Press "Enter" to skip to content

Paasknutselen met kleuters: 15 leuke (makkelijke) opties

Het is weer bijna Pasen en dus tijd om het huis vrolijk te versieren. Ben je net als ik geen knutselwonder? Dan is dit overzicht met 15 leuke en makkelijke opties om te knutselen ideaal voor jou! Dus wacht niet langer. Maak een middag vrij om lekker te gaan DIY’en met je kleuter en breng het huis in Paasstemming.

Waar let je op als je gaat knutselen met je kleuter?

Zolang je geen juf bent, is het natuurlijk soms ook een kwestie van trial and error. Je leert ervan, denk ik. Dus echt inhoudelijke tips kan ik als niet-juf weinig geven. Waar we zelf vooral naar kijken:

  • Kunnen ze hier zelf mee aan de slag of zit er veel voorbereiding in? (Het hoeft echt niet Pinterest perfect en ik heb persoonlijk ook geen zin om dagen bezig te zijn met het knippen van allerlei kuikens en paashazen, dus voorkeur gaat uit naar de eerste optie)
  • Hebben we het materiaal in huis? Eitjes die openklappen met splitpennen zijn echt heel leuk, maar die heb ik zelf niet op voorraad. Dat geld ook voor heel veel andere knutselmaterialen die op school natuurlijk wel voor handen zijn.

Paasknutselen: 15 leuke opties voor kleuters!

Een kuikentje vol wol

Heel simpel. Je hebt nodig: geel papier (om rondjes uit te knippen en vleugels ter grootte van de handen van je kleuter, oranje papier voor snavel en pootjes en zwart/wit voor de ogen. Hierin zal je zelf misschien enige voorbereiding moeten treffen, maar kleuters kunnen best een cirkel knippen. En de handjes misschien met jouw hulp ook. Je plakt alles aan elkaar vast en beplakt de kuikens met draadjes gele wol!

Vrolijke paashaaskaart knutselen met katoen

Bij deze paasknutsel zal je zelf de passe-partout moeten voorbereiden. Je vouwt een stuk karton dubbel, als een kaart, en knipt daar vast een paashaas uit. Vervolgens mag je kind in de kaart zelf allerlei draadjes wol (of katoen) plakken in vrolijke kleuren. Het effect is superleuk en je hebt meteen een leuk kaartje om naar opa en oma te sturen!

Wc-rol paashaas

Knutselen met wc-rollen is altijd makkelijk. En nee, je hoeft niet bang te zijn voor de poepbacterie op je wc-rol: hoewel dit kort voorbij komt in de Luizenmoeder, blijkt die aanname behoorlijk achterhaald te zijn. Ik vermoed bovendien dat een deel van Nederland tot ergens in 2038 nog paashaasjes kan fabriceren van alle wc-rollen die stiekem staan opgeslagen in hun voorraadkast 😉

Maar zonder flauwe grappen: van een wc-rol kan je dus echt hele vrolijke haasjes maken om neer te zetten. Haalt meteen Pasen in huis, toch? En moeilijk is het niet: je pakt een rolletje in met mooi gekleurd papier en knipt in dezelfde kleur twee stroken. Op de voorkant teken je een gezichtje, eventueel aangevuld met plakoogjes. Klaar ben je! Kan je kleuter prima zelf.

Paashaasjes met muizentrappetjes

Als kind vond ik het superleuk om muizentrappetjes te vouwen en het is natuurlijk ook nog eens goed voor de motoriek. Hoe? Best simpel. Teken de vorm van een paashaas op felgekleurd papier. Dan kunnen ze hem zelf uitknippen, er een gezicht op tekenen en vervolgens een muizentrappetje bij maken. Vrolijk toch?

Paaseieren met vliegerpapier

Deze fleurt je huis ook helemaal op: paaseieren met gekleurd, transparant papier erachter (zoals vliegerpapier). Je knipt gaatjes uit de eieren en gebruikt het vliegerpapier om licht door te laten schijnen. Als je er meerdere maakt en die voor het raam hangt, ziet het er gelijk leuk uit.

Paashaas vouwen van papier

Met behulp van een vouwblaadje kan je zelf je eigen haasje vouwen. Deze vond ik bij Moodkids!

Worteltjes met vingerverf

Samen met je kind knutselen? Dan is vingerverf natuurlijk ook leuk om te gebruiken! Zeker in deze vorm (want per saldo weinig ‘rommel’ en makkelijk te maken). Worteltjes, gemaakt met verf. Je kind gebruikt zijn eigen vingers om te stempelen en voilà!

Van koffiefilter tot Paashaas

Paasknutselen hoeft niet altijd met verf en allerlei extra’s. Soms heb je de basis gewoon in je keukenkastje liggen. Deze haasjes zijn bijvoorbeeld heel simpel te maken met een koffiefilter, katoen/touw/cadeaulint en een stift.

Eierdopjes maken met brooddeeg

Hiervoor heb je wel een goed brooddeegrecept nodig. Daarna kan je lekker aan de slag. Tot slot beschilderen en je zit er meteen goed bij voor het paasontbijt.

Een bijzonder paasei

Je kunt met behulp van een waterballon, behangerslijm en touwtjes een wel heel bijzonder paasei maken. Je plakt het touw op de opgeblazen ballon, wacht tot alles droog is en maakt voorzichtig het ballonnetje stuk. Wat overblijft is een prachtig ei in mooie kleuren. Klein beetje magie voor je kleuter 😉

Kuiken uit het ei

Hierbij zal je misschien iets meer werk moeten doen, maar ze kunnen er na afloop wel leuk mee spelen. Met behulp van een knijper komt het kuikentje zo uit zijn ei gekropen!

DIY Paaskrans voor aan de deur

Je hoeft gelukkig niet aan de slag te gaan met oase (die combinatie met kinderen is niet altijd geslaagd), maar kan lekker knippen en plakken. Een mooie krans vol bloemen, zelf getekende eieren en misschien een haasje tussendoor is toch leuk? Of zoals het voorbeeld hieronder: met knopen. Prima te knutselen door kleuters.

Paasei: knippen en plakken

Eigenlijk de meest simpele van allemaal, maar wel goed voor je kleuter om te oefenen met knippen en plakken: teken een paasei met verschillende lijnen. Die knippen ze uit en plakken ze op een ander blad. Kind kan de was doen!

Kip op stok

Met een plastic lepeltje, wattenschijfje en wat gekleurd papier kan je een grappig kipje maken. Gebruik het liefst biologisch afbreekbaar bestek of anders een bamboe lepeltje. En wil je liever iets meer uitdaging? Ga dan voor vilt.

Paasei-slingers

Staat vrolijk, hoef je geen knutselwonder voor te zijn en is ideaal voor kleuters om in elkaar te knutselen! Je hebt alleen wat touw, wol of lint nodig en papier om de eieren op te tekenen of schilderen. Veel plezier!

En er zijn nog zoveel meer manieren om te knutselen in Paasthema!

Heb je een goed voorbeeld nodig van een paashaasje om na te tekenen? Wil je nog meer inspiratie voor Paasknutselen? Of heb je gewoon zin om je onder te dompelen in de paaswereld op Pinterest? Hier vind je mijn bord dat ik rondom dit thema maakte. Daar staan ook alle in dit artikel genoemde voorbeelden bij, zodat je die op je gemak kunt nalezen en precies kan zien hoe je het origineel kan namaken.

Veel knutselplezier!

Is jullie huis al helemaal in de paassferen? En welke knutsels ga jij zeker maken voor Pasen met je kleuter?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids