Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Klusjes doen voor geld: geschikt voor kinderen (12+)

Klusjes doen voor geld (of, zoals ze dit vroeger noemden: een heitje voor een karweitje) geeft je kind besef mee van financiën. Ze leren spelenderwijs werken voor hun geld en ontwikkelen hiermee doorzettingsvermogen. Maar welke klusjes zijn geschikt vanaf 12 jaar? En hoeveel geld geef je eigenlijk per klusje?

Het nut van klusjes voor geld

Kinderen leren anno 2020 dat veel hen maar komt aanwaaien. Willen ze een telefoon? Er is vast een familielid van wie ze de oude krijgen. In andere gevallen wordt een nieuw toestel gekocht. Ze komen om in het speelgoed en weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten vragen voor hun verjaardag.

Dat veel kinderen tegenwoordig redelijk verwend zijn ten opzichte van vroeger? Ja, dat kan je best stellen. Daarom is het extra belangrijk dat ze de waarde van geld leren kennen. En hoe gaat dat nu beter dan met een klusje voor geld?

De voordelen van klusjes (of heitjes voor karweitjes)

 • Leren doorzetten: als je een einddoel hebt (en spaart voor iets), zal je soms met tegenzin aan de slag gaan
 • Verantwoording dragen voor je werk, want als je het niet goed doet, krijg je ook geen geld
 • De waarde van geld leren kennen: als je spaart voor iets van € 200,00 dan moet je daar best veel werk voor verzetten

Let op: huishoudelijke taken die wekelijks terugkomen zijn minder geschikt

Het helpt wanneer je kind leert dat het dagelijkse huishouden een noodzakelijk kwaad is. Door hem hier niet voor te belonen, voorkom je dat hij alleen nog iets uitvoert zodra je je portemonnee trekt. Per slot van rekening is de gemiddelde puber al nauwelijks in beweging te brengen voor het meehelpen in huis. Typische klusjes waar wel een beloning tegenover kan staan vind je hieronder. Hierbij kan je vooral denken aan huishoudelijke klussen die niet elke dag gebeuren.

Charlotte: ‘Onze zoon Ifan krijgt € 0,50 per karweitje dat hij in het weekend doet. En dat vinden we wel even voldoende voor een kind van vijf. We willen hem leren dat je zal moeten werken om geld te verdienen en dingen te kunnen kopen.

Welke klusjes zijn geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar?

Kijk vooral bij het klusje of het fysiek niet te zwaar is en of je ze er meteen iets over kan leren. Hang eventueel een lijst op in huis waarop ze de klussen kunnen afstrepen. Wissel af met zwaardere en lichtere klusjes.

 • Auto wassen
 • De koelkast goed schoonmaken
 • Ramen wassen
 • Gras maaien of onkruid wieden
 • Lege statiegeldflessen wegbrengen
 • De was vouwen of strijken
 • Oud glas weggooien
 • Boeken naar de bibliotheek brengen
 • Boodschap halen
 • Strijken
 • Sokken sorteren
 • Hun kledingkast sorteren (te kleine kleren kunnen naar zolder of weg)
 • Oppassen op hun broertjes of zusjes

Fleur, blogger op Mamasliefste.nl: ‘Onze oudste krijgt € 1,00 extra zakgeld wanneer ze haar kamer opgeruimd houdt. En opa stelde voor dat ze € 5,00 kan verdienen wanneer ze zijn auto wast.’

Hoeveel geld geef je per klusje?

Voor een kwartje redt je het niet meer, dan zou je zo’n 800 auto’s moeten wassen om een bedrag van € 200,00 te kunnen verdienen. Maar hoe bepaal je dan wel het juiste bedrag?

Bij Rijksoverheid kan je lezen dat het huidige minimumloon voor een 15-jarige € 23,26 per dag is. Dat komt neer op € 2,91 per uur. Nu is je kind wellicht nog geen 15 jaar oud en werkt hij geen hele dagen, maar het is een goede indicatie voor het bedrag dat je wil geven. Afhankelijk van de zwaarte van de klusjes die ze doen, kunnen ze er tussen de € 1,00-3,00 per uur mee verdienen. Dit mag op jonge leeftijd alleen in huiselijke kring, dus bij jullie thuis, bij opa en oma en goede bekenden.

Let op! Opa en oma zijn misschien geneigd meer te geven dan het bedrag dat jullie betalen. Zo kunnen je ouders zomaar € 10,00 uit hun portemonnee trekken, terwijl jij juist de les wil meegeven dat het geld niet aan de boom groeit. Maak daarom ook vooraf afspraken met hen.

Marijke, blogger op Mamasmetthee.nl: ‘Als je kijkt naar het minimumloon dat de overheid stelt is € 3,50 eigenlijk al veel als ze er een uur mee bezig zijn. En bovendien zijn ze ook nog jong!

En willen ze meer verdienen?

Dan kunnen ze op de rommelmarkt gaan zitten met een kleedje. Bijkomend voordeel: jij bent van je rommel af en zij kunnen er misschien een mooi bedrag aan overhouden.

Hoe denk jij over klusjes voor geld? In hoeverre stimuleer je je kind om zelf actie te ondernemen als ze ergens voor willen sparen? Of geef je voorlopig gewoon wat ze willen en hoeven ze daar niks voor te doen? We zijn benieuwd naar jullie reacties! Discussieer je mee?  

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids