konijn als huisdier tips

Konijn nemen in een gezin met kinderen? Dit wil je weten!

Huisdieren zijn leerzaam en leuk, zowel voor ouders als kinderen. Veel gezinnen kiezen voor een hond of kat, maar ook knaagdieren zijn populair. De vraag is echter: zijn konijnen geschikt als huisdier in een gezin met (jonge) kinderen? In dit artikel vind je handige informatie om te zien of een huisdier bij jullie past.

Konijnen zijn groepsdieren

Van nature zijn konijnen gewend om in groepen te leven. Eén konijn is dus geen optie; als je graag dit huisdier wil hebben, koop er dan minimaal twee. De beste optie is een paartje (dus een mannetje en en vrouwtje), waarbij je het mannetje laat castreren. Die uitdrukking over konijnen komt immers niet uit de lucht vallen – voor je het weet zit je, als je niet uitkijkt, met een hele roedel.

Leer omgaan met het dier

Als ouder speel je een grote rol in de manier waarop je kind met een huisdier omgaat. Zeker bij een konijn is dit belangrijk, omdat (te) veel aandacht krijgen vrij intens kan zijn voor het diertje. Daarom speel je hierin een grote rol als ouder. Blijf er dus altijd bij, zeker als je het konijn net in huis hebt. Leg de kinderen goed uit hoe je met dieren moet omgaan.

Het scheelt als je zelf ervaring hebt met huisdieren – en konijnen in het bijzonder. Leer je kind geduldig zijn, hoe je zorgt dat de konijntjes jullie gaan vertrouwen en dat hard aaien of zomaar oppakken niet mag. Spreek ook af dat jullie de konijnen met rust laten als ze in het konijnenhok zitten. Zo hebben de dieren altijd een plekje om even op zichzelf te zijn. Het is leerzaam en belangrijk om zulke grenzen te stellen.

Genoeg ruimte voor de konijnen

Hoe klein of groot je konijnen ook zijn, ze hebben allemaal flink wat beweging nodig. Dat betekent dus ook dat het prettig is als je een flinke tuin hebt waar ze kunnen ravotten. Ook een groot konijnenhok helpt hierbij: dit is zowel binnen- als buitenshuis een optie. Zoals hierboven al is genoemd: hier kunnen de dieren zich terugtrekken. Als het gezin en de dieren steeds op elkaars lip zitten, kan het lastiger zijn om een vertrouwensband op te bouwen. Als het hok binnenshuis staat en het deurtje open kan, kiest een konijn zelf wanneer hij of zij aandacht wil. Dit werkt eigenlijk het best!

Grote konijnen

Het kan een slimme keuze zijn om voor wat grotere konijnen te kiezen, mits er in of rondom het huis voldoende ruimte kan worden geboden aan de dieren. De reden hiervoor? Kleine kinderen zijn wat minder snel geneigd om een groter konijn zomaar op te pakken: dit is toch wat spannender dan bij een klein konijn. Zo worden de konijnen dus automatisch al wat meer met rust gelaten, en wordt er waarschijnlijk voorzichtiger mee omgegaan.

Karakter van kind en konijn

Iedere situatie is anders. Daarom willen we tot slot meegeven: laat de keuze om een konijn als huisdier te nemen ook afhangen van het karakter van zowel je kind als de konijnen. Als je kind heel druk is, is het misschien niet zo’n verstandig idee om konijntje als huisdier te nemen: een kat of hond past dan wellicht beter. Een rustig kind kan waarschijnlijk net wat vrediger met een konijn omgaan. En kies het liefst voor een beestje dat niet snel bang is of schrikt: als je konijnen uit het asiel haalt, zijn de karakters vaak vrij goed bekend en kan je soms ook een paartje nemen.

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©UNIKYLUCKK – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *