Press "Enter" to skip to content

Kleuterdriftbuien: hoe ga je daarmee om?

Kleuterdriftbuien vergen soms het uiterste van je. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? Hoe ga je er goed mee om? En kan je ze misschien zelfs voorkomen? In dit artikel vind je handige informatie én tips waarmee je verder komt.

Inhoud Verberg

Driftbuien: een grote uitdaging van het ouderschap

Oké, en je zelfbeheersing.

In welke leeftijdsfase je kind ook zit, een driftbui kan een behoorlijke uitputtingsslag leveren op je energievoorraad. Of je nu vrolijk opstaat of niet, als er maar genoeg boosheid voorbij komt, raak je vanzelf ook chagrijnig. Bij kleuters ga je weer een nieuwe fase in. Lagen peuters nog dweilend op de grond van de supermarkt, je kleuter is driftig op een andere manier. Feller vaak, intenser. Dit geldt nog wat meer als je een temperamentvol kind hebt.

Handige tips en uitleg over driftbuien bij kleuters

Dit artikel gaat dieper in op kleuterdriftbuien. Want hoe ga je daar goed mee om? Waarom zijn ze soms zo heftig en is er een manier waarop je ze eventueel zou kunnen voorkomen? Hieronder vind je informatie én handige tips. Enne… sterkte!

Driftbuien bij kleuters

Waar komen die driftbuien toch vandaan?

Eigenlijk is dit niet heel anders dan bij peuters die gillen of slaan: ze kunnen zich niet goed uiten. Zelfs kleuters die een grotere woordenschat hebben, vinden het nog weleens lastig écht uit te leggen wat ze bezig houdt. De enige reactie die dan overblijft is heel primair. Soms krijg je daarbij allerlei verwensingen naar je hoofd, zoals dat je echt de stomste ouder van de wereld bent (en jij maar denken dat je die pas vijf jaar later een keer zou gaan horen). Een andere keer lijken ze je vooral uit te testen, zeker als er anderen bij zijn. Aan jou de ‘fijne’ eer om te laten zien dat je buiten de deur ook je grenzen stelt.

De invloed van de basisschool en hun vriendjes

Hiernaast zie je vaak voor vakanties dat het gedrag van kinderen verandert. Ze lijken vermoeider en ‘echt aan vakantie toe’ – zoals je iedereen om je heen hoort zeggen. Op school, tijdens een speelafspraakje of bij de sportclub pikken ze bovendien nog weleens iets op van anderen. Hoort er nu eenmaal bij, ze keren vanzelf terug naar hun eigen gedrag, maar vermoeiend is het soms wel.

Verwerking van bepaalde gebeurtenissen leidt ook tot driftbuien

Dat kan ogenschijnlijk simpel zijn, zoals de hele dag moeten stilzitten op school. Of de juf die kwaad werd, wat grote indruk maakte. Thuis voelen ze zich vrij en veilig om hun energie eruit te laten. Iets heel kleins kan leiden tot een grote woede uitbarsting. Aan de andere kant kunnen er ook heftigere dingen spelen. Denk aan een overlijden in jullie omgeving, een echtscheiding of iets dat ze hoorden op het nieuws, waar ze vervolgens hun eigen verhaal van maakten. Dat gevoel moeten ze toch kwijt. En dat uit zich soms in een fikse driftbui.

Wat kan je doen bij kleuter driftbuien?

Op het moment zelf: zo rustig mogelijk blijven

Dat lukt nu niet altijd – je bent ook maar een mens – maar probeer altijd te streven om je zelfbeheersing te bewaren. Zelf boos reageren, maakt het doorgaans alleen maar erger. Waarom het je niet verder brengt tijdens zo’n driftbui?

  • Wanneer jij schreeuwt, waarom zou hij het dan niet doen?
  • Je schiet er niets mee op. Letterlijk niets.
  • Je hoeft niet inhoudelijk te reageren tijdens een driftbui: ze zijn op dit moment niet voor rede vatbaar.
  • Als je kind grensoverschrijdend gedrag vertoont, zoals slaan en hysterisch gillen, dan is het prima om duidelijk te maken dat het niet mag en je kleuter in de gang o.i.d. te zetten. Zo hebben jullie allebei de tijd om even af te koelen.

Bied je kind een plek waar hij of zij even kan uitrazen

Boosheid is een emotie. Eentje die er mag zijn, net als verdriet en blijdschap. Dat betekent echter niet dat die drift overal geoorloofd is. Je kind zal moeten leren dat je bij echte woede soms beter even kunt weglopen om het uit te praten als je rustig bent. Door je kind een plek te bieden waar hij mag gaan zitten mokken, bied je hem thuis de veiligheid om boos te zijn (binnen bepaalde grenzen uiteraard). Maar let op! Er is een verschil tussen de plek om af te koelen en eentje waar je kind naartoe moet als straf.

Blijf duidelijk over jullie grenzen en regels

Dat je kleuter driftig op de gang mag stampen, betekent niet dat je hoeft toe te laten dat hij keihard begint te gillen, iemand slaat of iets stuk maakt. Ongeacht hoe kwaad je bent, bepaalde dingen doe je niet. Door hier consequent op te reageren, stopt het ongewenste gedrag sneller. Hoe je hierop kan reageren?

  • Geef duidelijk aan dat je slaan niet tolereert
  • Leg uit waarom niet: het doet pijn, is onaardig en helpt niets
  • Bied enige afleiding, als dit werkt
  • Vertel dat jullie erover praten zodra hij rustiger is
  • Bied een alternatief, zoals een kussen of boksbal – als ze echt hun boosheid kwijt moeten
omgaan met driftbui kleuters

Praat over de oorzaak van de driftbui

Zodra je kind weer enigszins rustig is, kan je praten over de oorzaak van die driftbui. ‘Kan je me vertellen waarom je zo boos werd?’ is een prima ingang tot een gesprek met je kleuter. Als je de oorzaak weet is het vaak een stuk makkelijker om er goed mee om te gaan.

Denk in oplossingen

Misschien is je kind boos omdat hij graag snoepjes wil in de supermarkt en jij niet? Dan kan het helpen hen een andere taak te geven. Laat ze zoeken naar de kaas of broodjes in een papieren zak doen. Komt de driftbui doordat jij kleding uitzocht vanmorgen ‘die ook nog eens niet lekker zit’, laat hen dan ’s avonds een setje uitkiezen waar ze zich wel blij in voelen. Dat kan je bij een kleuter vaak nog aanpakken door ze de keus uit twee shirts te geven bijvoorbeeld.

Probeer met een open blik te kijken of er iets aan de situatie gedaan kan worden zodat ze zich beter voelen, zonder daarbij je eigen regels/grenzen te verloochenen.

Negeer de driftbui niet

Als je een kind negeert, zeg je eigenlijk impliciet dat wat hij voelt onbelangrijk is. Je kunt dan beter kiezen om het ongewenste gedrag links te laten liggen, maar wel kijken naar de oorzaak. Zo leer je hen zelf ook te kijken naar het onderliggende verdriet dat de woede veroorzaakt en hoe je kan omgaan met boosheid. Per slot van rekening zijn ze nog maar jong: 4-6 jaar. Op die leeftijd heb je je ouders nog heel hard nodig.

Zorg dat je zelf voldoende bent uitgerust

We kennen allemaal dat gevoel na een gebroken nacht: je bent doodop, wil het liefst bijslapen, maar die mogelijkheid is er niet. Tel daar een puberende kleuter bij op en de feestvreugde is compleet. Het nadeel is dat te weinig (nacht)rust zorgt voor explosievere situaties. Dan schiet je veel sneller uit je slof, omdat je onvoldoende energie hebt. Bovendien voelen kinderen dat haarfijn aan: wanneer jij niet lekker in je vel zit, luisteren ze vaak slechter en testten ze je geduld meer uit. Het wordt, kortom, een vicieuze cirkel. Probeer dus op tijd naar bed te gaan, overdag ook rustmomenten in te bouwen en te zorgen dat je wel goed kunt reageren op je driftige kleuter. Dat scheelt al de helft!

Vraag hulp wanneer je er niet uitkomt

Helpt bovenstaande niets, maar voel jij je steeds meer gesloopt? Vraag dan om hulp. Misschien aan een goede vriend(in) of zelfs een deskundige. Buitenstaanders kijken toch anders (en met minder emotie) naar de situatie en kunnen je net de handvatten aanreiken die je uit wanhoop niet meer ziet. Zodat je weer vooruit kan in plaats van, gevoelsmatig, achteruit.

Bovendien weet je niet of er een onderliggende oorzaak is. Denk aan het verwerken van een scheiding, overlijden of zelfs een ontwikkelingsaandoening. Dat staat buiten jouw macht en je komt er maar op één manier achter of er echt meer aan de hand is met je kleuter.

Hoe kan je een kleuterdriftbui voorkomen?

Bied afleiding

Het codewoord wat opvoeding betreft. Afleiding is altijd goed! Zeker wanneer ze al knorrig opstaan en nergens zin in lijken te hebben. Bij het ene kind helpt het om een gek dansje te doen, een ander barst in schaterlachen uit wanneer je een mop vertelt en weer een ander klaart weer op wanneer je een spelletje met ze speelt. Het maakt niet zo uit wat je met ze doet, als ze maar worden afgeleid van wat ze een slechte dag bezorgt.

Erkennen

Wanneer je al aanvoelt dat iets niet helemaal lekker gaat, dan kan het voor je kindje schelen dat je meteen erkent dat er iets speelt. ‘Je lijkt wat boos lieverd, is er iets gebeurd?’ Het feit dat er ruimte is om naar de kern te gaan, maakt dat ze het niet op een boze manier hoeven te uiten.

Beloon positief gedrag

Soms zit je in een fase waarbij je gevoelsmatig vaker aan het strijden bent dan dat het echt gezellig is in huis. Je zou bijna vergeten enthousiast te reageren wanneer je kind netjes zijn kamer opruimt of helpt bij het tafel dekken. Het is goed deze momenten ook te benoemen. Op het moment zelf, maar het kan ook nog eens bij het naar bed brengen: ‘Weet je wel dat mama zo trots op je is! Je gaat naar school, hebt lief geholpen met […] en bent de beste knuffelaar van de hele wereld.’

Maar: echt voorkomen kan je die kleuterdriftbuien natuurlijk niet

Het is onderdeel van de ontwikkeling. Je kind ontwikkelt zich op emotioneel gebied, moet bepaalde zaken verwerken en boosheid is daar een uiting van. Het beheersen van die boosheid is een taak op zich: dat lukt ons als volwassenen al niet altijd, laat staan dat je het verwacht van een kind van 4-6 jaar oud.

Wat je als ouders kunt doen, is leren hoe je kunt omgaan met boosheid. Dat je het voelt, kan je uiteindelijk toch niet voorkomen. Maar dat je de muur aanvalt met een stift natuurlijk wel. Het goede voorbeeld geven is dus belangrijk – hoe moeilijk dat soms is.

Kleuterdriftbuien brengen je weer in een nieuwe fase! Enerverend, vermoeiend, maar uiteindelijk zijn ze ook heel nuttig. Met bovenstaande tips help je je kind er beter mee omgaan. Merk jij dat de driftbuien veranderden toen je kind de kleuterleeftijd bereikte? Helpt het dat hij zich beter kan verwoorden?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids