Koperspiraal verwijderen: hoe gaat dat in zijn werk?

Spiraaltje verwijderen

Waarom wilde ik mijn koperspiraal verwijderen?

Na bijna drie jaar lang rondlopen met klachten als bloedarmoede (wat weer hoofdpijn, duizelingen en vermoeidheid met zich meebrengt), extreem zware menstruatie en vage buikklachten besloten Ro en ik dat het genoeg is. Al beweert de fabrikant bij hoog en laag dat een koperspiraaltje helemaal geen klachten zou moeten kunnen veroorzaken en dat het dan bij andere mentale of fysieke afwijkingen ligt bij de patiënt, ik voel aan alles dat mijn lichaam zichzelf niet is.

Hoe gaat het verwijderen van je (koper)spiraal in zijn werk?

Het is dinsdagochtend, 14 augustus. Ik zit een beetje ongemakkelijk bij de huisarts op de plastic kuipstoeltjes te wachten tot de assistente me komt halen. Waarom? Mijn spiraaltje wordt vandaag verwijderd. En daarom zit ik hier een beetje ongemakkelijk te zijn. Zo goed ken ik de assistente nu ook weer niet. Het idee dat zij zo meteen tussen mijn benen staat te sjorren aan het touwtje van mijn koperspiraal is niet per se mijn lievelingsgedachte. Bovendien vraag ik me ook af: wat als de klachten, die ik al die tijd toedichtte aan mijn koperspiraal, helemaal niet verdwijnen? Dat het dus toch ergens een fysiek mankement is of een overblijfsel aan drie zwangerschappen? Daar ben ik dus toch een beetje bang voor.

‘Merel?’ roept de assistente me. Het is mijn beurt. Ik zucht nog maar eens diep en loop semi-zelfverzekerd naar binnen, al sterf ik inwendig duizend doden. En een minuut of vijf later sta ik alweer buiten. Opgelucht. Licht. En tegelijkertijd onwennig. Alsof mijn lichaam echt iets kwijt is, zeg maar. Omdat ik vooraf vol vragen zat die ik eigenlijk nauwelijks beantwoord kreeg, wil ik vandaag in mijn blog antwoord geven op de meest gestelde vragen omtrent het verwijderen van een koperspiraaltje.

De 9 meest gestelde vragen over het verwijderen van een (koper)spiraal

Hieronder staan de 9 meest gestelde vragen die ik kreeg toen ik vertelde dat ik mijn spiraaltje ging laten verwijderen – naast ‘wil je zwanger worden?’ althans. Ik heb geprobeerd elke vraag zo eerlijk mogelijk te beantwoorden, zodat je als lezer beter bent voorbereid op wat je straks te wachten staat.

Let op: het gaat hier om het verwijderen van een koperspiraaltje bij de huisarts. Mijn lichaam kent geen bijzonderheden – althans, niet op dit gebied, en het was een reguliere ingreep. Ik vertel hierbij mijn ervaring. Die van anderen zou kunnen afwijken: misschien minder pijnlijk, mogelijk meer bloed. Daarnaast ben ik geen medicus uiteraard. Zoek je medische informatie, neem dan contact op met een deskundige. 

Hoe moet je je voorbereiden op het verwijderen van een koperspiraal?

In tegenstelling tot wanneer je een (koper)spiraal laat plaatsen, hoef je geen pijnstilling in te nemen. Het is verder ook niet belangrijk op welk moment je in je cyclus zit op dat moment. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat na verwijdering van het spiraal je vruchtbaarheid en ontvankelijkheid voor een zwangerschap direct terugkeert. Tenzij je een nieuwe laat plaatsen uiteraard. Dus wil je absoluut geen zwangerschap, dan is het raadzaam om in de week voor je het spiraaltje eruit laat halen geen seks te hebben zonder voorbehoedsmiddelen.

Hoe wordt het spiraaltje precies verwijderd?

Je mag gaan liggen op een bank met een speculum (eendenbek) ingebracht – eigenlijk precies zoals toen de huisarts of gynaecoloog je koperspiraaltje ging inbrengen. Daarna pakt de huisarts/assistente een tang om aan de touwtjes van je spiraal te trekken. Ik moest een paar keer hoesten. Daarna trok ze het spiraaltje eruit.

Hoe voelt het verwijderen van een spiraaltje?

Vooraf kreeg ik te horen kreeg dat het verwijderen zelf een pijnloze ingreep is. Maar eerlijk gezegd voelde ik wel dat het spiraaltje naar buiten getrokken werd. Daarbij wil ik wel opmerken dat ik licht (of nou ja, behoorlijk) gespannen was toen ze hem eruit trok. Ik was me erg bewust van wat er ging gebeuren. Ik weet niet hoe het voelt wanneer je het spiraaltje in compleet ontspannen toestand laat verwijderen.

Doet het verwijderen pijn?

Ik zou het niet per se willen omschrijven als pijnlijk, maar vooral een heel naar gevoel. Na afloop voelde het ook een tikje beurs; denk dat dat een goede omschrijving is. Het feit dat je voelt hoe hij naar buiten wordt getrokken is sowieso al onprettig.

Waarom mag de assistente je spiraal verwijderen?

Het zetten van een (koper)spiraal is een gecompliceerdere handeling dan het verwijderen.

Wat gebeurt er na afloop van de ingreep?

Je krijgt een maandverbandje om het bloed op te vangen. Ik vermoed dat het bij de één nauwelijks nodig is en bij de ander wel. Het is in elk geval niet vergelijkbaar met een echte menstruatie, meer licht bloedverlies (zoals op een reguliere eerste dag van je ongesteldheid). Bij mij ging het door tot ongeveer een dag na het verwijderen. Omdat het een open wondje is, wilde ik liever geen geparfumeerd maandverband of inlegkruisje gebruiken. Zelf koos ik voor Derma; een soortgelijk merk is ook prima.

Hoe voel je je na het verwijderen van je koperspiraal?

Mentaal voelde ik me echt enorm opgelucht. Eindelijk verlost van dat ellendige ding. Dat heeft verder natuurlijk nog niets te maken met de lichamelijke ongemakken zelf van het spiraal, maar omdat ik er gewoon zo klaar mee was.

Lichamelijk verkeerde ik eigenlijk de rest van de dag in deplorabele staat. Voelde me doodop, had allerlei vage pijntjes, was behoorlijk beurs en wilde het liefst heel de dag huilen omdat ik mezelf zo ontzettend zielig vond. Voor Ro misschien niet zo heel leuk; ik hing met name lamlendig op de bank terwijl hij hard aan het werk was in huis. Maar goed, zoals hij ook zei: de rest van de afgelopen drie jaar was mijn lichaam hard aan het werk.

Hoe ging het de dag na het verwijderen?

De ochtend na het verwijderen van mijn spiraaltje verloor ik nog een beetje bloed. Dat was het. Mijn buikklachten (waar ik afgelopen jaren zo’n beetje permanent last van had) waren een stuk minder en ik had ook iets meer energie. Bovendien voel ik me toch ook iets meer mezelf. Minder gedeprimeerd zelfs. Ik kan het niet helemaal goed omschrijven en er mijn vinger niet volledig op leggen, maar wat dat betreft lijkt er toch een omschakeling te zijn.

Het verloop van mijn menstruatie na het verwijderen van het koperspiraal

De eerste menstruatie

Volgens mijn voorspellende app – die vrijwel altijd op de dag goed zit – zou ik die vrijdag ongesteld moeten worden. Wel voelde ik me wat raar die week: misselijk, opgezette buik en .. Het zou toch niet? Tja, hypochonder pur sang heb ik weinig nodig om van alles in mijn hoofd te halen. Dat geef ik eerlijk toe. Dus toen ik overtijd raakte – uiteindelijk zelfs tien dagen – en daar alle symptomen bij optelde, schoot het weleens door mijn hoofd dat ik in verwachting kon zijn. Pas toen ik een halve reep Chocolonely in één keer opat en een paar dagen later het complete huis schoon poetste als een malle, wist ik dat het niet zo was. Ik was gewoon laat. Dit schijnt vaker voor te komen.

Een rondje internet (zijn al die fora soms toch handig!) leerde me namelijk dat veel meer vrouwen na het verwijderen van het koperspiraal moeten wachten tot de menstruatie op gang komt. En of dat nu ligt aan het spiraaltje zelf of komt omdat je toch meer bezig bent met een eventuele zwangerschap (omdat het nu weer mogelijk is), dat laat ik hierbij in het midden. Ik heb namelijk geen idee wat de oorzaak is. Maar het kan dus wel dat je later bent.

En de menstruatie zelf?

Ongelooflijk, maar waar: die is aanzienlijk minder heftig. Waar ik eerder soms wel tien dagen liep te sukkelen met allerlei klachten, is het nu binnen vijf à zes dagen voorbij. Compleet voorbij dus. Bovendien zijn de laatste twee dagen echt te verwaarlozen. 

Hoe gaat het nu (update mei 2020)?

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder. Sinds het verwijderen van mijn koperspiraaltje merkte ik dat ik me al snel stukken beter voelde. Mijn menstruatie nam weer zijn normale patroon aan (van 5-7 dagen in plaats van minstens 10) en de zware dagen zijn aanzienlijk beter te doen. Buiten de duur van de menstruatie merkte ik ook dat andere klachen afnamen. Ik voelde me minder vermoeid, de vage pijntjes zijn compleet verdwenen, ik zit beter in mijn vel en toen ik laatst mijn ijzergehalte liet prikken, kwam dat op een gezond Hb-gehalte uit. Ik voel me dus helemaal hersteld.

Of ik ooit spijt heb gekregen na het verwijderen van mijn koperspiraal?

Nee, geen seconde. Voor mij was het één van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen. Ik voel me zoveel lekkerder. Zeker omdat mijn menstruatie niet langer een periode is waar ik enorm tegenop hik, maar die er weer gewoon bij hoort. Alle vage klachten die er niet bij zouden horen volgens de fabrikant zijn inmiddels weg. En heus, ik geloof absoluut dat er genoeg vrouwen zijn die nergens last van hebben. Maar mocht je klachten ervaren sinds het zetten van een koperspiraaltje, dan is het de overweging écht waard hem weer te verwijderen. 

Kortom, de conclusie van dit verhaal is dat het verwijderen van je (koper)spiraal eigenlijk wel meevalt. Je bloedt een beetje na, maar daarna is het ook klaar. Hierboven staan de negen meest gestelde vragen over het verwijderen. Wil je meer weten of jouw ervaring delen? Laat het dan zeker even weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

38 gedachten over “Koperspiraal verwijderen: hoe gaat dat in zijn werk?

 1. Ik heb vorige week mijn 2de koperspiraal laten zetten
  Dat was voor mij nog de enige mogelijkheid omdat ik van alle anticonceptie met hormonen er in paniekaanvallen krijg

 2. Heel herkenbaar, 2 jaar lang last van buikpijn dat mijn moeder bij sommige dagen dacht dat ik weeën had, sinds ik de mirena spiraal eruit heb, heb ik niet of nauwlijks nog last van de buik. Ik heb nu geen last meer van dagelijkse bloedingen zoals ik toen wel had. Ik voel me weer heerlijk!

  Zelf gebruik op dit moment geen anticonceptie maar alleen een condoom. Puur om alles de rust te geven en als het goed gaat waarom niet.

 3. Je verhaal is heel erg herkenbaar. Ik heb zelf ook een koperspiraaltje gehad (wilde geen hormonen) maar na een klein jaar ook deze laten verwijderen. Ik had ook dezelfde ‘normale’ klachten, die vaker voorkomen bij een koperspiraaltje, maar ook die vage klachten/ gevoelens die niet echt te duiden zijn. En ik ging bijna twijfelen of het toch ergens aan mij lag of zo.
  Na het verwijderen van het spiraaltje voelde ik mij ook een middagje zomaar verdrietig (zonder reden) en een beetje vreemd. De dag erop voelde ik mij toch een stuk beter dan met het koperspiraaltje. En ja, ook de menstruatie is nu weer fijn 5 dagen en that’s it. Geen gedoe meer van bij 14 dagen rondom menstruatie.

 4. Je verhaal is voor mij heel herkenbaar. Ik heb 2,5 jaar geleden een koperspiraal laten plaatsen omdat ik geen hormonen binnen mag krijgen vanwege en huidziekte wat dit zou kunnen verergeren.
  Maar sinds ik de koperspiraal heb laten plaatsen heb ik hele heftige menstruaties. Het voelt alsof ik sowieso 1x per maand moet bevallen. Mijn eisprong doet ook heel erg pijn en het lijkt alsof mijn lichaam alle dagen van de maand bezig is met mijn opkomende menstruatie of eisprong. Het kost me zo ongelofelijk veel energie. Ik verlies ook super veel bloed hele bloedproppen komen eruit. En ik voel me elke dag moe, duizelig, hoofdpijn, ik heb hierdoor heel veel moeite op mijn werk om me te concentreren en het begint mijn collega’s ook op te vallen dat het gewoon echt niet meer zo gaat. Het lijkt alsof ik zwaar depressief ben, terwijl dit niet zo is. Ik ben een positief en rustig en spiritueel mens van mijzelf en ik heb echt het gevoel dat die spiraal zo snel mogelijk mijn lijf uit moet. Ik leef verder gezond eet veel groente en heb een gezond gewicht en sport 3x in de week. Het zou hier allemaal niet aan kunnen liggen.
  Ik heb al verschillende keren bloed laten prikken om te kijken of het ergens anders aan zou kunnen liggen maar ik zou kerngezond moeten zijn.
  Ik ga morgen mijn koperspiraal laten verwijderen en ben heel erg benieuwd of dit een verandering gaat opleveren.

  1. Hoi Marit, ik herken me heel erg in jouw klachten. Ook al meerdere keren bloedonderzoek gehad, etc. Ik ben erg benieuwd: zijn je klachten weggegaan na het verwijderen?

 5. Hierbij even een kort verslag van mijn ervaring met de koperspiraal voor dames die erover twijfelen. Ik heb hem op mijn 26e gezet en het was behoorlijk pijnlijk, omdat ik nog geen bevalling heb gehad. Hij moest steeds opnieuw, pas bij de derde poging lukte het. De dokter en ik hadden beide zweet op ons voorhoofd. Maar ik ben er vier jaar lang heel blij mee geweest. Een minpunt is de de heftige menstruaties (veel meer bloed en de eerste twee dagen kramp). Vandaag heb ik hem laten verwijderen. Ik was hier heel bang voor, omdat het zetten zo vervelend was. Maar dit viel echt mee! Ik had van tevoren 2 Aleve Feminax en 1 ibuprofen genomen en had met de dokter afgesproken te hoesten als hij hem eruit trok. Dit voelde ik wel even, maar was niet pijnlijk. Daarna voelde ik even twee minuten wat kramp en dat was het. Mijn ervaring is dus dat het zetten voor een nog niet bevallen vrouw pijnlijk is, je moet je beseffen dat menstruaties iets heviger zijn, maar geen last meer van hormonen! Ik ben heel benieuwd hoe mijn eerste menstruatie gaat zijn.

  1. Hey Judith,

   Ik heb mijn koperspiraal laten plaatsen na mijn 2 bevallingen en ik dacht letterlijk dat ik dood ging gaan… Geen garantie en ik ga volgende week mijn koperspiraal eruit halen, veel te veel last…

 6. Dat van die vage klachten herken ik ook. Ik heb nu ruim een jaar een koperspiraal omdat ik niet zo goed tegen hormonen kan. Maar in de eerste maanden had ik al last van stemmingswisselingen en heftige emoties, wat ik al vreemd vond gezien een koperspiraal geen hormonen bevat.Blijkbaar heeft het toch indirect effect op de hormonen. Nu een jaar later heb ik een hoop klachten erbij zoals angstgevoelens, hartkloppingen, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, depressieve gevoelens, afgevlakte emoties etc. Volgens de huisarts kan dit niet door de koperspiraal komen, maar mijn gevoel zegt dat dit wel zo is. Als ik de ervaringen van anderen lees wordt dit gevoel bevestigd. Morgen wordt de koperspiraal verwijderd, dan ben ik ook heel benieuwd hoe ik mij voel.

 7. Wanneer je vanuit de Chinese geneeskunde kijkt zijn de klachten die worden ervaren bij het gebruik van een spiraal te verklaren. Wanneer je een spiraal in je baarmoeder hebt. Dan wil het lichaam deze eruit werken. Dat lukt niet, dan wordt er in de Chinese geneeskunde gesproken over stagnatie in de baarmoeder. Stagnatie heeft als gevolg pijn in min of meerdere maten. De chongmai (een meridiaan) ontspringt in de baarmoeder en maakt verbinding met de nieren (rugklachten), het hart (slaapproblemen, depressieve klachten) en de hersenen (rusteloosheid, slapeloosheid). De eerste maanden heb je het meest last van klachten, daarna geeft je lichaam het op, de stagnatie is er nog wel, maar zullen er weer andere klachten uit andere systemen ontstaan.

  Niet iedereen is zich even bewust van zijn lichaam, dus niet iedereen zal het even intens ervaren.
  Ikzelf heb heel kort de koperspiraal gehad en heb hem er pas vorige week uitgehaald, direct geen steken en pijn meer. Hoofdpijn is verdwenen. Mijn buien zijn er nog, maar ben ook nog niet ongesteld geworden. Daarna zal dat waarschijnlijk beter worden.

  Ik studeer acupunctuur en heb pas geleden een les gynaecologie gehad, Waarin het e,e,a, werd uitgelegd. Dus mijn advies zou zijn bezoek een acupuncturist of iemand die meridiaan massages geeft om je lichaam weer in balans te krijgen

 8. Ik heb vorige week ook het koper spiraal laten verwijderen. Ik heb het bijna 2 jaar volgehouden. Mijn menstruaties waren hels. Vreselijke pijn en krampen. Het voelde zelfs alsof ik weeën kreeg!
  Voor dit spiraal had ik nauwelijks last en pijn bij het menstrueren. Ik hoop dat het weer word zoals het was.

  1. Verschrikkelijk he? Nog knap dat je het twee jaar volhield. Uit ervaring kan ik inmiddels zeggen dat de pijn inderdaad echt aanzienlijk minder wordt. Het duurt even voor alles weer een beetje stabiliseert, maar de duur wordt minder en de pijn ook. Gelukkig! Sterkte en ik hoop vooral dat je je snel weer de oude voelt.

 9. Dank voor het delen. Voor mijn zwangerschap had ik een Mirena en last van de hormonen. Daarom nu een koper, zit er ruim een halfjaar in maar vind het drama. Herken veel van wat je schrijft en alleen al doordat je er onzeker van wordt (veel bloedverlies, lange menstruaties, buikpijnen, zomaar bloedingen na het sporten) vind ik het een drama. Na het lezen van jouw verhaal en reacties ga ik morgen de huisarts bellen en laat ik het er ook uithalen.
  Andere vraag; gebruik je nu nog anticonceptie?

  1. Vervelend dat je ook zoveel last hebt van het koperspiraal! Je kan er inderdaad behoorlijk onzeker van worden; zoveel bloedverlies en gewoon op onmogelijke momenten. Hoop dat je je snel beter voelt straks! Momenteel geen anticonceptie, ben zwanger 🙂 Maar daarna moeten we wel goed kijken inderdaad. Koperspiraal komt er in elk geval niet meer..

 10. Wat “fijn” om te lezen dat ik niet de enige ben met vage klachten. Ik heb ook een koperspiraal, ik heb deze 1,5 jaar geleden laten plaatsen na mijn bevalling. Ik herken de klachten die je omschrijft. Menstruatie is vreselijk pijnlijk en lang en veel bloedverlies, vaak hoofdpijn, lage rugpijn en een beetje een wazig gevoel in m’n hoofd (kan het niet zo goed omschrijven). Ik ga ook de HA bellen om de spiraal te laten verwijderen. We willen heel graag een 2e kindje en als dat mag lukken begint de ellende weer naar het zoeken van anticonceptie. Heeft iemand tips en ervaringen? Ben heel benieuwd of iemand caya pessarium heeft geprobeerd.

  1. Vervelend zeg dat jij er ook zoveel last van had! Hoop echt dat je snel van de klachten af bent zodra het spiraaltje eruit is. Gek he? Zoveel vrouwen met dezelfde klachten en nog altijd wordt ontkend dat het bijwerkingen oplevert. Maar goed; belangrijkste is dat je je snel beter voelt! Met het pessarium heb ik zelf geen ervaring. Wellicht een lezer?

 11. Ik deel mijn verhaal ook, omdat ik het zelf ook fijn vind om ervaringen te lezen en mede op basis daarvan mijn eigen weg te kiezen. Ik heb een jaar geleden een koperspiraal laten zetten. Daarvoor de Mirena, maar doordat mijn migraine heftiger werd, die er weer uit laten halen. Op naar hormoonvrije anticonceptie en dan kom je vrij snel bij een koperspiraal. Het plaatsen ervan ging prima (ik heb 2 kindjes, misschien helpt dat mee)
  Ik had goede hoop dat het iets voor mij zou zijn, want je bent er dan 10 jaar ‘vanaf’. Maar helaas. Ook ik ben 11 dagen ongesteld en mijn cup moet ik vaker verwisselen dan daarvoor. Heel erg irritant. En dat te bedenken dat er dan nog maar 2 weken overblijven totdat ik weer ongesteld ben. Ook ik heb last van vage klachten, moe, heeeeel moe tijdens de menstruatie. En nu zelfs migraine tijdens de ovulatie. Vorige week heb ik de knoop doorgehakt, dat ding gaat er uit. Dan maar een andere vorm van anticonceptie, maar geen polonaise meer aan mijn lijf. Inmiddels heeft de dokter het spiraaltje verwijderd. Voelde niet comfortabel, maar ja, wat wil je ook met een eendenbek 🙂 Daarna anderhalve dag een beetje bloedverlies. En ook ik voel me opgelucht, misschien wel energieker! Ik weet nu dat ik dus misschien even moet wachten op mijn volgende menstruatie. En hopelijk duurt die geen 11 dagen meer!

  1. Bedankt voor het delen 🙂 Wat zijn er toch veel vergelijkbare verhalen! Vervelend dat jouw menstruatie ook zoveel heftiger werd (op meerdere vlakken). Begrijp zo goed dat je er klaar mee was; komt zoveel ongemak bij kijken op deze manier. Hoop oprecht dat je er vanaf het begin een stuk minder last van hebt en dat je op een gegeven moment, net als ik, kan zeggen dat het een hele goede beslissing is geweest om hem eruit te laten halen. Vooral die vage klachten, daar heb ik nu echt geen last meer van. Ik duim voor je!
   Liefs,
   Merel

  2. Mag ik miss vragen hoe het met je menstruatie nu is? Ik heb hem namelijk vorige maand verwijderd en heb nog steeds heftgie bloedverlies tijdens de menstruatie(wat ik voor het koperspiraal nooit had)

 12. Wat fijn om je verhaal te lezen en de comments!! Ik heb een paar maanden na de bevalling ook een koperspiraal laten plaatsen. Sindsdien heel heftige menstruaties, onregelmatige cyclus en vermoeidheid vergelijkbaar met tijdens de zwangerschap. Ook heb ik buikpijnen die ik nooit eerder heb gehad rondom menstruaties. Weet nu zeker dat ik maandag ga bellen om dat ding eruit te laten halen!

 13. Ik heb inmiddels bijna 3 jaar een koperspiraal. Mijn enige pluspunt is dat je voor anticonceptie nergens meer bij na hoeft te denken. Wat dat betreft erg gemakkelijk zo’n spiraaltje. Enorme minpunten zijn de heftige menstruaties en de buikkrampen. Gek genoeg heb ik met name buiten de menstruatie om enorme buiklrampen en pijn aan de bekken. Ik heb meerdere inwendige onderzoeken gehad en echo’s op de buik om te kijken waar de pijn vandaan komt. Geen oorzaak gevonden, alles gezond. Al die tijd heb ik het doorgezet omdat het een makkelijk anticonceptie middel is. Ik wil verder geen hormonen in mijn lichaam, vandaar het koper. Ben er nu alleen wel echt helemaal klaar mee. Maandag bel ik de huisarts. Dan maar condooms. Ik hoop dat ik dan volledig van de buikkrampen en bekkenpijn af mag raken.

  1. Waardeloos dat je er ook zo’n last van hebt! Inderdaad, hier precies hetzelfde (geen hormonen), maar kennelijk is dat toch ook niet voor iedereen de oplossing – blijkt ook wel uit de vele (herkenbare) reacties op dit artikel. Sterkte en hopelijk ben je inmiddels al voor een deel van de klachten af. Sterkte en beterschap!

  2. Hoi Daan,

   Heel herkenbaar. ik heb de T safe koperspiraal nu bijna 1,5 jaar en ook ik heb sindsdien hele nare buikkrampen en bekkenkrampen (los van alle andere vage klachten), wat ook uitstraalt naar mijn rug. En van die nare steken in de zijkant van je buik. Ook buiten de menstruaties en ovulaties om. Ik wordt er wanhopig van. Ook bij mij was er “niks” aan de hand en kon het niet aan de spiraal liggen. Ik ben uiteindelijk (zelf) bij een bekkenfysiotherapeut terecht gekomen, die mij vertelde dat mijn bekkenbodemspieren erg gespannen zijn en dat daar die kramp vandaan komt. Het kan zijn dat de spiraal een versterkend effect op heeft. Met ontspanningsoefeningen gaat het nu beter met de kramp al is het niet weg. Maar ik blijf voelen dat mijn lichaam dat ding er gewoon uit wil hebben. Ik ga de huisarts bellen. Eruit dat ding. Als alternatief ga mijn natuurlijke cyclus bijhouden met de Ladycomp (de Daysy). Het lijkt mij hoe dan ook goed om mijn eigen natuurlijke cyclus beter te leren begrijpen.

   IK ben heel benieuwd of je van de pijn af bent nadat de spiraal eruit is. Ik zal na een paar maanden een update geven.

   1. Hi Diana,

    Hopelijk ben je snel verlost van de vervelende klachten die het spiraal jou (ook) geeft. Sterkte! En ik ben heel benieuwd naar je update.

    Groetjes,
    Merel

 14. Wat gek dat er zoveel verhalen zijn over gebruik van een koperspiraal! En die overeenkomsten, ongelovelig. Ik heb koper spiraal 3 jaar geleden laten plaatsen. Ik schrijf dit net voor dat ik naar de Ha ga. Ik ga eigenlijk voor een hele andere reden, maar ben nu aan het overwegen gelijk dat ding eruit laten halen. Vanochtend werd ik weeer ongesteld. Het is niet eens een week geleden dat ik van mijn vorige menstruatie af ben. En moet je nagaan, ik slik ook nog eens de pil erbij. Op advies van de huisarts om de menstruatie te verminderen. Ben al een tijdje op zoek naar een andere middel, en ter overbrugging heb ik maar de pil erbij genomen, want ik stopte niet meer met bloeden. Voor 4 maanden was mijn menstruatie niet gestopt. Nogmaals: ik heb het al 3 jaar. Vanaf begin af aan had ik heel veel last van weeën buikkrampen heftige langdurige bloeding en stemmingswisselingen. Heel depressief en erg moe. Heb tussendoor ook nog eens burnout opgelopen. Geen wonder, mijn lichaam is zo hard aan het werk geweest. Ik ben heel bang om zwanger te raken, ben te jong voor eventuele sterilisatie, dus dan maar de koperspiraal, lekker zonder hormonen. Ik word nu wel helemaal gek van. Is toch banaal dat zelfs met de pil erbij nog zo’n last van heb. Volgens de huisarts zit alles goed daar, niks mis met mijn hormonen (geen idee hoe ze dat weet, zonder onderzoek via bloedtest) ze beweerde het dat het door een soa komt, ik natuurlijk helemaal panisch geworden, want ik zit in een monogaam relatie. Dus toch maar soa test gedaan voor 150 euro. Wat een rib uit lijf was dat.. Of course negatief teruggekomen. Voor 2 jaar heb ik het advies gekregen, dat ik moest wachten dat mijn lichaam eraan went. Wat ik hiermee wil zeggen, als je vriendinnen heb die het overwegen om koperspiraal te laten zetten, vertel ze dat huisartsen niet echt kijken naar je natuurlijke cyclus.. Heb jij in je natuurlijke cyclus veel last van pms langdurige bloedingen, dan kan je dus geen koperspiraal nemen, ben je beter af met een Mirena. Anders krijg je dit soort ellende op je hoofd!

  1. Hi Anita,
   Wat waardeloos dat je onnodig stress had door die conclusie dat het van een SOA moest komen. Kreeg zelf inderdaad ook destijds het advies om te wachten, omdat je lijf eraan zou moeten wennen. Uiteindelijk heb ik hem geloof ik drie jaar gehad en de klachten verminderden helemaal niet. Maar je hebt gelijk, ik sta er ook nog steeds van versteld hoeveel vrouwen dezelfde klachten hebben (gehad) als ik en waarom die informatie niet veel bekender is. Ik zou het koperspiraal dan ook aan niemand aanraden, onding – al schijnen sommigen er helemaal geen last van te hebben. Sterkte met wachten in elk geval tot je eventueel een sterilisatie kan laten doen; wat dat betreft is het lastig dat je daarin vaak ook weinig steun krijgt.
   Hoop dat als je kiest om je spiraaltje te laten verwijderen, de klachten snel verdwijnen! Dit is ook geen doen he? Hoe dan ook sterkte en beterschap!
   Liefs, Merel

 15. Hoi allemaal, ik heb bijna een jaar de koperspiraal gehad en had elke maand zoveel last van weeën achtige krampen. Vorig maand besloten om hem eruit te halen. Sindsdien nergens last meer van gehad. Ik ben nu wel voor het eerst weer ongesteld zonder spiraal en heb nog wel heftige bloedingen (wat ik voor de spiraal nooit had) weet er iemand of dit zo blijft of dat het vanzelf weer normaal wordt?

  1. Hi Samm,

   Mijn eigen ervaring is dat de eerste menstruatie (of misschien zelfs menstruaties) na het verwijderen nog steeds heftiger waren, maar dat nam gaandeweg weer af tot het weer redelijk normaal werd eigenlijk. Gelukkig! In het begin dacht ik stiekem toch dat het nooit meer goed zou komen. Hoop dat het bij jou ook snel beter gaat!

 16. Hey,

  Bedankt dat je dit hebt geschreven! Idd de missende informatie… Ik moet nog een afspraak maken om dat kreng te laten verwijderen, maar hij zit er nu bijna 2 jaar in en ik trek het niet meer. Ik geloof dat mijn menstruatie wel minder heftig is dan jou 10 dagen, maar heb er behoorlijk veel last van. Ik wilde een koper spiraaltje om minder last te hebben van stemmingswisselingen, maar het is 10x erger geworden ipv minder.

  Jou verhaal helpt me enorm en maakt dat ik minder bang ben voor het laten verwijderen!

  1. Hi Mae,
   Blij om dat te horen, maar vervelend dat je er ook zo’n last van hebt. Succes straks met het laten verwijderen, hoop dat je na afloop dezelfde opluchting ervaart!
   Liefs

 17. Ik heb gisteren een koperspiraal laten verwijderen. In de stoel, ontspannen, eendebek een stukje naar binnen, moest van de arts hard hoesten ( leuk dat het mag tijdens de lockdown 😁). Je voelt even een soort menstruatiekramp en plop, weg. Erna een uurtje licht bloedverlies gehad en af en toe wat lichte kramp in mijn buik. De volgende ochtend weer wat licht bloedverlies en geen kramp meer. Niks om je druk over te maken.

 18. Ik heb 6maanden geleden de T-safe laten plaatsen omdat ik wilde weten hoe het zou zijn zonder kunstmatige hormonen van de pil. Wat een ellende. De aanloop naar de menstruatie duurt al een week met bruine afscheiding en ik deed geen oog meer dicht. Zo raar! Pas sinds ik magnesium slik slaap ik weer zoals ik altijd sliep voor de spiraal … Als de menstruatie begint zit ik te huilen van de krampen, bijna weeën zoals anderen het ook omschrijven en zit ik 3 dagen aan de ibuprofen anders is het niet te doen. En in het ziekenhuis bij blindedarmontsteking zeiden ze dat ik een hoge pijngrens heb maar echt dames deze pijn is ongekend (had ik bij het plaatsen ook erg last van). Daarna bloed ik zo’n 8 dagen zeer hevig, ondanks super vaak verschonen lek ik heel vaak door en zwemmen of sauna met een tampon zoals voorheen met de pil is absoluut geen optie meer. Die hele week wil ik savonds alleen maar op dr bank liggen. Meestal heb jk na 2 weken dan weer een week lichter bloedverlies en een paar dagen later alweer een menstruatie. Kortom ik loop 50% van de tijd met maandverbandjes in nou dit is ook niet bevorderlijk voor je libido kan ik je zeggen. Qua mentaal vind ikj het lastig te zeggen wat er wel en niet door de spiraal komt maar als ik zo 6mnd terug kijk zit ik echt slecht in mn vel en dat ik eerst een paar maanden heel slecht heb geslapen zal daar ook niet bij geholpen hebben. Mijn libido is 0 en ik ben afgevlakt naar mijn vriend, ik herken mezelf niet. Hij wordt daar ook weer onzeker van. Wat dat betreft is Tsafe zeer effectieve anticonceptie, want je zal inderdaad niet snel zwanger raken als je nooit meer vrijt. Anyway ik ga met hangende pootjes terug naar de Trigynon pil, die gaf vergeleken hiermee echt geen noemenswaardige klachten bij mij…

  1. Dank je wel voor je reactie. Erg om te lezen dat jij er ook zoveel last van hebt! Is toch eigenlijk te belachelijk voor woorden hoeveel vrouwen hiermee kampen en dat het nog steeds wordt gepromoot als beter voor je ‘want geen hormonale anticonceptie’. Inderdaad wat je zegt; het werkt wel, aangezien het je hele lijf en libido zo beïnvloedt 😐 Hoop dat je snel van je klachten af bent zodra je het spiraal hebt laten verwijderen en dan toch maar de pil… Tijd voor iets dat écht werkt en niet zoveel gedoe geeft! Sterkte en succes.

   Liefs,
   Merel

 19. Dank voor je bericht. Vooral herkenbaar dat je eerste menstruatie na het verwijderen langer op zich laat wachten.. Ik ben al 5 dagen overtijd. (En niet zwanger..) Hier moet je dus gewoon wat geduld en rust voor nemen?

  Werd jouw cyclus hierna wel weer regelmatig?

  Ik hoop het zo.. Ik probeer zwanger te worden, en ik hoop te kunnen bepalen wanneer mijn eisprong is.

  1. Ja de keer erop was het alweer op het normale tijdstip geloof ik; de cyclus stabiliseerde zich in elk geval vrij snel en bleef daarna regelmatig. Wat misschien wel een idee is: ik heb vaker gehoord dat je je lijf weer kunt helpen in balans te komen met zinksupplementen. Hiervoor zou ik wel even voor de zekerheid overleggen met een (huis)arts of hormoonspecialist, maar wie weet is het iets.

   Ik hoop met je mee dat je in elk geval snel een positieve test in handen mag hebben! Veel geluk met het zwanger raken.

   Liefs,
   Merel

 20. Wat een opluchting om dit allemaal te lezen. Ik heb al bijna 5 jaar last en zeg steeds tegen mezelf dat het aan mij licht. Heb pas met de telefoon in de hand gezeten om de huisarts te bellen om het weg te laten halen maar merkte dat ik bang ben voor de pijn. Nu ik dit allemaal gelezen heb ga ik morgenochtend de huisarts bellen! Bedankt voor alle ervaringen.

  1. Wat fijn om te lezen dat onze ervaringen je hebben geholpen. Maar wat vervelend dat je ook al zolang last hebt! Succes, sterkte en vooral heel veel opluchting gewenst, hopelijk nemen de klachten snel af.

   Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven