Press "Enter" to skip to content

Koperspiraal verwijderen: hoe gaat dat in zijn werk?

Spiraaltje verwijderen

Waarom wilde ik mijn koperspiraal verwijderen?

Na bijna drie jaar lang rondlopen met klachten als bloedarmoede (wat weer hoofdpijn, duizelingen en vermoeidheid met zich meebrengt), extreem zware menstruatie en vage buikklachten besloten Ro en ik dat het genoeg is. Al beweert de fabrikant bij hoog en laag dat een koperspiraaltje helemaal geen klachten zou moeten kunnen veroorzaken en dat het dan bij andere mentale of fysieke afwijkingen ligt bij de patiënt, ik voel aan alles dat mijn lichaam zichzelf niet is.

Hoe gaat het verwijderen van je (koper)spiraal in zijn werk?

Het is dinsdagochtend, 14 augustus. Ik zit een beetje ongemakkelijk bij de huisarts op de plastic kuipstoeltjes te wachten tot de assistente me komt halen. Waarom? Mijn spiraaltje wordt vandaag verwijderd. En daarom zit ik hier een beetje ongemakkelijk te zijn. Zo goed ken ik de assistente nu ook weer niet. Het idee dat zij zo meteen tussen mijn benen staat te sjorren aan het touwtje van mijn koperspiraal is niet per se mijn lievelingsgedachte. Bovendien vraag ik me ook af: wat als de klachten, die ik al die tijd toedichtte aan mijn koperspiraal, helemaal niet verdwijnen? Dat het dus toch ergens een fysiek mankement is of een overblijfsel aan drie zwangerschappen? Daar ben ik dus toch een beetje bang voor.

‘Merel?’ roept de assistente me. Het is mijn beurt. Ik zucht nog maar eens diep en loop semi-zelfverzekerd naar binnen, al sterf ik inwendig duizend doden. En een minuut of vijf later sta ik alweer buiten. Opgelucht. Licht. En tegelijkertijd onwennig. Alsof mijn lichaam echt iets kwijt is, zeg maar. Omdat ik vooraf vol vragen zat die ik eigenlijk nauwelijks beantwoord kreeg, wil ik vandaag in mijn blog antwoord geven op de meest gestelde vragen omtrent het verwijderen van een koperspiraaltje.

De 9 meest gestelde vragen over het verwijderen van een (koper)spiraal

Hieronder staan de 9 meest gestelde vragen die ik kreeg toen ik vertelde dat ik mijn spiraaltje ging laten verwijderen – naast ‘wil je zwanger worden?’ althans. Ik heb geprobeerd elke vraag zo eerlijk mogelijk te beantwoorden, zodat je als lezer beter bent voorbereid op wat je straks te wachten staat.

Let op: het gaat hier om het verwijderen van een koperspiraaltje bij de huisarts. Mijn lichaam kent geen bijzonderheden – althans, niet op dit gebied, en het was een reguliere ingreep. Ik vertel hierbij mijn ervaring. Die van anderen zou kunnen afwijken: misschien minder pijnlijk, mogelijk meer bloed. Daarnaast ben ik geen medicus uiteraard. Zoek je medische informatie, neem dan contact op met een deskundige. 

Hoe moet je je voorbereiden op het verwijderen van een koperspiraal?

In tegenstelling tot wanneer je een (koper)spiraal laat plaatsen, hoef je geen pijnstilling in te nemen. Het is verder ook niet belangrijk op welk moment je in je cyclus zit op dat moment. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat na verwijdering van het spiraal je vruchtbaarheid en ontvankelijkheid voor een spiraal direct terugkeert. Tenzij je een nieuwe laat plaatsen uiteraard. Dus wil je absoluut geen zwangerschap, dan is het raadzaam om in de week voor je het spiraaltje eruit laat halen geen seks te hebben zonder voorbehoedsmiddelen.

Hoe wordt het spiraaltje precies verwijderd?

Je mag gaan liggen op een bank met een speculum (eendenbek) ingebracht – eigenlijk precies zoals toen de huisarts of gynaecoloog je koperspiraaltje ging inbrengen. Daarna pakt de huisarts/assistente een tang om aan de touwtjes van je spiraal te trekken. Ik moest een paar keer hoesten. Daarna trok ze het spiraaltje eruit.

Hoe voelt het verwijderen van een spiraaltje?

Vooraf kreeg ik te horen kreeg dat het verwijderen zelf een pijnloze ingreep is. Maar eerlijk gezegd voelde ik wel dat het spiraaltje naar buiten getrokken werd. Daarbij wil ik wel opmerken dat ik licht (of nou ja, behoorlijk) gespannen was toen ze hem eruit trok. Ik was me erg bewust van wat er ging gebeuren. Ik weet niet hoe het voelt wanneer je het spiraaltje in compleet ontspannen toestand laat verwijderen.

Doet het verwijderen pijn?

Ik zou het niet per se willen omschrijven als pijnlijk, maar vooral een heel naar gevoel. Na afloop voelde het ook een tikje beurs; denk dat dat een goede omschrijving is. Het feit dat je voelt hoe hij naar buiten wordt getrokken is sowieso al onprettig.

Waarom mag de assistente je spiraal verwijderen?

Het zetten van een (koper)spiraal is een gecompliceerdere handeling dan het verwijderen.

Wat gebeurt er na afloop van de ingreep?

Je krijgt een maandverbandje om het bloed op te vangen. Ik vermoed dat het bij de één nauwelijks nodig is en bij de ander wel. Het is in elk geval niet vergelijkbaar met een echte menstruatie, meer licht bloedverlies (zoals op een reguliere eerste dag van je ongesteldheid). Bij mij ging het door tot ongeveer een dag na het verwijderen. Omdat het een open wondje is, wilde ik liever geen geparfumeerd maandverband of inlegkruisje gebruiken. Zelf koos ik voor Derma; een soortgelijk merk is ook prima.

Hoe voel je je na het verwijderen van je koperspiraal?

Mentaal voelde ik me echt enorm opgelucht. Eindelijk verlost van dat ellendige ding. Dat heeft verder natuurlijk nog niets te maken met de lichamelijke ongemakken zelf van het spiraal, maar omdat ik er gewoon zo klaar mee was.

Lichamelijk verkeerde ik eigenlijk de rest van de dag in deplorabele staat. Voelde me doodop, had allerlei vage pijntjes, was behoorlijk beurs en wilde het liefst heel de dag huilen omdat ik mezelf zo ontzettend zielig vond. Voor Ro misschien niet zo heel leuk; ik hing met name lamlendig op de bank terwijl hij hard aan het werk was in huis. Maar goed, zoals hij ook zei: de rest van de afgelopen drie jaar was mijn lichaam hard aan het werk.

Hoe ging het de dag na het verwijderen?

De ochtend na het verwijderen van mijn spiraaltje verloor ik nog een beetje bloed. Dat was het. Mijn buikklachten (waar ik afgelopen jaren zo’n beetje permanent last van had) waren een stuk minder en ik had ook iets meer energie. Bovendien voel ik me toch ook iets meer mezelf. Minder gedeprimeerd zelfs. Ik kan het niet helemaal goed omschrijven en er mijn vinger niet volledig op leggen, maar wat dat betreft lijkt er toch een omschakeling te zijn.

Het verloop van mijn menstruatie na het verwijderen van het koperspiraal

De eerste menstruatie

Volgens mijn voorspellende app – die vrijwel altijd op de dag goed zit – zou ik die vrijdag ongesteld moeten worden. Wel voelde ik me wat raar die week: misselijk, opgezette buik en .. Het zou toch niet? Tja, hypochonder pur sang heb ik weinig nodig om van alles in mijn hoofd te halen. Dat geef ik eerlijk toe. Dus toen ik overtijd raakte – uiteindelijk zelfs tien dagen – en daar alle symptomen bij optelde, schoot het weleens door mijn hoofd dat ik in verwachting kon zijn. Pas toen ik een halve reep Chocolonely in één keer opat en een paar dagen later het complete huis schoon poetste als een malle, wist ik dat het niet zo was. Ik was gewoon laat. Dit schijnt vaker voor te komen.

Een rondje internet (zijn al die fora soms toch handig!) leerde me namelijk dat veel meer vrouwen na het verwijderen van het koperspiraal moeten wachten tot de menstruatie op gang komt. En of dat nu ligt aan het spiraaltje zelf of komt omdat je toch meer bezig bent met een eventuele zwangerschap (omdat het nu weer mogelijk is), dat laat ik hierbij in het midden. Ik heb namelijk geen idee wat de oorzaak is. Maar het kan dus wel dat je later bent.

En de menstruatie zelf?

Ongelooflijk, maar waar: die is aanzienlijk minder heftig. Waar ik eerder soms wel tien dagen liep te sukkelen met allerlei klachten, is het nu binnen vijf à zes dagen voorbij. Compleet voorbij dus. Bovendien zijn de laatste twee dagen echt te verwaarlozen. 

Hoe gaat het nu (update mei 2020)?

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder. Sinds het verwijderen van mijn koperspiraaltje merkte ik dat ik me al snel stukken beter voelde. Mijn menstruatie nam weer zijn normale patroon aan (van 5-7 dagen in plaats van minstens 10) en de zware dagen zijn aanzienlijk beter te doen. Buiten de duur van de menstruatie merkte ik ook dat andere klachen afnamen. Ik voelde me minder vermoeid, de vage pijntjes zijn compleet verdwenen, ik zit beter in mijn vel en toen ik laatst mijn ijzergehalte liet prikken, kwam dat op een gezond Hb-gehalte uit. Ik voel me dus helemaal hersteld.

Of ik ooit spijt heb gekregen na het verwijderen van mijn koperspiraal?

Nee, geen seconde. Voor mij was het één van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen. Ik voel me zoveel lekkerder. Zeker omdat mijn menstruatie niet langer een periode is waar ik enorm tegenop hik, maar die er weer gewoon bij hoort. Alle vage klachten die er niet bij zouden horen volgens de fabrikant zijn inmiddels weg. En heus, ik geloof absoluut dat er genoeg vrouwen zijn die nergens last van hebben. Maar mocht je klachten ervaren sinds het zetten van een koperspiraaltje, dan is het de overweging écht waard hem weer te verwijderen. 

Kortom, de conclusie van dit verhaal is dat het verwijderen van je (koper)spiraal eigenlijk wel meevalt. Je bloedt een beetje na, maar daarna is het ook klaar. Hierboven staan de negen meest gestelde vragen over het verwijderen. Wil je meer weten of jouw ervaring delen? Laat het dan zeker even weten in de reacties!

10 Comments

 1. Erika Erika 12/11/2018

  Ik heb vorige week mijn 2de koperspiraal laten zetten
  Dat was voor mij nog de enige mogelijkheid omdat ik van alle anticonceptie met hormonen er in paniekaanvallen krijg

 2. Jamilla Jamilla 13/11/2018

  Heel herkenbaar, 2 jaar lang last van buikpijn dat mijn moeder bij sommige dagen dacht dat ik weeën had, sinds ik de mirena spiraal eruit heb, heb ik niet of nauwlijks nog last van de buik. Ik heb nu geen last meer van dagelijkse bloedingen zoals ik toen wel had. Ik voel me weer heerlijk!

  Zelf gebruik op dit moment geen anticonceptie maar alleen een condoom. Puur om alles de rust te geven en als het goed gaat waarom niet.

 3. Anika Anika 19/08/2019

  Je verhaal is heel erg herkenbaar. Ik heb zelf ook een koperspiraaltje gehad (wilde geen hormonen) maar na een klein jaar ook deze laten verwijderen. Ik had ook dezelfde ‘normale’ klachten, die vaker voorkomen bij een koperspiraaltje, maar ook die vage klachten/ gevoelens die niet echt te duiden zijn. En ik ging bijna twijfelen of het toch ergens aan mij lag of zo.
  Na het verwijderen van het spiraaltje voelde ik mij ook een middagje zomaar verdrietig (zonder reden) en een beetje vreemd. De dag erop voelde ik mij toch een stuk beter dan met het koperspiraaltje. En ja, ook de menstruatie is nu weer fijn 5 dagen en that’s it. Geen gedoe meer van bij 14 dagen rondom menstruatie.

 4. Marit Marit 30/09/2019

  Je verhaal is voor mij heel herkenbaar. Ik heb 2,5 jaar geleden een koperspiraal laten plaatsen omdat ik geen hormonen binnen mag krijgen vanwege en huidziekte wat dit zou kunnen verergeren.
  Maar sinds ik de koperspiraal heb laten plaatsen heb ik hele heftige menstruaties. Het voelt alsof ik sowieso 1x per maand moet bevallen. Mijn eisprong doet ook heel erg pijn en het lijkt alsof mijn lichaam alle dagen van de maand bezig is met mijn opkomende menstruatie of eisprong. Het kost me zo ongelofelijk veel energie. Ik verlies ook super veel bloed hele bloedproppen komen eruit. En ik voel me elke dag moe, duizelig, hoofdpijn, ik heb hierdoor heel veel moeite op mijn werk om me te concentreren en het begint mijn collega’s ook op te vallen dat het gewoon echt niet meer zo gaat. Het lijkt alsof ik zwaar depressief ben, terwijl dit niet zo is. Ik ben een positief en rustig en spiritueel mens van mijzelf en ik heb echt het gevoel dat die spiraal zo snel mogelijk mijn lijf uit moet. Ik leef verder gezond eet veel groente en heb een gezond gewicht en sport 3x in de week. Het zou hier allemaal niet aan kunnen liggen.
  Ik heb al verschillende keren bloed laten prikken om te kijken of het ergens anders aan zou kunnen liggen maar ik zou kerngezond moeten zijn.
  Ik ga morgen mijn koperspiraal laten verwijderen en ben heel erg benieuwd of dit een verandering gaat opleveren.

  • Ayla Ayla 27/06/2020

   Hoi Marit, ik herken me heel erg in jouw klachten. Ook al meerdere keren bloedonderzoek gehad, etc. Ik ben erg benieuwd: zijn je klachten weggegaan na het verwijderen?

 5. Judith Judith 10/10/2019

  Hierbij even een kort verslag van mijn ervaring met de koperspiraal voor dames die erover twijfelen. Ik heb hem op mijn 26e gezet en het was behoorlijk pijnlijk, omdat ik nog geen bevalling heb gehad. Hij moest steeds opnieuw, pas bij de derde poging lukte het. De dokter en ik hadden beide zweet op ons voorhoofd. Maar ik ben er vier jaar lang heel blij mee geweest. Een minpunt is de de heftige menstruaties (veel meer bloed en de eerste twee dagen kramp). Vandaag heb ik hem laten verwijderen. Ik was hier heel bang voor, omdat het zetten zo vervelend was. Maar dit viel echt mee! Ik had van tevoren 2 Aleve Feminax en 1 ibuprofen genomen en had met de dokter afgesproken te hoesten als hij hem eruit trok. Dit voelde ik wel even, maar was niet pijnlijk. Daarna voelde ik even twee minuten wat kramp en dat was het. Mijn ervaring is dus dat het zetten voor een nog niet bevallen vrouw pijnlijk is, je moet je beseffen dat menstruaties iets heviger zijn, maar geen last meer van hormonen! Ik ben heel benieuwd hoe mijn eerste menstruatie gaat zijn.

 6. Sarah Sarah 02/12/2019

  Dat van die vage klachten herken ik ook. Ik heb nu ruim een jaar een koperspiraal omdat ik niet zo goed tegen hormonen kan. Maar in de eerste maanden had ik al last van stemmingswisselingen en heftige emoties, wat ik al vreemd vond gezien een koperspiraal geen hormonen bevat.Blijkbaar heeft het toch indirect effect op de hormonen. Nu een jaar later heb ik een hoop klachten erbij zoals angstgevoelens, hartkloppingen, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, depressieve gevoelens, afgevlakte emoties etc. Volgens de huisarts kan dit niet door de koperspiraal komen, maar mijn gevoel zegt dat dit wel zo is. Als ik de ervaringen van anderen lees wordt dit gevoel bevestigd. Morgen wordt de koperspiraal verwijderd, dan ben ik ook heel benieuwd hoe ik mij voel.

 7. Bibi Bibi 20/12/2019

  Wanneer je vanuit de Chinese geneeskunde kijkt zijn de klachten die worden ervaren bij het gebruik van een spiraal te verklaren. Wanneer je een spiraal in je baarmoeder hebt. Dan wil het lichaam deze eruit werken. Dat lukt niet, dan wordt er in de Chinese geneeskunde gesproken over stagnatie in de baarmoeder. Stagnatie heeft als gevolg pijn in min of meerdere maten. De chongmai (een meridiaan) ontspringt in de baarmoeder en maakt verbinding met de nieren (rugklachten), het hart (slaapproblemen, depressieve klachten) en de hersenen (rusteloosheid, slapeloosheid). De eerste maanden heb je het meest last van klachten, daarna geeft je lichaam het op, de stagnatie is er nog wel, maar zullen er weer andere klachten uit andere systemen ontstaan.

  Niet iedereen is zich even bewust van zijn lichaam, dus niet iedereen zal het even intens ervaren.
  Ikzelf heb heel kort de koperspiraal gehad en heb hem er pas vorige week uitgehaald, direct geen steken en pijn meer. Hoofdpijn is verdwenen. Mijn buien zijn er nog, maar ben ook nog niet ongesteld geworden. Daarna zal dat waarschijnlijk beter worden.

  Ik studeer acupunctuur en heb pas geleden een les gynaecologie gehad, Waarin het e,e,a, werd uitgelegd. Dus mijn advies zou zijn bezoek een acupuncturist of iemand die meridiaan massages geeft om je lichaam weer in balans te krijgen

 8. Denise Dumee Denise Dumee 10/06/2020

  Ik heb vorige week ook het koper spiraal laten verwijderen. Ik heb het bijna 2 jaar volgehouden. Mijn menstruaties waren hels. Vreselijke pijn en krampen. Het voelde zelfs alsof ik weeën kreeg!
  Voor dit spiraal had ik nauwelijks last en pijn bij het menstrueren. Ik hoop dat het weer word zoals het was.

  • Redactie Redactie Post author | 10/06/2020

   Verschrikkelijk he? Nog knap dat je het twee jaar volhield. Uit ervaring kan ik inmiddels zeggen dat de pijn inderdaad echt aanzienlijk minder wordt. Het duurt even voor alles weer een beetje stabiliseert, maar de duur wordt minder en de pijn ook. Gelukkig! Sterkte en ik hoop vooral dat je je snel weer de oude voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *