Press "Enter" to skip to content

De leukste kraamcadeaus voor broertjes en zusjes

Hoera! Er is een baby geboren in je omgeving, dus tijd om een kraamcadeau te shoppen. Maar dan rijst de vraag: geef je broertjes en zusjes ook een cadeautje als je op kraamvisite gaat? En zo ja, wat is leuk? In dit artikel vind je antwoord op je vragen én handige tips, plus een inspiratie met leuke kraamcadeautjes voor broers en zussen.

Kraamcadeaus kopen voor broertjes en zusjes?

Kraamcadeaus kopen

Wanneer iemand in je omgeving een kindje krijgt, koop je doorgaans een cadeautje voor je op bezoek gaat: het welbekende kraamcadeau. Vaak gaat het om praktische spulletjes die het leven van de aanstaande ouders een stuk makkelijker zullen maken. Denk aan: luiers, flesjes, kleding, een knuffeltje, verzorgingsproducten of misschien een mooie verschoningsmat.

Moet je ook kraamcadeaus kopen voor broertjes en zusjes?

Wat doe je als iemand al kinderen heeft: moet je dan ook een kleinigheidje voor het broertje of zusje kopen? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van een aantal factoren:

 • De hoogte van je budget
 • Hoe goed je de ouders kent
 • Of je een band hebt met de andere kinderen

Maar boven alles geldt natuurlijk vooral dat er geen goede of foute keuze is in het al dan niet kopen van kraamcadeaus voor zusjes of broertjes. Misschien vind je het onnodig of een dure grap worden, omdat het gezin al drie andere kinderen had. Ken je ze minder goed, dan ligt het ook niet voor de hand dat je het hele gezin in de watten legt. Volg dus vooral je eigen gevoel en kijk wat je kan missen. Het is zeker geen verplichting.

Waarom zou je zusjes en broertjes een kraamcadeau geven?

Voor een ouder kindje is het vaak best even schakelen dat er een nieuw broertje of zusje in huis is. Alle aandacht gaat uit naar de baby. Als volwassene is dat logisch, omdat de jongste telg ook de meeste zorg nodig heeft, maar als kind voelt het alsof je je plek moet opgeven. Zeker als de baby het tweede kindje is. Door ook een kraamcadeau mee te nemen voor zijn broers of zussen voelen ze zich gezien. Je erkent dat zij er nog altijd toe doen. Dat kan hen een fijn gevoel geven.

Hoeveel geef je uit aan kraamcadeaus voor zussen of broers

Je hoeft geen fortuin uit te geven aan broers en zussen, het gaat vooral om het idee. Bovendien, overdaad schaadt. Wanneer je een kraamcadeautje meeneemt voor het broertje of zusje is het goed om in gedachten te houden dat je niet naar een verjaardag gaat. Je hoeft heus geen LEGO manege mee te nemen. Het gaat er echt meer om dat ze ook even in het zonnetje staan.

De leukste kraamcadeaus voor broertjes en zusjes: waar kan je op letten?

Geef iets dat echt voor henzelf is

Zeker voor kleine kinderen is het fijn wanneer ze iets krijgen waar ze zelf iets aan hebben. Een T-shirt waarop staat dat ze nu grote broer of zus zijn, spreekt bijvoorbeeld minder tot de verbeelding dan een klein doosje LEGO, buitenspeelgoed of kleertjes voor Barbie.

Laat via het kraamcadeau zien dat hij of zij echt al groot is

Dat is vooral gemakkelijk wanneer een kind binnenkort (of al een tijdje) naar de basisschool gaat: dan kun je een stoere rugtas cadeau doen met hun naam erop of misschien een nieuwe broodtrommel.

Neem de tijd om met het kind te spreken

Afhankelijk van jullie band en het karakter van de oudste vinden kinderen het vaak fijn als je even stilstaat bij hen. Hoe ervaren zij het nieuwe broertje of zusje is een logische vraag, maar ook: wat hebben ze gedaan vandaag en willen ze misschien hun nieuwe Duplo bouwwerk laten zien – om maar iets te noemen. Op die manier geef je hen even de exclusieve aandacht die ze toch ook nodig hebben.

Wat geef je na de geboorte aan een broertje of zusje?

Schoolspullen

Klinkt misschien saai om te geven, maar er zit een gedachte achter: kinderen die naar het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of basisschool gaan, zijn al groot. Zeker vergeleken met de baby. Om te benadrukken dat ze nu al een grote jongen of meid zijn, kan je iets speciaals geven voor school of op de crèche. Denk aan een broodtrommel, mooie drinkbeker of ander handigheidje.

Kinderen vinden het namelijk fijn om zich groot te voelen, zolang je maar niet zegt dat ze de oudste en wijste moeten zijn 😉 De rietjesbekers hieronder zijn voor grotere kinderen natuurlijk ideaal om mee te nemen, de kleinere bekers om te leren drinken. Ook zijn deze extra stevig.

schoolspullen kraamcadeau broertje zusje

Hobby/verzamelspeelgoed

Persoonlijker kan het niet! Door iets te kiezen wat het kind erg leuk vindt, zit je sowieso goed. En weet je het niet precies? Vraag het dan vooraf even aan de ouders.

Voorbeelden van hobby- of verzamelspeelgoed:

 • Kleurboek
 • Stickers (van hun favoriete televisieserie of dieren)
 • Mooie potloden
 • Poppenkleertjes
 • Doosje LEGO
 • Klei
 • Strijkkralen (of een strijkkralenbordje)
 • Actiefiguren

Spelletjes of puzzels

Wat dacht je van Vier op een rij? Of de Toren van Pisa? En puzzels zijn ook leuk om te geven. Voor zo’n spelletje of puzzel moeten de ouders vaak even met de kinderen gaan zitten en dat geeft hen automatisch een momentje samen.

Exclusieve aandacht

Wanneer je als gezin een jonge baby krijgt, gaat de aandacht automatisch naar je jongste uit. Je kunt nog zo je best doen om het evenredig te verdelen, maar zeker in de beginperiode is dat heel lastig. Als gast (zeker wanneer je de oom, tante, opa of oma bent) is het daarom ook een leuk idee om een middagje weg cadeau te doen. Niet alleen om de ouders wat te ontzien, maar vooral natuurlijk omdat je het broertje of zusje even alle aandacht kunt geven. Vinden ze geweldig!

(Voorlees)boek

Je kunt ervoor kiezen een boek te geven dat specifiek gaat over het krijgen van een broertje of zusje. Denk aan Kleine Huppel krijgt een broertje of Een zusje voor Kiki. Maar je kan natuurlijk ook iets heel anders halen. Bij twijfel kan je altijd aan de ouders vragen wat hun oudere kind(eren) leuk vinden.

Verkleedkleding en accessoires

Iets dat ook niet veel geld hoeft te kosten, maar over het algemeen een groot succes is bij kinderen, is verkleedkleding. Of het nu een verrekijker is, tiara of een piratenoutfit, maakt niet zo uit.

Heb jij nog aanvullingen? Geef jij broertjes en zusjes een apart cadeautje tijdens de kraamvisite?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Afbeelding, George Rudy – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

One Comment

 1. Sherry Sherry 29/04/2022

  Wat een goede cadeautips. Een kleurboek doet altijd goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids