Review Copenhagen Zoo | Leuk dagje weg of beter niet?

Recent (februari 2024) bezocht ik de dierentuin van Kopenhagen, samen met mijn dochters van 8 en 9 jaar oud. In deze review kun je lezen wat je hier kan verwachten, welke dieren er onder andere te zien zijn, hoe het zit met de kosten en waarom ik eigenlijk helemaal niet enthousiast was over deze historische Zoo.

Dierentuin van Kopenhagen

De Copenhagen Zoo is een van de oudste dierentuinen die Europa rijk is. Hij werd geopend in 1859 en bestaat dus al 165 jaar. Je vindt hier een aantal bijzondere dieren, zoals de luiaard, de reuzenpanda en de grijze reuzenkangoeroe. Verder is er een mooie collectie amfibieën, maar ook een kleine kinderboerderij aan de kant van het bijgebouwde savannegebied. Alle ingrediënten dus voor een geslaagd dagje weg in de hoofdstad van Denemarken. Toch vond ik het behoorlijk tegenvallen. In deze uitgebreide review lees je waarom.

rode panda copenhagen zoo

Review dierentuin van Kopenhagen

Waar ik normaal gesproken vooral aandacht wil geven aan positieve ervaringen en producten, besloot ik deze review toch te plaatsen. We hebben een leuke dag gehad met elkaar en van 10.00-16.00 uur in de dierentuin doorgebracht. Toch bleef na afloop een vervelend gevoel achter. Hieronder lees je hoe dat precies zit.

Beperkte ruimte voor de dieren

Als ik heel eerlijk ben, schrok ik behoorlijk toen we binnen rondliepen. Nu ben ik Blijdorp gewend, waar de dierentuin heel veel aandacht schenkt aan het welzijn en het nabootsen van de natuurlijke leefomgeving van de dieren. Daar komt gedeeltelijk bij dat ik soms wat moeite heb met het concept dierentuin. Aan de ene kant is de educatieve functie belangrijk en voor het voortbestaan van bepaalde diersoorten zijn dierentuinen de afgelopen jaren cruciaal gebleken. Tegelijkertijd denk ik dat het dan wel belangrijk is dat dieren zo min mogelijk stress ervaren.

Kopenhagen loopt daar toch op achter. Bij het verblijf van de bavianen schoten de tranen zelfs in mijn ogen. De rots waarop ze kunnen zitten is vrij klein en echt ouderwets. Binnen zaten ze op een kluitje en buiten die ruimte om, hadden ze helemaal niets. Misschien weten ze niet beter en is dit voldoende, maar mij leek het verschrikkelijk. Ook de kleine panda kon weliswaar buiten lopen, maar alleen door een soort gekooide constructie.

luipaard copenhagen zoo

Nieuwere verblijven zijn beter

In de loop van de jaren kwamen er nieuwe verblijven bij in de dierentuin. Zo kregen de olifanten een grotere ruimte en is er een ruime savanne waar onder meer de zebra’s, giraffen en wat andere dieren rondlopen. Dit vind je aan de andere kant van de weg, waar je via een tunnel naartoe kunt lopen. Tegelijkertijd is hier ook een nijlpaardenverblijf waar ik mijn vraagtekens bij zet. Natuurlijk ben ik geen kenner, maar de ruimte die ze hebben om te zwemmen lijkt me wat aan de kleine kant.

dierentuin kopenhagen nijlpaard

Sommige dieren ontbraken

Er stond een flink ijsberenbeeld, maar de echte ijsbeer was afwezig. Op de plattegrond las ik dat de bruine beer en de tijger ook in het park zou moeten zijn. En zo waren er meer dieren die wel op de kaart stonden, maar nergens te bekennen waren. Omdat ik nauwelijks Deens spreek en niet alles kon lezen, zou het kunnen dat op een bordje stond dat deze dieren weg waren of misschien in een binnenverblijf zaten. Geen idee. Opmerkelijk was het wel.

Agressie, stress

Een jaar of vijftien geleden deed ik een minor psychologie. Onderdeel daarvan was een bezoekje aan Blijdorp met een aantal gedragingen op zak. We moesten namelijk gaan oefenen met observeren. Tussen die gedragingen stond ook stress. Je kon dit herkennen aan ijsberen en herhaaldelijke bewegingen of agressie. Dit zag ik bij meerdere dieren terug. Ook de chimpansees, die met drie hokken relatief veel ruimte kregen, zat er een kwade aap tussen die behoorlijk hard tegen de ruiten ramde en met een stok probeerde de andere apen te slaan.

Nu wil ik nogmaals benadrukken dat ik geen deskundige ben op dit gebied, maar het leken me allemaal geen natuurlijke gedragingen. Dit in combinatie met de kleine hokken en soms zelfs ouderwetse kooien, gaven me een rotgevoel. Van een dierentuin met zo’n historische status had ik toch meer verwacht: meer aandacht voor dierenwelzijn, ruimer opgezette hokken en meer uitdaging bij het verkrijgen van voedsel.

reuzenpanda kopenhagen zoo

Geen succes dus, die dierentuin in Kopenhagen?

Om eerlijk te zijn nee. Ik heb echt mijn best gedaan om het positieve ervan in te zien, maar het algehele gevoel dat bij mij achterbleef was toch een soort verdriet en een mineurstemming. Vooral omdat de ruimte zo ontzettend beperkt was en het zijn educatieve doeleind hiermee toch voorbij schiet. Per slot van rekening wil je eigenlijk min of meer meegluren bij dieren in hun natuurlijke omgeving dan zien hoe gekooide dieren zich gaan gedragen door stress of verveling.

Ondanks dat het bijzonder was bepaalde dieren in het echt te zien, zoals de reuzenpanda en de chimpansees – die buiten de agressieve aap om eigenlijk wel heel leuk waren en herkenbaar gedrag vertoonden naar de jongste van het stel, voelde het gewoon niet goed. Bij een dierentuin die al zolang bestaat, vind ik dat je, net als nieuwere dierentuinen, de verplichting hebt om optimaal voor de dieren te zorgen. En als dat betekent dat je de helft van de dieren elders moet onderbrengen om hun welzijn te kunnen garanderen, dan is dat maar zo. Kwaliteit boven kwantiteit.

Zelfs de meiden viel het op dat bepaalde dieren wel heel kleine hokjes hadden, zeker vergeleken met Blijdorp. Niet alleen omdat ik hardop commentaar had en mijn verbazing uitte over de kleine ruimte waar de leeuwen zaten. Wel kregen ze een klein lesje biologie mee: de mannetjesleeuw besprong vanuit het niets één van de leeuwinnen. Daarnaast vermaakten we ons bij de chimpansees. Maar alles bij elkaar genomen, vond ik het geen aanrader.

leeuwen copenhagen zoo

Veel gestelde vragen over deze dierentuin

Onderstaande vragen kreeg ik van familie, vrienden en volgers na afloop van ons uitstapje. Mocht je nog meer willen weten, voel je dan zeker vrij om je vragen in een reactie onder het artikel achter te laten.

Is de dierentuin in Kopenhagen groot?

Nee, dat valt mee. Persoonlijk vond ik dat wel prettig: het is overzichtelijk en je kan elkaar niet heel gemakkelijk kwijt raken. Binnen een dag kan je de hele dierentuin ook echt wel zien. Ik geloof niet dat we een dier gemist hebben – behalve dan die niet in hun hokken stonden.

Wat is er nog meer te doen?

Behalve het bekijken van dieren is er ook een leuke speeltuin. Je vindt deze in het nieuwe gedeelte, vlakbij de savanne. Kinderen kunnen zich hier heerlijk uitleven en als ouders plof je net zo gemakkelijk aan de zijkant neer op een bankje. Dat vond ik in Denemarken een fijne ervaring: er is veel ruimte voor kinderen om lekker buiten te spelen. Ze hebben hier ook bijna allemaal kaplaarzen aan en en buitenspeelbroek over hun normale kleding. De meiden hebben zich hier echt wel een halfuur of langer kunnen vermaken. In dit gedeelte vind je ook en kinderboerderij met een paar dieren, zoals konijntjes en koeien.

pasgeboren olifant kopenhagen zoo

Wat was er eigenlijk wél leuk?

Door mijn redelijk negatieve verhaal zou ik bijna vergeten dat heus niet alles slecht was. Zo was er een klein olifantje geboren in de nacht voor wij kwamen. We gingen natuurlijk even kijken en het was werkelijk zo vertederend. Moeder en tantes stonden om het kleintje heen, heel beschermend. En zoals met alle babydieren was het gewoon zo schattig om te zien.

Daarnaast hebben we genoten van de capriolen die de chimpansees uithaalden met elkaar. We hadden enorm veel lol met elkaar en ik vond het persoonlijk heel bijzonder om voor het eerst (en misschien wel voor het laatst) een reuzenpanda in het echt te zien. En de meiden gruwelden in het nachtverblijf, waar we verschillende felgekleurde kikkers zagen en een enorme hoeveelheid kakkerlakken bij elkaar. Gelukkig achter glas, die wil je niet per se in het echt tegenkomen.

kakkerlakken copenhagen zoo

Hoe duur is de Copenhagen Zoo?

Je kunt met het openbaar vervoer vrij makkelijk bij de dierentuin komen. Dat scheelt weer in de parkeerkosten. De entreetickets zelf zijn 239 DKK en voor kinderen van 3-11 jaar oud 139 DKK per persoon. In totaal betaalde ik € 70,34 voor ons samen (één volwassene en twee kindertickets). Heb je een Copenhagen Card? Dan kan je gratis naar binnen.

De Copenhagen Card is € 64,00 per volwassene. Hiermee krijg je toegang tot 80+ topattracties in Kopenhagen, waaronder de dierentuin. Ook kan je hierop twee kinderen gratis meenemen. Als je voor langere tijd in Kopenhagen blijft, is dit zeker de overweging waard.

Ben jij weleens in de Copenhagen Zoo geweest? Ik ben benieuwd hoe jij deze dierentuin ervaren hebt.

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Gebruikte afbeeldingen zijn door mijzelf gemaakt. Zonder schriftelijke toestemming is het niet toegestaan deze openbaar te maken, te bewerken, gebruiken of verspreiden.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven