen of meid zijn, kan je iets speciaals geven voor school of op de crèche. Denk aan een broodtrommel, mooie drinkbeker of ander handigheidje.

Kinderen vinden het namelijk fijn om zich groot te voelen, zolang je maar niet zegt dat ze de oudste en wijste moeten zijn 😉 Rietjesbekers, zoals die hieronder, zijn voor grotere kinderen natuurlijk ideaal om mee te nemen, de kleinere bekers helpen om te leren drinken.

schoolspullen kraamcadeau broertje zusje

Hobby/verzamelspeelgoed

Persoonlijker kan het niet! Door iets te kiezen wat het kind erg leuk vindt, zit je sowieso goed. En weet je het niet precies? Vraag het dan vooraf even aan de ouders.

Voorbeelden van hobby- of verzamelspeelgoed:

 • Kleurboek
 • Stickers (van hun favoriete televisieserie of dieren)
 • Mooie potloden
 • Poppenkleertjes
 • Doosje LEGO
 • Klei
 • Strijkkralen (of een strijkkralenbordje)
 • Actiefiguren
 • Auto’s (bijvoorbeeld van Hot Wheels)

Spelletjes of puzzels

Wat dacht je van Vier op een rij? Of de Toren van Pisa? En puzzels zijn ook leuk om te geven. Voor zo’n spelletje of puzzel moeten de ouders vaak even met de kinderen gaan zitten en dat geeft hen automatisch een momentje samen.

Exclusieve aandacht

Wanneer je als gezin een jonge baby krijgt, gaat de aandacht automatisch naar je jongste uit. Je kunt nog zo je best doen om het evenredig te verdelen, maar zeker in de beginperiode is dat heel lastig. Als gast (zeker wanneer je de oom, tante, opa of oma bent) is het daarom ook een leuk idee om een middagje weg cadeau te doen. Niet alleen om de ouders wat te ontzien, maar vooral natuurlijk omdat je het broertje of zusje even alle aandacht kunt geven. Lekker samen naar de bios, het zwembad of picknicken en spelen in het park. Vinden ze geweldig!

(Voorlees)boek

Je kunt ervoor kiezen een boek te geven dat specifiek gaat over het krijgen van een broertje of zusje. Denk aan Kleine Huppel krijgt een broertje of Een zusje voor Kiki. Maar je kan natuurlijk ook iets heel anders halen. Bij twijfel kan je altijd aan de ouders vragen wat hun oudere kind(eren) leuk vinden. Als je een goede band hebt met het oudere kindje, ga dan zeker ook lekker even samen zitten lezen tijdens je kraambezoek.

Verkleedkleding en accessoires

Iets dat ook niet veel geld hoeft te kosten, maar over het algemeen een groot succes is bij kinderen, is verkleedkleding. Of het nu een verrekijker is, tiara of een piratenoutfit, maakt niet zo uit.

Heb jij nog aanvullingen? Geef jij broertjes en zusjes een apart cadeautje tijdens de kraamvisite?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Afbeelding, George Rudy – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “De leukste kraamcadeaus voor broertjes en zusjes”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven