Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Kom van die bank af! Over pubers en beweging | Review

Waarom sporten zo gezond is voor tieners? In ‘Kom van die bank af!’ vertellen schrijfsters Sonja Borghstede en Mariëlle Beckers waarom het zo goed is als pubers van de bank af komen. In deze review van het boek kun je lezen wat de voordelen zijn van sporten en wat er specifiek gezond aan is voor pubers.

Kom van die bank af!

Kon de titel toepasselijker? De puberteit komt onlosmakelijk met een soort lamlendigheid (in elk geval bij mij wel: ik weet zeker dat mijn moeder wel vaker dan eens heeft gedacht ‘Kom van die bank af!’) Dat had ook een beetje met mijn allesomvattende luiheid te maken. En nog steeds ben ik niet het type dat fit door de straten hopt op weg naar een beter lichaam. Mij doe je het meeste plezier met een warm dekentje, koekje bij de thee en veel binnen zijn. Dat is eigenlijk nooit veranderd sinds de puberteit…

Review: Kom van die bank af! – door Sonja Borgstede en Mariëlle Beckers

kom van die bank af review

Waar gaat het boek over?

Hoewel ik zelf van nature dus niet per se sportief te noemen ben, heb ik met grote fascinatie het boek ‘Kom van die bank af!’ gelezen, van psycholoog Sonja Borgstede en orthopedagoog Mariëlle Beckers. De kern van het boek is dat kinderen in deze leeftijdscategorie vaak stoppen met sporten, terwijl het juist in je puberteit heel belangrijk is om wél lekker bezig te zijn met een sport. Ik vind het vooral interessant natuurlijk, omdat June bijna zover is. Over minder dan een jaar gaat ze immers zelf naar het voortgezet onderwijs.

Opbouw van het boek

Ieder hoofdstuk draait om drie deelonderwerpen: gevoel, verstand en lijf. Deze zijn opgedeeld in sub-onderwerpen. Denk bijvoorbeeld bij gevoel aan vriendschappen, doorzettingsvermogen of welbevinden. En bij lijf aan de hersenen, je botten en ademhaling. Daarna volgen nog een aantal praktische tips. Want je kunt nu wel weten hoe de theorie in elkaar steekt, maar dan is het fijn om een leidraad te hebben voor hoe je die toepast in de praktijk.

Aan het begin van ieder hoofdstuk staat een quote van een beroemdheid, deskundige of een praktijkvoorbeeld, vervolgens krijg je de theorie over dit sub-onderwerp en dat wordt samengevat onder het kopje ‘En nu even praktisch’. Hierin krijg je handvatten om de kennis toe te passen. Afsluitend vertelt een topsporter over zijn ervaring en kijk op zaken.

Interessante quote uit Kom van die bank af!

Op één van de eerste bladzijden stond een quote die me inspireerde, daarom wil ik hem graag met jullie delen:

Grit is het leven benaderen als een marathon, niet als een sprint (pagina 16)

Grit is eigenlijk zoveel als het uithoudingsvermogen om je uiteindelijke doel te behalen. En dat hangt samen met oefenen (waardoor je beter wordt) en de manier waarop je naar je talent kijkt: uitdagingen zijn juist een manier om je talent te versterken en momenten waarvan je kan leren. Doorzetten als het even tegenzit. Waarden die we graag aan onze dochters willen meegeven.

Mijn oordeel over Kom van die bank af!

Hier en daar vind ik het wel erg eenzijdig benadrukken hoe belangrijk sport is, maar goed dat is de boodschap natuurlijk. Daardoor vind ik het niet geschikt om in één ruk uit te lezen. Je moet soms even laten bezinken wat je net hebt gelezen en daarmee in praktische zin iets doen. Doordat het vrij toegankelijk geschreven is (knap, want wetenschap omzetten in duidelijke taal is een vak apart), denk ik dat het ook heel raadzaam is om aan pubers zelf te geven. Althans, ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik merk nu al dat langzamerhand ons advies pas klopt als anderen het ook zeggen 😉

Ik vind de samenvatting aan het eind van ieder hoofdstuk prettig. Dat zet nog even alle belangrijke zaken op een rijtje en geeft je een idee waarin jij kan helpen. Bijvoorbeeld in het hoofdstuk over zelfvertrouwen. Daar krijg je het advies om je puber in elk geval te voorzien van de basis waarmee hij op pad kan, zoals deo, droog shirtje, handdoek etc. Zo hoeft hij zich daar geen zorgen om te maken en kan zich volledig focussen op het sluiten van nieuwe vriendschappen en genieten van de sport.

Wat heb ik ervan opgestoken?

Ik vond het best confronterend. Zo staat in de inleiding: ‘Uit recent onderzoek blijkt dat de vrije tijd van kinderen tegenwoordig vooral wordt ingevuld met gestructureerde activiteiten […] en steeds minder met ‘vrij’ (buiten)spelen. Bovendien worden de kinderen ook nog eens vaak met de auto van en naar deze activiteiten vervoerd. Want dat gaat natuurlijk sneller.’ Oeps! June mag dan lekker bezig zijn met buitenspelen en veel sporten, we brengen haar wel vaak met de auto. Inderdaad vanwege de drukte.

Aan de andere kant besef ik meer dan ooit hoe belangrijk bewegen is. Ook voor mezelf trouwens, maar de drang die kennis toe te passen is nog niet zo sterk aanwezig. Niet zo best, want goed voorbeeld doet natuurlijk goed volgen. Desalniettemin zal het argument dat huiswerk te veel tijd inneemt geen zoden aan de dijk meer zetten: we weten nu dat sporten juist goed is als je op de middelbare school zit. Juist voor je huiswerk.

Conclusie over het boek

We zijn al lekker bezig en ik de kennis uit het boek is makkelijk toe te passen in de praktijk. Het zal ons er nog meer op doen letten dat we de kinderen alle drie leren genieten van sport en spel. Dat we ze niet uit gemakzucht meer moeten brengen met de auto, maar gewoon de fiets pakken (uiteindelijk is er geen excuus: we wonen in een dorp en alles is prima aan te fietsen). En dat onze keus om ze zo min mogelijk beeldschermentijd te geven daar in ons geval prima op aan sluit.

Ik raad het boek zeker aan. Het bevat veel wetenschappelijke kennis en legt ook nog eens helder uit wat je misschien al wist, maar niet altijd toepast. Die combinatie levert nieuwe inzichten op die absoluut van pas komen met oog op de middelbare school.

Over het boek Kom van die bank af!

De auteurs

Mariëlle (orthopedagoog)  en Sonja (psycholoog) studeerden beiden aan de Universiteit van Amsterdam. Ze ‘merkten ook steeds vaker dat zij iets misten in hun baan binnen een grote organisatie. […] Toen Mariëlle en Sonja in 2011 op elkaars pad kwamen, besloten zij hun krachten te bundelen en hun gedeelde passie concreet te maken. Enkele maanden later zag Buro Bloei het levenslicht.’ Binnen hun onderneming zagen ze dat sporten in grote mate voor mooie resultaten zorgde: ‘ondersteund vanuit kennis uit de wetenschap, zijn wij nog sterker overtuigd van de positieve en helende effecten van sporten.’ Kortom, beide vrouwen weten als geen ander vanuit theorie en praktijk hoe belangrijk bewegen is en dat willen ze graag met de wereld delen in hun boek: Kom van die bank af!

Algemene informatie

Titel Kom van die bank af! Over pubers en iets met bewegen enzo
Auteurs Sonja Borgsteede, Mariëlle Beckers
Eerste druk september 2017
Uitgeverij Lucht BV
ISBN 978 94 9172 993 5
Prijs € 17,99 bij Bol.com

De voordelen van sporten op de middelbare school

Het boek Kom van die bank af! draait echt volledig om de voordelen van sporten in combinatie met leren. Elk argument om er niet aan te beginnen (te moe, geen zin of te veel huiswerk) wordt vakkundig onderuit gehaald met een tegenargument. Een greep uit het boek:

  • Kinderen leren hun doorzettingsvermogen ontwikkelen. Dat komt niet alleen van pas tijdens een sport, maar ook met leren: ‘Ik kan het niet’ is geen reden meer om er niet aan te beginnen. Dan oefen je nog maar een (paar) keer en je zult zien dat het alsnog goedkomt.
  • Het biedt een kans op nieuwe vriendschappen en de voordelen die daarbij horen. Wat dacht je van die vriendin die je toch meeneemt als je eigenlijk geen zin hebt of het gevoel bij een positieve groep mensen te horen? Ook voor ouders zijn dit soort vrienden prettig: sportende vrienden houden er doorgaans een gezondere leefstijl op na. En dan neem ik de hockeyfeesten even niet mee. 
  • Wie veel sport, voelt zich beter. In een periode waarin hormonen alle kanten op vliegen, kinderen vaker dan op andere momenten in hun leven depressieve gevoelens kunnen ervaren hun en onzekerheid hoogtijdagen beleeft, geen overbodige luxe. Door regelmatig even te ontspannen met inspanning verbeteren ze hun algehele gevoel.
  • Beweging zorgt voor een betere doorbloeding. Ook in de hersenen. Het gevolg daarvan is dat verbindingen beter tot stand komen en de kwaliteit daarvan ook hoger ligt. Als de andere argumenten dus niet overtuigen, dan toch deze wel?

Onze oudste dochter sport gelukkig vrij veel

Haar sportcarrière staat er momenteel gelukkig goed voor: met 2,5 ging ze op peuterballet, daarna deed ze tot haar achtste klassiek. Verder had ze twee jaar lang zwemles voor voor diploma’s A, B en C. Ze turnde een ruim jaar, zit inmiddels al drie jaar op streetdance en sinds vorig jaar op acrodans. Daarnaast is ze dol op buitenspelen en verzint ook thuis regelmatig dansjes. Dus tot zover maken we ons geen zorgen. Bovendien heeft ze het voornemen om straks de sportklas te gaan doen: onderdeel van je opleiding is dan zes uur sport per week.

Dat sporten op de middelbare school belangrijk blijft, mag duidelijk zijn. Ik ben benieuwd hoe dit bij jullie thuis gaat. Sport jouw kind veel? Of is het vooral een kwestie van blijven aansporen?

Als je het boek Kom van die bank af! ook gelezen hebt, ben ik heel benieuwd wat jij ervan vond. Laat je het me weten in de reacties?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids