Koophuis? Deze verzekeringen zijn verplicht om te hebben

Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen, komt er veel op je af. Naast het uitzoeken van de perfecte badkamertegels (en ja, daar gaat soms meer tijd in zitten dan je denkt), is er ook een behoorlijke administratieve rompslomp. Met een paar ritjes naar de notaris ben je er namelijk nog niet. Zo zijn een aantal woonverzekeringen verplicht om te hebben als je een koophuis aanschaft. Hieronder zetten we uiteen welke verplicht zijn en geven we tips waarop je kunt letten bij het afsluiten van de verzekering.

Deze verzekeringen moet je hebben als je gaat kopen

Opstalverzekering

Opstalverzekeringen dekken schade aan wat vast zit aan je huis. Dat gaat dus om zaken als de regenpijp, dakpannen, de schoorsteen en dergelijke. Het is vaak slim deze te combineren met een inboedelverzekering, omdat er situaties denkbaar zijn waarin beide verzekeringen aangesproken moeten worden. Je wil dan het liefst met één partij te maken hebben.

Let op: niet elke verzekeraar biedt een automatische dekking voor glas. Controleer dit vooraf in de voorwaarden en sluit indien nodig een extra module af waarin dit wel geregeld is. Ditzelfde geldt voor de fundering. Normaliter is dat niet nodig, maar een ontploffing kan mogelijk wel zorgen voor schade. Overweeg voor jezelf of je dit ook wil meeverzekeren.

De opstalverzekering hoeft meestal niet te worden afgesloten als je een appartement koopt dat valt onder een Vereniging van Eigenaars (VvE). Toch is het slim dit na te gaan voor de zekerheid.

Overlijdensrisicoverzekering (OVR)

Je wil er misschien nog niet over nadenken, maar soms komt het voor dat een huiseigenaar vroegtijdig overlijdt. Los van de emotionele pijn die een degelijke situatie doet, wil je op dat moment niet met financiële kopzorgen zitten. De OVR komt hierin tegemoet. Als één van jullie beiden overlijdt, krijgt de begunstigde (vaak de partner, soms de kinderen) een bedrag uitgekeerd.

Deze verzekering is niet altijd verplicht, maar soms alsnog verstandig. Overleg dan met je hypotheekadviseur wat slim is.

Niet verplicht, wel verstandig om af te sluiten

Inboedelverzekering

Waar de opstalverzekering alles aan de buitenkant van je huis verzekert, is de inboedelverzekering bedoeld voor alles in huis. Stel dat je bijvoorbeeld een lekkage krijgt en de muur loopt schade op, er is brand of je krijgt te maken met diefstal – op dat moment wil je zeker dat je inboedel verzekerd is. Hieronder vallen je meubels, maar ook sieraden of elektronica. Zorg er bij het afsluiten van je verzekering voor dat je een realistische schatting maakt van de waarde die je op dat moment in huis hebt staan, zodat je in geval van nood ook de juiste dekking krijgt.

Tip! Kies een woonverzekering die bij je past. Op die manier kan je alles in en om je huis verzekeren, waardoor je daar in elk geval geen zorgen meer over hebt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Zeker als je kinderen of huisdieren hebt, is het slim om een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) af te sluiten. Je moet er immers niet aan denken dat ze per ongeluk met hun nieuwe fiets tegen de Tesla van je buurman oprijden en je de schade uit eigen portemonnee moet vergoeden. Toch is het ook handig om een AVP te nemen als je samen bent. Wanneer jouw schutting per ongeluk losraakt in een storm en schade veroorzaakt – om maar iets te noemen, is het een opluchting als je in elk geval goed verzekerd bent.

Rechtsbijstandsverzekering

Of het nu gaat om problemen tijdens het verbouwen of met buren als je eenmaal in je nieuwe huis woont, het is prettig om juridische bijstand te krijgen als dat nodig is. Ondanks dat deze verzekering misschien niet de eerste was waar je aan dacht toen je ging kijken in het nieuwe huis, is hij zeker de overweging waard.

Woonlastenverzekering

Je kan de woonlastenverzekering regelmatig aanschaffen in combinatie met de hypotheek. Deze verzekering beschermt tegen arbeidsongeschiktheid of werkloosheid en de daaruit voortvloeiende financiële problemen. Als je namelijk arbeidsongeschikt of werkloos raakt, kan je vaak de hypotheeklasten niet meer te betalen. Met deze verzekering bescherm je jezelf daar (gedeeltelijk) tegen. Let goed op wat de precieze voorwaarden zijn. Zo is de dekking bij werkloosheid tijdelijk en zal je dus tijdig een nieuwe baan moeten vinden of een andere oplossing moeten verzinnen.

Aanvullende tips

Als je je verzekeringen gaat afsluiten, overweeg dan, als gezegd, serieus om zeker je opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde maatschappij te nemen. Maar misschien nog liever alle bovenstaande verzekeringen in één pakket. Op die manier houd je niet alleen makkelijker overzicht, ook is het uitbetalen vaak een stuk gemakkelijker dan wanneer je te maken hebt met meerdere partijen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©PM Production – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven