Press "Enter" to skip to content

11x knutselen in herfstthema (met peuters en kleuters)

Knutselen in herfstthema is erg leuk om te doen met peuters en kleuters. Je hoeft echt niet extreem creatief te zijn om iets moois in elkaar te fröbelen. Met een beetje hulp van dit artikel en Pinterest lukt het jou dus ook! Lees snel door voor elf simpele tips waarmee je toch weer een regenachtige herfstmiddag zoet bent.

Knutselen in herfstthema met je peuter of kleuter

Het belangrijkste dat je voor ogen moet houden met jonge kinderen, is dat het knutselen niet zo moeilijk hoeft te zijn. Juist niet. Je oefent hierbij vooral met motorische vaardigheden als knippen, plakken en kleuren. En dat is genoeg. Het is bijvoorbeeld prima als jij de lijnen tekent en zij het mogen uitknippen en versieren met potlood, stift, glitter of verf.

Wil je liever zelf iets bedenken om te knutselen in herfstthema, maar weet je niet goed wat? Dan kan je onderstaande onderwerpen altijd gebruiken:

  • Gevonden herfstschatten (bladeren, eikels, kastanjes en bolsters, kaardenbollen, dennen- en sparrenappels, hazelnootjes)
  • Paddenstoelen, pompoenen, egels, de maan, gekleurde bladeren, bos, eekhoorn, appel, spin(nenweb), rode besjes, paraplu en kaplaarzen, uil
  • Feestdagen: Halloween, Sint-Maarten en Sinterklaas

De 11 leukste herfst-DIY’s met peuters en kleuters

Rijg een slinger van herfstbladeren

https://nl.pinterest.com/pin/157344580719130817/

Heb jij ook een kleine verzamelaar thuis die het liefst ieder gekleurd blad van de grond opraapt en mee naar huis zou nemen? Door er een slinger van te maken, heb je er in elk geval iets aan en hoef je er geen discussie over te voeren. Het is alleen niet handig wanneer je last hebt van OCD, want ze schijnen nogal te kruimelen. Maar geeft toe, lekker herfstig staat het wel!  

Maak samen een mooie herfsttafel

https://nl.pinterest.com/pin/406379566355682769/

De herfsttafel vindt zijn oorsprong in de Germaanse Jaarfeesten die de Vrije School nog altijd in ere houdt. Het idee is heel simpel: zet een tafeltje neer, leg er een kleed op in een herfstige kleur (terra of rood) en laat je kind zijn gevonden spulletjes uitstallen. Je kan naar het bos gaan om iets te zoeken, maar in de buurt is vast ook van alles te vinden. Denk aan kastanjes, lege bolsters, mooie bladeren en takken of eikels. En ben je heel handig? Dan kan je er zelf vilten poppen bij maken die helemaal passen in het thema herfst.

Maak een spin in een web met een kastanje

https://nl.pinterest.com/pin/428123508311633055/

Prik acht satéprikkers in een kastanje (voor je peuter/kleuter, dit gaat vaak een beetje moeizaam). Laat hen vervolgens een web spannen tussen de prikkers en je spinnenweb is klaar!

Wil je liever een losse spin maken? Dan kan je chenilledraad gebruiken voor de pootjes.

Maak een egel van klei

https://nl.pinterest.com/pin/743234744734267296/

Je hoeft geen knutselwonder zijn om deze leuke herfstige DIY te maken. Het enige dat je nodig hebt is een goede klei die hard opdroogt als je hem even laat staan en takjes of kleine prikkers.

Laat je kind een mooie egel fabriceren van de klei en de prikkers of kleine takjes erin steken als stekels. Vervolgens mag hij een nachtje drogen. De volgende dag kan je hem eventueel verven en op de herfsttafel neerzetten.

Paddenstoelen en pompoenen kleuren

https://nl.pinterest.com/pin/773422935983186991/

Deze opdracht vergt wel iets meer van je creativiteit – hoewel je voor de gemiddelde peuter of kleuter vaak toch wel een Picasso lijkt, ook als je minder goed kan tekenen. Wat je doet? Je maakt een simpele tekening (of tekent iets na van Pinterest) in herfstthema en laat je kind het vervolgens inkleuren en/of versieren met van alles. Vervolgens knippen ze hem uit en plakken he op een ander gekleurd vel.

Kaardenbollenegels

https://nl.pinterest.com/pin/818529300997396663/

Op het plaatje hiernaast zie je een kaardenbol. Dit is niet echt een DIY om samen met je kinderen te doen, maar staat wel heel leuk als toevoeging op de herfsttafel. Hoe je ze maakt? Pak een kaardenbol, draai hem om met de achterkant naar voren. Prik in het midden een zwarte speld en schuin erboven nog twee (zodat je een driehoek creëert). That’s it. Meer hoef je dus niet te doen, maar het kan onmogelijk niet op een egel lijken.

Herfstblad overtrekken of gebruiken met klei

https://nl.pinterest.com/pin/778067273099247223/

Leg een herfstblad onder een vel papier en krassen maar. Langzaam komt het blad tevoorschijn. Magisch voor je kind. Bovendien ziet het er leuk uit wanneer je ze uitknipt en op een ander vel plakt, en je bent wel even zoet.

Ook leuk: gebruiken als vorm om mee te kleien, zoals op het voorbeeld hiernaast.

Figuren maken van playmaïs

https://nl.pinterest.com/pin/343258802834389858/

Het veelzijdige playmaïs is makkelijk in gebruik. Je maakt het een beetje nat en het plakt aan elkaar. Op Pinterest kan je voorbeelden vinden als je zelf iets minder creatief bent, maar zelf aan de slag gaan is natuurlijk ook prima. Gebruik jullie fantasie en ga lekker een middagje aan de slag.

Slakken maken van klei en stokjes

https://nl.pinterest.com/pin/166773992421026801/

Je rolt een spiraal van klei en plaatst die op een slakkenlijf. Als de klei droog is, kan je schilderen. Of de nog simpelere versie: van klei maak je een lijfje, daarop zet je een kastanje. Twee stokjes als voelsprieten en je bent klaar. Omdat het zo simpel is, kun je er maar beter meerdere maken, anders is je knutselmiddag zo snel voorbij.

Dennenappels beschilderen

https://nl.pinterest.com/pin/140385713372308346/

Misschien brengt deze DIY je wel meer in kerstsfeer dan een herfstig gevoel, maar dat mag: je kan ze namelijk ook prima in de boom hangen. Hoe dan ook, als je klaar bent ziet het er allemaal heel vrolijk uit. Je schildert de dennenappel of sparrenappel in de kleur die je mooi vindt en strooit er aan het eind glitter overheen.

Pompoen uithollen

https://nl.pinterest.com/pin/837739968162050115/

Een pompoen uithollen moet altijd onder begeleiding. Sowieso om de bovenkant eraf te snijden met en scherp mes, maar ook het verwijderen van de zaadlijsten kan best lastig zijn voor jonge kinderen. Wel heel leuk om te doen! Laat hen bijvoorbeeld de ogen tekenen, voor jij ze uit de pompoen snijdt. En zet er samen een kaarsje in (rond een uurtje of 17.00, zodat ze er nog even van kunnen genieten). Staat heel sfeervol!

Let op: in ons vochtige, Nederlandse klimaat kan je pompoen gaan schimmelen. Hou hier rekening mee als je hem buiten neerzet.

Kortom, je hoeft geen DIY-wonder te zijn om leuk te kunnen knutselen in herfstthema met je peuter en/of kleuter. Met bovenstaande voorbeelden kom je al een heel eind en kan je het huis helemaal in een knusse stemming brengen. Wat is jouw favoriet? En hoe ziet jullie huis eruit in het najaar?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids