11x knutselen in herfstthema (met peuters en kleuters)

Knutselen in herfstthema is erg leuk om te doen met peuters en kleuters. Het helpt ze te leren leven met de seizoenen en zo meer begrip te krijgen van tijd. Onderstaande 11 suggesties zijn goed te volgen voor jongere kinderen en dus niet moeilijk. Bovendien helpen ze je kind op een beeldende manier bezig laten zijn met het huidige seizoen. Tot slot is het natuurlijk dé manier om die regenachtige middagen een beetje door te komen. En ben je klaar? Dan kan je misschien ook al iets moois maken voor Halloween!

Knutselen in herfstthema met je peuter of kleuter

Tips vooraf bij het knutselen met peuters en kleuters

Hele uitgekauwde opdrachten zijn voor jonge kinderen vaak minder leuk. Het draait dan ook niet om het resultaat, maar om het proces van bezig zijn. Met knutselen leren jonge kinderen motorische vaardigheden (knippen plakken, kleuren), oefenen ze met ruimtelijk inzicht en krijgen ze alle ruimte om hun fantasie de vrije loop te laten. Dus als zij een paarse egel mooi vinden, maken ze een paarse egel.

Vinden ze iets nog erg moeilijk of zijn ze nog te jong voor een bepaalde vaardigheid? Dan is het natuurlijk ook prima als jij vooraf de grote lijnen tekent en zij het mogen uitknippen en daarna versieren met potlood, stift, verf en glitters. Pas de manier van knutselen aan op de vaardigheden van je kind, maar laat ze soms ook een beetje stoeien.

Zonder opdracht aan de slag?

Onderstaande knutseltips dienen als inspiratie. Maar je kan natuurlijk ook aan de slag met het herfstthema door de natuur te gebruiken en wel te zien wat ervan komt. Gelijk een goede reden om met je kind op pad te gaan en in het bos te zoeken naar allerlei moois! De volgende onderwerpen en voorwerpen lenen zich heel goed om te knutselen met je peuter of kleuter:

  • Gevonden herfstschatten (bladeren, eikels, kastanjes en bolsters, kaardenbollen, dennen- en sparrenappels, hazelnootjes)
  • Paddenstoelen, pompoenen, egels, de maan, gekleurde bladeren, bos, eekhoorn, appel, spin(nenweb), rode besjes, paraplu en kaplaarzen, uil
  • Herfstige feestdagen: Halloween, Sint-Maarten en Sinterklaas

Knutselinspiratie: 11 leuke herfst-DIY’s met peuters en kleuters

Rijg een slinger van herfstbladeren

Heb jij ook een kleine verzamelaar thuis die het liefst ieder gekleurd blad van de grond opraapt en mee naar huis zou nemen? Dan is het tijd voor een eigen herfstfeestje! Samen maak je er een mooie slinger van die je ophangt in huis door de bladeren aan een touw te rijgen. Voor je kind een leuke manier om te oefenen met de kleine motoriek en het staat gelijk heel feestelijk.

Het is alleen niet handig wanneer je last hebt van OCD, want ze schijnen nogal te kruimelen.

Herfstblad overtrekken of gebruiken met klei

Dit knutselwerk heeft voor kinderen vaak iets magisch. Leg verschillende mooie herfstbladeren op tafel, liefst in unieke vormen. Je kind kiest er eentje, legt hem onder een tekenvel en krast met een potlood over het blaadje heen. Als vanzelf komt er een mooi herfstblad tevoorschijn, compleet met nerven.

Het ziet er heel leuk uit als je deze na afloop uitknipt en ophangt. Eventueel kan je dit gebruiken als alternatieve herfstslinger, aangezien deze in elk geval niet kruimelt.

Een tweede manier om te knutselen met je herfstblad is door het te gebruiken als vorm bij het kleien, zoals je ziet op het voorbeeld hiernaast.

Maak samen een mooie herfsttafel

De herfsttafel vindt zijn oorsprong in de Germaanse Jaarfeesten die de Vrije School nog altijd in ere houdt. Het maken van zo’n herfsttafel is een leuke manier om samen bezig te zijn.

Zet een apart tafeltje neer en leg hier een mooi kleed op in een herfstige kleur (zoals terra, oranje of donkerder rood). Laat je kind vervolgens zijn gevonden herfstschatten uitstallen op de tafel, op een manier die hij mooi vindt. Denk aan kastanjes, lege bolsters, mooie bladeren en takken of eikels (met hoedjes). Heb je niks in huis? Loop dan een rondje door de buurt of ga een dagje naar het bos. En misschien heb je ook nog een paar pompoenen of kalebassen om neer te zetten?

Wat verder leuk is om toe te voegen aan je herfsttafel, zijn vilten popjes. Je kunt ze zelf maken als je een beetje handig bent of kopen bij een Antroposofische winkel. Daarna kan je kindje er leuk mee spelen.

Maak een spin in een web met een kastanje

Spinnen horen echt bij de herfst en zijn heel leuk om te knutselen met je peuter of kleuter. Je prikt zelf 6-8 satéprikkers in een kastanje (voor peuters en kleuters gaat dit vaak best lastig) en laat hen vervolgens een web spannen met een katoenen draad. Laat ze zelf een mooie kleur uitzoeken of leg een paar bolletjes klaar.

Het kan verder leuk zijn om (zelfklevende) wiebeloogjes op de kastanje te plakken, zodat je spin oogjes heeft. Wil je een spin met pootjes? Dan kan je daar chenilledraad voor gebruiken. Als de webben klaar zijn, kan je ze ophangen in huis of neerzetten op de herfsttafel.

Maak een egel van klei

Hoe leuk is dit egeltje? Hij is gemaakt van klei en beukennootjes. Je kan hiervoor zelf zoutdeeg maken dat je daarna afbakt en eventueel verft met waterverf. Alternatief is dat je de egel maakt en aan de lucht laat drogen voor je hem verder versiert. Voor de stekels gebruik je de schillen van beukennootjes of takjes. Als hij af is, zoek je er een mooi plekje voor op de herfsttafel.

Paddenstoelen en pompoenen kleuren

Je kunt voor deze knutselopdracht twee kanten op:

1) Je laat je peuter of kleuter zelf een mooie paddenstoel of pompoen tekenen en versieren zoals hij het mooi vindt.

2) Je tekent vooraf zelf al een grote paddenstoel (zoals het voorbeeld hiernaast) of pompoen op papier en laat je kind hem dan inkleuren als een kleurplaat.

Je kan het zo gek maken als je zelf wil: verven, kleuren met potlood, krijt of stift, gooi er glitters overheen of beplak hem met kleine snippertjes – het is jullie feestje. Na afloop knippen jullie de pompoenen of paddenstoelen uit en plakken ze op een gekleurd vel in herfstkleur.

Maak je eigen egel op papier

Wanneer je op de pin hiernaast klikt, krijg je een gratis printable van een egel. Vervolgens kan je hem zelf gaan beplakken, verven of op een andere manier mooi maken. Een idee is om met een vork in de bruine verf te dopen en op die manier stekels te maken op de rug.

De voorbeelden die je hier ziet zijn allemaal met papier, maar je kan natuurlijk ook echte bladeren gebruiken die je buiten vindt. Of kleine takjes die je opplakt en gebruikt als stekels. Misschien weet je peuter of kleuter nog iets anders wat je kan doen?

Laat je fantasie de vrije loop en hang de knutselwerken na afloop ergens op.

Figuren maken van playmaïs

Playmaïs is veelzijdig om mee te knutselen en ook nog eens makkelijk in gebruik. Je maakt het een beetje nat en het plakt aan elkaar. Kind kan de was doen!

Op Pinterest kan je voorbeelden vinden als je zelf iets minder creatief bent, maar zelf aan de slag gaan is natuurlijk ook prima. Gebruik jullie fantasie en ga lekker een middagje aan de slag.

Slakken maken van klei en stokjes

Iets anders dat heel herfstig is om te knutselen, is een slak van klei. Je kunt hiervoor het brooddeegrecept gebruiken die genoemd staat bij de egel hierboven.

Om een slak te maken, rol je een spiraal van klei die je plaatst op een slakkenlijf. Met stokjes of chenilledraad maak je voelsprieten. Je kan eventueel ook een kastanje gebruiken als alternatief lijfje of, zoals op de afbeelding hieronder, beukennootjes en dennenappels.

Wanneer de slak droog is of gebakken, kan je hem met waterverf een mooi kleurtje geven.

Dennenappels beschilderen

Misschien brengt deze DIY je ook meteen in de kerstsfeer, maar dat mag: je kan ze namelijk ook prima in de boom hangen als de herfst voorbij is. Staat toch hartstikke vrolijk?

Schilder een dennenappel (of sparrenappel) in de kleur die je mooi vindt en strooi er aan het eind glitter overheen. Voor het herfstige effect kan je kiezen voor aardetinten als okergeel, oranje, rood en bruin. Wil je ze met kerst in de boom hangen, dan is gouden verf misschien een mooie toevoeging.

Pompoen uithollen

Een pompoen uithollen moet altijd onder begeleiding. Sowieso om de bovenkant eraf te snijden met en scherp mes, maar ook het verwijderen van de zaadlijsten kan best lastig zijn voor jonge kinderen.

Snijd daarom de bovenkant al af voor jullie beginnen met knutselen en laat je kind vooral helpen met de dingen die meer geschikt zijn: samen uithollen, een ontwerp maken op papier en de ogen tekenen op de pompoen zelf.

Na afloop zetten jullie er samen een kaarsje in. Vooral leuk als het buiten donkerder is; je krijgt meteen wat meer sfeer in huis.

Alternatief is een knolraap die je uitsnijdt in een mooi patroon. Ruikt bovendien heerlijk als je hier een kaarsje in zet!

Heb jij ook al helemaal zin om te gaan knutselen in herfstthema? Trommel je peuter of kleuter op en ga lekker aan de slag! Met bovenstaande voorbeelden heb je in elk geval genoeg te doen en breng je het huis gelijk helemaal in de herfstsfeer. Wat is jouw favoriet?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Maria Evseyeva – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “11x knutselen in herfstthema (met peuters en kleuters)”"

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven